Opracowanie naszego kolegi pilota, który tu nie pisze, ale upoważnił mnie do opublikowania.
https://megawrzuta.pl/download/d0cad541af2cb55d0709a91c49f4a2c9.html
Ryzyko w paralotniarstwie...
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Były Pilot
Ryzyko w paralotniarstwie...
Mariusz Kilian
Re: Ryzyko w paralotniarstwie...
https://www.academia.edu/39365530/Marek_Nowacki
Tu jest ciekawe opracowanie naukowe.
Trzeba się zalogować na academia.edu , żeby przeczytać.
Tu jest ciekawe opracowanie naukowe.
Trzeba się zalogować na academia.edu , żeby przeczytać.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Przeczytałem ta pierwszą pracę. Fajnie że ktoś próbuje systematyzować problem ryzyka w paralotniarstwie choć na tym etapie który jest omawiany w publikacji nic z takiej systematyzacji nie wynika oprócz stwierdzenia że ryzyko jest powiązane z trzema głównymi czynnikami: pilot, sprzęt, warunki. Szkoda, że praca jest napisana zgodnie z naukowym przeświadczeniem, że im bardziej będzie długa i niezrozumiała, tym bardziej będzie naukowa. Tekst nie za długi a zasnąłem nad nim.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Były Pilot
Uważam, że należy się uznanie wszystkim, którzy poświęcają czas na takie problemy w niszowym sporcie bo to robi go poważniejszym, a nasze problemy powolutku wychodzą na światło dzienne. Jasne, że nie ma tam recepty jak bawić się paralotniarstwem i zachować bezpieczeństwo, ale uświadomienie sobie ryzyk związanych z tym sportem może powodować zachowania, które będą przed nimi chronić. Choćby chęć poszukiwania sposobów zdobywania większej wiedzy tam gdzie czujemy, że jej nam brakuje.
Mariusz Kilian
To opracowanie na Academia to jest to samo co z pierwszego linka. Sorry, za zamieszanie.
P.
P.
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”