Zdarzenia 2019

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Re: Zdarzenia 2019

Postautor: JaroXS » 30 września 2019, 19:34

PrzemKam pisze:
JaroXS pisze:Wiem co to jest weekend i przedluzony np. Przez dwa dni dlatego poplulem telefon :D.

Jarek zapraszam do Borska w ładny słoneczny weekend..
Mój "rekord" to 33 tandemy w dzień (niedziela), wcześniej zrobiliśmy w piątek po 18 a w sobotę po 24 tandemy. Dwa dni odpoczynku/spania potrzeba po takim maratonie. Standard jaki narzuciłem w Borsku, nauczony tym doświadczeniem, to nie przekraczać 20-22 tandemów na dzień. Weekend liczymy jako piątek, sobota i niedziela. Hole sa na 500-700metrow, lot trwa około 10-12minut z lekką spiralka, jakimś wingoverkiem.
Wierzę w te zbyszkowe realizacje w jakiś przedłużony weekend, nic nadzwyczajnego

Bardzo daleko do Borska dla mnie i nie po to wyprowadziłem się w góry żeby ponownie wyciągarkę oglądać ;)

Przemek, co do tego co piszesz to chciałbym Ci przypomnieć że na kursie instruktorskim uczyłeś się o "Ograniczeniach ludzkich" a może już zapomniałeś. Chwalenie się tym że robisz 20 tandemów dziennie nie napawa mnie optymizmem a raczej pożałowaniem i współczuciem. Moje emocje dotyczą Ciebie jako pilota tandemu ale i również pasażerów którzy są zapewne traktowani w ekspersowym wręcz tempie. Ekspresowe tempo to zwiększony współczynnik błędu / ryzyko. Ekran poplułem dlatego że kolega Gotkiewicz napisał że zrobił 90 tandemów w weekend :D Nadal mam uśmiech na twarzy jak wymawiam tą liczbę ;)

W tandemie latam od 15 lat. Był okres w moim życiu że latałem zarobkowo, ale nigdy nie przekraczałem 5-7 lotów dziennie z prostego powodu że jest to męczące. Poza tym zawsze starałem się aby człowiek który leci wyciągnął z samego lotu tyle ile się da ale i również przeżył przed lotem i po locie to co powinien. Przy tej ilości lotów które wykonujesz zapewne zgadza Ci się kasa w kieszeni ale nie jestem przekonany czy to jest dobry kierunek który należy propagować...

Bez urazy.

Jarek
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 30 września 2019, 21:13

7 tandemów na holu to się robi w dwie godziny. A co robić przez resztę dnia :)? Do tandemów na linie zawsze jest obsługa naziemna, która w trakcie wykonywania lotu poprzednika już ładnie tłumaczy z czym to się je. Sama klienta przygotuje, skrzydło rozłoży, a jeszcze kto inny linę przywiezie już o wyciągarce i wyciągarkowym nie wspominając. I ta obsługa stanowi największy koszt. To czy lot trwa 5,15 czy 45 minut nie ma większego znaczenia. Ogranicznikiem czasu spędzonego w powietrzu na nizinach zwykle jest potrzeba klienta (jeśli to jego pierwszy lot, to zwykle emocji ma w nim tyle, że nawet taki zlot wystarczy) oraz warunki, bo klientom najbardziej pasuje w sobotę lub niedzielę popołudniu, niezależnie od tego co na ziemi i na niebie się dzieje.
Tam można być co najwyżej znużonym a nie zmęczonym (będąc pilotem tandemu), nie trzeba się pakować, wjeżdżać na górę, ponownie się szpeić, czekać na podmuch i walczyć z pierdami i innymi pilotami przy lądowaniu.

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 30 września 2019, 21:40

der pisze:7 tandemów na holu to się robi w dwie godziny
Nie zawyżaj statystyk ;)
co nie zmienia faktu, że nie potrzeba 30min żeby wywołać radość osoby pierwszy raz lecącej. A skoro klient zadowolony to czego chcieć więcej.
po wpisaniu w youtube jako pierwszy wyświetla mi się dobry przykład (choć nie jest to lot nadzwyczaj krótki):

czego tu się czepiać ? Wszytko jest okey i wszyscy zadowoleni.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 30 września 2019, 22:14

To był lot prezent. Pamiętam ten dzień. Mariusz Nowacki z młodą modelką asystującą do PLP w Michałkowie. W 2 dniową rozgrywkę 3 miejsce w klasie sport wygrałem z Gotkiem 1 punktem :lol:

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 30 września 2019, 22:22

der pisze:To był lot prezent.
Kto taki prezent Mariuszowi zrobił ? :D
Edit: należało by te posty znów wypierdzielić z tego tematu.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 30 września 2019, 22:36

prokopcio pisze:czego tu się czepiać ? Wszytko jest okey i wszyscy zadowoleni.

