Rozpięte taśmy - co zrobić
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Rozpięte taśmy - co zrobić
Na filmie jest pokazana jedna z wersji zachowania gdy pilot się zorientuje ze nie zapiął taśm od uprzęży.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Rozpięte taśmy - co zrobić
Tylko pytanie kiedy się zorientował... Czy ratował się czy wcześnie wypadł?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Michał T pisze:Tylko pytanie kiedy się zorientował... Czy ratował się czy wcześnie wypadł?
Myślę że się zorientował gdy poczuł, że od dołu nic go nie trzyma a taśma piersiowa podjeżdża pod brodę.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Sympatyk
Zastanawiam się nad odruchem bezwarunkowym, który raczej podpowie aby złączyć ręce i walczyć o utrzymanie się wewnątrz sprzętu. Chyba, że koleś tak szybko przeanalizował, że powinien dopomóc w wypadnięciu. Jest też opcja, że to jest film dydaktyczny i kolega wiedział, co robi od A do Z.
Dla mnie wniosek z tego jest taki:
miałem kiedyś bardzo fajną uprząż z podnóżkiem; wszystko było super tylko wkurwiał mnie zapinek cyckowy, który z jednej strony nie był zaszyty na głucho tylko miał mocowanie na zapinkę, taki metalowy ćwiek; zapinka miała tendencje do rozpinania się.
Teraz zadałem sobie pytanie czy to aby nie było celowo, aby taka właśnie tasiemka nie mogła mnie przytrzymać za szyję wystarczająco długo aby spadając z wysokości >3m połamać sobie nogi.
Obecnie mam kokon i taśmę wszytą na ruchomych pętlach ale nie odpinanych. Jeżeli nie puści klamra to wyrwie mnie to gówno w powietrze nawet bez zapiętych udowych....
Pzdr
miałem kiedyś bardzo fajną uprząż z podnóżkiem; wszystko było super tylko wkurwiał mnie zapinek cyckowy, który z jednej strony nie był zaszyty na głucho tylko miał mocowanie na zapinkę, taki metalowy ćwiek; zapinka miała tendencje do rozpinania się.
Teraz zadałem sobie pytanie czy to aby nie było celowo, aby taka właśnie tasiemka nie mogła mnie przytrzymać za szyję wystarczająco długo aby spadając z wysokości >3m połamać sobie nogi.
Obecnie mam kokon i taśmę wszytą na ruchomych pętlach ale nie odpinanych. Jeżeli nie puści klamra to wyrwie mnie to gówno w powietrze nawet bez zapiętych udowych....
Pzdr
AdamCee pisze:Zastanawiam się nad odruchem bezwarunkowym, który raczej podpowie aby złączyć ręce i walczyć o utrzymanie się wewnątrz sprzętu. Chyba, że koleś tak szybko przeanalizował, że powinien dopomóc w wypadnięciu. Jest też opcja, że to jest film dydaktyczny i kolega wiedział, co robi od A do Z.
Pzdr
A nie pomyslałeś że masz za mocno tą cyckową "taśmę" ściągniętą ? z tego co opowiadasz to raczej tak, u mnie lata mega luźno, tylko na tyle żeby mi z ramion taśmy nie spadały na łokcie, wyjechałbym bez problemu w sposób pokazany na filmie. Nie ma mowy żeby ta cienka piersiowa tasiemka przynajniej w impress3 Cie zatrzymała w uprzęży, oczywiście o ile podniesiesz ręce ale i tak najlepiej wszystko zapiąc i sprawdzic 2x przed startem niż potem kombinować
- JarekJx
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Kontakt:
Anonymous pisze:AdamCee pisze:Zastanawiam się nad odruchem bezwarunkowym, który raczej podpowie aby złączyć ręce i walczyć o utrzymanie się wewnątrz sprzętu. Chyba, że koleś tak szybko przeanalizował, że powinien dopomóc w wypadnięciu. Jest też opcja, że to jest film dydaktyczny i kolega wiedział, co robi od A do Z.
