Ubezpieczenie OC - ZEFIR 2021

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
Chrab
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Ubezpieczenie OC - ZEFIR 2021

Postautor: Chrab » 26 lutego 2021, 07:32

Chyba mylicie koszty ratownictwa od kosztów leczenia. Koszty leczenia w EU to tzw. EKUZ, czyli ubezpieczenie w ZUSie.
Koszty ratownictwa to już różnie w różnych krajach. U nas jest bezpłatne, w większości krajów płatne.

Z kolei OC to inna sprawa. Tutaj nie jestem pewny, co się stanie, jeśli latasz z niepełnym ubezpieczeniem OC np. w Austrii. Czy w razie wypadku ubezpieczyciel może uznać, że brak pełnej kwoty OC = latanie bez uprawnień i czy w związku z tym może odmówić odszkodowania OC albo czy ma roszczenie regresowe.

Krzycha

Postautor: Krzycha » 26 lutego 2021, 07:37

Austriacka szkoła w Koessen sprzedaje ubezpieczenia. OC na kwotę 1.500.000 EUR. https://www.flugschulen.at/axa/english/index.html
Kontakt mailowy bezproblemowy. Ubezpieczenie dotarło do mnie w 3 dni po opłaceniu składki.
Ale jeżeli chodzi o porównanie samej ceny to jest droższe niż 28 EUR ale coś czuję, że oferuje więcej za kwotę 90 EUR.
Zainteresowani muszę rozkminić temat samodzielnie.

Krzycha

Postautor: Krzycha » 26 lutego 2021, 07:41

Poza tym EKUZ działa tylko w przypadku korzystania z państwowej służby zdrowia danego kraju w EU. A proszę wziać pod uwagę, że szereg klinik ortopedycznych w np. Austrii jest prywatna a tam trzeba płacić rachunki. A najbliższy szpital państwowy jest za 7 górami... Dlatego narciarze wykupują ubezpieczenia mimo posiadania EKUZ. A poza tym w Alpach leży kraj, który nie jest w UE i z tego co kojarzę jest dosyć popularny wśród paralotniarzy. Swiss, Szwajs czy coś takiego ;)

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 26 lutego 2021, 08:01

NEWRO pisze:Cześć,

ma ktoś wiedzę co się dzieje z ZEFIR'em..?
Na stronie psp.org.pl wybrałem z menu "Ubezpieczenia" następnie baner "Nowy sezon nowe ubezpieczenia", wybrałem co mi pasuje, wpłata przeszła, wszystko "pięknie, ładnie" a tu niespodzianka - mam podwójnie zaliczoną składkę na rok 2020/2021. Dzwoniłem pod podany na stronie nr brokera, pani kazała się kontaktować z PSP w celu poprawienia błędu, ponieważ to na ich konto wpłynęły pieniądze - napisałem wczoraj maila i cisza...
Ma ktoś ten sam problem? Płaciliście już na nowy sezon?

Pozdrawiam.

Nie zrozum mnie źle ale po prostu trzeba czytać co się klika. W Zefirze wyświetla się okres ubezpieczenia i było tam podane, że polisy są ważne do końca lutego 2021. Wczoraj wieczorem zostały dodane nowe polisy. Dzisiaj zostanie zrobione review i jeżeli nigdzie się nie pomyliłem, to zostaną wystawione do zakupu przez członków.

Jeżeli chodzi o ubezpieczenia to faktycznie jest to kwestia braku oferty od ubezpieczycieli. Po prostu nikt nie chcę ubezpieczać na tak duże sumy gwarancyjne i tyle. Zbyszek niestety nie ma racji, bo zdarza się że za niska suma OC jest problemem. Zwłaszcza w Austrii gdzie wiem, że czasami przy kupowaniu Fly Card sprawdzają wszystkie papiery. Zalecam jednak powściągliwość przy zagranicznych polisach. Zawierając umowę ubezpieczenia z zagranicznym towarzystwem zawiera się umowę na prawie Niemieckim, Austriackim, Włoskim i jakimkolwiek innym. Wyszedł bym od tego czy ta polisa jest w ogóle ważna dla osób nie będących rezydentami albo obywatelami danego kraju. Może być bowiem tak, że albo ubezpieczenie jest w ogóle nie ważne albo np obejmuje zdarzenia wyłącznie w Austrii. Proszę też pamiętać, że w przypadku jakichkolwiek problemów z wypłatą ubezpieczenia klient zostaje w zasadzie na lodzie, bo sądem właściwym dla ubezpieczenia zawartego w Austrii jest sąd austriacki.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