Może się czepiam, ale czemu między komendą "jazda, jazda, jazda" a naciągiem wstępnym upływa 20 sekund? ;)
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 września 2019, 22:44

prokopcio pisze:
der pisze:To był lot prezent.
Kto taki prezent Mariuszowi zrobił ? :D
Edit: należało by te posty znów wypierdzielić z tego tematu.

Próbowałem, ale nie wiem jak to przenieść. Usuwać nie chcę, choć robi się to dużo łatwiej na komórce.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 04 października 2019, 00:43

Zbyszek Gotkiewicz pisze:To był długi weekend.

Oplułem się ze śmiechu. Pewnie taki długi weekend od 28 kwietnia do 6 maja :)

pozdro.
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Jędrek QŃ

Postautor: Jędrek QŃ » 04 października 2019, 19:15

Nie mogę założyć nowego tematu więc zamieszczam tutaj-mam nadzieję że admin wrzuci to do nowego wątku

OSTATNIE POŻEGNANIE LESZKA IGNASZAKA

Na prośbę żony Leszka:

Kochani; Rodzino, Przyjaciele, Znajomi ! Dziękuję za wsparcie,ciepłe słowa, zrozumienie i modlitwę . Chcę Was wszystkich poinformować, że ostatnie pożegnanie mojego Leszka odbędzie się w poniedziałek 07.10.19 o godz.14:00 w Parafii Św. Marka (Salezjanie ) w Bydgoszczy/Fordon ul. Salezjanska 1. Mam nadzieję, że to ostateczna data i nic nie stanie już więcej na przeszkodzie. Proszę o przekazanie informacji osobom, które chcą pożegnać się z Leszkiem. Dziękuję jeszcze raz za wyrozumiałość i wsparcie w tym trudnym dla Nas czasie.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 04 października 2019, 19:25

Przeniosę to jako epitafium, ale czy mógłbyś przybliżyć wszystkim postać Leszka?
Zbyszek Gotkiewicz

JakubM

Postautor: JakubM » 04 października 2019, 19:41

Leszka znałem krótko (dwa wyjazdy) i bardzo dobrze go wspominam - radosny, przyjazny super kompan.

Ten wypadek przypomniał mi jedno zdarzenie które mu się przytrafiło, a które nie było tu opisane: w jego skrzydle Summit XC3 (? nie dam głowy) strzeliła taśma od speeda łącząca taśmy A i B.

Skutkiem tego po każdej próbie wciśnięcia belki dostawał fronta.

Okazało się ze na sprzączce przez która przechodziła taśma (sprzączka robiła za bloczek) był ostry rant który sukcesywnie przecierał tę taśmę. Ten sam problem był po obu stronach - jedna przetarła się szybciej.

Awatar użytkownika
Domin
Kontakt:

Postautor: Domin » 04 października 2019, 23:53

Od paru miesięcy spierał się z UP jak reklamacja jego usterki powinna być rozwiązana. W Dolomitach był na innym skrzydle.
Dominik Kapica
https://fastcamper.eu - Szybkie kampery od paralotniarzy dla paralotniarzy.

Kefir

Postautor: Kefir » 05 października 2019, 13:52

Prosba / sugestia do adminów

Dobrze było by zakładać podfora dla zdarzeń z poszczególnych lat (jako subfora do Bezpieczeństwo i Wypadki)
W takim układzie info o poszczególnych wypadkach były by odpowiednimi wątkami w danym podforum
Dużo łatwiej by się dyskutowało czy uzupełniało informacje.
Teraz to mamy jeden wielki worek w którym trudno cokolwiek znaleźć i zorientować się o czym ktoś mówi (szczególnie jak w jednym czasie jest informacja o kilku wypadkach)
Pozdrawiam

Grzegorz Szyszka

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 października 2019, 14:53

Co roku jest otwierany nowy wątek dla nowych zdarzeń
I zawsze na koniec roku ja lub każdy chętny może zrobić podsumowanie w osobnym wątku. To forum i tak już według mnie ma za dużo podforów. Poza tym nie wiem jak się to robi :)
Zbyszek Gotkiewicz

Kefir

Postautor: Kefir » 05 października 2019, 21:51

Zbyszek Gotkiewicz pisze: ...Poza tym nie wiem jak się to robi :)

Z olbrzymim trudem powstrzytmując się od głupiego komentarza wyjaśniam, że na takiej samej zasadzie jak masz np subforum Epitafium.

