Pierwszy sparing na forum

Tu można się naparzać do woli. W zasadzie tylko dla koneserów gatunku
Chicago
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Chicago » 30 stycznia 2016, 08:39

Problemem nie jest waga sprzętu tylko postawa sędziego który jednym telefonem może pozbawić cię miejsca w rankingu .Na dźwigasz się , na chodzisz a sędzia zadzwoni do pilota który poleci 200 zaproponuje mu udział w LB - a by było zgodnie z regulaminem , na drugi dzień dany pilot przejdzie chociaż kilometr i wygra . W edycji zeszłorocznej nawet chodzić nie musiał .Szkoda fatygi jeśli idzie o klasyfikacje ale dla satysfakcji jak najbardziej jest to fajna forma i odmiana na przygodę z LATANIEM.
Pozdrawiam Grzegorz

Chicago

Postautor: Chicago » 14 lutego 2016, 08:51

Czy sponsorzy zostali poinformowani o możliwościach REGULAMINOWYCH - wpływania na wyniki w LB, BO TAK zrobiłeś Piotrze w roku ubiegłym nie tylko z miejscami na podium oraz jak i ze swoja osoba organizatora i sędziego . Można oczywiście dyskutować na temat regulaminu jego stopnia trudności ale nie można jako sędzia go naginać jeśli ma luki które się wykryło Jeśli manipuluje czytaj wykorzystuje luki uczestnik - zawodnik trudno ,musimy pogodzić się z tym ze organizator dopuścił do takiej luki w reg i starać się uszczelniać Regulamin . ale CO MYSLEĆ kiedy robi to osobiście SĘDZIA .Który pisze o DUCHU Lotów Biwakowych .
Pewnie dostanę ponownie MINUSA od ciebie , niestety TAKA prawda w oczy kole . Dla mnie Piotr nie zrozumiałe jest to - jakimi pobudkami się kierowałeś robiąc takie nagięcia . Fajnie będzie jeśli zawodnicy którzy wystartują w tej Zabawie wiedzieć będą że SEDZIA to kombinator. Przedkładając zabawę i zadowolenie ,nad rywalizacje i tabelkę bo mogą poczuć się oszukani planując udział w punktowanych Lotach Biwakowych.. Jeśli masz wątpliwości to mogę oczywiście bardziej dokładnie.
Pozdrawiam Grzegorz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lutego 2016, 09:02

Chicago. Czy mógłbyś przedstawiać problem w taki sposób aby nie było w tym osobistych wycieczek?
Zbyszek Gotkiewicz

Chicago

Postautor: Chicago » 14 lutego 2016, 11:48

Tak jest to moja osobista wycieczka . Oczywiście mogę , tylko nie mam intencji zniechęcać do tej formy latania i podróżowania a chętnie przywitam pierwszego pilota z Ustrzyk który dotrze w Karkonosze i spragnionemu postawie najlepsze piwko miejscowego browaru. Naświetlam problem jakim jest sposób sędziowania zawodów .Sędzia Piotr którego osobiście lubię . Jeśli podjął się funkci to niestety - koledzy mnie znają właśnie z tego że jestem w ocenie krytyczny, zarówno dla kolegi; brata czy obcej osoby. Jeśli robimy cos dla innych to tak żeby było w sportowym duchu i Fair Play , Można się pomylić można czegoś nie zauważyć, nie przewidzieć ale nie można wykorzystywać LUK regulaminu który się samemu wymyśliło .
Pozdrawiam Grzegorz

pawklu
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: pawklu » 14 lutego 2016, 14:10

