Moje 3 grosze do bezpieczeństwa.

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Cybiak
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Moje 3 grosze do bezpieczeństwa.

Postautor: Cybiak » 10 maja 2016, 21:03

Witam.
Jako, że ostatni raz dwa lata temu po wejściu na precla, i przeczytaniu kilku postów,
dostałem niestrawności połączonej z rozwolnieniem czytaj-"sraczka" postanowiłem
więcej nie odwiedzać tego "forum".
Jednak od kolegi dowiedziałem się o założeniu tego i na razie jestem mile zaskoczony.
Jak w temacie, chciałbym dorzucić swoje 3 grosze do bezpieczeństwa, ponieważ
jest to temat dla mnie najważniejszy w tym sporcie.
Na filmie kolega rzuca paczkę wymuszoną atrakcjami na kursie SIV w Austrii.
Niby wszystko wygląda ok, jednak jeśli idzie o czas, od wydania pierwszej
komendy od instruktora do otwarcia paki, to jest to wieczność.
W tym przypadku odbywało się to nad wodą z asekuracją z łodzi.
Jednak gdyby to było nad ziemią i wysokość była by mniejsza to konsekwencje
mogły by być tragiczne.
I jeszcze jedno. Słyszałem, (NIE WIEM CZY TO PRAWDA ale bardzo prawdopodobne), na podobnym kursie
też nad wodą, ktoś miał podobną sytuację. W spirali upadkowej nastąpił
kontakt z wodą. Osoba zginęła w wyniku skręcenia karku przez kask ze szczęką.
Dodam, że kolega na filmie i ja mieliśmy takie kaski.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Moje 3 grosze do bezpieczeństwa.

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 10 maja 2016, 21:11

To była drobna dziewczyna na skrzydle DHV 1. Zrobiła spiralę i nie była w stanie z niej wyprowadzić. Uprząż z kontenerem pod deską. Kontener typu szuflada z którego zapas trzeba wyciągnąć ciągnąć w bok. Zapas nie dał się wyciągnąć ponieważ deska złamała się klinując zapas, którego i tak nie dało by się wyciągnąć ponieważ uprząż była mała a zapas bardzo duży i został wepchnięty na siłę. Uderzenie o wodę zabiło dziewczynę.
Zbyszek Gotkiewicz

Cybiak

Postautor: Cybiak » 10 maja 2016, 21:27

To ktoś mnie wprowadził w błąd mówiąc, że przyczyną śmierci był kask ze szczęką. Bo to o ten przypadek chodzi, tylko przyczyna śmierci inna. Ale jeśli nastąpi kontakt z wodą w układzie: rotacja, twarz prostopadle do wody i oczywiście mniejsza prędkość opadania.To szczęka, oczywiście w tym układzie, raczej zaszkodzi niż pomoże. Tak mi się wydaje.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 10 maja 2016, 21:32

Spotkałem się z przypuszczenie że kask ze szczęką spowodował przy uderzeniu o wodę z tą prędkością skręcenie karku, ale nie wiem czy to samo by nie wystąpiło także w kasku bez szczęki. Taki typowy zbieg kilku złych okoliczności.
Zbyszek Gotkiewicz

Cybiak

Postautor: Cybiak » 10 maja 2016, 21:59

To co było powodem założenia tego wątku, gdzieś mi umknęło i nie napisałem
najważniejszego. Kolega nie odoczuwał opadania i że tak szybko zbliża się do wody(w tym przypadku wysokość była spora).
W innym przypadku mogło by się źle zakończyć. Dlatego dla tych którzy kiedyś wpadną
w podobną sytuację. To, co było już pisane setki razy . Mała wysokość-nie czekać,nie analizować, nie próbować opanować skrzydła.
Paka, Paka, Paka.

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 11 maja 2016, 08:43

Cybiak pisze:To ktoś mnie wprowadził w błąd mówiąc, że przyczyną śmierci był kask ze szczęką.

Na SIV'ie u "les Passagers du Vent" z instruktorem Davidem Eyraud, osoba posiadająca kask ze szczęką jest informowana, że używa go na własną odpowiedzialność. Był co najmniej jeden przypadek, i to nie bajka, że właśnie z takim kaskiem ktoś sobie kark skręcił, uderzając w rotacji w wodę.

Każdy posiadający uprząż z kokonem jest informowany, że to bardziej niebezpieczne niż uprząż siedząca bez kokonu, i ćwiczy prostowanie się i podwijanie nóg pod deskę (wyobraźcie sobie, że tego nie da się zrobić w każdej uprzęży!! a konstruktorzy uprzęży w ogóle tego nie biorą pod uwagę).

Inny przypadek: uszkodzona deska siedziska, w wyniku przeciążenia w spirali pękła, przez co paczka (pod siedziskiem) została zablokowana. Chyba też skończyło się tragicznie. Dobrze więc sprawdzić swoją dechę i w razie wątpliwości ją wymienić (nie tylko do SIVow).

Jeszcze inna sprawa: był też wypadek dobre X lat temu. Ktoś rzucał pakę na SIV'ie. Niby wszystko OK, ale dosyć silna bryza zaczęła ciągnąć pakę po pierwsze utrudniając akcję ratownika na łódce, a po drugie i gorsze, paralotnia pod wodą ciągnięta przez spadochron zaczęła wciągać pilota pod wodę. Nie pamiętam jak się skończyło. Natomiast praktycznie wszystkie lokalne szkoły od tego czasu zatrzymują kursy gdy bryza przekracza 20kmh, mimo że wyżej wszyscy sobie spokojnie latają.

A co do spadochronu, w razie wątpliwości lepiej go rzucić. Poza tym nie należy się poddawać. Jeśli spadochron się nie otwiera, to kombinujemy, można ciągnąć i szarpać linami od spadaka. Kumpel raz (na SIVie) musiał rzucać pakę, wyciągnął same majtki z uprzęży, a spadochron został w środku. Wyrzucił kopertę i zaczął ręką wyciągać spadochron z uprzęży. Stracił kilka sekund, ale spadochron się otworzył.

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”