Stare gumki w zapasie.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Stare gumki w zapasie.
Dostałem takie info:
No to tak jak mówiłem. Miałem w uprzęzy zapakowane gumki recepturki w torebce strunowej, zrobiła się z nich plastelina. Fakt że nie wiem ile czasu te gumki leżały w uprzezy. Są osoby które przekładając zapas, zakładają stare gumki. Myślę że warto by było na pgforum o tym napisać, sam nie mogę wstawić fotek na forum, ale Ty możesz to zrobić. Oczywiście, jeśli uznasz ten temat za godny uwagi na forum.W następnej wiadomości wyślę fotki tych gumek. Pozdrawiam.
No to tak jak mówiłem. Miałem w uprzęzy zapakowane gumki recepturki w torebce strunowej, zrobiła się z nich plastelina. Fakt że nie wiem ile czasu te gumki leżały w uprzezy. Są osoby które przekładając zapas, zakładają stare gumki. Myślę że warto by było na pgforum o tym napisać, sam nie mogę wstawić fotek na forum, ale Ty możesz to zrobić. Oczywiście, jeśli uznasz ten temat za godny uwagi na forum.W następnej wiadomości wyślę fotki tych gumek. Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- IMG_20160419_111859.jpg (55.94 KiB) Przejrzano 10864 razy
-
- IMG_20160419_111955.jpg (37.83 KiB) Przejrzano 10864 razy
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Kontakt:
Re: Stare gumki w zapasie.
Zawodowi ukladacze znaja problem i wiedza jak rozpoznac gumki, wiec nie zaloza tych podejrzanych. Ale zapasy skladaja tez sobie piloci samodzielnie, jak rowniez nie kazdy ukladacz jest zawodowcem
uriuk pisze:. Ale zapasy skladaja tez sobie piloci samodzielnie....
Z tego powodu uznałem, że warto o tym wspomnieć.
Dzięki Zbyszku.
- Marcin.
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Tak samo robi się z tymi gumkami którymi z wiązane są rzodkiewki , albo szczypior. Inne nie rozpuszczają się chyba. Jak to rozpoznać?
To są właśnie te gumki. Najlepiej kupować nowe co rok, a stare wyrzucać.
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
uriuk pisze:Na mac. Sa inne w dotyku.
Jedne są zapewne z kauczuku naturalnego, inne jakieś syntetyczne. Rodzajów gumy jest bardzo dużo. Widziałem też silikonowe, teoretycznie nie
powinny się rozpuszczać ale nie wiem czy tak jest ?
http://www.valentino.net.pl/643-thickbo ... czyste.jpg
-
Zbyszku, z taka gumka lepiej nie startuj bo raczej nic nie przelecisz...
Wniosek z tego taki ze gumka tez z wiekiem kapcieje
Wniosek z tego taki ze gumka tez z wiekiem kapcieje
- Marcin.
A może by używać takich w oplocie? Są takie dla dzieci do kupienia w paczkach, nie wiem ile sztuk ale średnicą to by chyba akurat pasowały. Albo takie co w majtkach kiedyś były. One nie rozpuszczały się.
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Marcin. pisze:A może by używać takich w oplocie? Są takie dla dzieci do kupienia w paczkach, nie wiem ile sztuk ale średnicą to by chyba akurat pasowały. Albo takie co w majtkach kiedyś były. One nie rozpuszczały się.
Te w oplocie są ciulowe próbowałem z nich robić pętelki do zamknięcia paczki. Zapomnij , one potrafia się przerwać wewnatrz oplotu. Lepiej raz na rok wywalić zapas przełożyć i zmienić gumki na świeże.
- Marcin.
Myślałem o takich :
-
Gumka z dętki rowerowej i wszystko jasne. Warto tylko zainwestować w markową, bo chińszczyzna odpada.
Pozdr.
Damian22
Pozdr.
Damian22
Damian22 pisze:Gumka z dętki rowerowej i wszystko jasne. Warto tylko zainwestować w markową, bo chińszczyzna odpada.
Pozdr.
Damian22
Pytanie tylko czy taka zabawa ma sens. Paczka recepturek kosztuje chyba 3-4zł. Specjalnie policzyłem ile jest ich w woreczku. Te co teraz kupiłem są większe, w paczce było ich 195, z czego dwie krzywo przycięte. Mniejszych gumek w paczce było by pewnie ze 400. No i baw się tu nożyczkami przy takich cenach recepturek.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Są osoby które przekładając zapas, zakładają stare gumki.
Dokładnie, przy okazji tematu od razu skojarzyłem, że Uriuk mi zazłożył gumki z poprzedniego roku z tej samej paczki.
Czy powinienem sobie przełożyć ponownie i zrobić to jak należy czyli linki spiąć nowymi gumkami czy olać temat na ten rok ?
Pozdrawiam Jarek
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Widac byly z tych nieklejacych sie.
Jak pisalem, doswiadczeni ukladacze potrafia wyczuc "na mac" roznice pomiedzy nimi.
Tak na marginecie, oprocz gumek trzymajacych linki sa w zapasie tez gumnki przymocowane do majtek, troche grubsze i maja one o wiele wieksze znaczenie (te to dopiero moga narozrabiac). Ukladacz ocenia przede wszystkim ich stan.
Jak pisalem, doswiadczeni ukladacze potrafia wyczuc "na mac" roznice pomiedzy nimi.
Tak na marginecie, oprocz gumek trzymajacych linki sa w zapasie tez gumnki przymocowane do majtek, troche grubsze i maja one o wiele wieksze znaczenie (te to dopiero moga narozrabiac). Ukladacz ocenia przede wszystkim ich stan.
Uriuk - Możesz napisać coś więcej na temat gumek w majtkach, one są raczej lepszej jakości, i w oplocie.
P.S. Możesz skasować post napisany przez szybkibzykacz? Takie posty raczej skutecznie zniechęcają kobiety do brania udziału w dyskusji.
P.S. Możesz skasować post napisany przez szybkibzykacz? Takie posty raczej skutecznie zniechęcają kobiety do brania udziału w dyskusji.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Gumki w oplocie sa tylko w majtkach typu "koperta", w tych typu "wiadro" sa trzy gumki zwykle, ale grubsze. O ile np Dudek stosuje bardzo porzadne gumki, o tyle Niemcy (Charly, Independence) uzywaja wyjatkowego gowna, ktore potrafi sparciec przed uplywem pierwszego przelozenia.
Tu pojawia sie pewien problem, poniewaz zwykle gumki daja sie zastapic byle recepturka, ktorych wszedzie pelno, a o te grubsze juz trudniej. Na dodatek nie moga byc ani za duze, ani za male. Ja mam w zestawie ukladacza wiekszy zapas, naciety z detki rowerowej (uwaga: detka nie moze byc chinska).
Tu pojawia sie pewien problem, poniewaz zwykle gumki daja sie zastapic byle recepturka, ktorych wszedzie pelno, a o te grubsze juz trudniej. Na dodatek nie moga byc ani za duze, ani za male. Ja mam w zestawie ukladacza wiekszy zapas, naciety z detki rowerowej (uwaga: detka nie moze byc chinska).
Dzięki za wyjaśnienie sprawy. Mam kopertę. Zawodowym układaczem nie jestem, ale swój zapas przekładam sam. Zwracam uwagę na to, żeby go właściwie złożyć, żeby liny nie były poskręcane, itp. Z tego powodu zadałem pytanie.
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”