Hej Grzesiek,
Wiesz, że bardzo Cię lubię m.in. za to że dzielisz się swoją wiedzą - nie ma tu u nas takich wielu. I dlatego trudno mi się patrzy na to z jaką zajadłością atakujesz projekt Piotrka. Ja nie znam pewnie tych szczegółów, które znasz Ty, ale z zewnątrz wygląda to na "wojenkę" niż na konstruktywną wymianę opinii, która spowoduje, że przyszłoroczne zawody LB będą lepsze. Początki są zawsze trudne bo nie ma się doświadczenie w danym temacie, prawdopodobieństwo popełnienia błędu/ów jest bardzo duże i moim zdaniem lepiej dokończyć projekt, dokonując trudnych decyzji,a potem wyciągnąć wnioski, niż walnąć wszystkim w połowie, bo nie wyszło idealnie. Mało jest w naszym regionie nowych inicjatyw, więc po co deptać te, które kiełkują.
Pozdrawiam serdecznie,
Paweł Kluka

Chicago

Postautor: Chicago » 14 lutego 2016, 16:00

Dla jasności Tematu Jestem fanem i zwolennikiem Projektu jak Loty Biwakowe . Za każdym razem polecam wszystkim lubiącym taka formę turystyki powietrznej na angażowanie się w tego typu zabawę .
Pozdrawiam Grzegorz
Mam się świetnie i moja reputacja tez.

Awatar użytkownika
sky

Postautor: sky » 14 lutego 2016, 16:09

Chicago pisze: Mam się świetnie i moja reputacja tez.

Trollowanie (trolling)

Antyspołeczne zachowanie charakterystyczne dla forów dyskusyjnych i innych miejsc w Internecie, w których prowadzi się dyskusje. Osoby uprawiające trollowanie nazywane są trollami.

Trollowanie polega na zamierzonym wpływaniu na innych użytkowników w celu ich ośmieszenia lub obrażenia poprzez wysyłanie napastliwych, kontrowersyjnych, często nieprawdziwych przekazów.

Typowe miejsca działania trolli to grupy i listy dyskusyjne, fora internetowe, czaty itp. Jego efektem jest dezorganizacja danego miejsca w Internecie, w którym prowadzi się dyskusję i skupienie uwagi na trollującej osobie.

Geneza zjawiska

O ile trollowanie określane jest obecnie jako zachowanie patologiczne, to wywodzi się ono z działania mającego na celu ich zdyskredytowanie w oczach uczestników konkretnej grupy dyskusyjnej.

Z czasem tego typu zachowania przestały być akceptowane, a osoby nadmiernie stosujące tego typu działania zaczęto piętnować, zarówno poprzez określanie ich mianem trolli, zakłócających merytoryczny przebieg dyskusji, jak i ostrzegając przed nimi innych.

Charakterystyka zachowania internetowego trolla

Osoba stosująca trollowanie zwykle reaguje wrogo zarówno na próby uspokojenia dyskusji, jak i agresywne reagowanie na jego zaczepki, merytoryczna zawartość dyskusji ma zaś dla niego znaczenie tylko o tyle, o ile rozpala w dyskutantach negatywne emocje i przyczynia się do kontynuowania sporu.

Sprawia to zazwyczaj takie wrażenie, jakby troll sycił się nimi.

Najczęściej im więcej osób wpadnie w jego sidła i odpowie na jego post, tym bardziej wydaje się zadowolony.

Trollowanie czasem bywa stosowane przez lamera – osobę, która podkreślając swoje doświadczenie i wiedzę w danym temacie (a w praktyce jest ona bardzo niewielka, zob Efekt Krugera-Dunninga), próbuje wypowiedzieć się na temat wad czegoś/kogoś, próbuje na siłę pomóc komuś w problemie etc. Kiedy dochodzi do polemiki z osobami bardziej doświadczonymi w temacie, lamer może zareagować śmiesznymi i bezsensownymi argumentami.

Obrona przed trollowaniem

Nie karmić trolla

Najskuteczniejszą obroną przed trollowaniem jest całkowite zignorowanie wszelkich zaczepek trolla, w momencie gdy się zorientujemy, że mamy z nim do czynienia.

O ile istnieje taka możliwość, administratorzy lub moderatorzy powinni blokować możliwość publikowania wiadomości, które można uznać za trollowanie i odpowiadania na nie.

W slangu internetowym często mówi się, że trolla nie należy karmić – czyli że nie należy z nim w ogóle wchodzić w jakąkolwiek polemikę.

