Dobry człowiek w potrzebie
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Dobry człowiek w potrzebie
Pawel. Czy jest możliwe, żeby stowarzyszenie pomogło finansowo w tej sytuacji?
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
Od siebie dodam ważną informację poboczną dla ludzi latających w Beskidach, gdyż nawet Bernadetta z Finansowej Chaty nie zwróciła na to uwagi.
Ze Skrzycznego do Czech i na Słowację jest w porywach dwa dobre kominy drogi. Mając wypadek po złej stronie granicy, można mieć problem startując nawet z Polskiej strony. GOPR nie ma prawnych możłiwości aby prowadzić akcji ratunkowej nawet na południowych stokach Pilska albo Babiej Góry. Dlatego wszyscy, którzy regularnie latają w Beskidach powinni IMHO posiadać całoroczną poliskę KL + KR. Ja takową kupuje od kiedy mieszkam w Bielsku.
Ze Skrzycznego do Czech i na Słowację jest w porywach dwa dobre kominy drogi. Mając wypadek po złej stronie granicy, można mieć problem startując nawet z Polskiej strony. GOPR nie ma prawnych możłiwości aby prowadzić akcji ratunkowej nawet na południowych stokach Pilska albo Babiej Góry. Dlatego wszyscy, którzy regularnie latają w Beskidach powinni IMHO posiadać całoroczną poliskę KL + KR. Ja takową kupuje od kiedy mieszkam w Bielsku.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46
- Blazej
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Sympatyk
Informcję o pakiecie Andrzeja otrzymłem od jego bliskiego kumpla, z którym dużo wspólnie latają. Stąd też nie przeszło mi przez myśl aby przprowadzać dziennikarskie śledztwo i weryfikować to dalej. Tym bardziej, że post dotyczy zbiórki kasy i pomocy a nie jechaniu po PSP czy samym ubezpieczeniu.
Nie mniej jednak zupełnie rozumiem, że członkowie zarządu PSP mogli poczuć się wzburzeni. Tym bardziej po ostatnich dyskusjach o stowaryszeniu na tym forum. Stąd też przepraszam jeśli kogoś uraziłem.
Nie mniej jednak zupełnie rozumiem, że członkowie zarządu PSP mogli poczuć się wzburzeni. Tym bardziej po ostatnich dyskusjach o stowaryszeniu na tym forum. Stąd też przepraszam jeśli kogoś uraziłem.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Błażej. Dużo osób korzysta z ubezpieczenia w PSP i informacja, że najwyższe ubezpieczenie kl z PSP nie wystarcza aby powrócić do kraju po ciężkim wypadku podważa wiarygodność ubezpieczeń i wprowadza pilotów w błąd. Nie sądzę, żeby ktoś był urażony i bardziej chodziło o sprostowanie. Zbierana kwota to 240 tysięcy a na ten moment jest zebrane sto tysięcy. Jest szansa, że za parę dni będzie pełna kwota.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Jak mowa o Czechach, Słowacji, czy Słowenii to może się dopytam:
Jeśli dobrze rozumiem, to chodzi o KR i NNW (akcja, transport, następstwa, itd), bo koszty samego leczenia, operacji, hospitalizacji itd w Europie pokryje NFZ poprzez EKUZ, prawda?
Jeśli dobrze rozumiem, to chodzi o KR i NNW (akcja, transport, następstwa, itd), bo koszty samego leczenia, operacji, hospitalizacji itd w Europie pokryje NFZ poprzez EKUZ, prawda?
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
EKUZ pokrywa tylko to, co jest refundowane w danym kraju. Np na Łotwie (jak i w wielu innych krajach) rzeczy typu wizyta u lekarza, czy np założenie / zmiana opatrunku w warunkach ambulatoryjnych wiąże się z częściową odpłatnością pacjenta. EKUZ pokryje to, co pokrywa normalnie Łotewska kasa chorych ale pacjent musi dopłącić resztę. Analogicznie jest np na Słowacji czy w Czechach. HZS jest płatny, nawet dla Słowaków i EKUZ tego nie pokrywa. Wyjątkiem o ile wiem są wypadki śmietelne. Wtedy przez wzgląd na rodzinę HZS bierze koszta na siebie.