Pzdr
A nie pomyslałeś że masz za mocno tą cyckową "taśmę" ściągniętą ? z tego co opowiadasz to raczej tak, u mnie lata mega luźno, tylko na tyle żeby mi z ramion taśmy nie spadały na łokcie, wyjechałbym bez problemu w sposób pokazany na filmie. Nie ma mowy żeby ta cienka piersiowa tasiemka przynajniej w impress3 Cie zatrzymała w uprzęży, oczywiście o ile podniesiesz ręce ale i tak najlepiej wszystko zapiąc i sprawdzic 2x przed startem niż potem kombinować
Gorzej jest w przypadku kasku z szczęką
TryFly.pl
http://facebook.com/tryflypl/
JarekJx #ParaSofa #TryFly
- calhal
AdamCee pisze:tylko wkurwiał mnie zapinek cyckowy
A ty nie umiesz pisać bez używania wulgaryzmów?
Nie jestem pewien czy finalna wersja regulaminu jest gdzieś udostępniona, ale w jego propozycji wyraźnie stoi:
2. Na Forum niedopuszczalne jest:
c) używanie wulgarnego języka, obrażania innych Użytkowników,
Wczoraj kolega wystartował z rozpiętym taśmami udowymi. Udało mu się nie wypaść i zapiąć w powietrzu.
Pilot - nalot ponad 1 tys. h.
Startowisko w górach, znane pilotowi
Warunki - bdb. Żadnych szczególnych okoliczności.
Wniosek - każdemu może się zdarzyć.
Propozycja: W nurkowaniu funkcjonuje instytucja/procedura tzw. buddy (kumpel) - jest to kolega, z którym opiekujecie się sobą na wzajem przed i w trakcie nurkowania. U nas ograniczyłoby się to do kontroli przedstartowej - ty rzucasz okiem na niego (taśmy, kask, speed, klamka zapasu, itp) o na ciebie. Zajmuje to 10 sek. a może uratować życie.
Na latanie jeździmy często w tych samych ekipach, więc można mieć stałą parę Oczywiście pary doraźne też dopuszczam
Co myślicie?
Pilot - nalot ponad 1 tys. h.
Startowisko w górach, znane pilotowi
Warunki - bdb. Żadnych szczególnych okoliczności.
Wniosek - każdemu może się zdarzyć.
Propozycja: W nurkowaniu funkcjonuje instytucja/procedura tzw. buddy (kumpel) - jest to kolega, z którym opiekujecie się sobą na wzajem przed i w trakcie nurkowania. U nas ograniczyłoby się to do kontroli przedstartowej - ty rzucasz okiem na niego (taśmy, kask, speed, klamka zapasu, itp) o na ciebie. Zajmuje to 10 sek. a może uratować życie.
Na latanie jeździmy często w tych samych ekipach, więc można mieć stałą parę Oczywiście pary doraźne też dopuszczam
Co myślicie?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Ja to robię podczas szkolenia. Nie da się ocenić prawidłowości przygotowania jedynie poprzez rzut okiem. Każdy element trzeba według czeklisty wziąć do ręki. Począwszy od taśm udowe poprzez inne zapięcia, rączkę zapasu, speeda, karabinki, kask, prawidłowe wzięcie sterówek i taśm, sprawdzenie linek aż do prawidłowego ułożenia skrzydła i stabilizatorów. Jeśli to ma być sprawdzenie tylko taśm udowych to poproszenie kogoś na starcie o to żeby sprawdził nam czy zapięliśmy udówki może wywołać zdziwienie, bo w takim momencie równie dobrze możemy zrobić to sami. W przypadku kokonów nie widać najczęściej czy taśmy są zapięte.
Zbyszek Gotkiewicz
Nie chodzi mi o to, żeby kogoś prosić o sprawdzenie (bo wtedy rzeczywiście sam możesz sprawdzić) tylko , żeby kolega bez proszenia sprawdził. A ty jego. Można by w ten sposób uniknąć kilku tragedii.
Nie będę nikogo przekonywał, ze mam rację. Każdy zrobi jak chce.
Nie będę nikogo przekonywał, ze mam rację. Każdy zrobi jak chce.
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
- Kontakt:
Wystarczy pytanie do kumpla co ma startować, czy wszystko pozapinał.
T.
T.
- micro
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
Tomo pisze:Wystarczy pytanie do kumpla co ma startować, czy wszystko pozapinał.
T.
Zapewne odpowie TAK, bo skoro by przypuszczał, że nie zapiął to by pozapinał...