BEZ ODBIORU

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lutego 2016, 16:22

Ja bym wolał przeczytać merytoryczne wyjaśnienie czy zarzuty mają uzasadnienie czy nie. Oraz jeśli mają uzasadnienie to czy regulamin będzie zmieniony. Chodzi mi tylko o treść, bo forma w jakiej prowadzić dyskusję nie jest dobra. Nie wskazuje winnych, jedynie szukam przyczyn.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
starry
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: starry » 14 lutego 2016, 18:05

Mi też nie wszystko się podoba w regulaminie Piotrka i tym co się wydarzyło w zakończonym sezonie, ale to chyba nie powód, aby przy każdej okazji jak mantrę wylewać swoje żale. Z drugiej strony Piotrek, moim zdaniem, swoja odpowiedzią się nie popisał. Taka dyskusja nie prowadzi do dobrego. Ja aż tak emocjonalnie nie podchodzę do rywalizacji i regulaminu, na podium nie mam szans, ale jak dam radę to chętnie wyruszę na szklak tegorocznej rywalizacji. Mimo wszystko to fajna inicjatywa i namiastka prawdziwego latania biwakowego. To taki "miś" na miarę naszych możliwości ;)
Więcej luzu panowie, latamy dla przyjemności.
Darecki -starry
------------------------------
http://glajtem.pl

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 15 lutego 2016, 19:41

Any nie zaśmiecać tego wątku który powstał w celu promowania imprezy sportowej to proponuje aby Chicago założył osobno wątek w którym wypunktuje swoje zarzuty, Piotr na nie odpowie, a obaj panowie wykasują niepotrzebne posty z tego wątku.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
sky

Postautor: sky » 16 lutego 2016, 00:32

Oświadczenie organizatora LB Polska 2016

Ponieważ Grzegorz Krzyszkowski /Chicago/ pomimo wyjaśnień, jakie mu składałem osobiście w prywatnych rozmowach, w czasie trwania i po zakończeniu zawodów, nieustannie stara się zdyskredytować LB Polska 2015 i 2016. Jako organizator oświadczam, że:

1.W regulaminie LB’2015 nie miały miejsca żadne luki, dzięki którym można by manipulować wynikami zawodów.

2.Ponieważ zawody w tej formule odbywały się po raz pierwszy, dozwolone były trasy jednoetapowe polegające tylko na jednym przelocie.
>>> 5.3 O ilości i czasie trwania poszczególnych Etapów Trasy oraz długości przerw pomiędzy nimi decyduje Pilot.
(trasy jednoetapowe wykonało siedmiu pilotów)

3.W LB’2015 pilot mógł zrezygnować z pokonanej wcześniej trasy.
>>> 5.6 W trakcie trwania LB Polska'2015, Pilot może cofnąć się do miejsca zakończenia dowolnego Etapu i kontynuować swoją Trasę zgodnie z Regulaminem.
(z pokonanej wcześniej trasy zrezygnowało sześciu pilotów)

4.W LB’2015 każdy pilot mógł rozpocząć swoją trasę w dowolnym miejscu.
>>> 5.1 Miejsce i czas Startu do pierwszego Etapu, oraz kierunek Trasy (W-E lub E-W) podjęty przez Pilota jest dowolne.
(Dwunastu pilotów startowało z dowolnego miejsca trasy)

5.W LB’2015 nie zostały zgłoszone żadnych protesty na pilotów biorących udział w zawodach, na pokonaną przez nich trasę oraz na sposób sędziowania zawodów.

6.W LB’2015 nie zostały zgłoszone żadne odwołania do rady pilotów.

7.W celu popularyzacji LB’2015, jako organizator zachęcałem pilotów do wzięcia udziału w zawodach i do wrzucania swoich traków z przelotów, które odbyły się na trasie i w czasie trwania zawodów.

