FILMIKK - przypięcie zapasu, kontenera bocznego do uprzęży - czy wszystko robię OK
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
FILMIKK - przypięcie zapasu, kontenera bocznego do uprzęży - czy wszystko robię OK
Część
Pierwszy raz przypinam zapas do kontenera bocznego i kontener boczny do uprzęży Octagon. Proszę o zerknięcie na filmik osoby znające się na rzeczy ; ) i ewentualne uwagi, jeżeli coś robię nie tak. Filmik może się przydać innym którzy próbowali by podpinać zapas w ten sposób.
P.S. nie spodziewałem się że youtube tak zmasakruje jakość filmu
Pozdrawiam
tutifruti
Pierwszy raz przypinam zapas do kontenera bocznego i kontener boczny do uprzęży Octagon. Proszę o zerknięcie na filmik osoby znające się na rzeczy ; ) i ewentualne uwagi, jeżeli coś robię nie tak. Filmik może się przydać innym którzy próbowali by podpinać zapas w ten sposób.
P.S. nie spodziewałem się że youtube tak zmasakruje jakość filmu
Pozdrawiam
tutifruti
Ostatnio zmieniony 13 lutego 2019, 21:06 przez tutifruti, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: FILMIKK - przypięcie zapasu, kontenera bocznego do uprzęży - czy wszystko robię OK
Serio ? Nie jesteś pewien swojej roboty i chcesz, żeby ktoś oceniał to po filmie na YT ? Brak kwadratu między zapasem a taśmą to lipa. Mam nadzieję że nikomu nie przyjdzie do głowy Ci tu doradzać. Jak nie jesteś pewien na 100% to spotkaj się z kimś kto jest i potrafi przekazać wiedzę. Pozdrawiam
PS. W weekend trzeba latać
PS. W weekend trzeba latać

-
Re: FILMIKK - przypięcie zapasu, kontenera bocznego do uprzęży - czy wszystko robię OK
Szopen
Nie mam możliwości spotkania się w najbliższym czasie ze znajomym, który wcześniej montował mi zapas do kontenera bocznego, a chciałem polatać w najbliższym czasie. Jak będę miał możliwość to oczywiście pokażę całe mocowanie znajomemu ale będzie to możliwe dopiero za 2 tygodnie.
Nie mam kwadratu i nigdy nie miałem ponieważ taśma od zapasu jest spięta z Vtaśmami bezpośrednio bez żadnego łącznika.
Wcześniej w innym napędzie używałem kontenera bocznego Apco spiętego w dokładnie taki sam sposób (też bez kwadratu). Takie rozwiązanie zastosowały osoby które na pewno wiedziały co robią. Teraz chciałem sam to zrobić z prośbą do znających się o komentarz po obejrzeniu filmu.
P.S. to że nie spotkałeś się z mocowaniem zapasu bez użycia kwadratu, nie oznacza że połączenie - jak to określasz - to lipa.
Pozdrawiam
tutifruti
Nie mam możliwości spotkania się w najbliższym czasie ze znajomym, który wcześniej montował mi zapas do kontenera bocznego, a chciałem polatać w najbliższym czasie. Jak będę miał możliwość to oczywiście pokażę całe mocowanie znajomemu ale będzie to możliwe dopiero za 2 tygodnie.
Nie mam kwadratu i nigdy nie miałem ponieważ taśma od zapasu jest spięta z Vtaśmami bezpośrednio bez żadnego łącznika.
Wcześniej w innym napędzie używałem kontenera bocznego Apco spiętego w dokładnie taki sam sposób (też bez kwadratu). Takie rozwiązanie zastosowały osoby które na pewno wiedziały co robią. Teraz chciałem sam to zrobić z prośbą do znających się o komentarz po obejrzeniu filmu.
P.S. to że nie spotkałeś się z mocowaniem zapasu bez użycia kwadratu, nie oznacza że połączenie - jak to określasz - to lipa.
Pozdrawiam
tutifruti
-
Ja nie mówię, że łącznik jest niezbędny tylko, że to lipa (szczególnie względem przyjętych na dzień dzisiejszy standardów). Z troski o Twoje zdrowie i bezpieczeństwo uważam, że jeżeli nie jesteś pewiem czy zrobiłeś to dobrze to nie powinienneś szukać pomocy w ten sposób. Zrób to na lotnisku z kims kto wie.
- Blazej
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Sympatyk
Szopen pisze: Brak kwadratu między zapasem a taśmą to lipa.
A na jakiej podstawie stwierdzasz, ze brak "kwadratu" to lipa ?
Ja w w zestawie do H&F jaki w tandemie mam przelozone i odpowiednio zacisniete petle. Raczej zdaje sie na wiedze i doswiadczenie chlopakow ze skywalka i advanca.
[img] [/img]
Jak najbardziej mozna na loopy pod warunkiem, ze sa odpowiednio ulozone i zacisniete.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2019-02-13 23.05.31.png (160.06 KiB) Przejrzano 7475 razy
- uriuk
- Site Admin
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Znaczy sie od 25 lat odstawiam lipe w dziesiatkach przekladanych zapasow rocznie 
Zdradzisz nam kolego swoje kwalifikacje? Jakies uprawnienia mechanika paralotniowego, riggera? Albo chociaz podasz liczbe przelozonych przez siebie paczek?

Zdradzisz nam kolego swoje kwalifikacje? Jakies uprawnienia mechanika paralotniowego, riggera? Albo chociaz podasz liczbe przelozonych przez siebie paczek?
-
Nie każdy może sobie pozwolić na lipę. Wiele zapasów i uprzęży ma tak zaszyte taśmy, że da się je połączyć tylko łącznikiem
.
Przełożenie taśm w ten sposób zmniejsza wytrzymałość połączenia o ok 50% w stosunku do nominalnej wytrzymałości pętli z taśmy. I nie ja to wymyśliłem. To, że przez 25lat wszyscy tak robili to nie jest błąd, ale czas taśm do ciągnięcia ciężarówek już mija
.
Np w tej chwili nikt nie dopuszcza tak podłączonego zapasu do SIV, więc czy nie lepiej założyć od razu elegancki kwadracik, zabezpieczyć oringami i mieć to ogarnięte profesjonalnie ? Dobrze, że kolega tego połączenia w żaden sposób nie zabezpieczył, jeszcze by mu się jakiś klej z taśmy przypaprał
.
Zanim rozpocznie się gównoburza i uciekne napomknę tylko, że "nie rzucam kamieniami w dinozaury"
Pozdr

Przełożenie taśm w ten sposób zmniejsza wytrzymałość połączenia o ok 50% w stosunku do nominalnej wytrzymałości pętli z taśmy. I nie ja to wymyśliłem. To, że przez 25lat wszyscy tak robili to nie jest błąd, ale czas taśm do ciągnięcia ciężarówek już mija

Np w tej chwili nikt nie dopuszcza tak podłączonego zapasu do SIV, więc czy nie lepiej założyć od razu elegancki kwadracik, zabezpieczyć oringami i mieć to ogarnięte profesjonalnie ? Dobrze, że kolega tego połączenia w żaden sposób nie zabezpieczył, jeszcze by mu się jakiś klej z taśmy przypaprał

Zanim rozpocznie się gównoburza i uciekne napomknę tylko, że "nie rzucam kamieniami w dinozaury"
Pozdr

- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Szopen. Mógłbyś podać źródło informacji o tym że połączenie poprzez zaplatanie taśm osłabia wytrzymałość o połowę?. Z tego co wiem, to takie osłabienie dotyczy zwykłego węzła a nie przeplecenia. Weź pod uwagę, że wszystkie linki w paralotni są łączone w ten sposób. Może ono być też wykonane niewłaściwie i wtedy rzeczywiście linki mogą się urwać. I nie chodzi o jak się wyraziłeś gównoburzę, ale o twoje pryncypialne wypowiedzi na które jak do tej pory nie dałeś żadnego uzasadnienia.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Myślę, że znacznie ważniejsze jest, aby połączenie było zabezpieczone w sposób nie pozwalający na szarpnięcie i tarcie bo to jest zagrożenie, a nie to czy jest tam kwadrat czy jest przełożone.
Mariusz Kilian
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Kwadrat jest ciężki, a zdarza się że pilot zapomina go zakręcić. Jeśli chodzi o zabezpieczenie to uważam, że od oringów dużo lepszy jest neoprenowy rękawek naciągnięty nas połączenie. I dotyczy to zarówno połączenia przez przeplecenie, jak i poprzez żelazo.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Były Pilot
W taki rękawek mogła by być "fabrycznie" wyposażona V-taśma, albo zapas.
Mariusz Kilian
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Dobre firmy dają takie rękawki do zapasu i uprzęży 

Zbyszek Gotkiewicz
-
Przełożenie dwóch taśm w ten sposób też jest formą węzła. Wg opracowań wspinaczkowych większość węzłów ogranicza wytrzymałość lin / taśm o ok 50%, niech to będzie nawet i 30%. Linka paralotniowa całożona pętlą bezpośrednio na deltkę zachowuje wytrzymalość, każde jej skrócenie w celu trymowania ją obniża tak jak zastosowanie węzła.
Jeżeli ktoś pyta jak to zrobić dobrze bo nie wie to lepiej podsunąć pomysł z kwadratem niż przekładaniem taśm, bo może nie pomyśleć i zastosować to rozwiązanie tam gdzie nie powinno być użyte. Większość producentów uznaje łącznik metalowy jako połączenie preferowane. Nie wyobrażam sobie żeby ktoś zapomniał skręcić kwadrat od zapasu, raczej sprawdzi to 5x zanim zapakuje go do uprzęży czy kontenera.
Temat jest banalny. Jeżeli instrukcja obsługi zapasu i uprzęży dopuszcza przełożenie taśm to proszę bardzo, ale dalej łącznik metalowy będzie rozwiązaniem doskonalszym i prędzej czy później jedynym jak się kupi lekki zapas.
Ta "lipa sie mocno nie spodobała, ale na całe szczęście wszystko ewoluuje i przez 25lat ludzie wyciągneli wiele wniosków.
Pryncypialne nie. Kolega Tutifruti zapytał czy wszystko robi ok, a ja odpowiadam zgodnie z sumieniem i dla jego bezpieczeństwa, że prawdopodobnie nie
.
Jeżeli ktoś pyta jak to zrobić dobrze bo nie wie to lepiej podsunąć pomysł z kwadratem niż przekładaniem taśm, bo może nie pomyśleć i zastosować to rozwiązanie tam gdzie nie powinno być użyte. Większość producentów uznaje łącznik metalowy jako połączenie preferowane. Nie wyobrażam sobie żeby ktoś zapomniał skręcić kwadrat od zapasu, raczej sprawdzi to 5x zanim zapakuje go do uprzęży czy kontenera.
Temat jest banalny. Jeżeli instrukcja obsługi zapasu i uprzęży dopuszcza przełożenie taśm to proszę bardzo, ale dalej łącznik metalowy będzie rozwiązaniem doskonalszym i prędzej czy później jedynym jak się kupi lekki zapas.
Ta "lipa sie mocno nie spodobała, ale na całe szczęście wszystko ewoluuje i przez 25lat ludzie wyciągneli wiele wniosków.
Pryncypialne nie. Kolega Tutifruti zapytał czy wszystko robi ok, a ja odpowiadam zgodnie z sumieniem i dla jego bezpieczeństwa, że prawdopodobnie nie

- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Szopen pisze:Przełożenie dwóch taśm w ten sposób też jest formą węzła. Wg opracowań wspinaczkowych większość węzłów ogranicza wytrzymałość lin / taśm o ok 50%, niech to będzie nawet i 30%. Linka paralotniowa całożona pętlą bezpośrednio na deltkę zachowuje wytrzymalość, każde jej skrócenie w celu trymowania ją obniża tak jak zastosowanie węzła.
Omowiles jeden koniec linki. Mozemy teraz poprosic cie, zebys przyjrzal sie drugiemu koncowi i zecenzowal nam sposob polaczenia?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Szopen. Dobrze jest stosować określenia w stylu " według mojej opinii czy przekonań", chyba że użyjesz stwierdzenia według mojej wiedzy i się powołasz na źródło wiedzy. Przy wytrzymałości v-taśmy sposób połączenia nigdy nie był problemem jeśli tylko połączenie było wykonane prawidłowo. Problem który był sygnalizowany wielokrotnie wynika z tego że węzeł zaciskając się generuje tyle ciepła, że taka może ulec uszkodzeniu, stąd potrzeba właściwego połączenia i jego zabezpieczenia. A moja wiedza o tym, że można zapomnieć zakręcić kwadrat, lub zupełnie pominąć połączenie zapasu z uprzężą wynika jedynie z informacji od osób, które układają zapasy, więc zacznij doceniać ludzką pomysłowość. Nie ma takiej rzeczy w lataniu, której pilot nie byłby w stanie spieprzyć.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Omowiles jeden koniec linki. Mozemy teraz poprosic cie, zebys przyjrzal sie drugiemu koncowi i zecenzowal nam sposob polaczenia?
Jest taki jak przewidział producent i uwzględniony przy wyborze materiału

Zbyszek - masz rację, ludzka wyobraźnia jest nieograniczona i jest źródłem wszystkich klęsk i sukcesów

Rozumiem Uriuk, że zalecasz łączenie taśm poprzez przełożenie i rekomendujesz tę metodę jako lepszą ? Bo nie wiem jak długo mam bic piane na to ciasto a jestem głodny wiedzy.
Fajna dyskusja ale nie na temat którego dotyczy.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Szopen. Gdybymbył w kraju to bym po prostu zadzwoniłdo firmy Dudek i zapytał czy taki przeplot obniża wytrzymałość, a jeśli już to o ile. Nie znam prostszego sposobu. Natomiast wypisywanie niesprawdzonych informacji powoduje, że takie bzdury zaczynają żyć własnym życiem.
Zbyszek Gotkiewicz
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”