ciekawy problem ze spadochronem

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Awatar użytkownika
calhal
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

ciekawy problem ze spadochronem

Postautor: calhal » 31 marca 2016, 16:14

Hej,
właśnie jeden koleś z klubu się pochwalił wynikiem weekendowej sesji otwierania i składania spadochronów.

Spadochronu nie dało się wyjąć z kontenera. Co się okazało? Obszycia "skrzydełek" kontenera (poliuretanowe czy jakiś inny plastik) się trochę stopiły i skleiły, a nawet przykleiły do koperty (słońce?). Gdyby miał potrzebę użycia w akcji, to co tu krótko mówić, było by po nim.

Gościu kupił wszystko 8 lat temu. Przez te 8 lat przekładał spadochron tylko dwa razy, w tym ostatni raz w 2013. Wszystko firmy SupAir ale to nie ma znaczenia, problemem był brak regularnego przekładania i kontroli.

To tak dla tych, którzy uważają, że przekładanie raz czy dwa na rok to strata czasu i naciąganie na kasę.
Srogie pozdro

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: ciekawy problem ze spadochronem

Postautor: uriuk » 31 marca 2016, 16:19

Sa jakies fotki tych majtek?

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 31 marca 2016, 16:31

Tylko jedna, w dodatku kiepskiej jakości. To czarne na kopercie to ślady, które pozostawił po sobie kontener.
Załączniki
Secours.jpg
Secours.jpg (1.08 MiB) Przejrzano 11431 razy

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 31 marca 2016, 20:50

uriuk pisze:Sa jakies fotki tych majtek?

Hehe jest nawet coś lepszego. Tak w ogóle to to nie frontkontener, a zintegrowana kieszeń.

szymon.strus

Postautor: szymon.strus » 31 marca 2016, 21:09

o fuck, ale naprawde sadzisz ze to wylacznie kwestia przekladania? przeciez nawet jakby przekladal 2 razy w roku to kontener bylby otwarty przez 3-4 dni. przez pozostale 360 dni by to sobie kislo i sie lepilo. jedyne co to zauwazylby wczesniej ze cos jest nie halo, ale jak dla mnie to wada fabryczna uprzezy albo majtek.
pzdr,
/Szymon

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Lucjan Piekutowski » 31 marca 2016, 21:18

A dla mnie to jest trzymanie uprzęży razem z benzyną/rozpuszczalnikiem i/lub niewłaściwy (chiński) materiał kieszeni. To nie jest cordura, ale jakieś gówno... choć stawiam bardziej na zalanie uprzęży jakimś środkiem, który wszedł w reakcję z impregnatem kieszeni.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 31 marca 2016, 21:53

Na filmie slychac jezyk francuski, czyli wychodzi na to, ze jest to czestszy problem?

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 31 marca 2016, 22:03

Często widać na startowiskach jak uprzęże leżą na słońcu i się opalają razem z glajtami, a czas leci i swoje robi. Może w tym przypadku były inne przyczyny, ale wygrzewanie sprzętu z pewnością mu nie służy.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 31 marca 2016, 22:11

Ten materiał kontenera wygląda jakby był pokryty czymś podobnym jak ja mam od wewnątrz w zwykłym plecaku (chyba zabezpieczenie przed deszczem). Może te majtki albo jakiś impregnat (czy zapas jest impregnowany?) są "niekompatybilne" tworzywowo. Widzieliście jak gumki się zamieniają w glajchę , może to coś takiego. Ale to straszne jest - szok!

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 31 marca 2016, 22:17

ciacholot pisze:Często widać na startowiskach jak uprzęże leżą na słońcu i się opalają razem z glajtami, a czas leci i swoje robi. Może w tym przypadku były inne przyczyny, ale wygrzewanie sprzętu z pewnością mu nie służy.

Cordura jak i materiał koperty z pewnością wytrzymują temperatury ponad 100 stopni Celsjusza bez większych konsekwencji dla materiału. Rozpuszczenie się impregnatu nie jest wynikiem działania słońca. Ilu spośród Was zdarzyło się coś podobnego ?

