Zdarzenia 2021

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Zdarzenia 2021

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 27 listopada 2021, 19:48

Robiłem to przez wiele lat na stronie PSP, ale z powodu braku wsparcia zaprzestałem. Jeszcze przez kilka lat kontynuowałem publikację zdarzeń na tym forum i właśnie tego zaprzestałem wobec braku zainteresowania tego typu statystyką. Wnioski zostały zebrane w książce aby nie zmarnować tego dorobku oraz uszanować tych którzy brali aktywny udział zarówno w tworzeniu wypadków jak i ich zgłaszaniu. Zgłaszać wypadki może robić każdy a ja chętnie pomogę jeśli znajdzie się ktoś kto będzie chciał się tym regularnie zajmować. Na raporty PKBWL nie ma co liczyć, szczególnie że ich merytoryka ostatnio uległe znacznemu pogorszeniu.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 27 listopada 2021, 20:45

Zbyszek Gotkiewicz pisze: "..przez kilka lat kontynuowałem publikację zdarzeń na tym forum i właśnie tego zaprzestałem wobec braku zainteresowania tego typu statystyką. Wnioski zostały zebrane w książce aby nie zmarnować tego dorobku oraz uszanować tych którzy brali aktywny udział zarówno w tworzeniu wypadków jak i ich zgłaszaniu.

Skad to twierdzenie o rzekomym braku zainteresowania, dostepnymi na forum statystykami?
Czy te "niezmarnowane" zgloszenia zdarzen, zagospodarowane do czyjegos prywatnego obrotu handlowego, maja teraz wieksze zainteresowanie?

Moim zdaniem, dobrowolnie zglaszane zbiory zdarzen, najlepiej bylyby zagospodarowane. Gdyby w PL istnial zdroworozsadkowy system edukacji. Na bierzaco aktualizowany i z wlasciwymi wnioskami, reagujacy odpowiednim nauczaniem zapobiegawczym, wobec negatywnych tendencji(jak w cywilizowanych krajach).
Ale ulcowym wladcom pieczeci, nie jest to widac do ich szczescia, przy handlu kwitem potrzebne.

Pozdrawiam
Wiesiek
Ostatnio zmieniony 27 listopada 2021, 20:52 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tooosh
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: tooosh » 27 listopada 2021, 20:51

Skoczkowie mają Base Fatality List, który można zaadaptować do paralotniarstwa: https://bfl.baseaddict.com/
http://www.SRUdoChmury.pl

Marcin Duszyński

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 27 listopada 2021, 21:00

Wiesiek. Spierdalaj.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 27 listopada 2021, 21:21

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wiesiek. Spierdalaj.

Wyzywasz jak ten kajakarz, co mu zwacano uwage, gdy sobie po swojemu nagarnial... ;)

wladek1
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: wladek1 » 27 listopada 2021, 21:36

Powinno być spieprzaj dziadu lepiej pasuje do osobnika.
Władysław Peter

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 27 listopada 2021, 21:39

Panowie, do wyrażania irytacji jest łapka w dół, trochę kultury

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 27 listopada 2021, 22:44

uriuk pisze:Panowie, do wyrażania irytacji jest łapka w dół, trochę kultury

Uriuk. To co napisał Wiesiek jest podłe. Jeśli uważasz, że w przypadku podłości wypadnięcie monokla jest wystarczającą reakcją to pewnie tylko dlatego, że nie dotyczy to ciebie.
Zbyszek Gotkiewicz

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 21 stycznia 2022, 00:43

Osławione zdarzenie z zalewu paczkowskiego z wingoverami na SIV ma nr 2021/2410

http://www.pkbwl.gov.pl/images/raporty/RW_2021_2410.pdf

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 stycznia 2022, 14:48

Zapoznałem się z głęboką analizą i zaleceniami pkbwl. Szkoda gadać.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
micro
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: micro » 21 stycznia 2022, 20:29

Raport zwięzły, ale czegoś tu nie rozumiem...
W jaki ch to jednostkach podano "Długotrwałość lotu" ?.
Zinterpretował bym to jako 5 sekund, ale te 600m.. chyba nawet kamień byłby nie zdążył spaść... ;) .
Roman Michalak

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 21 stycznia 2022, 21:04

Długotrwałość jest podana 00h 05m. To nie jest raport tylko raport wstępny - informacja o tym co zostało przekazane do PKBWL na początku badania.

Ania M

Postautor: Ania M » 24 stycznia 2022, 00:17

uriuk pisze:Zaczynamy nowy watek.

Łapka w dół to przypadek kliknięcia na telefonie... I nie mogę cofnąć :(
Anna Mołdach

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 24 stycznia 2022, 08:09

Ania M pisze:
uriuk pisze:Zaczynamy nowy watek.

