facebook własnie zablokował moje konto i
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
facebook własnie zablokował moje konto i
chce skanu dowodu osobistego. Czy ktoś przechodził przez taką weryfikację?
Zastanawiam się, czy Wielkiego Brata nie olać, więc na razie nie będę obecny na paralotnie Łódź.
Pozdr.
B
Zastanawiam się, czy Wielkiego Brata nie olać, więc na razie nie będę obecny na paralotnie Łódź.
Pozdr.
B
- micro
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
Re: facebook własnie zablokował moje konto i
Skanu dowodu nie wysyłaj, bo nie wiadomo kto i do czego chce to wykorzystać.
Może ktoś włamał Ci się na konto ?.
A swoją drogą bez fejsdzbuka da się żyć .
Może ktoś włamał Ci się na konto ?.
A swoją drogą bez fejsdzbuka da się żyć .
Roman Michalak
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Tomek. W realnym świecie też jest fajnie. Zostań z nami
Zbyszek Gotkiewicz
-
Mnie ostatnio "poproszono" o przesłanie skanu dowodu, karty kredytowej - z pierwszymi 6 i ostatnimi czterema cyframi i jeszcze skan jakiegoś rachunku z miejsca gdzie mieszkam... "przesłałem" im środkowy palec... teraz czekam na zwrot kasy z coolicool.com... btw - radzę omijać
R
R
Rd
-
[quote="Bumat"]chce skanu dowodu osobistego. Czy ktoś przechodził przez taką weryfikację?
1.Przeżyłem bez Fb ponad 45 lat i nie jest to żaden problem egzystencjalny, zacząłem go używać jedynie do koordynacji wyjazdów paralotniowych.
2.Nie obchodzi mnie motyw tego co się stało, tylko ewentualne sposoby rozwiązania problemu.
3.Podaję info także po to, aby było wiadomo, że jeśli to atak na moje konto, to możliwe, że jeśli pojawią się tam jakieś brednie, nie ja będę ich autorem.
4.Świat realny stanie się piękniejszy, gdy się wreszcie polata.
Pozdr.
B
1.Przeżyłem bez Fb ponad 45 lat i nie jest to żaden problem egzystencjalny, zacząłem go używać jedynie do koordynacji wyjazdów paralotniowych.
2.Nie obchodzi mnie motyw tego co się stało, tylko ewentualne sposoby rozwiązania problemu.
3.Podaję info także po to, aby było wiadomo, że jeśli to atak na moje konto, to możliwe, że jeśli pojawią się tam jakieś brednie, nie ja będę ich autorem.
4.Świat realny stanie się piękniejszy, gdy się wreszcie polata.
Pozdr.
B
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
Nigdy się nie spotkałem zeby FB żądał dowodu osobistego, moim zdaniem jest to próba wyłudzenia danych.
- calhal
Lucjan Piekutowski pisze:Nigdy się nie spotkałem zeby FB żądał dowodu osobistego, moim zdaniem jest to próba wyłudzenia danych.
Nie jest. No chyba, że faktycznie przyszło z jakiegoś fakeowego adresu. Jeden z punktów umowy, którą akceptujesz przy zakładaniu konta, to to, że użyjesz swojego prawdziwego imienia i nazwiska. Mam paru znajomych, którzy użyli jakichś ewidentnych bzdur i zostali poproszeni właśnie o dowód.
Ja bym się tylko upewnił, żeby ani adresu ani peselu, ani całego numeru dowodu widać nie było.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Czyli Facebook uznał że ktoś musiał sobie wymyślić nazwisko Bumat bo według jego algorytmów nie może być prawdziwe
Zbyszek Gotkiewicz
- tom.beluzi
Ja bym z tym uważał.
1. Przede wszystkim kontakt z FB i pytanie po co im takie dane, może to pomoże.
2. Jak się będą upierać to koniecznie wymaż ze skanu wszystkie numery ewidencyjne, adres też proponuję, niech się dopytują jeśli im na tym zależy.
3. Konto na FB to jest usługa i mogą sobie o takie rzeczy pytać - a Ty jeśli chcesz z usługi korzystać "musisz" się na to godzić. I tu zaczyna się ciekawie - bo to nie jest takie proste, że można sobie dane osobowe przetwarzać bez ograniczeń, że niby tylko wystarczy zgoda ich właściciela. Zwłaszcza dla podmiotu spoza UE, zwłaszcza obecnie gdy tzw. "safe harbour" nie obowiązuje.