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 31 marca 2016, 22:26

Moze doszlo do reakcji chemicznej pomiedzy impregnatem materialu uprzezy a tkanina majtek?
Chociaz mozliwe jest tez zalanie czyms co sie klei lub rozpuszczalnikiem ktory zmienil impregnat cordury w klej.

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 31 marca 2016, 22:46

uriuk pisze:Na filmie slychac jezyk francuski, czyli wychodzi na to, ze jest to czestszy problem?

Nie rozumiem skąd wniosek, że jeśli francuski to to częstszy problem ;) Jak mówiłem to była akcja klubowa, a że klub we Francji, to siłą rzeczy gadają po Francusku :lol:

uriuk pisze:Moze doszlo do reakcji chemicznej pomiedzy impregnatem materialu uprzezy a tkanina majtek?
Chociaz mozliwe jest tez zalanie czyms co sie klei lub rozpuszczalnikiem ktory zmienil impregnat cordury w klej.

Kolega napisał do SupAir'a, żeby zapytać czy były takie przypadki i co robić dalej. Z tego co wiem, to opcja rozpuczalnika czy innego alkoholu, czy jakiejś chemii odpada, chociaż pewności mieć nie można.
Jedyne do czego delikwent się przyznał, to to, że otwarł kieszeń i przełożył zapas dwa razy w ciągu ośmiu lat, a ostatni raz w 2013. To był trzeci raz, i nie dało się spadochronu wyjąć z kieszeni.
Gdyby przedkładał częściej, możliwe że zobaczyłby, że coś się dzieje nie tak trochę wcześniej. A może nawet nie doszłoby do aż tak mocnego sklejenia materiałów.

Pozdro

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 31 marca 2016, 22:52

uriuk pisze:Moze doszlo do reakcji chemicznej pomiedzy impregnatem materialu uprzezy a tkanina majtek?

Niestety tak to wygląda. Prawdziwa Cordura jest impregnowana teflonem a PTFE jest jednym z bardziej obojętnych chemicznie tworzyw. (dlatego jest tak powszechnie stosowany w przemyśle) Stawiam, że to nie jest Cordura ale jakiś substytut. Może Koperta była naprawiana? W pierwszym przypadku mamy do czynienia z Supairem, w drugim też ? Jaki to model uprzęży ?

Edit, Cordura posiada warstwę teflonu, ale impregnat to poliuretan. Niestety nie jestem chemikiem i nie wiem dokładnie z czym ten typ impregnatu może wchodzić w reakcje, być może doszło do migracji impregnatu z majtek do warstwy impregnatu kontenera. Chemicy do tablicy ! :D
P.S. Kiedyś uczyłem się o tym, że pewne związki migrują gdy odpowiednio długo przedmioty mają ze sobą kontakt.
Ostatnio zmieniony 31 marca 2016, 23:13 przez Lucjan Piekutowski, łącznie zmieniany 1 raz.

ciacholot

Postautor: ciacholot » 31 marca 2016, 22:54

Najbardziej wkurza mnie jak coś piszę. Robię wyślij i niema tego. To mam skrobać na nowo?
Nie wiem czy teraz pójdzie czy nie, ale idę spać.
Pozdrawiam Panowie.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

[OT] Re: ciekawy problem ze spadochronem

Postautor: Marcus Biesioroff » 31 marca 2016, 22:59

ciacholot pisze:Najbardziej wkurza mnie jak coś piszę. Robię wyślij i niema tego. To mam skrobać na nowo?

OT: Hmm nie miałem takich objawów, jakby się powtórzyło opisz proszę w Sprawy Forum, weźmiem spraya, będziem malować!
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

obiektywny

Postautor: obiektywny » 31 marca 2016, 23:03

ciacholot pisze:Często widać na startowiskach jak uprzęże leżą na słońcu i się opalają razem z glajtami, a czas leci i swoje robi. Może w tym przypadku były inne przyczyny, ale wygrzewanie sprzętu z pewnością mu nie służy.

