Zdarzenia 2017

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Zdarzenia 2017

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 stycznia 2017, 11:01

Rozpoczynam nowy wątek. Życzę wszystkim żeby nie było powodów aby z niego korzystać.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: Zdarzenia 2017

Postautor: Chrzaszczu » 01 stycznia 2017, 13:11

Nie wiem gdzie poruszyć temat więc zaryzykuję chwilowo tutaj.
Wydaje mi się, że jest to dosyć istotny dział. Skoro zaczynamy nowy rok proponuję zrobić to w inny sposób.
Dział zdarzenia zrobić jako oddzielny dział, każdy wypadek jako nowy temat. Wydaje mi się, że nasze forum ma te same możliwości co PGF. Widzę to podobnie jak dział "for sale". Dlaczego- bezpośredni łatwy dostęp do wszystkich wątków. Opcja jaka na PGF jest do wypisania ceny, nalotu, stano można użyć do opisu doświadczenia pilota, warunków meteo, skrzydła, nalotu w ostatnim okresie lub podobnych informacji. Z czasem można pod wątkiem dodać bezpośrednio raporty PKBWL lub pozostałe informacje dotyczące wypadku. Można również zamknąć możliwość komentowania by pod tragedią nie pojawiły się durne dyskusje.

Dla niewtajemniczonych wygląda to tak:
Załączniki
pgf3.png
Widok tematu i dokładny opis wypadku
pgf3.png (37.67 KiB) Przejrzano 15155 razy
pgf2.png
Widok listy wypadków 2017
pgf2.png (70.75 KiB) Przejrzano 15155 razy
pgf1.png
opcja zgłaszania wypadków
pgf1.png (300.68 KiB) Przejrzano 15155 razy
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 stycznia 2017, 14:49

Ja się nie wypowiem, bo nie mogę tu w niczym pomóc. Najważniejsze co powinno się znaleźć w takim opisie zawiera się w trzech słowach: co, gdzie, kiedy. Do tego można dodawać opisy i załączniki.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 01 stycznia 2017, 15:05

Dobrze, rozumiem. Piszę to bo jak wspomniałem już dawno dział "zdarzenia 2016" jest nieczytelny i trudny do śledzenia. Dałem przykład, że można by to zrobić w ten sposób. Zachowana forma (szablon) "co, gdzie, kiedy" oraz podstawowe informacje pozwolą wprowadzić elementy istotne do analizy. Zdecydowanie jestem za rozbiciem "zdarzenia 2017" jako subforum, a wszelkie wypadki dodawać jako osobne wpisy. Nawet w sposób ograniczony w komentowaniu.

Prowadzenie statystyki ile z nas się zabiło pod koniec roku jest statystyką. My musimy mieć informacje by wyciągnąć z tej statystyki wnioski i przemyślenia, by niestety ale uczyć się na błędach innych. Wątek "zdarzenia 2016" jest statystyką, a rozpoczęty "zdarzenia 2017" jest już oczekiwaniem na kolejny wpis. Zostanie on podobnie chłodną rejestracją krzywdy bez cennych dla nas informacji.
Ostatnio zmieniony 01 stycznia 2017, 15:39 przez Chrzaszczu, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 01 stycznia 2017, 15:20

Zresztą nie jest to nic nowego. Dokładnie przeniesienie Twojego pomysłu ze strony psp "zgłoś zdarzenie" na forum by każdy bez problemu i zastanawiania się był w stanie umieścić wpis z pełnymi potrzebnymi informacjami!

http://psp.org.pl/main/bezpieczenstwo/f ... a-zdarzen/
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 stycznia 2017, 16:33

Uważam że trzeba zrobić tak jak proponujesz, ale się tego nie podejmę z powodu braku umiejętności. Z tego co zrozumiałem dział zdarzenia 2017 ma być osobnym działem, każde zdarzenie osobnym wątkiem, a zgłoszenia by były robione według jakiegoś prostego szablonu czy formularza.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 01 stycznia 2017, 16:54

Tak mi się wydaje. Tak samo prosto jak dodanie skrzydła na sprzedaż na paraglidingforum. Nie znam się na forach, nie jestem też uzdolniony komputerowo, ale eśli mogę w czymś pomóc oferuję się!
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
Domin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: Domin » 01 stycznia 2017, 21:22

Chrzaszczu pisze:Wydaje mi się, że jest to dosyć istotny dział. Skoro zaczynamy nowy rok proponuję zrobić to w inny sposób.
Dział zdarzenia zrobić jako oddzielny dział, każdy wypadek jako nowy temat. Wydaje mi się, że nasze forum ma te same możliwości co PGF.

Jakże oczywista i potrzebna zmiana. Wiele zdarzeń wartych jest szerszego opisu i refleksji.
Dominik Kapica
https://fastcamper.eu - Szybkie kampery od paralotniarzy dla paralotniarzy.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 02 stycznia 2017, 15:39

Chrzaszczu pisze: Można również zamknąć możliwość komentowania by pod tragedią nie pojawiły się durne dyskusje.

