FILMIKK - przypięcie zapasu, kontenera bocznego do uprzęży - czy wszystko robię OK

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Awatar użytkownika
tooosh
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: FILMIKK - przypięcie zapasu, kontenera bocznego do uprzęży - czy wszystko robię OK

Postautor: tooosh » 14 lutego 2019, 16:56

Szopen pisze:Rozumiem Uriuk, że zalecasz łączenie taśm poprzez przełożenie i rekomendujesz tę metodę jako lepszą ?

Metodą lepszą, niż użycie zakręcanego owalu jest użycie dwóch zakręcanych owali, albo trzynastu. Jeśli metoda "gorsza" jest wystarczająco dobra to w czym problem?

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Problem który był sygnalizowany wielokrotnie wynika z tego że węzeł zaciskając się generuje tyle ciepła, że taka może ulec uszkodzeniu, stąd potrzeba właściwego połączenia i jego zabezpieczenia.

Od początków mojego latania czytam "przepali się", czy znasz jakieś udokumentowane przypadki? Ja nic nie znalazłem.
http://www.SRUdoChmury.pl

Marcin Duszyński

tutifruti
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: FILMIKK - przypięcie zapasu, kontenera bocznego do uprzęży - czy wszystko robię OK

Postautor: tutifruti » 14 lutego 2019, 17:09

Szopen

Odpowiadając na zgłoszone przez Ciebie wątpliwości:
1) Zapas zapakowałem do kontenera bocznego a kontener boczny podpiąłem do uprzęży w taki sposób jak znajomi, którzy wcześniej montowali mi zapas w kontenerze tego typu (była to uprzaż Apco z kontenerem bocznym Apco wczepianym do napędu)
2) zapas będzie na stale zamontowany przy uprzęży, bo latam zawsze z zapasem
3) pierwszy raz montuję zapas sam; chcę się nauczyć jak robić to optymalnie, więc nagrałem filmik z zobrazowanymi poszczególnymi czynnościami
4) wcześniej przy wypadkach, pojawiały się głosy, że dane umiejscowienie kontenera z zapasem mogło mieć wpływ na możliwość skorzystania z zapasu. Innymi słowy nieprawidłowy montaż może mieć wpływ na możliwość skorzystania z zapasu lub sposób jego otwarcia.
5) mocowanie bezpośrednie zapasu z Vtaśmami zastosowałem ponieważ wcześniej tak miałem zapas zamontowany, z tego co wiem zarówno taśmy przy zapasie który mam jak i posiadane przeze mnie Vtaśmy nadają się do takiego mocowania. Pisanie że takie mocowanie to lipa, powinno być poparte jakimiś faktami (typu - była to przyczyna wypadku, jest komunikat bezpieczeństwa, producent zakazuje takiego montażu itp;
6) na filmiku starałem się dokładnie zobrazować wszystkie kroki, żeby ktoś, podkreślę znający się na rzeczy, napisał że tak nie robimy bo ma to wpływ na np skuteczność otwarcia zapasu lub skorzystania z niego. Z tego co widzę to jakość filmiku nie jest najlepsza, więc spróbuję nagrać ponownie w świetle dziennym i w lepszej jakości filmik z wszystkich czynności począwszy od przypięcia zapasu do kontenera bocznego.
7) byłby wdzięczny za wszelkie merytoryczne uwagi, ze wskazaniem czasu na filmiku i opisem dlaczego coś robię nie tak;
8) taki filmik z komentarzami mógłby służyć ewentualnym samodzielnym składaczom zapasu. Podkreślam, że nie mam zamiaru uczyć się składania zapasu a jedynie jego mocowania.
9) niezależnie od wszystkiego, wiem że prawidłowość montażu odpowiadam tylko jak, ale chodziłoby mi zebranie w całość pewnych zasad mocowania kontenera bocznego w taki sposób aby było to rozwiązanie optymalne i bezpieczne; myślę że jest wiele osób które chciałyby skonfrontować swą wiedzę na ten temat ale nie maja skąd czerpać wiarygodnych informacji; w końcu post umieściłem w dziale bezpieczeństwo i wypadki
10) tak po ludzku, pewnie wraz z częścią z Was, chciałbym się po prostu czegoś nowego nauczyć, żeby kolejnym razem nie wozić do znajomego całego napędu a odebrać tylko przełożony zapas i samemu go sobie zamontować.

P.S. Szopen - napisanie że brak kwadratu to lipca oraz odpisanie na moje pytanie czy wszystko robię OK "prawdopodobnie nie" nie przybliżyło mnie do nauczenia się prawidłowego montażu zapasu do uprzęży. Filmik Gotka dotyczy innej uprzęży (nie PPG) i innego mocowania więc nie można tych zasad przenieść do mojego przypadku.

Z pozdrowieniami
tutifruti
Ostatnio zmieniony 14 lutego 2019, 17:13 przez tutifruti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lutego 2019, 17:12

tooosh pisze:
Szopen pisze:Rozumiem Uriuk, że zalecasz łączenie taśm poprzez przełożenie i rekomendujesz tę metodę jako lepszą ?

