Podsumowanie wypadków PKBWL
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Podsumowanie wypadków PKBWL
Agata Kaczyńska z PKBWL przedstawiła prezentację w której było między innymi zawarte posumowanie wypadków i zdarzeń w paralotniarstwie które dotarły do PKBWL. Zdjęcia z podsumowania poniżej:
- Załączniki
-
- P4020100.JPG (150.03 KiB) Przejrzano 6063 razy
-
- P4020099.JPG (148.29 KiB) Przejrzano 6063 razy
-
- P4020098.JPG (134.48 KiB) Przejrzano 6063 razy
-
- P4020097.JPG (186.95 KiB) Przejrzano 6063 razy
Zbyszek Gotkiewicz
- Chrzaszczu
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
Re: Podsumowanie wypadków PKBWL
Co znaczy "poważne incydenty"? Czy to te ze skutkiem śmiertelnym?
Paweł Chrząszcz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Chrzaszczu pisze:Co znaczy "poważne incydenty"? Czy to te ze skutkiem śmiertelnym?
Za Wikipedią:
Incydent lotniczy – zdarzenie inne niż wypadek lotniczy, związane z eksploatacją statku powietrznego, które ma wpływ lub mogłoby mieć wpływ na jej bezpieczeństwo.
Poważny incydent lotniczy to zdarzenie, którego okoliczności zaistnienia wskazują, że nieomal doszło do wypadku lotniczego.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Sympatyk
- Kontakt:
Trudno stwierdzić czy to duzo czy mało (oczywiście statystycznie). Z jednej strony dużo bo mogłoby być mniej. A zdrugiej strony w 2003 roku wiekszość paralotniarzy znała się jeśli nie z widzenia to przynajmniej ze słyszenia, Wiec w całym tym zestawieniu brakuje danych o ilości osób latajacych w danym roku.
Ciekawe natomiast jest zestawienie wypadków bez napędu: rok 2003 - 10 wypadków a rok 2014 - 13 wypadków, gdzie liczba pilotów jest zdecydowanie o kilka tysięcy większa. Natomiast już w 2015roku wypadków 27
Incydenty pomijam bo pod tą nazwa są też takie zdarzenia jak zawiśnięcie na drzewie, czy naruszenie strefy
Ciekawe natomiast jest zestawienie wypadków bez napędu: rok 2003 - 10 wypadków a rok 2014 - 13 wypadków, gdzie liczba pilotów jest zdecydowanie o kilka tysięcy większa. Natomiast już w 2015roku wypadków 27
Incydenty pomijam bo pod tą nazwa są też takie zdarzenia jak zawiśnięcie na drzewie, czy naruszenie strefy
- Chrzaszczu
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Za Wikipedią:
Tak pytam bo nie widzę wypadków tylko incydenty, a w takim przypadku raport pkbwl jest mało sensowny. Jak dobrze wiemy incydenty nie są zgłaszane w tym sporcie. Chyba niestety w paralotniarstwie wiarygodniejsze jest podanie liczby osób jakich już z nami nie ma.
Paweł Chrząszcz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Powinno się zgłaszać i wypadki i incydenty, ponieważ bardzo często wypadek to taki incydent gdzie pilot miał trochę większego pecha. Przecież na żaglu tylu pilotów przewiewa a wypadki są tylko od czasu do czasu. A śmiertelny to raz na parę lat z tego powodu. Zderzenia też z reguły końca się szczęśliwie więc nie ma o czym mówić. Pisze to z ironią bo wczoraj właśnie mówiłem na prelekcji o ukrywaniu zdarzeń niebezpiecznych które maja miejsce w paralotniarstwie.
Zbyszek Gotkiewicz
- Chrzaszczu
- Kontakt:
Dlaczego brak wypadków śmiertelnych na tych slajdach? Chyba to jest zgłaszane?
Dlaczego brak opublikowanych raportów z prac pkbwl na stronie psp w dziale bezpieczeństwo?
Dlaczego brak otwartych konferencji bezpieczeństwa lotów w paralotniarstwie?
Może wiosenne spotkania jak w aeroklubach regionalnych mają szansę poprawić bezpieczeństwo w naszym sporcie?
Dlaczego brak opublikowanych raportów z prac pkbwl na stronie psp w dziale bezpieczeństwo?
Dlaczego brak otwartych konferencji bezpieczeństwa lotów w paralotniarstwie?
Może wiosenne spotkania jak w aeroklubach regionalnych mają szansę poprawić bezpieczeństwo w naszym sporcie?
Paweł Chrząszcz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Mogę prosić Agate o zestawienie wypadków śmiertelnych, choć tak jak podałem są one jedynie szczytem góry lodowej. Prawdziwe zagrożenia są ukryte i nie robi się nic aby je wykazać.
Na stronie PSP nie ukazują się nowe opracowania bo ja przestałem się tym zajmować a nikt więcej nie podjął tematu. Jak się ktoś taki znajdzie to będą informacje.
Co do otwartych konferencji bezpieczeństwa to na Paragiełdzie było spotkanie na temat bezpieczeństwa z Agatą i ja też prowadziłem wykład na ten temat. Napiszę potem streszczenie żeby zainteresowani wiedzieli o czym mówiłem. Czyli coś się jednak robi.
Na stronie PSP nie ukazują się nowe opracowania bo ja przestałem się tym zajmować a nikt więcej nie podjął tematu. Jak się ktoś taki znajdzie to będą informacje.
Co do otwartych konferencji bezpieczeństwa to na Paragiełdzie było spotkanie na temat bezpieczeństwa z Agatą i ja też prowadziłem wykład na ten temat. Napiszę potem streszczenie żeby zainteresowani wiedzieli o czym mówiłem. Czyli coś się jednak robi.
Zbyszek Gotkiewicz
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”