Komentowanie bym zostawił, czesto pojawiają się nowe okoliczności lub dokładniejsze informacje, a glupie komentarze to się pojawiają w i pod artykułem pseudo reporteròw czy innych hien dziennikarskich. Tutaj spotykam zazwyczaj komentarze i analizy całkiem na miejscu. Poza tym odpadł by osobny temat z analizami wypadków i zdarzeń.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Domin
Kontakt:

Postautor: Domin » 02 stycznia 2017, 17:33

prokopcio pisze:
Chrzaszczu pisze: Można również zamknąć możliwość komentowania by pod tragedią nie pojawiły się durne dyskusje.

Komentowanie bym zostawił, czesto pojawiają się nowe okoliczności lub dokładniejsze informacje, a glupie komentarze to się pojawiają w i pod artykułem pseudo reporteròw czy innych hien dziennikarskich...

Komentarze tutaj są potrzebne, choćby do sprostowania błędnych informacji w, przytoczonych wyżej, źle napisanych artykułach. Jest to przecież forum i kłamliwe wpisy winny znikać czy, co lepsze, być przenoszone do innego działu z odpowiednim komentarzem.
Dominik Kapica

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 02 stycznia 2017, 18:54

Domin pisze:Komentarze tutaj są potrzebne

W przypadku wypadku śmiertelnego nie jest przyjemne dla bliskich i znajomych czytanie speców od wszystkiego. Dodatkowo nawet drobne wypadki będą ukrywane przez uczestników lub świadków jeśli będą rozgrzebywane publicznie. Myślę, że może pojawić się komentarz i analiza tak jak robił to Gotek na PSP bez otwartej dyskusji. No chyba, że pilot wyrazi zgodę na rozmowę, to czemu nie?
Łatwiej komentować filmik z wypadku kogoś obcego w środowisku niż znajomego pilota.
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
Domin
Kontakt:

Postautor: Domin » 02 stycznia 2017, 19:16

Chrzaszczu pisze:
Domin pisze:Komentarze tutaj są potrzebne

W przypadku wypadku śmiertelnego nie jest przyjemne dla bliskich i znajomych czytanie speców od wszystkiego. Dodatkowo nawet drobne wypadki będą ukrywane przez uczestników lub świadków jeśli będą rozgrzebywane publicznie. Myślę, że może pojawić się komentarz i analiza tak jak robił to Gotek na PSP bez otwartej dysusji.

OK. Przyjmuję twoją argumentację. Najważniejsze aby zdarzenia nie były ukrywane.
Dominik Kapica

Awatar użytkownika
starry
Kontakt:

Postautor: starry » 02 stycznia 2017, 21:49

Jestem na tak w kwestii organizacji tematu. Tym bardziej, że np. PPG w 90% mnie nie interesuje ;)
Ogólny problem forum to kwestia dotarcia do punktu, w którym się zakończyło śledzić temat ( precel jednak ma doskonałą funkcjonalność dla zalogowanych i nie pokazuje tego co już raz wyświetliliśmy w przeglądarce, szkoda że to forum nie).
Darecki -starry
------------------------------
http://glajtem.pl

Awatar użytkownika
micro
Kontakt:

Postautor: micro » 02 stycznia 2017, 21:58

starry pisze:Jestem na tak w kwestii organizacji tematu. Tym bardziej, że np. PPG w 90% mnie nie interesuje ;)
Ogólny problem forum to kwestia dotarcia do punktu, w którym się zakończyło śledzić temat ( precel jednak ma doskonałą funkcjonalność dla zalogowanych i nie pokazuje tego co już raz wyświetliliśmy w przeglądarce, szkoda że to forum nie).

To forum też ma taką możliwość, jeśli klikniesz w to okrągłe kółko przy temacie, a potem klikniesz w link "strona główna", lub u gury w napis PGFORUM :) .
Ostatnio zmieniony 02 stycznia 2017, 22:00 przez micro, łącznie zmieniany 1 raz.
Roman Michalak

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 02 stycznia 2017, 21:58

Dziwne, bo ja wlasnie mam to i tutaj i w preclu. No ale twoj nick usprawiedliwia to nienadazanie ;)
Przyjzyj sie malemu zoltemu napisowi "nowe" obok naglowka

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 stycznia 2017, 22:00

Uriuk. To było niegrzeczne.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 02 stycznia 2017, 22:05

Przeciez zaznaczylem ze to zarcik. Poza tym jestesmy chyba rowiesnikami.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 02 stycznia 2017, 22:13

Nie wiem jak Was ale mnie powiadomienia ciągną zawsze do pierwszego po ostatno przeczytanym poście czy to w PC, tablecie czy telefonie.
Ten temat chyba warto przenieść do działu sprawy forum.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
starry
Kontakt:

Postautor: starry » 02 stycznia 2017, 22:27

uriuk pisze:Przeciez zaznaczylem ze to zarcik. Poza tym jestesmy chyba rowiesnikami.

Spoko Uriuk, wiesz, że mam dla Ciebie sporo sympatii ;) ale takie funkcje powinny być tak jak w preclu domyślnie włączone, a Ja już leniwy się robię :) jak prawdziwy "internauta z browarem" ... jak to powiedział jeden prezes.
Darecki -starry
------------------------------
http://glajtem.pl

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 02 stycznia 2017, 22:32

Specjalnie dla ciebie wystrugalem instrukcje ;)

Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (95.35 KiB) Przejrzano 14781 razy

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”