Podsumowanie wypadków PKBWL

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Podsumowanie wypadków PKBWL

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 03 kwietnia 2016, 18:08

Agata Kaczyńska z PKBWL przedstawiła prezentację w której było między innymi zawarte posumowanie wypadków i zdarzeń w paralotniarstwie które dotarły do PKBWL. Zdjęcia z podsumowania poniżej:
Załączniki
P4020100.JPG
P4020100.JPG (150.03 KiB) Przejrzano 6063 razy
P4020099.JPG
P4020099.JPG (148.29 KiB) Przejrzano 6063 razy
P4020098.JPG
P4020098.JPG (134.48 KiB) Przejrzano 6063 razy
P4020097.JPG
P4020097.JPG (186.95 KiB) Przejrzano 6063 razy
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: Podsumowanie wypadków PKBWL

Postautor: Chrzaszczu » 03 kwietnia 2016, 21:03

Co znaczy "poważne incydenty"? Czy to te ze skutkiem śmiertelnym?
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 03 kwietnia 2016, 21:29

Chrzaszczu pisze:Co znaczy "poważne incydenty"? Czy to te ze skutkiem śmiertelnym?

Za Wikipedią:

Incydent lotniczy – zdarzenie inne niż wypadek lotniczy, związane z eksploatacją statku powietrznego, które ma wpływ lub mogłoby mieć wpływ na jej bezpieczeństwo.

Poważny incydent lotniczy to zdarzenie, którego okoliczności zaistnienia wskazują, że nieomal doszło do wypadku lotniczego.
Zbyszek Gotkiewicz

PrzemKam
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk
Kontakt:

Postautor: PrzemKam » 03 kwietnia 2016, 21:43

Trudno stwierdzić czy to duzo czy mało (oczywiście statystycznie). Z jednej strony dużo bo mogłoby być mniej. A zdrugiej strony w 2003 roku wiekszość paralotniarzy znała się jeśli nie z widzenia to przynajmniej ze słyszenia, Wiec w całym tym zestawieniu brakuje danych o ilości osób latajacych w danym roku.
Ciekawe natomiast jest zestawienie wypadków bez napędu: rok 2003 - 10 wypadków a rok 2014 - 13 wypadków, gdzie liczba pilotów jest zdecydowanie o kilka tysięcy większa. Natomiast już w 2015roku wypadków 27
Incydenty pomijam bo pod tą nazwa są też takie zdarzenia jak zawiśnięcie na drzewie, czy naruszenie strefy

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 04 kwietnia 2016, 06:46

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Za Wikipedią:

Tak pytam bo nie widzę wypadków tylko incydenty, a w takim przypadku raport pkbwl jest mało sensowny. Jak dobrze wiemy incydenty nie są zgłaszane w tym sporcie. Chyba niestety w paralotniarstwie wiarygodniejsze jest podanie liczby osób jakich już z nami nie ma.
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 04 kwietnia 2016, 10:19

Powinno się zgłaszać i wypadki i incydenty, ponieważ bardzo często wypadek to taki incydent gdzie pilot miał trochę większego pecha. Przecież na żaglu tylu pilotów przewiewa a wypadki są tylko od czasu do czasu. A śmiertelny to raz na parę lat z tego powodu. Zderzenia też z reguły końca się szczęśliwie więc nie ma o czym mówić. Pisze to z ironią bo wczoraj właśnie mówiłem na prelekcji o ukrywaniu zdarzeń niebezpiecznych które maja miejsce w paralotniarstwie.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 04 kwietnia 2016, 12:39

Dlaczego brak wypadków śmiertelnych na tych slajdach? Chyba to jest zgłaszane?
Dlaczego brak opublikowanych raportów z prac pkbwl na stronie psp w dziale bezpieczeństwo?
Dlaczego brak otwartych konferencji bezpieczeństwa lotów w paralotniarstwie?
Może wiosenne spotkania jak w aeroklubach regionalnych mają szansę poprawić bezpieczeństwo w naszym sporcie?
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 04 kwietnia 2016, 13:04

Mogę prosić Agate o zestawienie wypadków śmiertelnych, choć tak jak podałem są one jedynie szczytem góry lodowej. Prawdziwe zagrożenia są ukryte i nie robi się nic aby je wykazać.
Na stronie PSP nie ukazują się nowe opracowania bo ja przestałem się tym zajmować a nikt więcej nie podjął tematu. Jak się ktoś taki znajdzie to będą informacje.
Co do otwartych konferencji bezpieczeństwa to na Paragiełdzie było spotkanie na temat bezpieczeństwa z Agatą i ja też prowadziłem wykład na ten temat. Napiszę potem streszczenie żeby zainteresowani wiedzieli o czym mówiłem. Czyli coś się jednak robi.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”