Mateusz Lubecki
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
Czyli poki co nic nie wiadomo na pewno, ale wyglada na 200k pln sumy ubezpieczenia, zapewne leczenie po powrocie rowniez w zakresie tej sumy. Zrzutka na 240k, wiec patrzymy na koszty w okolicach 500k pln ~100.000eur. Co wydaje sie sensowne, przy wymagajacym transporcie i operacji kregoslupa.
Kolumbia jest tania ale specjalistyczne uslugi medyczne w metropolii (Cali) raczej takie nie sa, szczegolnie w prywatnym szpitalu i szczegolnie dla obcokrajowca. Jezeli chodzi o wybor szpitalu to o ile wiem, byla presja na ten ze wzgledu na doswiadczenie w wykonywaniu tego typu operacji, dostepnosc terminow i zagrozenie rdzenia. Ale sprawe znam z 3ciej reki.
Generalnie jak zwykle jak jest cos waznego, to niewiele wiadomo... Najwyzszy pakiet PSP to 62k EUR jak widze, czyli rowniez minalby sie z celem.
Kolumbia jest tania ale specjalistyczne uslugi medyczne w metropolii (Cali) raczej takie nie sa, szczegolnie w prywatnym szpitalu i szczegolnie dla obcokrajowca. Jezeli chodzi o wybor szpitalu to o ile wiem, byla presja na ten ze wzgledu na doswiadczenie w wykonywaniu tego typu operacji, dostepnosc terminow i zagrozenie rdzenia. Ale sprawe znam z 3ciej reki.
Generalnie jak zwykle jak jest cos waznego, to niewiele wiadomo... Najwyzszy pakiet PSP to 62k EUR jak widze, czyli rowniez minalby sie z celem.
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
mskrzypczak pisze:koszty samego leczenia, operacji, hospitalizacji itd w Europie pokryje NFZ poprzez EKUZ, prawda?
W duzym skrocie: nie. Dluzsza wersja: to zalezy. Trzeba mocno doczytac regulacje posczegolnych krajow czlonkowskich EU w tej materii. Dobrze sobie wyrobic nawyk jadac nawet na jeden dzien do naszych poludniowych sasiadow zeby razem z prognoza pogody kupic ubezpieczenie KL i akcji ratunkowej. Mozna to zrobic w drodze na start przez telefon. I tu wazna kwestia - wszyscy(?) ubezpieczyciele wymagaja pobytu na terenie Polski w momencie zakupu polisy, taki maly detal a moze niepotrzebnie skomplikowac zycie.
pzdr,
/Szymon
/Szymon
- JoJo
Blazej pisze:Andrzej ma wykupiony najwyższy wariant ubez. w PSP.
Powiem o sobie. Jako szwedzki pilot muszę wykupić dedykowane ubezpieczenie w celu przedłużenia mojej licencji na kolejny rok. Z 3 pakietów zawsze biorę największy. To około 1 tys. zł. Dodatkowo od 2 lat wykupuję AXA Kössen czyli 90 €. A od zeszłego roku kiedy zacząłem startować w zawodach na czas wyjazdów wykupuję PZU Vojager.
Z tego co widzę Błażej, PZU nie obejmuje akcji ratowniczej. Ciekawe czy nie było by problemu z łączeniem ubezpieczeń np. śmigło z PSP a leczenie z PZU, lub jeśli leczenie i transport medyczny jedną składkę przewyższa, czy można łączyć? Jak do tego podchodzą ubezpieczyciele?
-
- Kontakt:
JoJo pisze:
Z tego co widzę Błażej, PZU nie obejmuje akcji ratowniczej. Ciekawe czy nie było by problemu z łączeniem ubezpieczeń np. śmigło z PSP a leczenie z PZU, lub jeśli leczenie i transport medyczny jedną składkę przewyższa, czy można łączyć? Jak do tego podchodzą ubezpieczyciele?
Jojo nie doczytałeś.
Za śmigło płaci PZU wojażer w wersji paralotniowej np. z finansowechaty.
Sław(ny)
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
JoJo pisze:Blazej pisze:Andrzej ma wykupiony najwyższy wariant ubez. w PSP.
Powiem o sobie. Jako szwedzki pilot muszę wykupić dedykowane ubezpieczenie w celu przedłużenia mojej licencji na kolejny rok. Z 3 pakietów zawsze biorę największy. To około 1 tys. zł. Dodatkowo od 2 lat wykupuję AXA Kössen czyli 90 €. A od zeszłego roku kiedy zacząłem startować w zawodach na czas wyjazdów wykupuję PZU Vojager.
