Zdarzenia 2017
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Zdarzenia 2017
Rozpoczynam nowy wątek. Życzę wszystkim żeby nie było powodów aby z niego korzystać.
Zbyszek Gotkiewicz
- Chrzaszczu
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
Re: Zdarzenia 2017
Nie wiem gdzie poruszyć temat więc zaryzykuję chwilowo tutaj.
Wydaje mi się, że jest to dosyć istotny dział. Skoro zaczynamy nowy rok proponuję zrobić to w inny sposób.
Dział zdarzenia zrobić jako oddzielny dział, każdy wypadek jako nowy temat. Wydaje mi się, że nasze forum ma te same możliwości co PGF. Widzę to podobnie jak dział "for sale". Dlaczego- bezpośredni łatwy dostęp do wszystkich wątków. Opcja jaka na PGF jest do wypisania ceny, nalotu, stano można użyć do opisu doświadczenia pilota, warunków meteo, skrzydła, nalotu w ostatnim okresie lub podobnych informacji. Z czasem można pod wątkiem dodać bezpośrednio raporty PKBWL lub pozostałe informacje dotyczące wypadku. Można również zamknąć możliwość komentowania by pod tragedią nie pojawiły się durne dyskusje.
Dla niewtajemniczonych wygląda to tak:
Wydaje mi się, że jest to dosyć istotny dział. Skoro zaczynamy nowy rok proponuję zrobić to w inny sposób.
Dział zdarzenia zrobić jako oddzielny dział, każdy wypadek jako nowy temat. Wydaje mi się, że nasze forum ma te same możliwości co PGF. Widzę to podobnie jak dział "for sale". Dlaczego- bezpośredni łatwy dostęp do wszystkich wątków. Opcja jaka na PGF jest do wypisania ceny, nalotu, stano można użyć do opisu doświadczenia pilota, warunków meteo, skrzydła, nalotu w ostatnim okresie lub podobnych informacji. Z czasem można pod wątkiem dodać bezpośrednio raporty PKBWL lub pozostałe informacje dotyczące wypadku. Można również zamknąć możliwość komentowania by pod tragedią nie pojawiły się durne dyskusje.
Dla niewtajemniczonych wygląda to tak:
- Załączniki
-
- Widok tematu i dokładny opis wypadku
- pgf3.png (37.67 KiB) Przejrzano 15155 razy
-
- Widok listy wypadków 2017
- pgf2.png (70.75 KiB) Przejrzano 15155 razy
-
- opcja zgłaszania wypadków
- pgf1.png (300.68 KiB) Przejrzano 15155 razy
Paweł Chrząszcz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Ja się nie wypowiem, bo nie mogę tu w niczym pomóc. Najważniejsze co powinno się znaleźć w takim opisie zawiera się w trzech słowach: co, gdzie, kiedy. Do tego można dodawać opisy i załączniki.
Zbyszek Gotkiewicz
- Chrzaszczu
- Kontakt:
Dobrze, rozumiem. Piszę to bo jak wspomniałem już dawno dział "zdarzenia 2016" jest nieczytelny i trudny do śledzenia. Dałem przykład, że można by to zrobić w ten sposób. Zachowana forma (szablon) "co, gdzie, kiedy" oraz podstawowe informacje pozwolą wprowadzić elementy istotne do analizy. Zdecydowanie jestem za rozbiciem "zdarzenia 2017" jako subforum, a wszelkie wypadki dodawać jako osobne wpisy. Nawet w sposób ograniczony w komentowaniu.
Prowadzenie statystyki ile z nas się zabiło pod koniec roku jest statystyką. My musimy mieć informacje by wyciągnąć z tej statystyki wnioski i przemyślenia, by niestety ale uczyć się na błędach innych. Wątek "zdarzenia 2016" jest statystyką, a rozpoczęty "zdarzenia 2017" jest już oczekiwaniem na kolejny wpis. Zostanie on podobnie chłodną rejestracją krzywdy bez cennych dla nas informacji.
Prowadzenie statystyki ile z nas się zabiło pod koniec roku jest statystyką. My musimy mieć informacje by wyciągnąć z tej statystyki wnioski i przemyślenia, by niestety ale uczyć się na błędach innych. Wątek "zdarzenia 2016" jest statystyką, a rozpoczęty "zdarzenia 2017" jest już oczekiwaniem na kolejny wpis. Zostanie on podobnie chłodną rejestracją krzywdy bez cennych dla nas informacji.
Ostatnio zmieniony 01 stycznia 2017, 15:39 przez Chrzaszczu, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Chrząszcz
- Chrzaszczu
- Kontakt:
Zresztą nie jest to nic nowego. Dokładnie przeniesienie Twojego pomysłu ze strony psp "zgłoś zdarzenie" na forum by każdy bez problemu i zastanawiania się był w stanie umieścić wpis z pełnymi potrzebnymi informacjami!
http://psp.org.pl/main/bezpieczenstwo/f ... a-zdarzen/
http://psp.org.pl/main/bezpieczenstwo/f ... a-zdarzen/
Paweł Chrząszcz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Uważam że trzeba zrobić tak jak proponujesz, ale się tego nie podejmę z powodu braku umiejętności. Z tego co zrozumiałem dział zdarzenia 2017 ma być osobnym działem, każde zdarzenie osobnym wątkiem, a zgłoszenia by były robione według jakiegoś prostego szablonu czy formularza.
Zbyszek Gotkiewicz
- Chrzaszczu
- Kontakt:
Tak mi się wydaje. Tak samo prosto jak dodanie skrzydła na sprzedaż na paraglidingforum. Nie znam się na forach, nie jestem też uzdolniony komputerowo, ale eśli mogę w czymś pomóc oferuję się!
