Air3- tablet, vario

Aparaty, kamery, programy do edycji i montażu nieliniowego.
Art
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Air3- tablet, vario

Postautor: Art » 14 lutego 2020, 13:05

Hej
Właściwie to nie wiem czy pisać o tym pod tematem tablety, nawigacja czy urządzenia do latania :)
Niemniej wypożyczyłem od Pawła Farona coś, co się nazywa Air3 w 7.1
Po wielu uwagach, po co tak coś dużego mogę teraz powiedzieć, że jednak warto :)
urządzenie ma 7 cali , ale co ważne- mieści się na pulpicie i jest jeszcze tyle miejsca , że wejdzie normalne Vario.
co do Varia- nie jest w sumie potrzebne- tu jest wbudowane :) czyli mamy wszystko w jednym.
Ekran jest na tyle duży, że nie tylko wszystkie wigety jakie chcę z Xc tracka mogłem umieścić na widoku , to jeszcze ważniejsze jest to, że mogę wybrać naprawdę duże czcionki.
I jeszcze mam tyyyle miejsca na mapę :)
Baterię przetestowałem i jest w zupełności wystarczająca na całe dni latania. a nowa wersja - 7.2 będzie miała 10.000 mAh. To chyba na tydzień wystarczy :) albo na oglądanie filmów w drodze powrotnej z przelotu :)))
Urządzenie ma :
WI-FI
Bluetooth 4.0
2G, 3G, 4G
USB Type C
wyjście słuchawkowe.
Czyli dostaję nie tylko dobra nawigację , ale w pełni funkcjonalny tablet do codziennego użytkowania.
Mnie do siebie przekonało :)
Teraz tylko czekam na nowszą wersję :)

http://www.fly-air3.com/en/air3-72-specs/

Awatar użytkownika
Maciej Pigulski
Latam: Tylko Swobodnie

Re: Air3- tablet, vario

Postautor: Maciej Pigulski » 14 lutego 2020, 14:05

Wyglada fajnie, ale cena jest po bandzie jak za telefon z Androidem...

Screenshot 2020-02-14 at 14.06.49.png
Screenshot 2020-02-14 at 14.06.49.png (280.65 KiB) Przejrzano 9012 razy

Art

Postautor: Art » 14 lutego 2020, 17:45

Tylko tu masz wszystko w jednym: Vario, Nawigację, telefon. Jak popatrzysz na inne podobne urządzenia- wcale nie jest drogo..
Zresztą , napisz do Pawła- on Ci poda ile to będzie kosztować :)

Andrzejt

Postautor: Andrzejt » 14 lutego 2020, 20:25

Dostaniesz rabat za załatwienie nowego klienta?

Jak już przymierzales to na pulpicie to wrzuć zdjęcie jak to to wygląda wtedy

Awatar użytkownika
Maciej Pigulski

Postautor: Maciej Pigulski » 14 lutego 2020, 21:44

Andrzejt pisze:
Jak już przymierzales to na pulpicie to wrzuć zdjęcie jak to to wygląda wtedy

Krzysiek__G
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Krzysiek__G » 15 lutego 2020, 13:11

O nowej wersji piszą, że ma mieć jasność ekranu na poziomie 1000 nitów. Jestem ciekawy, jak będzie naprawdę - bo papier wszystko przyjmie a zwłaszcza w Chinach

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 15 lutego 2020, 17:22

Nowa wersja, stara wersja

Ten super sprzęt do latania, to nic innego jak jeden z wieeeelu chińskich wynalazków firm krzaków z postawionym xctrackiem, tyle, że w przesadnie jak na produkt wygórowaną ceną.
"Stara" wersja
To Alpy S933L Zapewne znajdzie się jeszcze kilka innych nazw, pod którymi można ten nonejm znaleźć.
Do kupienia za 300$ https://pl.aliexpress.com/i/32974625184.html

"Nowa wersja"
to o równie słynnej na świecie nazwie Kcosit T71V3. Mówi Wam to coś ?
Mi też nie :)
"Nowość" za 416$.Za miesiąc, lub dwa, pojawi się kolejna wersja pod zupełnie inną nazwą, a ta "nowa" spadnie z ceną do wartości tej poprzedniej. Bo pomiędzy "starą" a "nową" była już kolejna. z baterią 9650mAh. Air3 nie nadąża ;)
https://pl.aliexpress.com/item/32788132 ... 6074RaeGju