88dawid88
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: 88dawid88 » 26 lutego 2021, 08:43

Krzycha pisze:Poza tym EKUZ działa tylko w przypadku korzystania z państwowej służby zdrowia danego kraju w EU. A proszę wziać pod uwagę, że szereg klinik ortopedycznych w np. Austrii jest prywatna a tam trzeba płacić rachunki. A najbliższy szpital państwowy jest za 7 górami... Dlatego narciarze wykupują ubezpieczenia mimo posiadania EKUZ. A poza tym w Alpach leży kraj, który nie jest w UE i z tego co kojarzę jest dosyć popularny wśród paralotniarzy. Swiss, Szwajs czy coś takiego ;)

Jeśli ktoś lata poza UE to racja... KL jak najbardziej się przyda. Jeśli chodzi o publiczne szpitale w Austrii to w Google jest cała lista i nie jest ich tak mało. Nawet jeśli dojdzie do wypadku i trafisz do prywatnego szpitala należy Ci się zwrot kosztów leczenia (jeden haczyk to taki, że dostaniesz tyle zwrotu ile kosztowałoby leczenie w kraju w którym jesteś ubezpieczony)

https://www.fuko.pl/ubezpieczenia/zagranica/austria

Według mnie do leczenia w UE karta Ekuz plus ubezpieczenie od akcji górskich ratowniczych w zupełności wystarczy.

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 26 lutego 2021, 09:09

EKUZ finansuje tylko te usługi, które są bezpłatne w danym kraju. Także mimo wszystko możecie być zmuszeni do płacenia za coś co np w Austrii nie jest refundowane.
Mateusz Lubecki

migor
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: migor » 26 lutego 2021, 11:18

Każdy indywidualnie może ubezpieczyć się tak jak sobie zechce, bo to jego decyzja i jego odpowiedzialność.
Czym innym jest oferowanie ubezpieczeń i braniem odpowiedzialności za ich skuteczność, należy pamiętać że OC musi być lotnicze i zgodne z ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 785/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO.
Jak widać OC jest obowiązkowe i musi spełniać określone wymogi ! W tym zakresie należy być bardzo ostrożnym i mieć ubezpieczenie dokładnie oparte na rozporządzeniu, wszelkie inne, dla ogólnie pojętego sportu może się okazać bublem.
Ale to już każdy sam musi mieć świadomość w co się pakuje.
Inną sprawą są dodatkowe ubezpieczenia takie jak NNW i KL, one nie są obowiązkowe, ale są naszym "systemem ratunkowym" w przypadku popadnięcia w tarapaty. Jeśli uznamy że wystarczy EKUZ to cóż pozostaje mieć nadzieję że tak będzie, ale moim zdaniem ryzykujemy, bo nie wiemy co nas może spotkać i gdzie. Dlatego aby zabezpieczyć siebie i co ważne swoich bliskich przed skutkami nieprzewidywalnego to należy mieć takie ubezpieczenie.
To tyle bez wnikania w szczegóły, zdaję sobie sprawę że można być minimalistą i mieć szczęście, ale czy to wszystkim się sprawdzi !
Mirek Górski

