ciekawy problem ze spadochronem
- calhal
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
ciekawy problem ze spadochronem
Hej,
właśnie jeden koleś z klubu się pochwalił wynikiem weekendowej sesji otwierania i składania spadochronów.
Spadochronu nie dało się wyjąć z kontenera. Co się okazało? Obszycia "skrzydełek" kontenera (poliuretanowe czy jakiś inny plastik) się trochę stopiły i skleiły, a nawet przykleiły do koperty (słońce?). Gdyby miał potrzebę użycia w akcji, to co tu krótko mówić, było by po nim.
Gościu kupił wszystko 8 lat temu. Przez te 8 lat przekładał spadochron tylko dwa razy, w tym ostatni raz w 2013. Wszystko firmy SupAir ale to nie ma znaczenia, problemem był brak regularnego przekładania i kontroli.
To tak dla tych, którzy uważają, że przekładanie raz czy dwa na rok to strata czasu i naciąganie na kasę.
Srogie pozdro
właśnie jeden koleś z klubu się pochwalił wynikiem weekendowej sesji otwierania i składania spadochronów.
Spadochronu nie dało się wyjąć z kontenera. Co się okazało? Obszycia "skrzydełek" kontenera (poliuretanowe czy jakiś inny plastik) się trochę stopiły i skleiły, a nawet przykleiły do koperty (słońce?). Gdyby miał potrzebę użycia w akcji, to co tu krótko mówić, było by po nim.
Gościu kupił wszystko 8 lat temu. Przez te 8 lat przekładał spadochron tylko dwa razy, w tym ostatni raz w 2013. Wszystko firmy SupAir ale to nie ma znaczenia, problemem był brak regularnego przekładania i kontroli.
To tak dla tych, którzy uważają, że przekładanie raz czy dwa na rok to strata czasu i naciąganie na kasę.
Srogie pozdro
- calhal
Re: ciekawy problem ze spadochronem
Tylko jedna, w dodatku kiepskiej jakości. To czarne na kopercie to ślady, które pozostawił po sobie kontener.
- Załączniki
-
- Secours.jpg (1.08 MiB) Przejrzano 11431 razy
- calhal
uriuk pisze:Sa jakies fotki tych majtek?
Hehe jest nawet coś lepszego. Tak w ogóle to to nie frontkontener, a zintegrowana kieszeń.
-
o fuck, ale naprawde sadzisz ze to wylacznie kwestia przekladania? przeciez nawet jakby przekladal 2 razy w roku to kontener bylby otwarty przez 3-4 dni. przez pozostale 360 dni by to sobie kislo i sie lepilo. jedyne co to zauwazylby wczesniej ze cos jest nie halo, ale jak dla mnie to wada fabryczna uprzezy albo majtek.
pzdr,
/Szymon
/Szymon
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
A dla mnie to jest trzymanie uprzęży razem z benzyną/rozpuszczalnikiem i/lub niewłaściwy (chiński) materiał kieszeni. To nie jest cordura, ale jakieś gówno... choć stawiam bardziej na zalanie uprzęży jakimś środkiem, który wszedł w reakcję z impregnatem kieszeni.
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Na filmie slychac jezyk francuski, czyli wychodzi na to, ze jest to czestszy problem?
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Często widać na startowiskach jak uprzęże leżą na słońcu i się opalają razem z glajtami, a czas leci i swoje robi. Może w tym przypadku były inne przyczyny, ale wygrzewanie sprzętu z pewnością mu nie służy.
Mariusz Kilian
- Marcin.
Ten materiał kontenera wygląda jakby był pokryty czymś podobnym jak ja mam od wewnątrz w zwykłym plecaku (chyba zabezpieczenie przed deszczem). Może te majtki albo jakiś impregnat (czy zapas jest impregnowany?) są "niekompatybilne" tworzywowo. Widzieliście jak gumki się zamieniają w glajchę , może to coś takiego. Ale to straszne jest - szok!
