Mocowanie kamery sportowej

Aparaty, kamery, programy do edycji i montażu nieliniowego.
JakubM
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Mocowanie kamery sportowej

Postautor: JakubM » 04 listopada 2019, 20:00

Najfajniejsze mocowanie jakie widziałem. Czym prędzej sam sobie takie wykonałem i nie mogę doczekać się testów w locie.

PS Użyłem cienkich nitów zamiast śrub.

AndRand
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Mocowanie kamery sportowej

Postautor: AndRand » 06 listopada 2019, 20:53

Jak ktoś nie jest sprawny manualnie to mam na zbyciu dwa takie uchwyty.
Kupiłem je kiedyś do lotni u Finsterwaldera:
https://shop.finsterwalder-charly.de/sh ... 5-kg?c=206
https://shop.finsterwalder-charly.de/sh ... oint-large
https://shop.finsterwalder-charly.de/sh ... mall?c=206
Załączniki
uchwyty.jpg
uchwyty.jpg (216.66 KiB) Przejrzano 5424 razy

JakubM

Postautor: JakubM » 06 listopada 2019, 20:58

Początkowo myślałem o takich, ale miałem obawy jak to ustawiać podczas lotu. Jedna ręka ciężko, dwiema - trochę strach puszczać obie sterówki.
Patent z gęsia szyja którą mogę wyginać jedną ręką wydaje się być wybawieniem.

AndRand

Postautor: AndRand » 06 listopada 2019, 21:22

Do przegubu kulowego możesz przykręcić gęsią szyję albo mocowanie gopro - gwint statywowy 1/4 cala

AndRand

Postautor: AndRand » 07 listopada 2019, 18:48

Znalazłem jeszcze jeden taki uchwyt - tutaj jest płytka z rzepem na instrumenty na dwie śrubki 2mm.
One są nieźle zrobione bo na lotni trzyma się na nich wszystko - instrumenty, kamery. Od strony rury mają gumowe podkładki, a taśmy z rzepami są elastyczne więc trzymanie jest bardzo dobre.
Mogę je puścić po 50 zł.
Załączniki
uchwyt.jpg
uchwyt.jpg (135.71 KiB) Przejrzano 5326 razy

JakubM

Postautor: JakubM » 08 listopada 2019, 13:15

Dostałem dziś zamówioną na aledrogo gęsią szyję do mojego mocowania. Zamówiłem taką podróbkę za 20zł i niestety jest zbyt miękka - ugina się pod samym ciężarem kamerki :/
Kolejna próba będzie z oryginałem (?) GoPro zamówionym z Amazon za 10EUR (W naszych sklepach kosztują po 100zł).

JakubM

Postautor: JakubM » 10 listopada 2019, 11:56

Oglądałem oryginalną gęsią szyję od GoPro. Niestety problem nadal występuje więc nie ma co przepłacać za oryginał.

Przy okazji wpadłem na inne prostsze rozwiązanie, a w zasadzie dwa:
1. Wystarczy wyciągnąć 2-3 segmenty gęsiej szyi i wszystko robi się znacznie bardziej stabilne
2. Łączenia pierwszych segmentów można usztywnić wkładając w łączenia kawałek ripstopu lub czegoś innego odpowiednio cienkiego żeby weszło i odpowiednio grubego czy osiągnąć efekt usztywnienia.

Ja zastosowałem kombinację obu: wyciągnąłem trzy segmenty i podłożyłem ripstop pod pierwszy segment. Póki co jestem z efektu zadowolony ;-)

rg
Kontakt:

Postautor: rg » 25 listopada 2019, 09:37

JakubM pisze:Oglądałem oryginalną gęsią szyję od GoPro. Niestety problem nadal występuje więc nie ma co przepłacać za oryginał.

Przy okazji wpadłem na inne prostsze rozwiązanie, a w zasadzie dwa:
1. Wystarczy wyciągnąć 2-3 segmenty gęsiej szyi i wszystko robi się znacznie bardziej stabilne
2. Łączenia pierwszych segmentów można usztywnić wkładając w łączenia kawałek ripstopu lub czegoś innego odpowiednio cienkiego żeby weszło i odpowiednio grubego czy osiągnąć efekt usztywnienia.

Ja zastosowałem kombinację obu: wyciągnąłem trzy segmenty i podłożyłem ripstop pod pierwszy segment. Póki co jestem z efektu zadowolony ;-)

Nabyłem nową oryginalną gęsią szyję i po rozpakowaniu wydaje się aż nadto sztywna - mam nadzieję że patenty z ripstopem nie będą szybko potrzebne. Oglądałeś intensywnie eksploatowaną używkę, czy może masz jakąś kamerkę dużo cięższą od gopro?
Obrazek
--
Najlepszą formą docenienia mojej pracy nad leonardo.pgxc.pl jest POLECENIE i wgrywanie logów.

JakubM

Postautor: JakubM » 25 listopada 2019, 09:48

rg pisze:Nabyłem nową oryginalną gęsią szyję i po rozpakowaniu wydaje się aż nadto sztywna - mam nadzieję że patenty z ripstopem nie będą szybko potrzebne. Oglądałeś intensywnie eksploatowaną używkę, czy może masz jakąś kamerkę dużo cięższą od gopro?

Zanim odkryłem patent z ripstopem też zamówiłem oryginał. Potwierdzam - jest znacznie sztywniejsza niż podróbka czy ta używana którą oglądałem w sklepie (i którą bawiły się dzieci sklep odwiedzające). Nowa spokojnie trzyma kamerę nawet bez usuwania segmentów.

Wróć do „Gadżety (foto/video/vario/GPS/odzież/dodatki)”