1:36 zaciągniecie tego węzła wymaga dużo siły - jak masz kogoś w pobliżu to namów do trzymania za linki

i zaprzyj się noga o trzymającego > ma być idealnie równo! i zabezpiecz - tylko nie taśmą klejącą! 1:40 - 1:44 to tak ma być? Wygląda jak przeplecione linki pod neoprenowa wyściółką kontenera. Jeśli nie jestem ślepy, to podczas otwarcia ta przykrywka musi zostać rozerwana albo będziesz w d.... wisiał plecami w dól. Łączenie kwadratem ma jedna zaletę - wisząc na paczce na drzewie da się ja odczepić. Ja w tej sytuacji po zabezpieczeniu przez goprowców tej opcji nie miałem ze względu na połączenie bezpośrednie, chłopaki pytali o możliwość odpięcia spadochronu kilka razy. Na szczęście nie mieli możliwości odcięcia mnie od paki wiec ścieli czubek 15m brzozy i sprzęt ocalał (po założeniu stanowiska i zabezpieczeniu przed upadkiem rzuconą lina z karabinkiem sam odpiąłem i ściągnąłem skrzydło, następnie na myśl o spadającym kawałku drzewa i odległości do pnia przesłuchałem zamiary i ostudziłem zapał ratowników, następnie wdrapałem się po gałęzi jak najbliżej - inaczej bym jeb..... z wahadła w oddalony o 4m pień bo stanowisko było ze 3m wyżej). Na koniec ekipa pierwszego kontaktu - piloci z lądowiska (oprócz przytargania drabiny na moją idiotyczną prośbę przed ratownikami btw. prosiłem też o tel .do gopr bo wisiałem na rękach trzymając się gałęzi) znaleźli kopertę i miałem sprzęt w komplecie, po powypadkowym przewietrzeniu spadaka na kaimówce znalazłem dwie plamki chlorofilu na tkaninie. Paka z 2010 drzewowana 6 lat temu. Od tego momentu przekładam sam, wcześniej przekładał mi Lidke przeplatając taśmy ,nadal stosuje połączenie bezpośrednie zamiast sprawdzać czy kwadrat się nie odkręcił -
(próbowałem usilnie opublikować swój bełkot po pijaku ale nie przeszło: poczyniłem wysiłek rejestrując się ale szlag to trafił i dyskusja poszła dalej (3dni temu). Pomijając moje wywody proszę obserwujących na skupieniu nad początkiem mojego wpisu gdyż jestem zaniepokojony zaobserwowanym stanem montażu "ostatniej szansy" u autora wątku. Jednocześnie zezwalam na przeredagowanie mojej chaotycznej wypowiedzi do odpowiednich tematów/kategorii forum.