telefon jako vario po raz kolejny.

Aparaty, kamery, programy do edycji i montażu nieliniowego.
Awatar użytkownika
qbaepp11
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk

Re: telefon jako vario po raz kolejny.

Postautor: qbaepp11 » 24 lutego 2021, 08:34

Ja od lat mam Samsung A5 2017, który bardzo dobrze działa z xctrack. Używam go tylko do latania i sprawdza się bardzo dobrze. Można go tanio dostać

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 24 lutego 2021, 10:56

jestem słabiutki (bardzo) ale to co zdążyłem zaobserwować to pierwsza odczuwa dupa. Skoro na dupie czuć zmiany wznoszenia jako najpierwszejsze to po co kłócić się o pół sekundy w tą czy w tą. Wystarczy jakiekolwiek uśrednione w sekundzie czy dwóch wznoszenie bo tego od pewnej wysokości człowiek nie ogarnia zmysłami.

A już kompletnie nie jest zrozumiałe dla mnie opieranie się na super sprzęcie np. na niskim czysto żaglowym nadmorskim klifie.
Łukasz Prokop

szymon.strus
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: szymon.strus » 24 lutego 2021, 12:02

hej,

Uzywalem jakis czas temu Google Nexus 5 (bodajze taki numerek) i obecnie Samsung Galaxy A8 z jakims przyrostkiem. W obu przypadkach na telefonie dzialal XC Track z domyslnymi ustawieniami vario. Jako normalne vario od poczatkow latania uzywam jakiegos prostego Braunigera (IQ...?) i na pewno Brauniger pika wczesniej. Oczywiscie kolosalne znaczenie ma fakt ze do Braunigera sie przyzwyczailem przez te wszystkie lata i podswiadomie reaguje odpowiednio na jego pikanie i sygnaly ze skrzydla i uprzezy. Jak w zeszlym roku probowalem w jesiennym waskim warunie wykrecic cos tylko na telefonie (do vario nie mialem baterii bo pozyczylem kumplowi) to efekty byly zenujace i lepiej krecilem termike na drugim etapie ;) Kompletnie zly timing. Pewnie po kilku godzinach przestawilbym sie na charakterystyke telefonu i tez 'by sie dalo' ale po co?
pzdr,
/Szymon

Awatar użytkownika
Krisek1973
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Kontakt:

Postautor: Krisek1973 » 24 lutego 2021, 18:29

Jeszcze tak mi przyszło do głowy jeśli macie xctracka i telefon z barometrem to wg mnie i mojej zabawy z ustawieniami:

1. wejdźcie w ustawienia a potem podłączenie i sensory. Tam macie opcje użyj wewnętrznego barometru, oczywiście jeśli telefon go posiada to musi być to zaznaczone, inaczej będzie korzystał w locie z gps i wtedy kicha jeśli chodzi o dokładne vario. Jeśli telefon nie posiada barometru to przypuszczam, że nie da się zaznaczyć:
Screenshot_2021-02-24-17-52-14-108_org.xcontest.XCTrack.jpg
Screenshot_2021-02-24-17-52-14-108_org.xcontest.XCTrack.jpg (53.57 KiB) Przejrzano 6344 razy

2. trzeba jeszcze wejść w opcję Kalibruj i tutaj się pobawić. Jak widzicie mój Mi8 odczytuje ciśnienie 13/sekundę z dokładnością w Pa i te odczyty są niebieskimi kropkami. Na dole jest pasek wygładzanie, chodzi o to aby go tak ustawić, aby znaleźć takie pośrednie ustawienie pomiędzy spoczynkiem a ruchem telefonu, że gdy telefon leży i go nie ruszacie, linia zielona była jak najbardziej zbliżona do linii prostej poziomej a gdy telefon podnosicie i opuszczacie (tak jak pokazałem na zrzucie) reagował jak najlepiej (najszybciej i najbardziej dokładnie co będziecie widzieli również jako wartości pod napisem Podnieś) i jak najdokładniej to pokazywał jako ładne proste ukośne linie
Screenshot_2021-02-24-17-51-52-156_org.xcontest.XCTrack.jpg
Screenshot_2021-02-24-17-51-52-156_org.xcontest.XCTrack.jpg (151.24 KiB) Przejrzano 6344 razy

Nie wiem ile odczytów barometru na sekundę maja Wasze telefony i jaką dokładność, bo nie mam innego do porównania, ale w MI8 i jak to się dobrze ustawi to vario działa dobrze.
Ostatnio zmieniony 24 lutego 2021, 19:36 przez Krisek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Krzysiek
------------------------------------------------------
Filmiki z mojego latania: http://nielezymy.pl :shock:

Awatar użytkownika
micro
Kontakt:

Postautor: micro » 24 lutego 2021, 19:34

Na moim Xiaomi MI MIX2 też mam 13x/s .
Roman Michalak

ryniu

Postautor: ryniu » 31 lipca 2023, 16:17

Latałem z Huawei Mate 9 pro a teraz z Huawei Mate 20 pro i nie zamieniłbym na inny. Częste odświeżanie baro, navi z Galileo, dobra czytelność i oczywiście z androidem i niezłą ceną. Apka PPGpS z racji latania na trajce. Na starej 9tce na zapasie XCTrack. Polecam

Wróć do „Gadżety (foto/video/vario/GPS/odzież/dodatki)”