- Lucjan Piekutowski
ciacholot pisze:Często widać na startowiskach jak uprzęże leżą na słońcu i się opalają razem z glajtami, a czas leci i swoje robi. Może w tym przypadku były inne przyczyny, ale wygrzewanie sprzętu z pewnością mu nie służy.
Cordura jak i materiał koperty z pewnością wytrzymują temperatury ponad 100 stopni Celsjusza bez większych konsekwencji dla materiału. Rozpuszczenie się impregnatu nie jest wynikiem działania słońca. Ilu spośród Was zdarzyło się coś podobnego ?
- uriuk
- Site Admin
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Moze doszlo do reakcji chemicznej pomiedzy impregnatem materialu uprzezy a tkanina majtek?
Chociaz mozliwe jest tez zalanie czyms co sie klei lub rozpuszczalnikiem ktory zmienil impregnat cordury w klej.
Chociaz mozliwe jest tez zalanie czyms co sie klei lub rozpuszczalnikiem ktory zmienil impregnat cordury w klej.
- calhal
uriuk pisze:Na filmie slychac jezyk francuski, czyli wychodzi na to, ze jest to czestszy problem?
Nie rozumiem skąd wniosek, że jeśli francuski to to częstszy problem Jak mówiłem to była akcja klubowa, a że klub we Francji, to siłą rzeczy gadają po Francusku
uriuk pisze:Moze doszlo do reakcji chemicznej pomiedzy impregnatem materialu uprzezy a tkanina majtek?
Kolega napisał do SupAir'a, żeby zapytać czy były takie przypadki i co robić dalej. Z tego co wiem, to opcja rozpuczalnika czy innego alkoholu, czy jakiejś chemii odpada, chociaż pewności mieć nie można.
Jedyne do czego delikwent się przyznał, to to, że otwarł kieszeń i przełożył zapas dwa razy w ciągu ośmiu lat, a ostatni raz w 2013. To był trzeci raz, i nie dało się spadochronu wyjąć z kieszeni.
Gdyby przedkładał częściej, możliwe że zobaczyłby, że coś się dzieje nie tak trochę wcześniej. A może nawet nie doszłoby do aż tak mocnego sklejenia materiałów.
Pozdro
- Lucjan Piekutowski
uriuk pisze:Moze doszlo do reakcji chemicznej pomiedzy impregnatem materialu uprzezy a tkanina majtek?
Niestety tak to wygląda. Prawdziwa Cordura jest impregnowana teflonem a PTFE jest jednym z bardziej obojętnych chemicznie tworzyw. (dlatego jest tak powszechnie stosowany w przemyśle) Stawiam, że to nie jest Cordura ale jakiś substytut. Może Koperta była naprawiana? W pierwszym przypadku mamy do czynienia z Supairem, w drugim też ? Jaki to model uprzęży ?
Edit, Cordura posiada warstwę teflonu, ale impregnat to poliuretan. Niestety nie jestem chemikiem i nie wiem dokładnie z czym ten typ impregnatu może wchodzić w reakcje, być może doszło do migracji impregnatu z majtek do warstwy impregnatu kontenera. Chemicy do tablicy !
P.S. Kiedyś uczyłem się o tym, że pewne związki migrują gdy odpowiednio długo przedmioty mają ze sobą kontakt.
Ostatnio zmieniony 31 marca 2016, 23:13 przez Lucjan Piekutowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Najbardziej wkurza mnie jak coś piszę. Robię wyślij i niema tego. To mam skrobać na nowo?
Nie wiem czy teraz pójdzie czy nie, ale idę spać.
Pozdrawiam Panowie.
Pozdrawiam Panowie.
Mariusz Kilian
- Marcus Biesioroff
[OT] Re: ciekawy problem ze spadochronem
ciacholot pisze:Najbardziej wkurza mnie jak coś piszę. Robię wyślij i niema tego. To mam skrobać na nowo?
