GPS, sieć energetyczna

Aparaty, kamery, programy do edycji i montażu nieliniowego.
Xanax
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

GPS, sieć energetyczna

Postautor: Xanax » 29 lutego 2016, 14:27

Tak sie zastanawiam i mam takie pytanie. Może mądre może głupie :D
Czy ktoś myślał nad tym żeby w gpsach, na mapy nanieść rozłożenie sieci energetycznych? Może by to jakoś ułatwiło planowanie lądowania.

Obrazek

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: GPS, sieć energetyczna

Postautor: uriuk » 29 lutego 2016, 14:33

Swietny pomysl. Na kiedy dasz rade to zrobic?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 lutego 2016, 14:38

W Garminie sprzed piętnastu lat miałem mapę Polski na której były zaznaczone główne linie energetyczne. Problem w tym, że te dane były zupełnie nieprzydatne i zaciemniały jedynie obraz. Nałożenie na podkład kartograficzny przebieg wszystkich linii energetycznych uczyniłby mapę zupełnie nie do odczytania. A swoją drogą urządzenie ostrzegające o drutach na trasie by bardzo się przydało, jednak musiałby to być jakiś lidar, albo coś z tej półki.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Marcin Kawula
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Marcin Kawula » 29 lutego 2016, 14:46

Chyba jedynym skutecznym urządzeniem do wykrywania drutów na długo pozostaną ..... dobre oczy.
Druty jakie nam zagrażają do nie tylko te 400kV ale nawet 3x400V. Dlatego zgadzam się ze Zbyszkiem, że na mapie byłoby mega zagęszczenie. Natomiast wyobrażam sobie urządzenie z wczytanymi drutami, które pokazywałoby odległość do najbliższych drutów w pionie i poziomie tak jak odległości do stref. Dwie liczby już można ogarnąć.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 29 lutego 2016, 15:05

Zbyszek Gotkiewicz pisze: A swoją drogą urządzenie ostrzegające o drutach na trasie by bardzo się przydało, jednak musiałby to być jakiś lidar, albo coś z tej półki.

Raz w zyciu balem sie drutow tak na powaznie. Robilem foty nad miastem, kiedy pojawil sie na niskim pulapie wojskowy Herkules. Musialem zejsc miedzy bloki. Pamietalem, ze krotkofalowcy maja dziwny zwyczaj rozwieszania swoich anten w postaci poziomych drutow pomiedzy blokami i marszczyla mi sie dupa.

To nie sa druty energetyczne, wiec i tak nie bylyby ujete na tej mapie w GPS

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 lutego 2016, 16:00

uriuk pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze: A swoją drogą urządzenie ostrzegające o drutach na trasie by bardzo się przydało, jednak musiałby to być jakiś lidar, albo coś z tej półki.

Raz w zyciu balem sie drutow tak na powaznie. Robilem foty nad miastem, kiedy pojawil sie na niskim pulapie wojskowy Herkules. Musialem zejsc miedzy bloki. Pamietalem, ze krotkofalowcy maja dziwny zwyczaj rozwieszania swoich anten w postaci poziomych drutow pomiedzy blokami i marszczyla mi sie dupa.

To nie sa druty energetyczne, wiec i tak nie byłyby ujęte na tej mapie w GPS

Czyli skoro jeśli obawiasz się drutów, to szukasz słupów, to jeśli boisz się krótkofalowców, to szukasz bloków :)
Zbyszek Gotkiewicz

R0bby
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: R0bby » 29 lutego 2016, 16:02

Niedawno (ok. 2 tyg. temu) na newsach ktoś wrzucił link do jakiegoś cuda techniki - okularko-monitorka wyświetlającego mapę z m.in. naniesionymi drutami. Nawet znalazłem filmik:

Nawet na termice od Księżyca można z czymś takim latać :)
Pozdrawiam,
Robert

Awatar użytkownika
tooosh
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: tooosh » 29 lutego 2016, 16:38

Nanoszenie na mapę linii WN, SN to nie problem, bo projektowane są długo i jest ich mało, więc nowe powstają rzadko. Linie nN, które są najmniej widoczne powstają przy okazji budowy każdego domu, który jest xx metrów od sieci zasilającej itp. W ciągu roku są to pewnie tysiące nowych linii do aktualizowania. Plus tej mapy byłby taki, że do tłumaczeń typu "byłem nisko i słońce mnie oślepiło" można by było dodać "na mapie nie było".
http://www.SRUdoChmury.pl

Marcin Duszyński

Wróć do „Gadżety (foto/video/vario/GPS/odzież/dodatki)”