Strefa NWA Michałków i NWA Masłów

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
gnomm
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Strefa NWA Michałków i NWA Masłów

Postautor: gnomm » 20 lipca 2017, 15:08

"Przeglądając" dziś strefy zauważyłem dwie, do których nie wiem do końca jak się odnieść. Strefy są opisane w suplemencie: http://ais.pansa.pl/aip/aippliki/EP_Sup_2017_55_en.pdf
Obejrzeć można je tu: https://lecimy.bwilczek.eu/

Pytanie do osób bardziej obeznanych - jak latać w takich strefach? Szukałem informacji o rodzaju strefy NWA ale nic nie znalazłem. Czy aby latać w takiej strefie trzeba zgłaszać loty w przestrzeni G? Ja latam głównie RMZ Warszawa (sięga tu NWA Michałków) więc do FISu zawsze dzwonię i wątpię abym spotkał tu szybowiec na wysokości 150 m AGL ale czy mimo to powinienem przed planowanym lotem dzwonić np. do Aeroklubu Ostrowskiego z pytaniem czy mogę?

Dzwoniłem do ASM 3 i dowiedziałem się tylko, że strefa była dziś otwarta tylko do godziny 11:00 i żeby dowiadywać się o jej zajętość dzień wcześniej.
Darek Cuber

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Re: Strefa NWA Michałków i NWA Masłów

Postautor: SP8EBC » 20 lipca 2017, 21:32

NWA to nie jest strefa. NWA = Navigational WArning czyli ostrzeżenie nawigacyjne. W ten sposób publikuje się np. sztuczne ognie, puszczanie balonów strato albo jak w tym przypadku zawody szybowcowe
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

gnomm
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Strefa NWA Michałków i NWA Masłów

Postautor: gnomm » 20 lipca 2017, 22:36

Dziękuję Ci za wyjaśnienie.
Darek Cuber

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”