Postautor: tutifruti » 14 lutego 2019, 17:09
Szopen
Odpowiadając na zgłoszone przez Ciebie wątpliwości:
1) Zapas zapakowałem do kontenera bocznego a kontener boczny podpiąłem do uprzęży w taki sposób jak znajomi, którzy wcześniej montowali mi zapas w kontenerze tego typu (była to uprzaż Apco z kontenerem bocznym Apco wczepianym do napędu)
2) zapas będzie na stale zamontowany przy uprzęży, bo latam zawsze z zapasem
3) pierwszy raz montuję zapas sam; chcę się nauczyć jak robić to optymalnie, więc nagrałem filmik z zobrazowanymi poszczególnymi czynnościami
4) wcześniej przy wypadkach, pojawiały się głosy, że dane umiejscowienie kontenera z zapasem mogło mieć wpływ na możliwość skorzystania z zapasu. Innymi słowy nieprawidłowy montaż może mieć wpływ na możliwość skorzystania z zapasu lub sposób jego otwarcia.
5) mocowanie bezpośrednie zapasu z Vtaśmami zastosowałem ponieważ wcześniej tak miałem zapas zamontowany, z tego co wiem zarówno taśmy przy zapasie który mam jak i posiadane przeze mnie Vtaśmy nadają się do takiego mocowania. Pisanie że takie mocowanie to lipa, powinno być poparte jakimiś faktami (typu - była to przyczyna wypadku, jest komunikat bezpieczeństwa, producent zakazuje takiego montażu itp;
6) na filmiku starałem się dokładnie zobrazować wszystkie kroki, żeby ktoś, podkreślę znający się na rzeczy, napisał że tak nie robimy bo ma to wpływ na np skuteczność otwarcia zapasu lub skorzystania z niego. Z tego co widzę to jakość filmiku nie jest najlepsza, więc spróbuję nagrać ponownie w świetle dziennym i w lepszej jakości filmik z wszystkich czynności począwszy od przypięcia zapasu do kontenera bocznego.
7) byłby wdzięczny za wszelkie merytoryczne uwagi, ze wskazaniem czasu na filmiku i opisem dlaczego coś robię nie tak;
8) taki filmik z komentarzami mógłby służyć ewentualnym samodzielnym składaczom zapasu. Podkreślam, że nie mam zamiaru uczyć się składania zapasu a jedynie jego mocowania.
9) niezależnie od wszystkiego, wiem że prawidłowość montażu odpowiadam tylko jak, ale chodziłoby mi zebranie w całość pewnych zasad mocowania kontenera bocznego w taki sposób aby było to rozwiązanie optymalne i bezpieczne; myślę że jest wiele osób które chciałyby skonfrontować swą wiedzę na ten temat ale nie maja skąd czerpać wiarygodnych informacji; w końcu post umieściłem w dziale bezpieczeństwo i wypadki
10) tak po ludzku, pewnie wraz z częścią z Was, chciałbym się po prostu czegoś nowego nauczyć, żeby kolejnym razem nie wozić do znajomego całego napędu a odebrać tylko przełożony zapas i samemu go sobie zamontować.
P.S. Szopen - napisanie że brak kwadratu to lipca oraz odpisanie na moje pytanie czy wszystko robię OK "prawdopodobnie nie" nie przybliżyło mnie do nauczenia się prawidłowego montażu zapasu do uprzęży. Filmik Gotka dotyczy innej uprzęży (nie PPG) i innego mocowania więc nie można tych zasad przenieść do mojego przypadku.
Z pozdrowieniami
tutifruti
Ostatnio zmieniony 14 lutego 2019, 17:13 przez
tutifruti, łącznie zmieniany 1 raz.