facebook własnie zablokował moje konto i

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
Bumat
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

facebook własnie zablokował moje konto i

Postautor: Bumat » 27 marca 2017, 22:12

chce skanu dowodu osobistego. Czy ktoś przechodził przez taką weryfikację?
Zastanawiam się, czy Wielkiego Brata nie olać, więc na razie nie będę obecny na paralotnie Łódź.

Pozdr.
B

Awatar użytkownika
micro
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: facebook własnie zablokował moje konto i

Postautor: micro » 27 marca 2017, 22:40

Skanu dowodu nie wysyłaj, bo nie wiadomo kto i do czego chce to wykorzystać.
Może ktoś włamał Ci się na konto ?.
A swoją drogą bez fejsdzbuka da się żyć :D .
Roman Michalak

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 27 marca 2017, 22:42

Tomek. W realnym świecie też jest fajnie. Zostań z nami :)
Zbyszek Gotkiewicz

Decumanus

Postautor: Decumanus » 28 marca 2017, 01:38

Mnie ostatnio "poproszono" o przesłanie skanu dowodu, karty kredytowej - z pierwszymi 6 i ostatnimi czterema cyframi i jeszcze skan jakiegoś rachunku z miejsca gdzie mieszkam... "przesłałem" im środkowy palec... teraz czekam na zwrot kasy z coolicool.com... btw - radzę omijać
R
Rd
;)

Bumat

Postautor: Bumat » 28 marca 2017, 07:48

[quote="Bumat"]chce skanu dowodu osobistego. Czy ktoś przechodził przez taką weryfikację?

1.Przeżyłem bez Fb ponad 45 lat i nie jest to żaden problem egzystencjalny, zacząłem go używać jedynie do koordynacji wyjazdów paralotniowych.
2.Nie obchodzi mnie motyw tego co się stało, tylko ewentualne sposoby rozwiązania problemu.
3.Podaję info także po to, aby było wiadomo, że jeśli to atak na moje konto, to możliwe, że jeśli pojawią się tam jakieś brednie, nie ja będę ich autorem.
4.Świat realny stanie się piękniejszy, gdy się wreszcie polata.

Pozdr.
B

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski
Latam: Nie latam

Postautor: Lucjan Piekutowski » 28 marca 2017, 09:38

Nigdy się nie spotkałem zeby FB żądał dowodu osobistego, moim zdaniem jest to próba wyłudzenia danych.

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 28 marca 2017, 10:35

Lucjan Piekutowski pisze:Nigdy się nie spotkałem zeby FB żądał dowodu osobistego, moim zdaniem jest to próba wyłudzenia danych.

Nie jest. No chyba, że faktycznie przyszło z jakiegoś fakeowego adresu. Jeden z punktów umowy, którą akceptujesz przy zakładaniu konta, to to, że użyjesz swojego prawdziwego imienia i nazwiska. Mam paru znajomych, którzy użyli jakichś ewidentnych bzdur i zostali poproszeni właśnie o dowód.

Ja bym się tylko upewnił, żeby ani adresu ani peselu, ani całego numeru dowodu widać nie było.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 28 marca 2017, 11:02

Czyli Facebook uznał że ktoś musiał sobie wymyślić nazwisko Bumat bo według jego algorytmów nie może być prawdziwe :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
tom.beluzi

Postautor: tom.beluzi » 28 marca 2017, 14:30

Ja bym z tym uważał.
1. Przede wszystkim kontakt z FB i pytanie po co im takie dane, może to pomoże.
2. Jak się będą upierać to koniecznie wymaż ze skanu wszystkie numery ewidencyjne, adres też proponuję, niech się dopytują jeśli im na tym zależy.
3. Konto na FB to jest usługa i mogą sobie o takie rzeczy pytać - a Ty jeśli chcesz z usługi korzystać "musisz" się na to godzić. I tu zaczyna się ciekawie - bo to nie jest takie proste, że można sobie dane osobowe przetwarzać bez ograniczeń, że niby tylko wystarczy zgoda ich właściciela. Zwłaszcza dla podmiotu spoza UE, zwłaszcza obecnie gdy tzw. "safe harbour" nie obowiązuje.