Na zdarzenia z każdego roku osobne subforum i w ten sposób każde zdarzenie mogłoby być oddzielnym wątkiem a nie wszystkie zadarzenia w jednym.
Na prawdę ułatwiło by to dyskusję i analizy. Teraz nie wiadomo (o ile ktoś nie zrobi cytatu) na które zdarzenie ktoś odpowoiada albo uzupełnia.

Przemśl to proszę. ...może niech jeszcze ktoś się wypowie ...
Pozdrawiam

Grzegorz Szyszka

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 05 października 2019, 22:04

Gdyby to jeszcze połączyć z obowiązkowym formatem tematu, np. [Data] [miejsce] [3 słowa opisu] to już w ogóle rewelacja

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 05 października 2019, 22:14

Problemem jest nie istnienie subforów, bo to pewnie można zrobić, ale pewna dyscyplina dyskutujących, żeby nie odbiegać od tematu, tylko założli nowy wątek i w nim na przykład grillować mnie za ilość lotów tandemowych. W nowym subforze trzeba by każde nowe zdarzenie opisywać jako nowy temat. Ponieważ jest to nasze wspólne dobro i nie mam tu wyłączności ani na pisanie, ani na rację, to zachęcam każdego, kto może coś nowego wnieść do funkcjonowania forum, aby wprowadzał swoje pomysły w życie. Ja się dostosuję, a może nawet skorzystam z lepszej funkcjonalności. Jedyne co mogę obiecam obecnie, to że zrobię podsumowanie za rok obecny, oraz planuję przejrzeć dotychczasowe zdarzenia pod kątem tego jakie sytuacje doprowadzały do śmierci bo planuje zrobić ranking zagrożeń. Chyba nikomu nie będzie się chciało przez to przebrnąć i to zrobić, choć najchętniej sam bym przeczytał takie opracowanie bez przeglądania zebranych tu zdarzeń od początku forum.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

PPG Charupe wielkie (Sieradz) druty złamane nogi.

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 października 2019, 21:46

https://www.dziennik.pl/amp/609526,moto ... ranny.html
Pilot motolotni trafił do szpitala po tym, jak kierowany przez niego statek powietrzny spadł w niedzielę na dach jednego z domów w Charłupi Wielkiej pod Sieradzem. Przyczyny wypadku wyjaśnia policja wspólnie z Państwową Komisją Badań Wypadków Lotniczych.

Po godz. 15.00 otrzymaliśmy zgłoszenie o wypadku statku powietrznego. Ze wstępnych ustaleń wynika, że motolotnia uderzyła w dach budynku mieszkalnego. W wyniku wypadku ranny został pilot, który trafił do szpitala – przekazał kpt. Sławomir Osiewała z Państwowej Straży Pożarnej w Sieradzu.

Dodał, że mężczyzna przeżył wypadek i był jedyną poszkodowaną osobą tego zdarzenia. Motolotnia uderzyła w dach z dużą siłą, a wcześniej zahaczyła o izolowane przewody linii energetycznej, dzięki czemu pilot uniknął porażenia prądem. Pierwszej pomocy udzielili mu świadkowie zdarzenia.

Okoliczności i przyczyny wypadku ustalają policja i Państwowa Komisja Badań Wypadków Lotniczych.
Zbyszek Gotkiewicz

Andrzejt

Re: RE: PPG Charupe wielkie (Sieradz) druty szpital

Postautor: Andrzejt » 07 października 2019, 22:23

Zbyszek Gotkiewicz pisze:https://www.dziennik.pl/amp/609526,motolotnia-wypadek-sieradz-pilot-ranny.html
W kwestii dyscypliny zgłaszania wypadków właśnie - za miesiąc, rok, może 2 link przestanie działać i tyle będzie wiadomo
A, i nie trzeba klikać na zewnętrzne linki, są tu np tacy co bardzo narzekają jak linki są do FB

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 października 2019, 22:26

Andrzej. Wszystko jest w tytule, a wątpię żeby ktoś za parę miesięcy chciał przeglądać ten wątek. I zamiast zwracać mi uwagę możesz przecież wpisać to czego według Ciebie brak. Prawda?
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”