Moja wiedza o ubezpieczeniach już się trochę rozmywa po tylu latach ale:
- PZU Voyager z assistance daje pewne możliwości rekompensaty za akcje poszukiwawczo ratunkowe (są pewne kruczki - że załamanie pogody itp., nagły niespodziewany podmuch wiatru zepsuł skrzydło...) - doczytałem w OWU że jak się zaginie to w bazowym wojażer też rekompensują (do 50k PLN)...
- Ja też mam Axa z OC + 10k EUR na akcje ratunkowe + dokupuje Wojażera na wyjazdy
- W majątku nie możesz dostać wielokrotnie kasy za ten sam przedmiot (np. 2x za samochód z dwóch AC - zadaniem ubezpieczenia jest przywrócenie do stanu sprzed szkody - nie masz na tym zarobić) - ale skorzystanie z jednego ubezpieczenia do śmigła a z drugiego za KL jak najbardziej powinno być ok (bo to inny rodzaj - zdrowie/życie). Wykorzystanie kilku polis KL teoretycznie powinno być możliwe po zgłoszeniu szkody/zdarzenia i przedstawieniu kwitów do ZU np. do jednego za szpital a do drugiego za transport medyczny do domu. Chociaż znając triki ubezpieczycieli może być różnie - w OWU nic nie ma wprost zdaje się - do faktycznie poniesionych kosztów - mamy kwity można je porozdzielać na poszczególnych i powinno być ok
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
Sław(ny) pisze:JoJo pisze:
Jojo nie doczytałeś.
Za śmigło płaci PZU wojażer w wersji paralotniowej np. z finansowechaty.
Nie ma innej wersji w FCH - OWU jest takie samo - nie widziałem dodatkowych klauzul/wyłączeń w "wersji" FCH. Mamy dwa przypadki (obydwa po 50K PLN):
OWU Wojażer par 26:
3) Pokrycie kosztów poszukiwania i ratownictwa
Assistance (Pakiet SPORT):
2) Poszukiwanie i ratownictwo z uwagi na warunki
pogodowe lub awarię sprzętu
Nie widziałem polisy wojażera z FCH, ale pewnie ma włączoną klauzulę assistance SPORT. Nie ratowałem nikogo z tego paragrafu śmigłem, ale świetnie zadziałało dowiezienie na lotnisko/samolot/transport do szpitala w kraju (z Bułgarii).
W Hestii (to OWU jest również na FCH) - nie wiem który wariant jest na polisie - mamy koszty ratownictwa do 15K bez jakichś dodatkowych warunków.
- JoJo
Tylko mi bardziej chodzi o przypadek połączenia dwóch KL w sytuacji gdy suma z obu wystarczy na opłacenie szpitala/transportu do PL. Hipotetycznie - mamy PSP KL z ratownictwem 15tyś Eur + KL 30 tyś EUR oraz PZU Voyager 200tyś zł. Śmigło idzie z PSP ok, a rachunek za szpital np. 50tyś eur solidarnie z obu KL? Możliwe to?
- Blazej
- Doświadczenie: Sympatyk
JoJo pisze:
Cześć Michał,
Każde moje ubezpieczenie pochodzi z innego kraju. Na axa zdecydiwałem się od kiedy C-19 namieszał i niektóre kraje zostały uznane przez szwedzki system jako niebezpieczne i wyjazd tylko na własne ryzyko. Wojażer natomiast wykupuję zgodnie z zasadą "dmuchaj na zimne". Moja sytuacja zawodowo-mieszkaniowo-paralotniowa jest nieco inna od większości kolegów z Polski.
-
- Doświadczenie: Akrobata
JoJo pisze:Tylko mi bardziej chodzi o przypadek połączenia dwóch KL w sytuacji gdy suma z obu wystarczy na opłacenie szpitala/transportu do PL. Hipotetycznie - mamy PSP KL z ratownictwem 15tyś Eur + KL 30 tyś EUR oraz PZU Voyager 200tyś zł. Śmigło idzie z PSP ok, a rachunek za szpital np. 50tyś eur solidarnie z obu KL? Możliwe to?
Tak jest to możliwe i znam taki przypadek jak się jeden pilot czeski w Austrii rozwalił i miał dwie polisy. Wtedy maksymalne limity zwrócono mu z jednego i drugiego ubezpieczenia. Czy tak będzie zawsze tego nie wiem, ale taki przypadek znam i skończyło się happy endem.
Pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”