Gdyby mnie FB zapytał o takie informacje to bym ich spuścił na drzewo i dał sobie spokój z FB.
Pozdrawiam,
Tomasz B.

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 28 marca 2017, 17:09

Hey
Bardzo podobna sytuacje miał moj kolega z pracy. Jego konto nie bylo zablokowane tylko zhakowane. Również proszono go o podanie danych osobowych i innych waznych informacji. Interwencja w serwisie Facebook pomogła natychmiast.
Popros znajomych zeby sprwdzili dostepnosc twojego profilu. Jezeli widza dziwne zachowanie na Twoim profilu to możliwe ze masz trojana na kompie. Przeskanuj kompa dobrym programmem antywirusowym i zmien hasla.
Pozdrowienia

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Pozdrawiam Pawel Cypel

Dziubdzius

Re: RE: Re: facebook własnie zablokował moje konto i

Postautor: Dziubdzius » 28 marca 2017, 17:13

Dziubdzius pisze:Hey
Bardzo podobna sytuacje miał moj kolega z pracy. Jego konto nie bylo zablokowane tylko zhakowane. Również proszono go o podanie danych osobowych i innych waznych informacji. Interwencja w serwisie Facebook pomogła natychmiast.
Popros znajomych zeby sprwdzili dostepnosc twojego profilu. Jezeli widza dziwne zachowanie na Twoim profilu to możliwe ze masz trojana na kompie. Przeskanuj kompa dobrym programmem antywirusowym i zmien hasla.
Pozdrowienia

Sprawdz komórkę rowniez. Maja dziurki jak sito. Pozdrowienia

Pozdrawiam Pawel Cypel

Bumat

Postautor: Bumat » 28 marca 2017, 19:47

Dzięki za rady. Na razie nie mam zamiaru podawać Fb danych, choć co prawda proszą o zamazanie adresu. Natomiast dziwne zachowanie na moim koncie będzie łatwe do wykrycia, gdyż oprócz grupy paralotnie centrum i paralotnie Łódź - tam nie ma żadnego zachowania oprócz zmiany zdjęcia profilowego i tła -:).
Także nie dajcie się nabrać jeśli ktoś pod moim nazwiskiem poprosi o datek na ... nowego glajta z shark nose.

Pozdr.
B

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 28 marca 2017, 21:32

Bumat pisze:Dzięki za rady. Na razie nie mam zamiaru podawać Fb danych, choć co prawda proszą o zamazanie adresu. Natomiast dziwne zachowanie na moim koncie będzie łatwe do wykrycia, gdyż oprócz grupy paralotnie centrum i paralotnie Łódź - tam nie ma żadnego zachowania oprócz zmiany zdjęcia profilowego i tła -:).
Także nie dajcie się nabrać jeśli ktoś pod moim nazwiskiem poprosi o datek na ... nowego glajta z shark nose.

Pozdr.
B

Poszperałem w sieci i faktycznie Pejsbuk szaleje bo mają podobno mnóstwo fałszywych kont. Niemniej jednak przy takiej sytuacji dałbym sobie również spokój z nimi. Bronię się przed podawaniem danych, gdyż rzekomo są one tylko "przechowywane" ale jakimś dziwnym trafem to do mnie dzwonią telemarketerzy, a na skrzynkę mailową przychodzą reklamy dopasowane do moich zainteresowań. Jaki jeszcze tryb śledzenia jest włączony, nie mam pojęcia...

Awatar użytkownika
Krzysiek
Kontakt:

Postautor: Krzysiek » 29 marca 2017, 20:11

Bumat pisze: Na razie nie mam zamiaru podawać Fb danych, choć co prawda proszą o zamazanie adresu.

