Lądowanie na lodzie
-
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Lądowanie na lodzie
Dziś pod Bydgoszczą
https://pomorska.pl/w-pieckach-paralotn ... rS8TytwA2M
Nieszczęśnik, szczęśliwie wyłowiony
https://pomorska.pl/w-pieckach-paralotn ... rS8TytwA2M
Nieszczęśnik, szczęśliwie wyłowiony
-
- Latam: Tylko z Napędem
Re: Lądowanie na lodzie
Chyba chciał przygwiazdorzyć przy Morsach...
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Przelotowiec
No niestety CTR dzisiaj był czynny wg NOTAM od 8:00 do 23:00 czasu lokalnego. Wg gazety zdarzenie miało miejsce po 13:00.
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Śmiech który słychać w 6 sekundzie podsumowuje wartość tego typu popisów dla postronnych widzów. PPG-anci wbijcie sobie do głów, że nie jesteście atrakcją dla postronnych obserwatorów a wielu wypoczywającym na łonie natury hałas i zapach etyliny przeszkadza, uszanujmy to mając taką mobilność jaką daje napęd można sobie kosiaczyć z dala od ludzi no i w bezpieczniejszym miejscu. Latania w CTR, jako że mam lądowisko na granicy MCTR nawet nie chce komentwać bo za dużo przez takich gamoni cierpię i nie chcę się nakręcać.
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
Na anglojęzycznej grupie Paramotor jeden Polak twierdzi, że ten człowiek miał problem z silnikiem i wybrał lądowanie w wodzie zamiast na drzewach i zdziwił się że lód się załamał....
Podobno słowa pilota...
Chociaż oglądając filmik, to silnik bardziej pracuje jakby pilot chciał zrobić footdragging (jest obniżenie mocy a później nisko nad lodem zwiększenie obrotów w celu wyrównania / odbicia). Ale niestety nie ma dłuższego fragmentu przed wypadkiem, więc trudno stwierdzić. Silnik pracuje do momentu zatopienia.
Podobno słowa pilota...
Chociaż oglądając filmik, to silnik bardziej pracuje jakby pilot chciał zrobić footdragging (jest obniżenie mocy a później nisko nad lodem zwiększenie obrotów w celu wyrównania / odbicia). Ale niestety nie ma dłuższego fragmentu przed wypadkiem, więc trudno stwierdzić. Silnik pracuje do momentu zatopienia.
Ostatnio zmieniony 10 stycznia 2021, 19:57 przez matgaw, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
matgaw pisze:Na anglojęzycznej grupie Paramotor jeden Polak twierdzi, że ten człowiek miał problem z silnikiem i wybrał lądowanie w wodzie zamiast na drzewach i zdziwił się że lód się załamał....
Podobno słowa pilota...
Chyba nie miał świadomości, że ktoś to nagrał... ja po tym urywku, który uriuk zalinkował nie mam wątpliwości że to awaria... ale mózgu.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
matgaw pisze:Na anglojęzycznej grupie Paramotor jeden Polak twierdzi, że ten człowiek miał problem z silnikiem i wybrał lądowanie w wodzie zamiast na drzewach i zdziwił się że lód się załamał....
Podobno słowa pilota...
Nigdy się nie spotkałem po zderzeniu z glebą, wodą, wodą, przeszkodami z innymi wyjaśnieniami niż awaria albo nagły podmuch wiatru. Nikt nigdy nie powiedział że chodziło o to żeby laski sikały.
Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
Mimo, że nie jestem zmarzluchem a i siedzę w ciepłym to i tak zimno mi od samego patrzenia.
Łukasz Prokop
-
Niedługo skrzydła będą rejestrowane i skończy się wolne latanie, przez wybryki takich asów
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Kontakt:
7van.krzysztof pisze:Niedługo skrzydła będą rejestrowane i skończy się wolne latanie, przez wybryki takich asów
Wydaje mi się, że rejestracja skrzydeł to nie koniec "wolnego latania" (przynajmniej w moim rozumieniu tego zwrotu), a jedynie dodatkowa papierologia dla tych którzy chcą latać w 100% zgodnie z przepisami.
W kwestii samego zdarzenia to ciekaw jestem, czy jak interweniowała straż pożarna to czy z automatu założą bohaterowi sprawę za wątek ze strefą (jeśli faktycznie nie miał zgody).
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”