Baofeng UV-82 HP 8W czy sie nadaje?

Aparaty, kamery, programy do edycji i montażu nieliniowego.
Xanax
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Baofeng UV-82 HP 8W czy sie nadaje?

Postautor: Xanax » 19 lipca 2019, 00:31

Jak w temacie. Moze ktos ma i jest w stanie cos powiedziec, czy opłaca sie kupic to radio. Wiadomo ze za mniej niż 200zł nie ma za sensu jakichś cudów czy jakosci oczekiwać, ale chyba lepsze takie niż nic.

opinie w internecie skrajnie różne, albo maja nieregularna jakość wykonania, albo otoczenie w jakim są używane ma wpływ.

konradbrzeg
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Baofeng UV-82 HP 8W czy sie nadaje?

Postautor: konradbrzeg » 19 lipca 2019, 07:48

Bierz w ciemno, jest świetne. Dodatkowo w tym modelu masz podwójne PTT z prawdziwego zdarzenia - osobny przycisk do jednej z dwóch ustawionych częstotliwości. Niby mała rzecz a cieszy jak cholera :)

Awatar użytkownika
micro
Kontakt:

Postautor: micro » 19 lipca 2019, 11:48

Ja mam 5W i jak na razie wszystko o.k.
Być może warto zamiast (podobno kiepsko działającego) zestawu nausznego kupić gruszkę... .
Roman Michalak

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 19 lipca 2019, 12:10

konradbrzeg pisze:Bierz w ciemno, jest świetne. Dodatkowo w tym modelu masz podwójne PTT z prawdziwego zdarzenia - osobny przycisk do jednej z dwóch ustawionych częstotliwości. Niby mała rzecz a cieszy jak cholera :)

A sa wersje z normalnym ptt?
Z tym podwojnym do powaznych zastosowan sie nie nadaja. Co najwyzej o dupie maryni mozna pogadac

Jędrek QŃ

Postautor: Jędrek QŃ » 20 lipca 2019, 00:22

uriuk pisze:A sa wersje z normalnym ptt?
Z tym podwojnym do powaznych zastosowan sie nie nadaja. Co najwyzej o dupie maryni mozna pogadac

Oczywiście ,że są ale mają inne oznaczenia ;) ten model ma podwójny PTT i jest wielu amatorów tego rozwiązania.Tutaj nic Cię nie przełączy przypadkowo na nadawanie na innej częstotliwości niż myślisz :). Nie wiem Uriuk co uważasz za poważne zastosowanie? Czy korespondencja z GOPR ostrzegającym na kanale PSP o nadlatującym śmigle ratunkowym i przekazanie wiadomości kumplom z którymi mamy ustawioną inną częstotliwość ( do pogadania o dupie Maryni np.) już podpada??
Xanax-Nie wiem czy potrzebujesz 8W? Jak jesteś nad górką to i na 1W słychać Cię na kilkadziesiąt km. a jak wpadniesz do dziury to i tak dupa z tyłu i tak ;)

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 20 lipca 2019, 00:24

Sytuacja awaryjna na windzie, trzeba NATYCHMIAST nadac komende STOP, a kierownik startu duma, ktory by tu guzik nacisnac. Jesli nada nie na tym co trzeba, to ma trupa, albo reanimacje. Jesli ktos mi przyniesie takie radio do pracy to wyrzuce do stawu, bo to zabawka, a nie powazny sprzet.

Potrzebuje radia do pewnej komunikacji z wyciagarka. Baofengi UV 5 nadaja sie jako ciezarek do lowienia ryb

Jędrek QŃ

Postautor: Jędrek QŃ » 20 lipca 2019, 00:33

uriuk pisze:Sytuacja awaryjna na windzie, trzeba NATYCHMIAST nadac komende STOP, a kierownik startu duma, ktory by tu guzik nacisnac. Jesli nada nie na tym co trzeba, to ma trupa, albo reanimacje. Jesli ktos mi przyniesie takie radio do pracy to wyrzuce do stawu, bo to zabawka, a nie powazny sprzet.

