Xiaomi Mi5 z barometrem do zastosowań paralotniowych

Aparaty, kamery, programy do edycji i montażu nieliniowego.
elyaneck
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Xiaomi Mi5 z barometrem do zastosowań paralotniowych

Postautor: elyaneck » 08 maja 2017, 13:51

Witam,

Gdyby ktoś szukał pomysłu na relatywnie tani telefon z wyższej półki wyposażony w barometr, który może być zastosowany do latania, to polecam Xiaomi Mi5. Aktualna cena na Aliexpress to około 230 USD. Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę możliwość obciążenia 23% VAT, ale czasami/często się udaje uniknąć. Na dniach ma być dostępna Mi6 więc może jeszcze stanieć.

Latam PPG z różnymi telefonami już wiele lat i polecam to uniwersalne rozwiązanie. Obecnie używam programu XCtrack, który najbardziej mi pasuje. Wariometr działa tak samo jak w urządzeniach dedykowanych. Bateria znika w tempie 20% na godzinę więc powinna wytrzymać na 4 godziny lotu. Powyżej można podłączyć power bank lub gasić ekran gdy jest niepotrzebny. Widoczność wyświetlacza jest w zupełności wystarczająca.

Od początku mojej przygody z produktami z Chin miałem parę urządzeń Xiaomi, są naprawdę bardzo wysokiej jakości. Również moi znajomi nie narzekają. Gdyby ktoś się uparł i chciał przepłacać w Polsce to również jest on dostępny w polskiej dystrybucji.

Pozdrawiam
Janusz Kruszelnicki

Awatar użytkownika
max
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk

Re: Xiaomi Mi5 z barometrem do zastosowań paralotniowych

Postautor: max » 01 marca 2018, 09:53

Coś mi świtało właśnie, że ktoś na grupie pisał o tych chińczykach. Planuję kupić jednego z oferowanych ale doszukać się i mieć pewność, że dany model ma czujnik baro to kosmos! Czyli MI5 napewno ma, tak?

Czy ktoś tu z obecnych ma jeszcze jakiegoś Xiaomi z czujnikiem baro (faktycznie go używał). Będę bardzo wdzięcnzy za pomoc.

Krzycha
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Xiaomi Mi5 z barometrem do zastosowań paralotniowych

Postautor: Krzycha » 01 marca 2018, 10:33

Zestawienie telefonów z barometrem: https://www.phonegg.com/list/303-Cell-P ... -Barometer
Zestawienie wygląda mi na takie, które przedstawia telefony produkowane.
Starsze modele chyba nie są w ujęte.

Wróć do „Gadżety (foto/video/vario/GPS/odzież/dodatki)”