Awatar użytkownika
Domin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Domin » 15 lutego 2020, 18:26

der pisze:Nowa wersja, stara wersja

Piszę właśnie z nowego Air3. To inny tablet od przytoczonego przez Der. Kupiłem sobie aby mieć kompletne urządzenie, które w razie awarii Naviter Oudie zastąpi mi go we wszystkich funkcjach. Nie ma Fanet i Flarm, ale ma XCTrack w wersji pro z podobnymi funkcjami, a dodatkowo ma telefon i jaśniejszy ekran.
Dominik Kapica
https://fastcamper.eu - Szybkie kampery od paralotniarzy dla paralotniarzy.

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 15 lutego 2020, 18:30

Nie wiem czy inny. Dominik, wrzuć fotkę urządzenia oraz jakieś dane specyfikacji. To się znajdzie u źródła co tam kupiłeś. Przytoczone prze zemnie oferty są identyczne wyglądem i specyfikacją z tym co ma Air3 na stronie. Tylko zgodnie z chińską linią produkcyjną. Nazwa i ewentualny procek jest do uzgodnienia. Doczytałem jeszcze, że V3, ten z baterią 10000mAh ma korzenie z września 2017. Taka to nowość. HUGEROCK T71 Jest szmoc!

315$
https://m.made-in-china.com/product/Hug ... ml#viewAll

Awatar użytkownika
Domin
Kontakt:

Postautor: Domin » 15 lutego 2020, 18:51

Niezgodności pomiędzy Air3 a odnalezionym przez Ciebie tabletem jest wiele - porównaj jeszcze raz ich specyfikacje (system operacyjny, pamięć itd.). Wygląd obudowy ten sam.
Dominik Kapica

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 15 lutego 2020, 20:17

"Model 2020" za 520Eur netto i Soten T71 Hugerock za 315$ to jest to samo. Ten sam procesor, tyle samo ramu, rom, pamięć wbudowana, taki sam ekran, ten sam system Android 8.1. W sieci można znaleźć świadectwo zgodności dopuszczenia do obrotu w kwestii pracy na częstotliwościach wydany w czerwcu 2017

https://fccid.io/2AI62T71V3/Test-Report ... 66318.html

...co sugeruje, że kolejne klony o dziwacznych nazwach są rebrandem właśnie tego produktu. Faktem jest, że z lenistwa i niezbyt dogłębnego szukania wcześniej podałem link z aliexpress do rebrandu wersji z uboższym wyposażeniem, jednak to nic w tej materii nie zmienia. To ten sam produkt.
Ile sztuk potrzeba :)?
https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 98485.html

Krzysiek__G
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Krzysiek__G » 15 lutego 2020, 20:29

der pisze:"Model 2020" za 520Eur netto i Soten T71 Hugerock za 315$ to jest to samo. Ten sam procesor, tyle samo ramu, rom, pamięć wbudowana, taki sam ekran, ten sam system Android 8.1.

I można go zamówić u producenta z dodatkowym wyposażeniem "With multipurpose module you can choose: Glonass+Gps Navigation, NFC,LF RFID,UHF RFID, Zeggbee, etc." co zapewne zrobił belgijski "producent" Air3

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 15 lutego 2020, 20:38

To wszystko posiada poniższa wersja 64GB w standardzie. I można zakupić ją od producenta za pomocą tego linku https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 98485.html już w ilości 1 sztuki za 300$ (plus przesyłka i vat, Air3 też sprzedaje netto) z
Customization:
Customized logo (Min. Order: 1 Units)
Customized packaging (Min. Order: 500 Units)
Graphic customization (Min. Order: 1 Units)
ModelNo. (Min. Order: 1 Units)
Brand mark (Min. Order: 1 Units) Less
Zatem od jednej sztuki już możemy sobie go nazwać tak jak chcemy :)

edit

LOL

Berfon SRL czyli Air3 kupuj przez alibabe
zakładka "transaction"