Nie wiem jak to jest być kierowniiem startów, ba nawet nigdy się nie holowałem więc pewnie masz rację . Xanax: jeśli jesteś kierownikiem startów to nie bierz tego dziadostwa . ;)
Ja rzeczywiście dość długo miałem wątpliwość którą z częstotliwości mam ustawioną "na górze" sprawę załatwiło zamontowanie radia w kokpicie.
I oczywiście dedykowana grucha . teraz częstotliwość "główną " mam ustawioną "na górze" po tak mi jest wygodniej nadawać ;)

Xanax

Postautor: Xanax » 20 lipca 2019, 10:16

@Jędrek QŃ nie, na wasze szczęście nie jestem kierownikiem startów :D
radio mi potrzebne własnie do nasłuchu czy jakie śmigło nie leci, kiedyś widziałem jak sobie wszyscy wesoło latali bez radiów i helikopter nie mógł wylądować. idiotyczne to było, radia to powinny byc obowiązkowe. No i zeby z ekipie sie skomunikować, widze ze to podwójne PTT moze miec sens.
rozumiem ze do profesjonalnych zastosowań używa sie innego sprzetu, ale profesjonalny kosztuje 10x wiecej.

Awatar użytkownika
CichyBart
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: CichyBart » 20 lipca 2019, 16:43

Xanax pisze:radio mi potrzebne własnie do nasłuchu czy jakie śmigło nie leci

Na jakim kanale nasłuchiwać śmigło? Czy tu nie powinno już być radio lotnicze? Baofengi nie mają takiego zakresu...
Nie raz lataliśmy sobie (zgłaszając wcześniej do FIS'u, sprawdzając wcześniej rezerwacje na https://airspace.pansa.pl) a tu nagle sobie F16 śmiga 400m nad ziemią blisko nas... Rozumiem, jak leci śmigło LPR'u (ma w pobliżu lądowisko), rozumiem jakieś małe samoloty przelot sobie robią, ale F16... i nasłuch na obydwu częstotliwościach PSP nic nie daje...
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
PPG / [ITV Boxer (Green) - sprzedane], [Solo 210 - sprzedane], ITV Billy (Red), C-Max E, airone.pro unique single

Xanax

Postautor: Xanax » 20 lipca 2019, 17:53

@CichyBart no wychodzę z założenia (moze naiwnie) ze jak będę miał to radio, to bede miał łacznośc z reszta latającej do okola ekipy i w razie W ktoś cos powie.
no ale najlepiej aby takich sytuacji w ogole nie było

konradbrzeg

Postautor: konradbrzeg » 20 lipca 2019, 21:58

Uriuk, zawsze możesz ustawić tą samą częstotliwość na dwóch kanałach w momencie kiedy np wypuszczasz kursantów. Dla mnie to fajne rozwiązanie nawet podczas pracy jako ks. Główną częstotliwością jest ta wyciagarkowa co nie przeszkadza w nasłuchu drugiej - przelotowej

Jędrek QŃ

Postautor: Jędrek QŃ » 21 lipca 2019, 09:54

CichyBart pisze:Na jakim kanale nasłuchiwać śmigło? Czy tu nie powinno już być radio lotnicze? Baofengi nie mają takiego zakresu...
nasłuch na obydwu częstotliwościach PSP nic nie daje...

Na szczęście w beskidzkich dolinach żadko latają F16. ;)
Na szczęście w grupie beskidzkiej GOPR znają częstotliwość 158.250.
My generalnie do pogadania o dupie Maryni używamy innej częstotliwości ale ja lubię wiedzieć co słychać u innych pilotów i ostatnio zaowocowało to dwustronną nieskrępowaną korespondencją z GOPR i możliwością przekazania komunikatu na innej częstotliwości.

Awatar użytkownika
CichyBart
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: CichyBart » 21 lipca 2019, 11:53

Widzę, że 158.250 jest najbardziej popularna... też tam mam nasłuch.
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
PPG / [ITV Boxer (Green) - sprzedane], [Solo 210 - sprzedane], ITV Billy (Red), C-Max E, airone.pro unique single

Xanax

Postautor: Xanax » 12 sierpnia 2019, 20:32

Mam juz to radio, nawet spoko się sprawuje, ale jak się połozy blisko wario, ja mam starego flymastra B1 to ciagle słychać jakies zakłócenia/trzaski, co jest wkurzające.
Zostawiam dla przyszłych użytkowników, aby sobie sprawdzili przed startem, czy u nich tez ten problem wystepuje, ja dopiero w domu zaczaiłem jaka była przyczyna.

Moze jest na to jakiś patent?

Wróć do „Gadżety (foto/video/vario/GPS/odzież/dodatki)”