https://open.spotify.com/episode/4meNUS ... ARVfoGrftw
Ciekawy wywiad i sporo o wyborze, przekładaniu u rzucaniu zapasów. Wniosek z wywiadu, że jak zapas to "kwadrat" a sterowany ewentualnie jako drugi. I przekładamy najlepiej zapas co pół roku.
Rzuciłem swoją pierwszą paczkę
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
- marek mastalerz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Rzuciłem swoją pierwszą paczkę
quote="JakubM"]
Uważam się za osobę z tzw. dwiema lewymi rękami (jestem praworęczny) i ze składaniem zapasu SQR nie żadnych mam problemów....[/quote]
Potwierdzam. Nie dalej jak 2 dni temu składałem Companion SQR I jest to dość łatwy do ułożenia spadochron. Chociaż jedna z metod, ta która wydaje się lepsza ze względu na pewniejsze otwarcie, raczej wymaga dwóch osób, albo zajmie więcej czasu.
W kwadratach problematyczne są narożniki, bo tam trzeba czasem użyć sztuki origami i do tego każdy producent ma na to swój autorski pomysł. Ale jeśli producent przyłożył się do dobrego opracowania instrukcji, to jest mała szansa na błędy.
Nie cierpię składać spadochronów przy których producent ewidentnie ma w dupie to jak się go układa. Zacznę chyba tworzyć czarną listę spadochronów których nie będę przyjmował do układania.
Pozdro.
Uważam się za osobę z tzw. dwiema lewymi rękami (jestem praworęczny) i ze składaniem zapasu SQR nie żadnych mam problemów....[/quote]
Potwierdzam. Nie dalej jak 2 dni temu składałem Companion SQR I jest to dość łatwy do ułożenia spadochron. Chociaż jedna z metod, ta która wydaje się lepsza ze względu na pewniejsze otwarcie, raczej wymaga dwóch osób, albo zajmie więcej czasu.
W kwadratach problematyczne są narożniki, bo tam trzeba czasem użyć sztuki origami i do tego każdy producent ma na to swój autorski pomysł. Ale jeśli producent przyłożył się do dobrego opracowania instrukcji, to jest mała szansa na błędy.
Nie cierpię składać spadochronów przy których producent ewidentnie ma w dupie to jak się go układa. Zacznę chyba tworzyć czarną listę spadochronów których nie będę przyjmował do układania.
Pozdro.
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Przelotowiec
A jak się układa Sky Quatro? Myślę o nim, bo jest w dobrej cenie.
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Kontakt:
Zakładamy, że instrukcję pisał ktoś z pojęciem, a to nie do końca tak. Załóżmy, że panowie Pat i Mat zaczęli szyć zapasy. Najdroższe są sterowane i do tandemów. Robią więc sterowany zapas tandemowy i sprzedają. W końcu głównym celem zapasu jest zostać sprzedanym. Później człowiek usiłuje podpiąć to do tandemu i jak by nie kombinował, to mu linka przechodzi przed samą szyją pilota. Z tabliczką znamionową, żeby mógł cały czas czytać kto jest konstruktorem tego arcydzieła marketingu.
- marek mastalerz
- Kontakt:
matgaw pisze:A jak się układa Sky Quatro? Myślę o nim, bo jest w dobrej cenie.
Sky Quatro składa się bardzo łatwo. Ma dobrze dobrane tasiemki, ma ich sporo i ma bardzo fajnie opracowaną instrukcję. Polecam.
uriuk pisze:Zakładamy, że instrukcję pisał ktoś z pojęciem, a to nie do końca tak. Załóżmy, że panowie Pat i Mat zaczęli szyć zapasy. Najdroższe są sterowane i do tandemów. Robią więc sterowany zapas tandemowy i sprzedają. W końcu głównym celem zapasu jest zostać sprzedanym. Później człowiek usiłuje podpiąć to do tandemu i jak by nie kombinował, to mu linka przechodzi przed samą szyją pilota. Z tabliczką znamionową, żeby mógł cały czas czytać kto jest konstruktorem tego arcydzieła marketingu.
IMG_20200212_150830.jpg
co to za zapas/producent?
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Ciekawa dyskusja. Zerknąłem na polecany quatro w zakładkę dane techniczne. I tu pytanie do was: czemu prędkość opadania wzrasta wraz z rozmiarem zapasu (czyli odwrotnie do intuicji) ? Czy to implikuje, że obciążenie na mkw materiału wzrasta niewspółmiernie do wzrostu powierzchni spadochronu ? Dodatkowo podają tylko jedną wartość opadania.. czyli jak rozumiem maksymalną ?
Jako kontrprzykład, np. najtańszy charly (https://shop.finsterwalder-charly.de/sh ... ance?c=360)
.. podają zakres opadania co ma większy sens (znów - dla laika, na chłopski rozum).
Jako kontrprzykład, np. najtańszy charly (https://shop.finsterwalder-charly.de/sh ... ance?c=360)
.. podają zakres opadania co ma większy sens (znów - dla laika, na chłopski rozum).
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”