Zakręty z wiatrem i pod wiatr
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Zakręty z wiatrem i pod wiatr
Wiesiek. Czytaj ze zrozumieniem. Prosiłem o urządzenie bezwladnościowe, a nie ciśnieniowe do określenia kierunku ruchu. Szanuj rozmówcę i czytaj co do Ciebie piszę.
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Kontakt:
No i czym różni się bieganie w pociągu? Bo ja nie widzę różnicy. Oswiec mnie proszę
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
uriuk pisze:No i czym różni się bieganie w pociągu? Bo ja nie widzę różnicy. Oswiec mnie proszę
Pociąg powoli jedzie, ale zrobienie kółka w lecącym samolocie byłoby chyba niemożliwe.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wiesiek. Czytaj ze zrozumieniem. Prosiłem o urządzenie bezwladnościowe, a nie ciśnieniowe do określenia kierunku ruchu. Szanuj rozmówcę i czytaj co do Ciebie piszę.
Zrozumiałem ale nie mogę Wam pomóc w tym konstruowaniu, wskażnik chwilowych przyspieszeń mógłby być dość prosty ale ja się tego nie podejmę. Wierzę Ci Zbyszek że kolega "Uriuk się denerwuje"(nie tylko z takich powodów...spróbujcie coś z tym zrobić, bo szkoda chłopa)
Z Poważaniem Wiesiek
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Wskaznik chwilowych przyspieszen jest bardzo prosty. Nazywa sie wahadelko. Sam napisales, ze wykonanie czegos takiego cie przerasta. Dalej nie oswieciles mnie czym sie rozni bieganie w jadacym pociagu. Bo ja nie wiem i obawiam sie za caly wydzial fizyki Polskiej Akademii Nauk tez nie wie i mi nie pomoze. Cala nadzieja w tobie.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Wiesiek. Może ja cię nie zrozumiałem? Jak chcesz badać kierunek wiatru poprzez gwałtowne zwroty o 180 stopni?
Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
To jest już co najmniej nas 3 nierozumiejących. Dalej nie starasz się napisać prostymi słowami swojej teorii.
Łukasz Prokop
-
- Doświadczenie: Sympatyk
Niecierpliwie czekam na jakieś wnioski bo mogą być ciekawe. Zjawiska bezwładnościowe to ciekawe zagadnienia połączone np. z lotami w chmurach. Oparte o doznania ,których dostarcza nam nasz błędnik mogą prowadzić do odkrywczych wniosków. Jeżeli ktoś umie korzystać z jego działania choć wielu na razie nie spotkałem.
ZK
ZK
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Zbyszek Opole pisze:Niecierpliwie czekam na jakieś wnioski bo mogą być ciekawe. Zjawiska bezwładnościowe to ciekawe zagadnienia połączone np. z lotami w chmurach. Oparte o doznania ,których dostarcza nam nasz błędnik mogą prowadzić do odkrywczych wniosków. Jeżeli ktoś umie korzystać z jego działania choć wielu na razie nie spotkałem.
ZK
Jedyny moj wniosek po spedzeniu z toba paru godzin w chmurach jest taki, ze... dalej nie kumam na jakim patencie latasz bez utraty orientacji.
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Bo wie i już. I tego nigdy nie napisze bo nie wie skąd wie. Jeśli chodzi o resztę to lepiej zajmijmy się wiatrakami.
Mariusz Kilian
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wiesiek. Może ja cię nie zrozumiałem? Jak chcesz badać kierunek wiatru poprzez gwałtowne zwroty o 180 stopni?
Zbyszek mi się wydawało że najważniejsze z grubsza już Ci powiedziałem. To może spróbujmy robić tak, że jak Ci coś podpowiem to dla pewności zapytam jeszcze raz czy na pewno to zrozumiałeś .
A więc : czy zrozumiałeś już podpowiedż, że podczas bardzo ciasnych zwrotów paralotni w przeciwnym kierunku nie jest już zachowany ruch jednostajny w sensie bezwładności masy względem ziemi i następują w tym momencie różnice w przyspieszeniach(nie myl teraz tego względem powietrza) ?
Jeśli masz na myśli badanie kierunkowego opływu paralotni to mogą służyć do tego tzw. "icki", ale ja wcale nie zamierzam tego robić(wahadełka dla Was też

Pozdrawiam Wiesiek
Ostatnio zmieniony 24 stycznia 2019, 23:04 przez fotolot, łącznie zmieniany 2 razy.
- prokopcio
bo tu panie Herflik każdy ma swoją wizję i nikt nikogo nie rozumie
Łukasz Prokop
-
Zbyszek Opole pisze:Niecierpliwie czekam na jakieś wnioski bo mogą być ciekawe. Zjawiska bezwładnościowe to ciekawe zagadnienia połączone np. z lotami w chmurach. Oparte o doznania ,których dostarcza nam nasz błędnik mogą prowadzić do odkrywczych wniosków. Jeżeli ktoś umie korzystać z jego działania choć wielu na razie nie spotkałem.
ZK
Cześć Zbyszek, zakładam że latasz paralotniami . Nie wiem czy to o czym napiszę będzie odkrywcze ale dotyczy częściowo interesujących Cię zjawisk(ja o tym nigdzie nie czytałem).
Łukasz opisał swój przypadek lotu nad chmurami w którym bez orientacji o kierunku wiatru przemieścił się na bardzo znaczną odległość.
Poradziłem stosowanie GPSa ale załóżmy że go nie posiada . Czy w takiej sytuacji(bez żadnych przyrządów)ale znając zjawiska bezwładnościowe i mając odniesienie wzrokowe do powierzchni chmur byłby w stanie w przybliżeniu określić kierunek tego dość silnego wiatru względem ziemi ? Otóż tak a następnie odnośnikiem kątowym dla tego kierunku mogłoby być słońce , dzięki temu obrałby kierunek lotu głównie pod wiatr i nie zdryfował na niebezpieczną jak wspomniał odległość(ze względu na ilość paliwa). Sposób jest bardzo prosty : lecąc nisko nad chmurami przy stałych obrotach silnika należy wykonywać dość ostre zwroty i obserwować czy przy wyprowadzaniu jest tendencja do chwilowego wznoszenia czy opadania co da się zaobserwować wzrokowo, a niektórzy być może wyczują to przeciążeniami( taki ptaszek jest w stanie dokonać ten myk nawet w chmurze ale bez busoli lub odniesienia do słońca na długo by się to mu nie zdało).
Pozdrawiam Wiesiek
- prokopcio
Jednak da się napisać Wieśku zrozumiale, dzięki.
Na 100% sprawdzę przy najbliższej okazji czy wykonane w identyczny sposób zwroty pod wiatr będą inaczej wpływały na Vario niż te zwroty z wiatrem. Ale wydajnie mi się że niema najmniejszej różnicy.
Nie dziw się że ludzie się złoszczą na " wciskanie " im twierdzeń niezgodnych z tym czego ich uczyli już w szkole podstawowej lub co można wyczytać w Wikipedii przykładowo. Wiesz co to jest przyspieszenie? Teraz ja podpowiem że to nie to samo co prędkość. Nie jest ważne czy mierzysz przyspieszenie względem ziemi czy powietrza. Nawet na nie nie ma wpływu jak mocno wieje. Co najwyżej zmiana prędkości wiatru ale tego przypadku nie analizujmy. Proszę.
Na 100% sprawdzę przy najbliższej okazji czy wykonane w identyczny sposób zwroty pod wiatr będą inaczej wpływały na Vario niż te zwroty z wiatrem. Ale wydajnie mi się że niema najmniejszej różnicy.
fotolot pisze:A więc : czy zrozumiałeś już podpowiedż, że podczas bardzo ciasnych zwrotów paralotni w przeciwnym kierunku nie jest już zachowany ruch jednostajny w sensie bezwładności masy względem ziemi i następują w tym momencie różnice w przyspieszeniach(nie myl teraz tego względem powietrza) ?
Nie dziw się że ludzie się złoszczą na " wciskanie " im twierdzeń niezgodnych z tym czego ich uczyli już w szkole podstawowej lub co można wyczytać w Wikipedii przykładowo. Wiesz co to jest przyspieszenie? Teraz ja podpowiem że to nie to samo co prędkość. Nie jest ważne czy mierzysz przyspieszenie względem ziemi czy powietrza. Nawet na nie nie ma wpływu jak mocno wieje. Co najwyżej zmiana prędkości wiatru ale tego przypadku nie analizujmy. Proszę.
Łukasz Prokop
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
Ja tak sobie myślę, że krążąc w kominie jestem w stałym zakręcie, i nie zdarzyło mi się chyba, żebym w trakcie krążenia, nie patrząc na ziemię ani GPS, wyczuwał jakiekolwiek różnice w locie pod wiatr i z wiatrem 2 razy na obrót.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Herflik pisze:Według waszej teorii można bez większych problemów kręcić kółka rowerem w jadącym pociągu , a prędkość roweru nie będzie się nakładać na prędkość pociągu. Hm jakoś to mi się wydaje dziwne , przecież siła która redukuje siłę odśrodkową roweru, to siła ciężkości , która jak wiadomo pochodzi z przyciągania ziemi , a nie pociągu . Może jest ktoś kto zna się na fizyce lepiej ode mnie i mi to wyjaśni.
Herflik. Takim pociągiem pędzącym przez kosmos i wokół słońca jest ziemia. I to z dużą prędkością. Czyli możesz sobie kręcić kółka rowerem na miejskim placyku. Ja to sprawdzam od wielu lat i nie widzę różnicy którą sugeruje Wiesiek.
Zbyszek Gotkiewicz
-
matgaw pisze:Ja tak sobie myślę, że krążąc w kominie jestem w stałym zakręcie, i nie zdarzyło mi się chyba, żebym w trakcie krążenia, nie patrząc na ziemię ani GPS, wyczuwał jakiekolwiek różnice w locie pod wiatr i z wiatrem 2 razy na obrót.
Cześć Matgaw , pisałem o tym wcześniej że masz szansę coś wyczuć wykonując bardzo ciasne zakręty na dodatek tylko przy silnym wietrze. Po za tym krążąc w kominie nie wiele masz wspólnego z kierunkiem wiatru, możesz go co prawda zaobserwować wizualnie w odniesieniu do punktów na ziemi nad którymi nabierasz wysokości by tym sposobem w przybliżeniu określić kąt odchylenia komina co jest związane z siłą i kierunkiem wiatru ale to jest całkiem inne i powszechnie znane zagadnienie.
Pozdrawiam Wiesiek
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Wiesiek. A nie prościej napisać, sorry koledzy, ale coś mi się potaśtało 

Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
No i sam sobie odpowiedziałeś. Nie czujesz nic gdy pociąg jedzie prosto ze stałą prędkością. A gdybyś wewnątrz pociągu ustawił dwie karuzele, jedna kręci się w prawą a druga w lewą stronę, to myślisz, że osoby na karuzeli miałyby różne odczucia w zależności od kierunku obrotów lub od miejsca w którym poruszają się po okręgu?
Zbyszek Gotkiewicz
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”