(Rozmowy takie przeprowadziłem w trakcie zawodów z piętnastoma uczestnikami LB’2015)

8.W trakcie LB’2015 każdy pilot /nie tylko biorący udział w zawodach/ miał możliwość konsultowania się w sprawie regulaminu mailowo oraz telefonicznie.

9.Na stronie LB’2015 i na fb są szczegółowe odpowiedzi na 20 pytań zadanych jeszcze przed rozpoczęciem zawodów.

www facebook.com/permalink.php?story_fbid=327516057444849&id=306585566204565&substory_index=0

Organiator LB Polska 2016 - Piotr 'sky' Antoniak

kris

Postautor: kris » 16 lutego 2016, 06:21

Kolego SKY,
dobra i konkretna odpowiedz,

teraz oczekuje na drugą stronę Chicago
Kris

Piotr Jurek

Postautor: Piotr Jurek » 16 lutego 2016, 13:11

Nie mogę się już doczekać z braku warunu trzaskam po 100km -120km tygodniowo biegiem :)
Jak trafię suchą pogodę (drogę)
Będę kombinował z ośką z wózka dziecięcego i kijkami trekingowymi żeby dopieścić wariant pieszy wycieczek :)
Bardzo chciałbym podczas pieszych odcinków móc biec nawet kosztem obchodzenia czasami górek także będę ciężko kombinował :)
Szpej mam juz prawie dopięty Nova mentor light xs 3,7kg, uprząż ozon 2,6kg zapas Skayman 0,95kg plecak Ozon 0,45kg kask 0,35
gps razem jakieś 8,2kg i ciężko coś z tego wywalić ma ktoś może jakieś pomysły w tej kwestii.
Zastanawiam się nad wariantem bardzo lekkiego kompletu szpeju do biegu z glajtem na plecach tak maks 3kg
ale coś mi ciągle szepcze do ucha że to może boleć :(
Patrzyłem u Skaymana ma takie majty ozon skrzydło zapas już mam wychodzi 0,35+1,80+0,90 = 3,05
kask jeszcze 0,2 i gps 0,2 razem około 3,5kg
Z takim balastem da się już biec 1km/5min realne dziennie 50km w odcinkach biegowo marszowych
Tydzień może pociągnę. Ale latanie to raczej będą skoki:( więc najfajniejsza zabawa będzie najkrótszą
i może zrobić się problem z wyrobieniem minimum.
Paru kolegów w Hanysowie mocno się napina więc może być ciekawie :))
Ja tylko chciałbym żeby warun dopasował się do moich panów życiowych (tych przyziemnych)
Piotr

Sław(ny)
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: Sław(ny) » 16 lutego 2016, 14:09

Piotr Jurek pisze:Szpej mam juz prawie dopięty Nova mentor light xs 3,7kg, uprząż ozon 2,6kg zapas Skayman 0,95kg plecak Ozon 0,45kg kask 0,35
gps razem jakieś 8,2kg i ciężko coś z tego wywalić ma ktoś może jakieś pomysły w tej kwestii.
Piotr

Olej gps. Trasę możesz rejestrować telefonem, z którego wieczorem bezpośrednio wyślesz tracka na wymagany serwer.
Nie napisałeś o Vario, który też coś waży. Ale to tym samym telefonem ogarniesz.

Sław(ny)
Sław(ny)

Awatar użytkownika
sky

Postautor: sky » 16 lutego 2016, 15:02

Sław(ny) pisze:Olej gps. Trasę możesz rejestrować telefonem,

dobrze jest miec dwa rejestratory w razie gdyby cos poszlo nie tak.
gps + fon to chyba najlepsza opcja.
tylko co z ta wagą :)
pzdr/sky

Sław(ny)
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: Sław(ny) » 16 lutego 2016, 15:42

Nie wczytywałem się w regulamin, ale jeśli podczas biegu/marszu nie trzeba mieć g-recordu to Piotr Jurek na pewno dysponuje zegarkiem rejestrującym bieg a z niego ma pliki .gpx z przebytą trasą. Zegarek zawsze lżejszy od gpsa garmina.
Tym bardziej że pewnie do endomondo by chciał marszobiegi wrzucać.
Sław(ny)