Drogi Tomku,
jest też opcja założenie sobie konta (kont) z dowolnymi danymi typu Janko Muzykant, żeby mieć dostęp do informacji.
Swoją drogą, czy ktoś jeszcze pamięta, że parę lat temu jedną z podstawowych zasad bezpiecznego użytkowania internetu było niepodawanie danych osobowych...
Krzysiek Gajewski
------------
Leksykon paralotniarstwa polskiego

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 29 marca 2017, 20:52

Krzysiek pisze:
Bumat pisze: Na razie nie mam zamiaru podawać Fb danych, choć co prawda proszą o zamazanie adresu.

Drogi Tomku,
jest też opcja założenie sobie konta (kont) z dowolnymi danymi typu Janko Muzykant, żeby mieć dostęp do informacji.
Swoją drogą, czy ktoś jeszcze pamięta, że parę lat temu jedną z podstawowych zasad bezpiecznego użytkowania internetu było niepodawanie danych osobowych...

Janko Muzykant, nie można bo to jest podszywanie się pod sławną osobę ;)

MarianG
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: MarianG » 29 marca 2017, 21:31

Może ktoś cie podpierdzielił, że nie nazywasz się Bumat a nie tak jak na FB :D

Masz i czytaj http://wiadomosci.onet.pl/kraj/wyslij-n ... ooku/fqv9w

MarianG

Postautor: MarianG » 29 marca 2017, 21:37

Lucjan Piekutowski pisze:
Bumat pisze:Dzięki za rady. Na razie nie mam zamiaru podawać Fb danych, choć co prawda proszą o zamazanie adresu. Natomiast dziwne zachowanie na moim koncie będzie łatwe do wykrycia, gdyż oprócz grupy paralotnie centrum i paralotnie Łódź - tam nie ma żadnego zachowania oprócz zmiany zdjęcia profilowego i tła -:).

Pozdr.
B

Poszperałem w sieci i faktycznie Pejsbuk szaleje bo mają podobno mnóstwo fałszywych kont. Niemniej jednak przy takiej sytuacji dałbym sobie również spokój z nimi. Bronię się przed podawaniem danych, gdyż rzekomo są one tylko "przechowywane" ale jakimś dziwnym trafem to do mnie dzwonią telemarketerzy, a na skrzynkę mailową przychodzą reklamy dopasowane do moich zainteresowań. Jaki jeszcze tryb śledzenia jest włączony, nie mam pojęcia...

Kurde Lucjan, do mnie też przychodzą reklamy dopasowane do moich zainteresowań ostatnio dostałem SPAM o treści "Młoda zgrabna, lubi sex każdego rodzaju, może przygarniesz mnie na święta. Dobrze gotuję i posprzątam"" :)

MarianG

Postautor: MarianG » 29 marca 2017, 21:49

a przed chwilą
"My holes are ready to take you in.
I’m juicy sweet young fairy
Cinnamon and sin are the scent of me
Loves been licked and when someone makes me obey
Check my photos and come quicker"

Kurde skad oni biorą tak dokładne informacje o mnie :)

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski

Postautor: Lucjan Piekutowski » 29 marca 2017, 22:07

MarianG pisze: do mnie też przychodzą reklamy dopasowane do moich zainteresowań ostatnio dostałem SPAM o treści "Młoda zgrabna, lubi sex każdego rodzaju, może przygarniesz mnie na święta. Dobrze gotuję i posprzątam"" :)

To akurat pewnie każdy dostaje, ale mi też chodziło np o wyświetlane reklamy towarów czy usług (w przeglądarce). Zawsze zaznaczałem żeby nie śledzono tematyki stron na które wchodzę "aby lepiej dopasować reklamy". To i tak nic nie daje, reklamy nadal są. Czyli Fejsbuk może mi narzucać reklamy a ja go skrytykować nie mogę...

MarianG

Postautor: MarianG » 30 marca 2017, 20:40

Lucjan zrozumialem o co Ci chodzi, tak tylko rzuciłem żarcikiem.

Wróć do „Ogólne”