Gdyby mnie FB zapytał o takie informacje to bym ich spuścił na drzewo i dał sobie spokój z FB.
1. Przede wszystkim kontakt z FB i pytanie po co im takie dane, może to pomoże.
2. Jak się będą upierać to koniecznie wymaż ze skanu wszystkie numery ewidencyjne, adres też proponuję, niech się dopytują jeśli im na tym zależy.
3. Konto na FB to jest usługa i mogą sobie o takie rzeczy pytać - a Ty jeśli chcesz z usługi korzystać "musisz" się na to godzić. I tu zaczyna się ciekawie - bo to nie jest takie proste, że można sobie dane osobowe przetwarzać bez ograniczeń, że niby tylko wystarczy zgoda ich właściciela. Zwłaszcza dla podmiotu spoza UE, zwłaszcza obecnie gdy tzw. "safe harbour" nie obowiązuje.
Gdyby mnie FB zapytał o takie informacje to bym ich spuścił na drzewo i dał sobie spokój z FB.
Pozdrawiam,
Tomasz B.
Tomasz B.
-
Hey
Bardzo podobna sytuacje miał moj kolega z pracy. Jego konto nie bylo zablokowane tylko zhakowane. Również proszono go o podanie danych osobowych i innych waznych informacji. Interwencja w serwisie Facebook pomogła natychmiast.
Popros znajomych zeby sprwdzili dostepnosc twojego profilu. Jezeli widza dziwne zachowanie na Twoim profilu to możliwe ze masz trojana na kompie. Przeskanuj kompa dobrym programmem antywirusowym i zmien hasla.
Pozdrowienia
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Bardzo podobna sytuacje miał moj kolega z pracy. Jego konto nie bylo zablokowane tylko zhakowane. Również proszono go o podanie danych osobowych i innych waznych informacji. Interwencja w serwisie Facebook pomogła natychmiast.
Popros znajomych zeby sprwdzili dostepnosc twojego profilu. Jezeli widza dziwne zachowanie na Twoim profilu to możliwe ze masz trojana na kompie. Przeskanuj kompa dobrym programmem antywirusowym i zmien hasla.
Pozdrowienia
Pozdrawiam Pawel Cypel
-
Re: RE: Re: facebook własnie zablokował moje konto i
Dziubdzius pisze:Hey
Pozdrowienia
Sprawdz komórkę rowniez. Maja dziurki jak sito. Pozdrowienia
Pozdrawiam Pawel Cypel
-
Dzięki za rady. Na razie nie mam zamiaru podawać Fb danych, choć co prawda proszą o zamazanie adresu. Natomiast dziwne zachowanie na moim koncie będzie łatwe do wykrycia, gdyż oprócz grupy paralotnie centrum i paralotnie Łódź - tam nie ma żadnego zachowania oprócz zmiany zdjęcia profilowego i tła -:).
Także nie dajcie się nabrać jeśli ktoś pod moim nazwiskiem poprosi o datek na ... nowego glajta z shark nose.
Pozdr.
B
Także nie dajcie się nabrać jeśli ktoś pod moim nazwiskiem poprosi o datek na ... nowego glajta z shark nose.
Pozdr.
B
- Lucjan Piekutowski
Bumat pisze:Dzięki za rady. Na razie nie mam zamiaru podawać Fb danych, choć co prawda proszą o zamazanie adresu. Natomiast dziwne zachowanie na moim koncie będzie łatwe do wykrycia, gdyż oprócz grupy paralotnie centrum i paralotnie Łódź - tam nie ma żadnego zachowania oprócz zmiany zdjęcia profilowego i tła -:).
Pozdr.
B
Poszperałem w sieci i faktycznie Pejsbuk szaleje bo mają podobno mnóstwo fałszywych kont. Niemniej jednak przy takiej sytuacji dałbym sobie również spokój z nimi. Bronię się przed podawaniem danych, gdyż rzekomo są one tylko "przechowywane" ale jakimś dziwnym trafem to do mnie dzwonią telemarketerzy, a na skrzynkę mailową przychodzą reklamy dopasowane do moich zainteresowań. Jaki jeszcze tryb śledzenia jest włączony, nie mam pojęcia...
