Marcin. pisze:Niby worek dozował by cały czas taką samą siłę oporu ...
Tarcie statyczne jest większe niż tarcie dynamiczne
Marcin. pisze:Niby worek dozował by cały czas taką samą siłę oporu ...
arekgarbacz pisze:Marcin. pisze:Niby worek dozował by cały czas taką samą siłę oporu ...
Tarcie statyczne jest większe niż tarcie dynamiczne
Marcin. pisze:..wtedy rzucę worek i będę mógł szybciej uciekać
Też zadaję sobie to pytanie przy projekcie wyciągarki - jak szybko trzeba zareagować na podmuch - bezwładność tylko "wydłuża czas reakcji" ale worek po sekundzie, dwóch może trzech nadal będzie dozował podobną siłę. Pytasz o czy bezwładność worka nie jest zbyt duża a pomyśl o układzie malinki... to dopiero bezwładność układu a czas reakcji podmuch-lina-manometr-kierowca-spowolnienie samochodu ?.Marcin. pisze:Choć miałem taką wizję jak z tym workiem ,tyle że z piachem ,to nie zamierzam jej realizować. Nie wiem jak by wyglądał układ sił podczas podmuchu. Niby worek dozował by cały czas taką samą siłę oporu ,ale razem z większym podmuchem?A siła bezwładności worka?
prokopcio pisze: Też zadaję sobie to pytanie przy projekcie wyciągarki - jak szybko trzeba zareagować na podmuch - bezwładność tylko "wydłuża czas reakcji" ale worek po sekundzie, dwóch może trzech nadal będzie dozował podobną siłę. Pytasz o czy bezwładność worka nie jest zbyt duża a pomyśl o układzie malinki... to dopiero bezwładność układu a czas reakcji podmuch-lina-manometr-kierowca-spowolnienie samochodu ?.
niema większego znaczenia czy się porusza pilot/lina czy powietrze, te same zasady - każda zmiana siły wiatru powinna być szybko skorygowana "zmniejszeniem siły na linie".Marcin. pisze:W filmiku "really stupid idea" widać, że spory wiatr jest ,a może i umiarkowany nawet. Myślę ,że w takim chyba się nie holuje,więc Twój projekt nie podchodzi chyba pod takie rozważania.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Elastyczna lina łagodzi szarpnięcia co podnosi przyjemność holowania i ratuje sytuacje podczas holu za malinką.
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość