Spirala, SAT i... co dalej?

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
JakubM
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Spirala, SAT i... co dalej?

Postautor: JakubM » 18 października 2019, 15:23

Znów tęsknię za lataniem, a że na latanie nie bardzo mogę w tej chwili liczyć to zebrało mi się na pytania teoretyczne, oto drugie z nich:

Jeśli dobrze rozumiem, to odpowiednio mocno zaciągając sterówkę z jednej strony najpierw inicjuję zakręt, potem przechodzę w spiralę, ciągnąc dalej przechodzę w SAT. A co się stanie dalej?
Albo Innymi słowy: co się stanie jak przy próbie wyjścia z SATa pociągnę za niewłaściwą sterówkę?

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Spirala, SAT i... co dalej?

Postautor: uriuk » 18 października 2019, 15:47

Przy wyjściu z sata masz odpuścić startowke. Masz do odpuszczenia tylko ta, która jest zaciągnięta. Innej nie odpuscisz :)

JakubM

Postautor: JakubM » 18 października 2019, 15:56

uriuk pisze:Przy wyjściu z sata masz odpuścić startowke. Masz do odpuszczenia tylko ta, która jest zaciągnięta. Innej nie odpuscisz :)

A co jeśli jesteś w SAT (w wyniku wyjścia z negatywki) i żadna sterówka nie jest zaciągnięta?

Poza tym pytanie nie dotyczyło tego jak wychodzić z SAT tylko co się stanie jak będę próbował dalej "pogłębiać" SAT.

Awatar użytkownika
calhal
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: calhal » 18 października 2019, 16:05

JakubM pisze:A co jeśli jesteś w SAT (w wyniku wyjścia z negatywki) i żadna sterówka nie jest zaciągnięta?

Nie bardzo widze jak możesz się łatwo znaleźć w SAT w wyniku wyjścia z negatywki. Jedyna opcja to jak przy połączeniu heli to SAT, ale z niestabilnej negatywki to nie wiem czy da się to łatwo zrobić, a już przez przypadek... w dodatku bez zaciągniętych sterówek to co najwyżej możesz się w spirali upadkowej.

JakubM pisze:Poza tym pytanie nie dotyczyło tego jak wychodzić z SAT tylko co się stanie jak będę próbował dalej "pogłębiać" SAT.

Wejdziesz w negatywkę...ewentualnie zrobisz SAT to heli ;P

JakubM

Postautor: JakubM » 18 października 2019, 16:11

calhal pisze:Nie bardzo widze jak możesz się łatwo znaleźć w SAT w wyniku wyjścia z negatywki. Jedyna opcja to jak przy połączeniu heli to SAT, ale z niestabilnej negatywki to nie wiem czy da się to łatwo zrobić, a już przez przypadek... w dodatku bez zaciągniętych sterówek to co najwyżej możesz się w spirali upadkowej.

To temat na inny wątek ;-)
Nie wiem jak to się stało więc nie wyjaśnię. Fakt jest taki, że po dwóch zwitkach w dół przywaliłem w tej konfiguracji w ziemię i nawet nic nie zabolało. Trudno mi uwierzyć, że to była spirala upadkowa.
Paczkę rzucałem, otworzyła się, ale niczego nie zwolniła - nawet węzeł łączący paczkę z v taśmą się nie zacisnął... (był tak zaciśnięty jak go zostawiłem po ostatnim montażu zapasu; a w innym rzucie gdy opadałem na paczce mocno musiałem się namocować żeby go rozwiązać).

JakubM

Postautor: JakubM » 18 października 2019, 16:12

calhal pisze:Wejdziesz w negatywkę...ewentualnie zrobisz SAT to heli ;P

Dzięki za wyjaśnienie - o to mi chodziło ;-)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 18 października 2019, 16:31

Kuba. Wejście w sata to bardziej wygląda na próbę przeciągnięcia wejścia w spiralę z odepchnięciem się od taśm. Współczesne konstrukcje z powodu krótszych lin mają większą tendencję do satorotacji i całkiem możliwe, że skrzydło po froncie samo weszło w coś takiego. Po froncie mogłeś zrobić negatywkę, choć to w twoim przypadku raczej mało prawdopodobne. Negatywnki najczęściej produkują piloci po zbyt mocnej reakcji sterówką na asymetryczne podwinięcie.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 18 października 2019, 17:09

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Współczesne konstrukcje z powodu krótszych lin mają większą tendencję do satorotacji i całkiem możliwe, że skrzydło po froncie samo weszło w coś takiego.

Zbyszek, masz może wideo czegoś takiego. Chętnie bym zobaczył (nie bez szydery). Po prostu nie widzę jak fizycznie jest to możliwe (bez klapy i bez zaciągniętej sterówki), a widziałem jedynie spirale komorami do ziemii. To co piszesz to coś nowego dla mnie

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 18 października 2019, 17:14

Łatwiej znaleźć coś takiego z klapą. Teraz nie mam jak przejrzeć Internetu, ale wieczorem poszukam. Często ostatnio widuję pilotów, którzy zamiast upadkowej mają satorotację.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 października 2019, 00:38

Na początku widać wyraźnie że pilot zbliża się do osi obrotu:

Kolejny przykład satorotacji

Tu też widać jak ładnie skrzydło przechodzi w rotacji z klapą do satorotacji
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 19 października 2019, 16:18

Zbyszek Ty mi wklejasz wideo z autorotacji przy zaklapionym glajcie. Spirala na uszach to też inna konfiguracja.
Daj mi otwartego glajta bez sterowek w sacie

JakubM

Postautor: JakubM » 19 października 2019, 19:16

calhal pisze:Zbyszek Ty mi wklejasz wideo z autorotacji przy zaklapionym glajcie. Spirala na uszach to też inna konfiguracja.

Nie wiem czy wam pomogę w dyskusji czy namieszam, bo wszystko działo się bardzo szybko i ludzka pamięć jest bardzo zawodna, ale dziś nie dam głowy czy mój glajt przy przestrzale i rotacji był zaklapiony czy nie.
Gdybym miał obstawiać (ale tylko małe stawki) to wydaje mi się, że był (choć moja podświadomość może się sugerować teorią Mariusza).

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 października 2019, 22:51

calhal pisze:Zbyszek Ty mi wklejasz wideo z autorotacji przy zaklapionym glajcie. Spirala na uszach to też inna konfiguracja.

Proszszszsz...

Tu .może mniej przesunięta od obrotu w stronę pilota, ale też jest przynajmniej na skrzydle
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 29 października 2019, 05:45

Jakub,

Sata nie zrobisz bez zaciagania sterowek. Sato rotacje bez sterowek mozesz miec automatyczna jedynie z krawatem. Jak jestes w prowokowanym sacie i go przeciagniesz dalej mocniej dociagajac sterowke to to sie nazywa coconut a nie negatywka. Z negatywki do sata mozna wejsc przez przypadek ale to szczescie nowicjusza bo to trudne jest. Zbyszek nie ma racji ze nowe konstrukcje XC dobrze satuja raczej jest odwrotnie. Jak przywaliles i nic sie nie stalo to albo dlatego ze zapas sie wypelnil albo dlatego ze byles w negatywce tak ja obstawiam.

Pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”