To jeszcze nic. Niektórzy na nadmorskie klify zdejmują zapasy i zostawiają je w autach ustawionych na słońcu.

Też bym obstawiał jakieś niesprzyjające chemikalia. Może ktoś wyprał te majtki/kontener?

ciacholot

Postautor: ciacholot » 31 marca 2016, 23:11

Dzięki Marcus. Już mi przeszło.
Wracając do tematu to facet mógł mieć jakieś tam swoje przyzwyczajenia. Np. zostawiał sprzęt do rozgrzania na słońcu w samochodzie po czym po powrocie do domu przekładał do garażu gdzie trzymał inne zabawki na benzynę, albo był lakiernikiem czy stolarzem i taki rozgrzany zapas systematycznie po trochu zasysał stygnąc opary czegoś z jego magazynku. Skoro nie przekładał i nie wietrzył to wielokrotność takich cykli doprowadziła do reakcji i sklejenia. Wiem, że to gdybanie, ale sądzę, że przyczyna nie była jedna.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zippo_Drill

Postautor: Zippo_Drill » 31 marca 2016, 23:16

ciacholot pisze:Najbardziej wkurza mnie jak coś piszę. Robię wyślij i niema tego. To mam skrobać na nowo?

Mariuszu, nie denerwuj się :) Twój Mac po prostu uznał Twoje wypociny za Nieaktualne! :D

Nie wiem czy teraz pójdzie czy nie, ale idę spać.

Nie idź jeszcze...

Pozdrawiam Panowie.

OT: forum czytają i aktywnie piszą również Panie :P

Pozdrowienia
Bartek Naszewski

Te­raz, gdy już nau­czy­liśmy się la­tać w po­wiet­rzu jak pta­ki, pływać pod wodą jak ry­by, bra­kuje nam tyl­ko jed­ne­go: nau­czyć się żyć na ziemi jak ludzie - G.B. Shaw

ciacholot

Postautor: ciacholot » 31 marca 2016, 23:23

Mariuszu, nie denerwuj się :) Twój Mac po prostu uznał Twoje wypociny za Nieaktualne! :D

A każda konfrontacja zaczyna się od "no co" :lol:

OT: forum czytają i aktywnie piszą również Panie :P

Gdyby nie ten niezaprzeczalny fakt to wiesz co bym napisał. :D
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 31 marca 2016, 23:34

ciacholot pisze:Dzięki Marcus. Już mi przeszło.
Wracając do tematu to facet mógł mieć jakieś tam swoje przyzwyczajenia. Np. zostawiał sprzęt do rozgrzania na słońcu w samochodzie po czym po powrocie do domu przekładał do garażu gdzie trzymał inne zabawki na benzynę, albo był lakiernikiem czy stolarzem i taki rozgrzany zapas systematycznie po trochu zasysał stygnąc opary czegoś z jego magazynku. Skoro nie przekładał i nie wietrzył to wielokrotność takich cykli doprowadziła do reakcji i sklejenia. Wiem, że to gdybanie, ale sądzę, że przyczyna nie była jedna.

"Wynalazców" nie brakuje, W Aucie raczej, nawet na słońcu temperatura nie sięga 200 stopni a Cordura wytrzymuje chyba więcej minimalnie. Myślę że coś mu albo np jego dzieciakom się w garażu wylało. Może uprząż leżała sobie w tej kałuży, po czym to wsiąkło i wyparowało (benzyna, rozpuszcalnik, aceton) ? Mógł nie zwrócić na tu uwagi. Mógł to czymś czyścić, albo np zapimregnować sobie "glajtoszczelem" majtki żeby nie wsiąkała w nie rosa. Albo poprzedni właściciel uprzęży. Wypadałoby to sprawdzić, a jeśli to nie jest jednostkowy przypadek, to możliwe że producent tkaniny coś namieszał.

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”