- Krzysiek
- Kontakt:
Bumat pisze: Na razie nie mam zamiaru podawać Fb danych, choć co prawda proszą o zamazanie adresu.
Drogi Tomku,
jest też opcja założenie sobie konta (kont) z dowolnymi danymi typu Janko Muzykant, żeby mieć dostęp do informacji.
Swoją drogą, czy ktoś jeszcze pamięta, że parę lat temu jedną z podstawowych zasad bezpiecznego użytkowania internetu było niepodawanie danych osobowych...
- Lucjan Piekutowski
Krzysiek pisze:Bumat pisze: Na razie nie mam zamiaru podawać Fb danych, choć co prawda proszą o zamazanie adresu.
Drogi Tomku,
jest też opcja założenie sobie konta (kont) z dowolnymi danymi typu Janko Muzykant, żeby mieć dostęp do informacji.
Swoją drogą, czy ktoś jeszcze pamięta, że parę lat temu jedną z podstawowych zasad bezpiecznego użytkowania internetu było niepodawanie danych osobowych...
Janko Muzykant, nie można bo to jest podszywanie się pod sławną osobę
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Sympatyk
Może ktoś cie podpierdzielił, że nie nazywasz się Bumat a nie tak jak na FB
Masz i czytaj http://wiadomosci.onet.pl/kraj/wyslij-n ... ooku/fqv9w
Masz i czytaj http://wiadomosci.onet.pl/kraj/wyslij-n ... ooku/fqv9w
-
Lucjan Piekutowski pisze:Bumat pisze:Dzięki za rady. Na razie nie mam zamiaru podawać Fb danych, choć co prawda proszą o zamazanie adresu. Natomiast dziwne zachowanie na moim koncie będzie łatwe do wykrycia, gdyż oprócz grupy paralotnie centrum i paralotnie Łódź - tam nie ma żadnego zachowania oprócz zmiany zdjęcia profilowego i tła -:).
Pozdr.
B
Poszperałem w sieci i faktycznie Pejsbuk szaleje bo mają podobno mnóstwo fałszywych kont. Niemniej jednak przy takiej sytuacji dałbym sobie również spokój z nimi. Bronię się przed podawaniem danych, gdyż rzekomo są one tylko "przechowywane" ale jakimś dziwnym trafem to do mnie dzwonią telemarketerzy, a na skrzynkę mailową przychodzą reklamy dopasowane do moich zainteresowań. Jaki jeszcze tryb śledzenia jest włączony, nie mam pojęcia...
Kurde Lucjan, do mnie też przychodzą reklamy dopasowane do moich zainteresowań ostatnio dostałem SPAM o treści "Młoda zgrabna, lubi sex każdego rodzaju, może przygarniesz mnie na święta. Dobrze gotuję i posprzątam""
-
a przed chwilą
"My holes are ready to take you in.
I’m juicy sweet young fairy
Cinnamon and sin are the scent of me
Loves been licked and when someone makes me obey
Check my photos and come quicker"
Kurde skad oni biorą tak dokładne informacje o mnie
"My holes are ready to take you in.
I’m juicy sweet young fairy
Cinnamon and sin are the scent of me
Loves been licked and when someone makes me obey
Check my photos and come quicker"
Kurde skad oni biorą tak dokładne informacje o mnie
- Lucjan Piekutowski
MarianG pisze: do mnie też przychodzą reklamy dopasowane do moich zainteresowań ostatnio dostałem SPAM o treści "Młoda zgrabna, lubi sex każdego rodzaju, może przygarniesz mnie na święta. Dobrze gotuję i posprzątam""
To akurat pewnie każdy dostaje, ale mi też chodziło np o wyświetlane reklamy towarów czy usług (w przeglądarce). Zawsze zaznaczałem żeby nie śledzono tematyki stron na które wchodzę "aby lepiej dopasować reklamy". To i tak nic nie daje, reklamy nadal są. Czyli Fejsbuk może mi narzucać reklamy a ja go skrytykować nie mogę...
-
Lucjan zrozumialem o co Ci chodzi, tak tylko rzuciłem żarcikiem.