Dziś na facebookowym paragliding forum pojawiła się bardzo celna analiza wypadku zakończonego śmiercią pilota. Pomijając fakt, że już w pierwszych sekundach widać, że pilot nie posiadał umiejętności względem skrzydła (BGD Cure 2) to autor analizy porusza bardzo ważną kwestię, z którą zawsze się zgadzałem. Mianowicie przesuwanie kciuków po taśmach w trakcie sterowania. Wiem, że Jarek ma inne zdanie. Jednak ja w 100% zgadzam się z autorem, że w trakcie problemów, kiedy nagle spada pół skrzydła automatycznie szukamy podparcia i chwytamy się taśm. W tym momencie cenne sekundy lub ułamki sekund bezpowrotnie są utracone a pilot jest bliżej ziemi z co raz mniejszymi szansami na wyjście z opresji obronną ręką. Zdecydowanie należy wyeliminować ten odruch. Szczególnie na początku naszej przygody z lataniem.
Kolejną kwestią jaką porusza to odpowiednie trzymanie sterówek.
A w 9minucie 10sekundzie pokazuje te jakże niebezpieczne wahadła, gdzie według jednego z podhalańskich patoinstruktorów już po drugim wahnięciu ludzie często wpadają w skrzydło. Podobno są filmy gdzie widać to doskonale.
Film ten jest bardzo cennym materiałem poruszającym kwestię złych i dobrych nawyków. Zachęcam do obejrzenia.
PS. Dla nie anglików w ustawieniach zmienić na j.polski. Da się zrozumieć.