Witam,
Może pytanie dość nietypowe - czy używacie czasami telefonów komórkowych w powietrzu? Jeśli tak to jak ?
używanie telefonu w powietrzu
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
używanie telefonu w powietrzu
Łukasz Prokop
- Marcin Kawula
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: używanie telefonu w powietrzu
Hej. Używam xctracka na telefonie przymocowanym do kokpitu. Zdarzało się że ktoś dzwonił to po prostu odbierałem i gadaliśmy. Ja słyszałem dobrze a rozmówca raczej słyszał wiatr więc rozmowy były krórkie
- MarekZ
- Kontakt:
Przy holowaniu malinką telefon ze słuchawką bezprzewodową doskonale się sprawdza do łączności między holującym i pilotem. Telefon nad radiem ma tę przewagę, że łączność jest ciągła w obie strony.
Marek Zychowiecki
- wlaskow
Witam!
Dla latających w uprzęży bez kokonu. Moje rozwiązanie "bez kokpitowe" umożliwiające zabranie telefonu, który służy jako nawigacja i w miarę komfortowe prowadzenie rozmów w powietrzu.
download/file.php?mode=view&id=970
download/file.php?mode=view&id=971
download/file.php?mode=view&id=972
Dla latających w uprzęży bez kokonu. Moje rozwiązanie "bez kokpitowe" umożliwiające zabranie telefonu, który służy jako nawigacja i w miarę komfortowe prowadzenie rozmów w powietrzu.
download/file.php?mode=view&id=970
download/file.php?mode=view&id=971
download/file.php?mode=view&id=972
- Załączniki
-
- smart strap 3.JPG (229.45 KiB) Przejrzano 8839 razy
-
- smart strap 2.JPG (206.28 KiB) Przejrzano 8839 razy
-
- smart strap 1.jpg (416.27 KiB) Przejrzano 8839 razy
- wlaskow
Chciałem kupić, ale rynek nie oferował rozwiązania. Latam od 2 lat i zależało mi na zbieraniu tracków od samego początku. I tu pojawił się problem z uprzężą otwartą, która nie oferuje dużo możliwości montażu elektroniki. Ze wszystkich przestudiowanych rozwiązań, to zaprezentowane wydaje się najlepszym rozwiązaniem. Do uprzęży bez problemu zamontujemy power bank i małe vario (w moim przypadku syride sys one). Sprawdza się.
Składniki: Krupon podszewkowy, rzep 10 cm szerokości, taśma polipropylenowa (ja mam 15mm, proponuje 20mm), klamry zapięciowe, silikon bezbarwny do przyklejenia silikonowego etui do telefonu. Wszystko szyjemy jak na zdjęciach. Jak pokonam wewnętrzny opór to po zmianie telefonu zrobię wersję do wydruku 3D, z lekko pochyloną powierzchnią.
Składniki: Krupon podszewkowy, rzep 10 cm szerokości, taśma polipropylenowa (ja mam 15mm, proponuje 20mm), klamry zapięciowe, silikon bezbarwny do przyklejenia silikonowego etui do telefonu. Wszystko szyjemy jak na zdjęciach. Jak pokonam wewnętrzny opór to po zmianie telefonu zrobię wersję do wydruku 3D, z lekko pochyloną powierzchnią.
-
Hejka! Ja jestem zmuszony "być pod telefonem " w trakcie latania. telefon montuje na kokpicie (wkładam do kondonika z rzepem pierwotnie przeznaczonego do wario).Żeby poprawić słyszalność w kasku mam zamontowane słuchawki motocyklowe.Ponieważ telefon jest na kokpicie (Najprostszy z MacPara) to osłona wygłusza szum powietrza tak że słychać dość czysto mój głos. Parę razy jak mi się poluzował jack od słuchawek to musiałem się przełączyć na głośno mówiący albo krzyczałem do telefonu że padła mi słuchawka i że oddzwonię za godzinę. To oczywiście są moje doświadczenia z używania telefonu do rozmów- bo jednocześnie w czasie latania mam odpalony Fly Me z niego biorę głównie kierunek i prędkość wiatru oraz moją prędkość.
aha używam outdorowego Telefunkena on ma przyciski odbierania i kończenia rozmowy co sporo ułatwia te czynności ,ale zdażało mi się już wybierać nr z książki co w rękawiczkach jest dość wk.......ce ale możliwe.
aha używam outdorowego Telefunkena on ma przyciski odbierania i kończenia rozmowy co sporo ułatwia te czynności ,ale zdażało mi się już wybierać nr z książki co w rękawiczkach jest dość wk.......ce ale możliwe.
- Adam
Jędrek QŃ pisze:...ale zdażało mi się już wybierać nr z książki co w rękawiczkach jest dość wk.......ce ale możliwe.
dlatego jak ja mam rękawiczki na rękch to wybieram numer nosem
-
Adam pisze:dlatego jak ja mam rękawiczki na rękch to wybieram numer nosem
Ale ja mam telefon na kokpicie zabezpieczony dość krótką smyczą. A że mama nie pozwalała kłamać to nie sięgam nosem
- prokopcio
gdzie te czasy telefonów ze ZWYKŁYMI mechanicznymi przyciskami
Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
prokopcio pisze:gdzie te czasy telefonów ze ZWYKŁYMI mechanicznymi przyciskami
Były nawet rozgrywane mistrzostwa w podaniu tekstów za pomocą takich klawiatur. Wtedy to się miało szybkie palce
Zbyszek Gotkiewicz
- ogrodowy
Używam rękawiczek do obsługi ekranów dotykowych. Telefon na rzepie przyczepiony do kokpitu. Moje ulubione aplikacje to avario i endomondo. Endomondo mówi mi głosem ile kilometrów przeleciałem i jak długo jestem w powietrzu. A nie zawsze warto skupiać uwagę na wyświetlaczu.