Paweł Chrząszcz
- Domin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Kontakt:
Chrzaszczu pisze:Wydaje mi się, że jest to dosyć istotny dział. Skoro zaczynamy nowy rok proponuję zrobić to w inny sposób.
Dział zdarzenia zrobić jako oddzielny dział, każdy wypadek jako nowy temat. Wydaje mi się, że nasze forum ma te same możliwości co PGF.
Jakże oczywista i potrzebna zmiana. Wiele zdarzeń wartych jest szerszego opisu i refleksji.
- prokopcio
Chrzaszczu pisze: Można również zamknąć możliwość komentowania by pod tragedią nie pojawiły się durne dyskusje.
Komentowanie bym zostawił, czesto pojawiają się nowe okoliczności lub dokładniejsze informacje, a glupie komentarze to się pojawiają w i pod artykułem pseudo reporteròw czy innych hien dziennikarskich. Tutaj spotykam zazwyczaj komentarze i analizy całkiem na miejscu. Poza tym odpadł by osobny temat z analizami wypadków i zdarzeń.
Łukasz Prokop
- Domin
- Kontakt:
prokopcio pisze:Chrzaszczu pisze: Można również zamknąć możliwość komentowania by pod tragedią nie pojawiły się durne dyskusje.
Komentowanie bym zostawił, czesto pojawiają się nowe okoliczności lub dokładniejsze informacje, a glupie komentarze to się pojawiają w i pod artykułem pseudo reporteròw czy innych hien dziennikarskich...
Komentarze tutaj są potrzebne, choćby do sprostowania błędnych informacji w, przytoczonych wyżej, źle napisanych artykułach. Jest to przecież forum i kłamliwe wpisy winny znikać czy, co lepsze, być przenoszone do innego działu z odpowiednim komentarzem.
- Chrzaszczu
- Kontakt:
Domin pisze:Komentarze tutaj są potrzebne
W przypadku wypadku śmiertelnego nie jest przyjemne dla bliskich i znajomych czytanie speców od wszystkiego. Dodatkowo nawet drobne wypadki będą ukrywane przez uczestników lub świadków jeśli będą rozgrzebywane publicznie. Myślę, że może pojawić się komentarz i analiza tak jak robił to Gotek na PSP bez otwartej dyskusji. No chyba, że pilot wyrazi zgodę na rozmowę, to czemu nie?
Łatwiej komentować filmik z wypadku kogoś obcego w środowisku niż znajomego pilota.
Paweł Chrząszcz
- Domin
- Kontakt:
Chrzaszczu pisze:Domin pisze:Komentarze tutaj są potrzebne
W przypadku wypadku śmiertelnego nie jest przyjemne dla bliskich i znajomych czytanie speców od wszystkiego. Dodatkowo nawet drobne wypadki będą ukrywane przez uczestników lub świadków jeśli będą rozgrzebywane publicznie. Myślę, że może pojawić się komentarz i analiza tak jak robił to Gotek na PSP bez otwartej dysusji.
OK. Przyjmuję twoją argumentację. Najważniejsze aby zdarzenia nie były ukrywane.
- starry
- Kontakt:
Jestem na tak w kwestii organizacji tematu. Tym bardziej, że np. PPG w 90% mnie nie interesuje
Ogólny problem forum to kwestia dotarcia do punktu, w którym się zakończyło śledzić temat ( precel jednak ma doskonałą funkcjonalność dla zalogowanych i nie pokazuje tego co już raz wyświetliliśmy w przeglądarce, szkoda że to forum nie).
Ogólny problem forum to kwestia dotarcia do punktu, w którym się zakończyło śledzić temat ( precel jednak ma doskonałą funkcjonalność dla zalogowanych i nie pokazuje tego co już raz wyświetliliśmy w przeglądarce, szkoda że to forum nie).
- micro
- Kontakt:
starry pisze:Jestem na tak w kwestii organizacji tematu. Tym bardziej, że np. PPG w 90% mnie nie interesuje
To forum też ma taką możliwość, jeśli klikniesz w to okrągłe kółko przy temacie, a potem klikniesz w link "strona główna", lub u gury w napis PGFORUM .
Ostatnio zmieniony 02 stycznia 2017, 22:00 przez micro, łącznie zmieniany 1 raz.
Roman Michalak
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Dziwne, bo ja wlasnie mam to i tutaj i w preclu. No ale twoj nick usprawiedliwia to nienadazanie
Przyjzyj sie malemu zoltemu napisowi "nowe" obok naglowka
Przyjzyj sie malemu zoltemu napisowi "nowe" obok naglowka
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Przeciez zaznaczylem ze to zarcik. Poza tym jestesmy chyba rowiesnikami.
- prokopcio
Nie wiem jak Was ale mnie powiadomienia ciągną zawsze do pierwszego po ostatno przeczytanym poście czy to w PC, tablecie czy telefonie.
Ten temat chyba warto przenieść do działu sprawy forum.
Ten temat chyba warto przenieść do działu sprawy forum.
Łukasz Prokop
- starry
- Kontakt:
uriuk pisze:Przeciez zaznaczylem ze to zarcik. Poza tym jestesmy chyba rowiesnikami.
Spoko Uriuk, wiesz, że mam dla Ciebie sporo sympatii ale takie funkcje powinny być tak jak w preclu domyślnie włączone, a Ja już leniwy się robię jak prawdziwy "internauta z browarem" ... jak to powiedział jeden prezes.
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”