Buyer
Shipping Destination
Transaction Quantity
Transaction Date
B**
Belgium
70 Piece
2020/01/19

B**
Belgium
25 Piece
2019/12/19

Awatar użytkownika
Domin
Kontakt:

Postautor: Domin » 16 lutego 2020, 13:10

der pisze:To wszystko posiada poniższa wersja 64GB w standardzie. I można zakupić ją od producenta

Nie odnalezłem w chińskiej specyfikacji czujnika ciśnienia niezbędnego do wariometru. Chyba, że się kryje pod którymś skrótem.
Dominik Kapica

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 16 lutego 2020, 14:42

A ja nawet nie szukałem. Ale skoro Belg kupuje dokładnie ten model przez ofertę, którą zamieściłem, to chyba sporo wyjaśnia. Jeśli ktokolwiek będzie zainteresowany indywidualnym zakupem, nic nie stoi na przeszkodzie by sam zapytał. Ja nie jestem. Wskazałem jedynie źródło.

Awatar użytkownika
Domin
Kontakt:

Postautor: Domin » 16 lutego 2020, 17:47

der pisze:A ja nawet nie szukałem. Ale skoro Belg kupuje dokładnie ten model przez ofertę, którą zamieściłem, to chyba sporo wyjaśnia...

Podczas zimowych British Open 2020 kilku zawodników miało pierwszą generację Air3. Wtedy właśnie miałem okazje się z nim zapoznać. Mówili, że to jest tablet z telefonem zamawiany przez Belgów u chińskiego producenta i następnie modyfikowany w Air3. Paweł Faron mówił też, że Air3 będą mieli w ofercie nową generację z jaśniejszym ekranem, mocniejszą baterią i co istotne z dołożonym wysokiej jakości czujnikiem baro. Właśnie stąd moje zainteresowanie czy ten czujnik baro jest już wkładany w fabryce czy też Belgowie to robią u siebie. Podczas tamtych zawodów dla pilotów to były podstawowe urządzenia do nawigacji, więc nawet nie prosiłem o pożyczenie na test choćby na jednego taska.
Dominik Kapica

Art

Postautor: Art » 16 lutego 2020, 19:22

Mariusz, to , że coś tak samo wygląda, ma podobnej charakterystyki środek- nie oznacza, że jest to , to samo. Jak spec od tuningu zdajesz sobie z tego przecież sprawę. I nie zamierzam tu również oceniać, czy cena jest duża- bo to zależy od kupującego. Bedzie chcał- to kupi, nie będzie chciał, to nie.
Dla mnie ważne jest, że mam gwarancję, wiele w jednym ( vario, nawigację, telefon, i tablet np do filmów, czy neta) a urządzenie kosztuje MNIEJ niż np. Skytraxx 3.0 , Hyper Navitera, czy inne z kolorowym ekranem. Je pewnie w Chinach też kupisz zdecydowanie taniej( może znajdziesz?:))
Tak urządzenie oceniają inni:
"
There is a new improved version of the Air available, 7.2. Complete with a newer version of Android, faster processor, more memory, bigger battery but probably the biggest difference for me is the new 1000 nits screen. Yes, I bought one. (A friend bought my 7.1)
I flew exclusively with the Air3 7.2 at the Manilla, XC Camp for the last week. Conditions were difficult for Manilla with broken thermals low down until around 1500 -1700m when things seemed to join up. The Air3 vario was excellent, on a par with the XCtracer . I am very fond of the XCtracer and compare every vario to it. The screen is excellent, I would say its the best I have used. Better than my phone, Google Pixel 2XL. No problems in bright sun ; on my Advance lightness the angle of the cockpit is perfect. One of my flights was 6 ½ hrs. I fly with a Le GPS Solar panel which also has a 5600 Ah battery. At the end of the flight the solar battery was exhausted and the Air3 was at 43%. I was using the internet and whatsapp while flying (for retrieve) so realise that there are things I could do to make the battery last longer.
The newer version of Android means that I can run all my apps on the tablet. I am very happy with this instrument.
If anyone in Victoria, Australia would like to check it out give me a shout.