Metodą lepszą, niż użycie zakręcanego owalu jest użycie dwóch zakręcanych owali, albo trzynastu. Jeśli metoda "gorsza" jest wystarczająco dobra to w czym problem?

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Problem który był sygnalizowany wielokrotnie wynika z tego że węzeł zaciskając się generuje tyle ciepła, że taka może ulec uszkodzeniu, stąd potrzeba właściwego połączenia i jego zabezpieczenia.

Od początków mojego latania czytam "przepali się", czy znasz jakieś udokumentowane przypadki? Ja nic nie znalazłem.

Znam. Węzeł był zaciśnięty w ten sposób że taśma była ciągnieta wewnątrz węzła aż do końca pętli. Wytworzone ciepło przetopiło węzeł. Drugi przykład masz ze zdjęciami w mojej książce. Taśma nie została uszkodzona, a jedynie jej obszycie, ale za to podczas zaciskania prawidłowo założonego węzła, ale bez zabezpieczenia.
Zbyszek Gotkiewicz

tutifruti

Postautor: tutifruti » 14 lutego 2019, 17:17

Słyszałem o możliwości przepalenia łączenia w przypadku gdy węzeł jest luźny i gwałtownie zaciska się trąc o siebie. Węzeł pomiędzy taśmą od zapasu a Vtaśmami, zacisnąłem tak mocno jak to możliwe, żeby uniknąć tego przypadku.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 14 lutego 2019, 17:58

Szopen pisze:

Rozumiem Uriuk, że zalecasz łączenie taśm poprzez przełożenie i rekomendujesz tę metodę jako lepszą ? Bo nie wiem jak długo mam bic piane na to ciasto a jestem głodny wiedzy.

Zobaczmy co sie dzieje na drugim koncu tej tasmy (pisalem juz ze linka nosna glajta z drugiego konca tez jest przeplatana przez tych nieswiadomych producentow?). Wzialem piewszy z brzegu zapas (mam ich mase, bo wlasnie oglosilem przekladanie) i co widzim prosze wycieczki?

DSC_0149.JPG
DSC_0149.JPG (394.38 KiB) Przejrzano 8882 razy

Skandal normalnie. Producenci, pomimo wyraznych przestrog Pomaranskiego i Szopena, przeplataja linki spadochronu oslabiajac je niemozebnie w ten amatorski sposob.

Moge jeszcze przyjac wersje druga, mianowice ze Pomaranski i Szopen maja mgliste pojecie o spadochronach (W przypadku Pomaranskiego to akurat wiem, bo go znam) a ciebie porosilem o podanie swoich kwalifikacji do udzialania rad i sie nie doczekalem.

o pisalem ja, Uriuk. Mechanik paralotniowy nr 033PG i ukladacz spadochronowy numer 200P

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lutego 2019, 18:02

Mam nadzieję że instruktorzy, którzy przestrzegają przed takim łączeniem umożliwiają od razu zakup koniecznych elementów :)
Zbyszek Gotkiewicz

Szopen

Postautor: Szopen » 14 lutego 2019, 18:07

Merytorycznie, to widać po filmie, że nie jesteś pewien tego co robisz. Film nie wyczerpuje montażu zapasu do końca. Trzeba zrobić porządek z taśmami. Sznurówkę którą użyłeś do przeciągnięcia loopa usuwasz w sposób który może go przecierać. Zmontuj zapas najlepiej jak umiesz ale że robisz to pierwszy raz bezwzględnie daj komuś obejrzeć - dla zasady.

Dokup kwarat i osłonkę - masz porządny sprzęt i na pewno chcesz mieć zapas podłączony najlepiej a nie tylko poprawnie.

Jeszcze raz upewnij się, że sprawdziłeś i wszystko jest zgodnie z obiema instrukcjami obsługi.

Pomijam całkiem że będziesz czuł się lepiej jak ktoś po tobie sprawdzi.

Zdjecie Uriuka niczego nie zmienia. Odnosi się do konkretnego produktu który został zaprojektowany w określonu sposób i przetestowany a nie łączenia osobnych dzieł niezależnych konstruktorów.

tutifruti

Postautor: tutifruti » 14 lutego 2019, 18:28

Odnośnie tego łączenia zapasu z Vtaśmą na którym wszyscy się skupili, to mam zapas Apco MD20 i Vtaśmy również Apco. Montował mi w ten sposób zapas do kontenera i kontener do uprzęży, dystrybutor Apco na PL - Walter Wojciechowski.

Myślę, że temat łączenia taśm mamy już wyjaśniony?

Pozdrawiam
tutifruti

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 14 lutego 2019, 19:30

Sprawdzilem tez prawdziwosc twojego stwierdzenia, ze wszyscy organizatorzy SIV zabraniaja stosowania przeplotu. Zadzwonilem do takowego instruktora, ktory organizuje SIVy od 20 lat, jest tez instruktorem spadochronowym i ma kilka tysiecy skokow i uslyszalem odpowiedz: "mam na to wyjebane, moze sobie montowac jak chce".
Czyli jednak nie "wszyscy organizatorzy SIV", a jedynie Pomaranski, ktory, co podkreslam, nigdy spadochroniarzem nie byl i ma mocno mgliste pojecie o spadochronach.