Awatar użytkownika
Piotr Jurek
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Piotr Jurek » 16 lutego 2016, 15:49

"Sław(ny) pisze:
Olej gps. Trasę możesz rejestrować telefonem,

Napisałem gps ale chodziło mi o gps z vario. Wyszło niejasno bo ja ogólnie od zawsze mam gps z vario i dla mnie to już jedno i to samo.
Na telefonie parę razy próbowałem latać, ale dla mnie nie do przyjęcia jakieś opóźnienia albo żona dzwoni :) Dodatkowo faktycznie giepsa mam też w zegarku także gpsów ci u nas dostatek może ew. pomyślę o samej pikawce tylko pytanie czy plik z zegarka przejdzie ? muszę poczytać :)
gps z vario to 200gr sama pikawka 70gr no nie wiem przy tym ekstremalnie odchudzonym szpeju ok ma to sens ale 8,200 do 8,070 to już wolę porządny mebel.
Piotrek

Awatar użytkownika
sky

Postautor: sky » 16 lutego 2016, 16:06

Sław(ny) pisze:Nie wczytywałem się w regulamin, ale jeśli podczas biegu/marszu nie trzeba mieć g-recordu

g-record musi być :)
pzdr/sky

Chicago

Postautor: Chicago » 17 lutego 2016, 11:55

Oczywiście Piotr SKY Gdzie napisałem ze odbyło się to nie zgodnie z regulaminem .
Mam zastrzeżenia do twojego postepowania . Zapraszania telefonicznego po tym jak na serwerach XC zobaczyłeś dobry lot ,SAM POWIEDZIAŁES ZE ZROBIŁES TO DLA NAZWISKA i PRESTIŻU JAKI WNIESIE pomimo ze pilot nie zgłosił go do LB- dla nazwiska i podciągnięcia rangi imprezy,( może zaprzeczysz ze dzwoniłeś i prosiłeś Pilota by zgłosił lot a tym samym rozpoczął rywalizacje w LB, ? Gdzie duch LB czy pilot wjechał na górę- miejsce startu wyciągiem czy wszedł, patrz regulamin. Dlaczego w tym układzie nie zaprosiłeś innych PILOTÓW , którzy tego dnia wykonali dalekie loty .Tym bardziej że jak Sam piszesz, mogły być LOTY jedno etapowe bez Biwaku czy nocowania w domu wiec ma to niewiele wspólnego z LB , chociaż na początku sezonu nie było mowy o jednoetatowcach .Nie zaprzeczysz że iż wtedy kiedy rozmawialiśmy o tym mówiłem ze mogą być takie sytuacje TY zaprzeczałeś a potem zrobiłeś dokładnie odwrotnie . Mogę zrozumieć ze jeden etap został wykonany PIESZY a zabrakło lotu z jakiś powodów , tw tym przypadku widać ze było to zamierzone uczestnictwo w LB a nie przypadkowy lot . Bo Loty Biwakowe jak sama nazwa wskazuje LOTY to nie jeden lot XC od tego jest XCportal lub XCC a loty to przynajmniej dwa LOTY . Dziwne postanowienia co do limitów pieszych i przeliczników i tu oczywiście również w zgodzie z regulaminem (ale dlaczego tak a nie inaczej i dlaczego tyle a nie tyle )Patrz Krzychu nie udało się wykonać następnego lotnego etapu z powodu pogody wiedz obciąłeś mu dystans pieszy do wydumanych przez ciebie ograniczeń .Chociaż dalej nie wiem jak piloci pokonają pewne odcinki trasy przy tym przeliczniku i rozmieszczeniu startowisk , i w dalszym ciągu uważam ze pilot jeśli ma siłę i chęć może dojść od startu do mety z małymi lotami na piechotę , nie zmieni się idea A duch LB będzie zachowany.
TY Jako sędzia i protoplasta regulaminu sam pokonałeś odcinek z Bogatyni na Smedave następnie po nieudanych kilku próbach odlecenia na trasę , skasowałeś swój dorobek pozostały tylko zdjęcia ze taka sytuacja miała miejsce i rozpocząłeś z innego łatwiejszego miejsca TO oczywiście również jest dopuszczalne , ale PO CO ? przecież to zabawa jest czy w końcu nie zabawa i każde miejsce w rankingu się liczy bo twoje posuniecie spowodowało ze znalazłeś się na 4ym a nie 14stym miejscu znaczy masz ciśnienie na wynik . Dlaczego nie zaproponowałeś takiego rozwiązania w stosunku do 315 km Marcinowi myślę ze Marcin nie brał pod uwagę takiego rozwiązania bezsprzecznie ,TEN jego jeden FANTASTYCZNY lot wygrał by konkurencje LB- widać nie lubisz Marcina i nie chciałeś by wygrał jako ze wygrywa z łatwością wszystko co jest do wygrania na naszym terenie.(jeśli proponowałeś a Marcin nie skorzystał to tym większy szacunek dla MARCINA ) Lub wyszedłeś z założenia ze jego nazwisko jest już w LB wiec można a nawet trzeba wciągnąć inne nazwiska . Masz zastrzeżenia co do postawy innych PILOTÓW krytykujesz piszesz że łamią ducha LB . Uważasz za naganne że piloci wykorzystywali stromiznę nie podchodząc pod Smedawe tylko wykorzystywali 500 metrowy cylinder podchodząc na tyle by miejsce startu i ostatniego punktu mieściły się w cylindrze , by nie musieć forsować bardzo stromej góry lub dokładać sobie kilkanaście kilometrów marszu a to dlatego że ty na to nie wpadłeś i gibałeś z worem pod górę jak Szerpa. Ale swój postępek według mnie , skrzętnie ukrywasz to oczywiście w duchu LB i też w zgodzie z regulaminem . Czyli dopuszczasz jako sędzia i organizator takie postepowanie .Nie PIOTR nie złamałeś regulaminu w końcu go tak wymyśliłeś . i to nie piloci wynaleźli te luki- tylko TY i TY je wykorzystałeś .

Piotr nie niszczę idei LB ja niszczę takie myślenie jakie masz ty, nie jesteś narcystycznym Salvadorem Dali . czy też nie omylnym Kaczorem A jako organizator i SĘZDZIA nie możesz manipulować oczywiście w ramach regulaminu( nie do pomyślenia ze niezgodnie z REGULAMINEM) . Miejmy SZACUNEK dla pilotów biorących udział w każdej imprezie czy to będą skoki do celu czy poważne zawody. Sam swoim postępkiem pokazałeś ze zależy ci na miejscu w rankingu a INNYM każesz się tylko bawić w LOTY BIWAKOWE .
Jako organizator zależy ci na prestiżu a sposób realizacji jest nie do przyjęcia i pozostawiający niesmak .Oczywiście nie umniejszam twojego wkładu pracy w LB aktualizacji newsów i podsycania zainteresowania ale jako sędzia się nie popisałeś.

Fajnie ze piloci którzy maszerowali tak dzielnie w LB nie zgłaszają uwag do twojego sędziowania - pokazuje to ze raczej przedkładali zabawę nad rywalizacje . Ja nie mogę być sędzią bo jestem stronniczy i przekupny i kieruje się zasadami znanymi tylko mnie i nie poddaje się żadnym mądrym radom i z lubością brnę w swojej nieomylności chyba jestem SAMOLUBEM . Lecz są w naszym środowisku osoby które sprawdziły się w roli sędzi i może to oni powinni cię zastąpić , Bo ja nie pomogę sędziować ale z lubością wytknę potknięcia.
Pozdrawiam Grzegorz
Ps. Masz kolejna szanse na minus .To wychodzi ci naj lepiej .Grzegorz

kris

Postautor: kris » 17 lutego 2016, 13:08

"mamy kawę na ławę",
pogląd na sprawę z dwóch stron Lotów Biwakowych
Kris

Wróć do „MMA”