Bob Saville"

Przemysław

Postautor: Przemysław » 16 lutego 2020, 20:16

Te z linka, z Alibaby nie mają czujnika baro. Pytałem Chińczyka z fabryki :)

Przemysław

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 16 lutego 2020, 20:54

To twój wybór. Jeśli cechy jakie posiada stawiają go w świetle twoich oczekiwań w pierwszym rzędzie, to bardzo dobrze. Nigdzie nie napisałem, że to zły wybór.
Ten póki co wygląda rozsądnie. Produkowany od 3 lat, czyli może nie posiada najnowszych mniej prądożernych gratów, ale prawdopodobnie działa jak należy, stąd tak długo, jasno świeci i można nim wbijać gwoździe. Najsłabszym ogniwem i tak będzie bateria. Bo te 10000mAh, w polączeniu z aktywną karta SIM to w rzeczywistości góra dwa dni 5 godzinnego latania. Całą resztę dobrej roboty i tak robi użyta aplikacja. To dlaczego nie kupić tego taniej ?
Co dalej udowodniłem, że się da. Pokazałem gdzie, za ile i w jakiej ilości kupuje to belgijski sprzedawca oraz od ilu lat produkowana jest w rzeczywistości ta "nowość".
Być może jutro, dla wyczerpania wątku będę znał odpowiedź na zadane pytanie przez Dominika (w Chinach jest obecnie środek nocy). Nie oceniam zasadności cudzego zakupu.
Kwestie gwarancyjne w przypadku chińskich rebrandów to temat rzeka. Najczęściej w przypadku wadliwych produktów pośrednicy giną bez wieści, zostawiając kupujących na lodzie. Tym bardziej w okresie pogwarancyjnym. Jestem zdania, że ze względów ekonomicznych lepiej szukać najtańszego źródła tego samego produktu. Jeśli ten nam odpowiadał, a uległ uszkodzeniu, bez skrupułów kupujemy następny. Jeśli nie, nie opłakujemy drogiej zabawki, tylko szukamy nowej, lepszej. Obecnie telefony czy urządzenia telefonopodobne i tak zwykle psują się z naszej winy a naprawy nierzadko dorównują połowie wartości nowego sprzętu.

Jeśli ktoś założy podobny hurraoptymistyczny wątek o jakiejś kolejnej super "nowości" zaadaptowanej przy pomocy ogólnodostępnego oprogramowania chwytliwą nazwą z jak się okaże chińskiej ogólnodostępnej masówki, to kto wie, może również poszukam.
Póki co, twój jest pierwszy. Skytraxx i Naviter takimi nie są.

Art

Postautor: Art » 16 lutego 2020, 21:27

der pisze:Jeśli ktoś założy podobny hurraoptymistyczny wątek o jakiejś kolejnej super "nowości" zaadaptowanej przy pomocy ogólnodostępnego oprogramowania chwytliwą nazwą z jak się okaże chińskiej ogólnodostępnej masówki, to kto wie, może również poszukam.
Póki co, twój jest pierwszy. Skytraxx i Naviter takimi nie są.

hurraoptymistyczny to może być Duda idący na wybory.
Przedstawiłem urządzenie , które moje potrzeby spełnia. Jak się okazuje- nie tylko moje. Spełnia je za niższą cenę niż inne, mniejsze i bez wielu możliwości wynikających z połączenia wielu urządzeń. Gdy nie włożysz tam karty- to będzie Ci służyć kilka dni podczas latania. Przetestowane . To jak wygląda gwarancja - mnie nie będzie dotyczyć a dealera, bo od niego kupuję . A domniemam, że z dostawcą ma to załatwione. Bo to reguluje prawo. Wiec nie muszę się tym martwić.
coś takiego kosztyje 485 E: http://shop.alfapilot.com/en/
To podobnie: https://www.mipfly.com/#
Wszystkie jednak też można kupić taniej.
Jeśli nie odpowiada Ci cena - nie kupuj. Zawsze możesz kupić bezpośrednio z Chin. To Twój wybór.
Pewnie gdyby ktoś chciał kupić Audi , to też odradzisz, wszak w środku ma to samo co VW , czy o zgrozo Skoda :)
pozdrawiam i oby do wiosny

Wróć do „Gadżety (foto/video/vario/GPS/odzież/dodatki)”