FILMIKK - przypięcie zapasu, kontenera bocznego do uprzęży - czy wszystko robię OK

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: FILMIKK - przypięcie zapasu, kontenera bocznego do uprzęży - czy wszystko robię OK

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lutego 2019, 21:15

uriuk pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Amerykanie tak ufają trytytkom, że używają ich do krępowania jeńców.
https://goo.gl/images/ihxHvh

Ja tam wole ufac cyferkom. Tu masz podane wytrzymalosci trytytek

Siła zrywania:

dla szerokości - 2,5mm - 8,16 kg
dla szerokości - 3,5mm - 18,34 kg
dla szerokości - 4,5mm - 22,44 kg
dla szerokości - 7,5mm - 55,08 kg
dla szerokości - 9,0mm - 71,40 kg
dla szerokości - 12,5mm - 110,00 kg

Wychodzi na to, ze tymi najslabszymi mozna smialo przypinac V-tasme

Nadal nie wiem czy trytytka nie uszkodzi v-taśmy.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
micro
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: FILMIKK - przypięcie zapasu, kontenera bocznego do uprzęży - czy wszystko robię OK

Postautor: micro » 14 lutego 2019, 21:17

Ciekawe jaka jest powtarzalność wytrzywałości przy tylu producentach...
Roman Michalak

fireman.uns

Postautor: fireman.uns » 14 lutego 2019, 21:44

Wracając do "kwadratów i owali".
Czy nie jest tak, że to kolejny element który może się zwyczajnie zepsuć??
Prawdopodobieństwo tego, to pewnie ułamek promila, ale czy nie jest większe niż uszkodzenie łączenia przeplatanego??
Tak tylko pytam, bo świeżak jestem...

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lutego 2019, 21:51

Owal nie może być stosowany bo taśma jest przy obciążeniu mocno naprężana na krawędziach i tam zaczyna się przerywać. Dlatego trzeba stosować kwadrat prostokąt lub trapez i pozycjonować taśmę na łączniku. Łącznik metalowy.można uszkodzić przekręcając gwint, zapominając zakręcić. Dodatkowo zastosowanie innego łącznika jak ze stali nierdzewnej może doprowadzić do uszkodzenia taśmy.
Zbyszek Gotkiewicz

Szopen
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: Szopen » 14 lutego 2019, 22:04

W ultralekkich zapasach często nie ma dodatkowej taśmy między linkami czaszy spadochronu a punktem łączenia tylko same linki w osłonce, jak coś takiego łączysz z wąską taśmą z dyneemy to powinien być owal. Ogólnie szerokość łącznika powinna być dopasowana do szerokości taśmy/wiązki linek.

Zbyszek, żeby uszkodzić gwint w nierdzewnym kwadracie to tylko w imadle i chyba szybciej się sam pognie niż gwint się podda ;). Z tym niezakręceniem to już musiał by być jakieś skrajne rozkojarzenie.

U nas bardzo ciężko kupić owal nierdzewny, w poprzedniej uprzeży miałem ocynkowany C7 i nie dało się zauważyć żadnej złej reakcji.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lutego 2019, 22:12

Szopen. Widziałem zardzewiałe łączniki ocynkowane używanie w paralotniach, widziałem także takie chromowane z odchodzącym chromem. Standardem są łączniki nierdzewne dostępne bez problemu choćby u Dudka i we wszystkich dobrych sklepach paralotniowych. Co do złego skręcenia to w małych łącznikach jest to łatwe do zrobienia. W takich fi 7 to już rzeczywiście trzeba się wykazać inwencją, ale za to pamiętam info o tym że taki łącznik podczas wietrzenia zapasu był rozkręcony. Była nawet próba wytłumaczenia tego rozkręcenia tym, że łącznik sam to zrobił, ale znam pilota i to taki typ który nigdy nie widzi przyczyny problemu w swoich złych działaniach.
Zbyszek Gotkiewicz

Szopen

Postautor: Szopen » 14 lutego 2019, 22:18

Zgadzam się, powinien być nierdzewny. U Dudka wybór jest skromny bo tylko kwadraty i trapez. Jak ktoś chce coś innego to będę zamawiał z https://flybubble.com/catalogsearch/res ... &q=maillon

A dla fetyszystów:

https://flybubble.com/niviuk-iks-connec ... ock-system

W spadochroniarstwie już odeszli od stali na rzecz soft linków. Podobno najbardziej niezawodne i wytrzymałe rozwiązanie.

krzyk
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: krzyk » 17 lutego 2019, 00:01

1:36 zaciągniecie tego węzła wymaga dużo siły - jak masz kogoś w pobliżu to namów do trzymania za linki :) i zaprzyj się noga o trzymającego > ma być idealnie równo! i zabezpiecz - tylko nie taśmą klejącą! 1:40 - 1:44 to tak ma być? Wygląda jak przeplecione linki pod neoprenowa wyściółką kontenera. Jeśli nie jestem ślepy, to podczas otwarcia ta przykrywka musi zostać rozerwana albo będziesz w d.... wisiał plecami w dól. Łączenie kwadratem ma jedna zaletę - wisząc na paczce na drzewie da się ja odczepić. Ja w tej sytuacji po zabezpieczeniu przez goprowców tej opcji nie miałem ze względu na połączenie bezpośrednie, chłopaki pytali o możliwość odpięcia spadochronu kilka razy. Na szczęście nie mieli możliwości odcięcia mnie od paki wiec ścieli czubek 15m brzozy i sprzęt ocalał (po założeniu stanowiska i zabezpieczeniu przed upadkiem rzuconą lina z karabinkiem sam odpiąłem i ściągnąłem skrzydło, następnie na myśl o spadającym kawałku drzewa i odległości do pnia przesłuchałem zamiary i ostudziłem zapał ratowników, następnie wdrapałem się po gałęzi jak najbliżej - inaczej bym jeb..... z wahadła w oddalony o 4m pień bo stanowisko było ze 3m wyżej). Na koniec ekipa pierwszego kontaktu - piloci z lądowiska (oprócz przytargania drabiny na moją idiotyczną prośbę przed ratownikami btw. prosiłem też o tel .do gopr bo wisiałem na rękach trzymając się gałęzi) znaleźli kopertę i miałem sprzęt w komplecie, po powypadkowym przewietrzeniu spadaka na kaimówce znalazłem dwie plamki chlorofilu na tkaninie. Paka z 2010 drzewowana 6 lat temu. Od tego momentu przekładam sam, wcześniej przekładał mi Lidke przeplatając taśmy ,nadal stosuje połączenie bezpośrednie zamiast sprawdzać czy kwadrat się nie odkręcił -
(próbowałem usilnie opublikować swój bełkot po pijaku ale nie przeszło: poczyniłem wysiłek rejestrując się ale szlag to trafił i dyskusja poszła dalej (3dni temu). Pomijając moje wywody proszę obserwujących na skupieniu nad początkiem mojego wpisu gdyż jestem zaniepokojony zaobserwowanym stanem montażu "ostatniej szansy" u autora wątku. Jednocześnie zezwalam na przeredagowanie mojej chaotycznej wypowiedzi do odpowiednich tematów/kategorii forum.

tutifruti

Postautor: tutifruti » 17 lutego 2019, 16:42

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”