Pompowanie skrzydłem

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Pompowanie skrzydłem

Postautor: uriuk » 09 czerwca 2026, 11:19

Kiedyś na preclu była ożywiona dyskusja na ten temat. Głównie z powodu mojej tezy, że na skrzydłach o małym wydłużeniu jest to nieskuteczne, a za to niebezpieczne.
No to mamy ilustrację
https://www.facebook.com/share/r/18ZLHpm26v/

Gość

Re: Pompowanie skrzydłem

Postautor: Gość » 11 czerwca 2026, 08:13

Swego czasu faktycznie na preclu było dyskutowanych wiele nieprawdziwych Twoich teorii które tam publikowałeś jak prawdę objawioną. Podobnie jak na tym forum.
20 lat temu na konstrukcjach z tamtych lat było to możliwe.
Na kanale z poniższego filmu można znaleźć wiele filmów PG i PPG o tej tematyce. Na takich glajtach jak np Antea czy Anakis i któreś z U turn. Pompowanie ma sens jak się to umie robić i nie ma znaczenia ani wydłużenie ani obciążenie ani Twoje teoretyzowanie. Gościowi się wydawało że wie co robi tak jak Tobie się wydaje że teoria o tym jest słuszna.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 11 czerwca 2026, 13:36

Skrzydło o małym wydłużeniu przeciąga się gwałtowniej i słabiej można wyczuć granicę przeciągnięcia. Zrobiłem w życiu setki fullsztali na różnych skrzydłach i moja wiedza wynika z praktyki pilota testowego. Wiedza którą prezentujesz sugeruje, że została nabyta w dyskusjach przy piwie po heroicznych zlotach.

Gość

Postautor: Gość » 11 czerwca 2026, 14:50

Wiem jakie masz doświadczenie . Czytuje o tym od lat ponieważ chwalisz się tymi sami rzeczami niemal w każdym wątku. Tak jesteś byłym pilotem testowym co czyni Cię w Twojej ocenie nieomylnym a w mojej zarozumiałym. Wiedza którą ja prezentuje nie ma nic wspólnego z filmem ani kanałem o którym wspomniałem. Nie posiadam takich umiejętności jak Dell. Pewnie on nie był pilotem testowym i nie ma filmów z fulsztalem więc wiadomo .Widziałem wiele filmów z jego udziałem w których pompował skrzydła o małym wydłużeniu. Doszedł do perfekcji. Jest dziesiątki jego publikacji . Pilot na filmie który wrzuciłeś przeciągnął skrzydło i tyle. Nie przez jego wydłużenie tylko przez brak umiejętności.

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 11 czerwca 2026, 14:58

Mazby daj już spokój z tym Dellem :lol: Już nawet w USA nikt go nie wspomina bo gość uciekł na drugi koniec świata po problemach prawnych, a cała rodzinka nie ma już nic wspólnego z Flattopem...

Niezły obciach powoływać się na taki "autorytet"

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”