OT: Hmm nie miałem takich objawów, jakby się powtórzyło opisz proszę w Sprawy Forum, weźmiem spraya, będziem malować!
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują
-
ciacholot pisze:Często widać na startowiskach jak uprzęże leżą na słońcu i się opalają razem z glajtami, a czas leci i swoje robi. Może w tym przypadku były inne przyczyny, ale wygrzewanie sprzętu z pewnością mu nie służy.
To jeszcze nic. Niektórzy na nadmorskie klify zdejmują zapasy i zostawiają je w autach ustawionych na słońcu.
Też bym obstawiał jakieś niesprzyjające chemikalia. Może ktoś wyprał te majtki/kontener?
-
Dzięki Marcus. Już mi przeszło.
Wracając do tematu to facet mógł mieć jakieś tam swoje przyzwyczajenia. Np. zostawiał sprzęt do rozgrzania na słońcu w samochodzie po czym po powrocie do domu przekładał do garażu gdzie trzymał inne zabawki na benzynę, albo był lakiernikiem czy stolarzem i taki rozgrzany zapas systematycznie po trochu zasysał stygnąc opary czegoś z jego magazynku. Skoro nie przekładał i nie wietrzył to wielokrotność takich cykli doprowadziła do reakcji i sklejenia. Wiem, że to gdybanie, ale sądzę, że przyczyna nie była jedna.
Wracając do tematu to facet mógł mieć jakieś tam swoje przyzwyczajenia. Np. zostawiał sprzęt do rozgrzania na słońcu w samochodzie po czym po powrocie do domu przekładał do garażu gdzie trzymał inne zabawki na benzynę, albo był lakiernikiem czy stolarzem i taki rozgrzany zapas systematycznie po trochu zasysał stygnąc opary czegoś z jego magazynku. Skoro nie przekładał i nie wietrzył to wielokrotność takich cykli doprowadziła do reakcji i sklejenia. Wiem, że to gdybanie, ale sądzę, że przyczyna nie była jedna.
Mariusz Kilian
- Zippo_Drill
ciacholot pisze:Najbardziej wkurza mnie jak coś piszę. Robię wyślij i niema tego. To mam skrobać na nowo?
Mariuszu, nie denerwuj się Twój Mac po prostu uznał Twoje wypociny za Nieaktualne!
Nie idź jeszcze...
Pozdrawiam Panowie.
OT: forum czytają i aktywnie piszą również Panie
Pozdrowienia
Bartek Naszewski
Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie - G.B. Shaw
Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie - G.B. Shaw
-
Mariuszu, nie denerwuj się Twój Mac po prostu uznał Twoje wypociny za Nieaktualne!
A każda konfrontacja zaczyna się od "no co"
Gdyby nie ten niezaprzeczalny fakt to wiesz co bym napisał.
A każda konfrontacja zaczyna się od "no co"
Gdyby nie ten niezaprzeczalny fakt to wiesz co bym napisał.
Mariusz Kilian
- Lucjan Piekutowski
ciacholot pisze:Dzięki Marcus. Już mi przeszło.
"Wynalazców" nie brakuje, W Aucie raczej, nawet na słońcu temperatura nie sięga 200 stopni a Cordura wytrzymuje chyba więcej minimalnie. Myślę że coś mu albo np jego dzieciakom się w garażu wylało. Może uprząż leżała sobie w tej kałuży, po czym to wsiąkło i wyparowało (benzyna, rozpuszcalnik, aceton) ? Mógł nie zwrócić na tu uwagi. Mógł to czymś czyścić, albo np zapimregnować sobie "glajtoszczelem" majtki żeby nie wsiąkała w nie rosa. Albo poprzedni właściciel uprzęży. Wypadałoby to sprawdzić, a jeśli to nie jest jednostkowy przypadek, to możliwe że producent tkaniny coś namieszał.
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”