Łapka w dół to przypadek kliknięcia na telefonie... I nie mogę cofnąć :(

Nie przejmuj się, i tak mu się należał :lol:
Łukasz Prokop

fotolot

Postautor: fotolot » 24 stycznia 2022, 11:54

prokopcio pisze:Nie przejmuj się, i tak mu się należał :lol:

Nawet jesli by mu sie nalezal albo mial w swoich odzywkach np. jak pod filmikiem Jaro -nawet po 7 negatywow. To i tak nie ma to przeciez zadnego znaczenia, na tym cenzurowanym przez zwapnialych kolesi forum. Ale za prawde, przeciw tym kolesiostwom, byle zafalszowany haczyk, moze byc im przydatny do samowladczego bana- nawet i bez negatywu.

Zdarzaja sie tu, budujace wiare w Ludzi dobrej woli, wypowiedzi osob o duzym poczuciu, sprawiedliwosci spolecznej. Wystaczy kilka zdan by wiedziec, ze za takim Czlowiekiem warto w ogien isc(jak kiedys stoczniowcy za slowami trzech niewiast- choc ostatecznie i tak poustawiani sk..ysynscy giszefciarze, zrobili co chcieli..).
.
Dlatego poczatku zmian zasad, rowniez w zdroworozsadkowych dyskusjach okoloparalotniowych, upatrywalbym, dopiero w mlodym pokoleniu, wespol z calkowicie bezinteresownymi seniorami. Z ograniczonymi szyderstwami nawiedzonego wapna i ich znajomych giermkow naganiaczy.
Nie chodzi mi tu o wkrecanie ale przykladowo Ania czy JaroXs, swoja niezalezna bezinteresownoscia, wzbudzaja moje zaufanie i gleboko wierze ze zawiadujac zasadami takiego forum, byli by w stanie przyciagac tu wielu doswiadczonych pilotow. wrazliwych na dotychczasowe patologie.
Za najwiekszy problem paralotniarstwa polskiego, uwazam brak uznanyc autorytetow, godnych reprezentowania interesu przyszlych uczniow i obecnych pilotow(w niezaleznosci od ukladow z wymuszeniami pseudoszkoleniowymi).
Wszystkie wypadki nalezy analizowac a szczgolnie poczynajac od glownej przyczyny- dlaczego w PL jest ich dwa razy wiecej niz sasiednich cywilizowanych krajach. Czyli pod parodia, osob nadal funkcjonujacych jako reprezentanci, ulcowego pseudonadzoru.
Ostatnio zmieniony 24 stycznia 2022, 12:56 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 24 stycznia 2022, 12:55

Uriuk. Wywołałeś wilka z lasu.
A co do ilości wypadków, to masz moją analizę w książce. Może nie jest najlepsza, ale za to jest jedyną jaką do tej pory zrobiono u nas.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 24 stycznia 2022, 13:07

Zbyszek Gotkiewicz pisze:
A co do ilości wypadków, to masz moją analizę w książce. Może nie jest najlepsza, ale za to jest jedyną jaką do tej pory zrobiono u nas.

Jak bys byl w stanie wspolpracowac z jeszcze jednym czy dwoma ekspertami np. w lataniu napedowym, duzo bardziej doswiadczonymi. To analizy takie moglyby byc dosc kompletne i na wysokim poziomie ?.
Zastanawia czy czlonek "parodii", odmawiajacy wykonania roboty i tak jest "wynagradzany"?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 24 stycznia 2022, 13:16

Wiesiek. Wskazane by było, żebyś przeczytał to co napisałem przed wypowiedzeniem swojej opinii. A co do moich zarobków to wzruszyła mnie twoja troska. Każdy przelew z twojej strony będzie mile widziany.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 24 stycznia 2022, 14:06

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wiesiek. Wskazane by było, żebyś przeczytał to co napisałem przed wypowiedzeniem swojej opinii. A co do moich zarobków to wzruszyła mnie twoja troska. Każdy przelew z twojej strony będzie mile widziany.

Moje zapytanie(nie opinia) dotyczylo wyobrazenia komisyjnej,eksperckiej wspolpracy np. z Twoim udzialem. W roli czlonka PKBWL lub w innej organizacji na zlecone potrzeby srodowiska.
Zarobek lub przynajmniej zwrot poniesionych kosztow jest rzecza oczywista przy realizacjach zlecen w gospodarce wolnorynkowej.
Uwazam ze zdroworozsadkowym rozwiazaniem mogloby byc, abys mogl dzialac na rzecz poprawy bezpieczenstwa jako broker ubezpieczeniowy PSP. Ktorego zreszta jestes przeciez zalozycielem. By dobrze tymi udzialami gospodarowac na rzecz poprawy bezpieczenstwa wszystkich wspoludzialowcow tego najwiekszego polskiego stowarzyszenia paralotniowego.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 24 stycznia 2022, 14:13

Niby dlaczego uważasz, że sprzedawanie przeze mnie ubezpieczeń może poprawić bezpieczeństwo lub zwiększyć moje doświadczenie skoro zasugerowałeś, że jest za małe abyś się z nim liczył?
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”