Roman Michalak
-
- Kontakt:
Jeżeli choć jeden sprawdzi, to warto.
T.
T.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Uważam, że przy szukaniu rozwiązania problemu niezapiętych taśm nie należy szukać rozwiązania na zewnątrz. Najbardziej skuteczne będą właściwie opanowana procedura plus ewentualnie odpowiednie rozwiązania sprzętowe.
Zbyszek Gotkiewicz
- JarekJx
- Kontakt:
Nam z kolegą juz w nawyk weszło sprawdzanie sie nawzajem patrzymy na główne taśmy i klamkę z zapasu, zawsze towarzyszy temu uśmiech na twarzy i taki niepisany sygnał " no to lecimy"
TryFly.pl
TryFly.pl
JarekJx #ParaSofa #TryFly
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Najgorsze są rozpraszacze typu rozmówki, albo czegoś zapomniałem z ławki i muszę wrócić lub czekam na kogoś czy coś, to się rozepnę.
Wtedy często zapominamy, że trzeba wszystko sprawdzić jeszcze raz bo to "śmiertelnie" poważna sprawa.
Ja staram się podczas wpinania się być skupiony i być "sam" mimo, że wśród innych. Osobiście nie bardzo lubię jak mi ktoś z dobrej woli zadaje pytania podczas mojej procedury i na siłę egzekwuje odpowiedź przerywając mi moje przyzwyczajenia.
Wtedy często zapominamy, że trzeba wszystko sprawdzić jeszcze raz bo to "śmiertelnie" poważna sprawa.
Ja staram się podczas wpinania się być skupiony i być "sam" mimo, że wśród innych. Osobiście nie bardzo lubię jak mi ktoś z dobrej woli zadaje pytania podczas mojej procedury i na siłę egzekwuje odpowiedź przerywając mi moje przyzwyczajenia.
Mariusz Kilian
-
- Kontakt:
Nie mówię o obcych ale gdy pyta ktoś z kim przeważnie latasz to chyba nie jest problem? zwłaszcza, że pytanie pada gdy stoi się już gotowym do startu. Była już dyskusja na ten temat. Są zwolennicy i przeciwnicy. Mnie np. nie przeszkadza gdy ktoś pyta/sprawdza. Dopuszczam, że nie jestem cyborgiem i mogę się mylić, co z resztą udowodniłem sobie jakiś czas temu próbując się holować się w niezapiętej uprzęży.
T.
T.
-
Miałem taki przypadek z taśmą udową stoje na startowisku na Mosornym Groniu kilka razy sprawdzam udowe wyprostowuje sie włączam pikawke którą mam na ramiennej taśmie no i pyk lewa udowa klamra odpieła sie drugi ten sam przypadek przy kilku godzinnej zabawie treningu naziemnego odpina mi sie znowu lewa klamra udowa ale tu jeszcze moge to wytłumaczyć albo se tylko tak staram lekko przeorało mnie po glebie o cos zachaczyłem czy jak daje kumplowi do sprawdzenia patrzymy kukamy zapinamy odpinamy no niby klika zapięte jest i tak kilkanaście razy kilka dni temu zrobił sie warun no i znowu mnie to prześladowało no i znowu sprawdzam po pięć sześć razy startuje ląduje wszystko ok teraz jestem na robocie za granicą i bardzo nie mam komu fachowemu dać tej klamry do sprawdzenia ale tylko jak przyjade jade do Gajvera uprząż karpo fly xalps
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Rafał Dominikiewicz pisze:Miałem taki przypadek z taśmą udową uprząż karpo fly xalps
https://finsterwalder-charly.de/en/home ... -lock.html
Poczytaj, sprawdź z rysunkiem.
-
JarekJx pisze:Nam z kolegą juz w nawyk weszło sprawdzanie sie nawzajem patrzymy na główne taśmy i klamkę z zapasu, zawsze towarzyszy temu uśmiech na twarzy i taki niepisany sygnał " no to lecimy"
TryFly.pl
To jest bardzo dobry nawyk! Na kursach wspinania na całym świecie sprawdzanie partnera (węzeł, uprząż , przyrząd asekuracyjny) jest pierwszą rzeczą której uczą- punktem obowiązkowym.
Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”