Uriuk, tez byly skoczek trzeba trafu

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lutego 2019, 19:40

Niektórzy instruktorzy przy każdej okazji powtarzali jawną bzdurę o tym że nie wolno szkolić w termice, że w końcu jeden kolega postanowił napisać specjalny program, który powinien to umożliwiać. Dlatego piszcie tu wszystko to co usłyszeliście od swoich instruktorów. Będzie się z czego pośmiać :)
Zbyszek Gotkiewicz

Szopen

Postautor: Szopen » 14 lutego 2019, 19:43

Jak będziesz robił porządek z taśmami to dla mnie lepiej jest poskładać je w tunelu za głową. Układam je ładnie i spinam trytkami (kup coś jakkolwiek markowego). Jak miałem je poskładane z boku to co jakiś czas zachaczyłem o coś i trzeba było poprawiać. Jak mocujesz taśmę trytką do ramy to warto dać kawałek gumy pomiędzy żeby się nie przesuwała. Ostatni raz odnośnie kwadratu - mam tak samo mocowany zaps jak Ty, jak masz kwadra i będziesz potrzebował odpiąć zapas od uprzeży to nie musisz wszystkiego rozbrajać tylko odpinasz na kwadracie. Jest dużo wygodniej. Szczególnie że też mam spory zapas i trzeba się go trochę naupychać.

Polecam kanał skydive atmosfera na YT. Iwan omawia między innymi wypadki spadochronowe i ma świetne podejście do tematu bezpieczeństwa. Jak nie znasz to naprawdę warto.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lutego 2019, 19:45

Mocowanie v-taśmy trytytkami to kryminał. Tylko nitka, albo inne materiały o wytrzymałości kilku kg na zerwanie.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lutego 2019, 19:48

Kto wątpi w siłę trytytek niech sprawdzi dlaczego zginął jeden z pilotów w zderzeniu szybowców nad Lesznem.
Zbyszek Gotkiewicz

Szopen

Postautor: Szopen » 14 lutego 2019, 20:16

Zginął bo przypiął trytką uchwyt do wyzwalania zapasu... Mówimy o zabezpieczeniu nadmiaru v-taśmy żeby nie latał jak żyd po pustym sklepie. 4mm trytki będą w sam raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lutego 2019, 20:25

A skąd wiesz że trytka nie uszkodzi v-taśmy przy otwarciu lub w czasie użytkowania?
Zbyszek Gotkiewicz

Szopen

Postautor: Szopen » 14 lutego 2019, 20:32

Spokojnie, pojedyńcza wąska trytka jest za słaba żeby narobić szkód, przy szarpnięciu ręką skokojnie ją urwiesz i nie zostawi śladów na taśmie. Tego nie wymyśliłem, taki sposób mocowania się praktykuje. Latająca swobodnie v taśma wydaje mi się bardziej ryzykowna. Igła i nitka to pewnie dobre rozwiązanie ale ciężko z tym latać po polu jak nagle musisz coś poprawić przy sprzęcie.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lutego 2019, 20:43

Amerykanie tak ufają trytytkom, że używają ich do krępowania jeńców.
https://goo.gl/images/ihxHvh
Zbyszek Gotkiewicz

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 14 lutego 2019, 21:03

Bo nie wiem jak długo mam bic piane na to ciasto a jestem głodny wiedzy.

Aaaa to zmienia postać rzeczy.
Dzwoń, przyjeżdżaj. Wiedza jest. Poparta wieloletnią praktyką. Nie mam wielkich tajemnic, a poligon doświadczalny spory.
Pianę można bić na kilka sposobów i ciasto z tej piany też zrobimy.
Do tego jestem pewien , że 25 letnie doświadczenie Uriuka w składaniu spadaków podobnie jak moje w pianie na ciasto jest raczej trudno podważalne mimo upływu czasu, postępu wiedzy i nowych rozwiązań w każdej dziedzinie. tzn. my też mamy internet i wiemy gdzie jest wiedza.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lutego 2019, 21:05

Myślę że jeśli chodzi o bicie piany to możemy Mariuszowi wiązać sznurówki.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 14 lutego 2019, 21:08

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Amerykanie tak ufają trytytkom, że używają ich do krępowania jeńców.
https://goo.gl/images/ihxHvh

Ja tam wole ufac cyferkom. Tu masz podane wytrzymalosci trytytek

Siła zrywania:

dla szerokości - 2,5mm - 8,16 kg
dla szerokości - 3,5mm - 18,34 kg
dla szerokości - 4,5mm - 22,44 kg
dla szerokości - 7,5mm - 55,08 kg
dla szerokości - 9,0mm - 71,40 kg
dla szerokości - 12,5mm - 110,00 kg

Wychodzi na to, ze tymi najslabszymi mozna smialo przypinac V-tasme

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”