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 lutego 2021, 12:19

Myślę, że z powodu braku zrozumienia tego co czego służą poszczególne ubezpieczenia potrzebny jest krótki opis.
OC - ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej. Wypłacane jest w przypadku wyrządzenia szkody komuś. W UE i wielu krajach jest to ubezpieczenie obowiązkowe, często powiązane z członkostwem w klubie lub federacji. Biorąc pod uwagę kwoty gwarancyjne jest tu duży rozrzut. Nie mam informacji na temat kwot wypłacanych z tego ubezpieczenia osobom poszkodowanym.
KL - koszty leczenia. Ubezpieczenie pokrywa koszty związane z naszym leczeniem któremu musimy się poddać na skutek wypadku lub zwykłej choroby. W UE możemy w tym celu posługiwać się kartą Ekuz jeśli jesteśmy objęci ochroną zdrowotną w Polsce. W tym celu należy taką kartę wyrobić i mieć ją przy sobie. Jeśli planujemy latanie poza UE czyli np w Szwajcarii, Monaco, Turcji, Ukrainie, Maroku to tam karta Ekuz nie daje ochrony i trzeba zapłacić osobnym ubezpieczeniem lub z własnej kieszeni. W zależności od rodzaju zabiegów medycznych może to być od kilku do kilkudziesięciu tysięcy zł.
Koszty Ratownictwa i Akcji Poszukiwawczej - z tego ubezpieczenia płacimy za ściąganie z drzewa i transport medyczny samochodem, samolotem, śmigłowcem. To ubezpieczenie jest najczęściej częścią ubezpieczenia KL. Dlatego jeśli chcemy je posiadać, to dobrze mieć nawet najtańsze KL, ale razem z akcją ratowniczą. Możemy pojechać na latanie do Czech czy Słowacji i okaże się, że karta Ekuz pokryje nasze koszty leczenia, ale nie pokryje kosztu transportu śmigłowcem. A te mogą wynieść kilka tysięcy euro.
NNW - ubezpieczenie które w największym stopniu przydaje się wdowie. Niewiele daje jeśli musimy się długo rehabilitować po wypadku. Dlatego powstał Fundusz Wspierania Rehabilitacji Parslotniarzy z którym można się zapoznać na stronie Glide Club Gdynia.
Oczywiście oprócz tych ubezpieczeń nie należy rezygnować z podstawowych zabezpieczeń przed wypadkiem: umiejętności, dobrze dobranego sprzętu oraz rezygnacji z lotu w zbyt trudnych warunkach.
Zbyszek Gotkiewicz

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 26 lutego 2021, 13:54

Zbyszek Gotkiewicz pisze:KL - koszty leczenia. Ubezpieczenie pokrywa koszty związane z naszym leczeniem któremu musimy się poddać na skutek wypadku lub zwykłej choroby. W UE możemy w tym celu posługiwać się kartą Ekuz jeśli jesteśmy objęci ochroną zdrowotną w Polsce. W tym celu należy taką kartę wyrobić i mieć ją przy sobie. Jeśli planujemy latanie poza UE czyli np w Szwajcarii, Monaco, Turcji, Ukrainie, Maroku to tam karta Ekuz nie daje ochrony i trzeba zapłacić osobnym ubezpieczeniem lub z własnej kieszeni. W zależności od rodzaju zabiegów medycznych może to być od kilku do kilkudziesięciu tysięcy zł.

A propos to ubezpieczenie KL to dokładnie ubezpieczenie, które pokrywa

koszty leczenia oraz koszty pomocy medycznej udzielanej ubezpieczonemu w zakresie niezbędnym do przywrócenia
stanu zdrowia umożliwiającego powrót lub transport na teren RP.

Plus oczywiście sam transport na teren RP.
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
CichyBart
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: CichyBart » 26 lutego 2021, 20:09

Interesuje mnie NNW dla PPGG niekomercyjnego.
NNW Świat Cały rok - W II - PG/PPG/Zima i inne 10000.00 PLN 91.38 PLN
Czy powyższy obejmuje?
Pozdrawiam
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
PPG / [ITV Boxer (Green) - sprzedane], [Solo 210 - sprzedane], ITV Billy (Red), C-Max E, airone.pro unique single

migor

Postautor: migor » 27 lutego 2021, 06:11

Tak obejmuje, NNW i KL są dla wszystkich bez podziału na rodzaj urządzenia latającego, te sporty dla NNW wariant II :
"lotniarstwo, paralotniarstwo, paralotnie z napędem, motoparalotnie, motolotnie, skoki spadochronowe, snowboard, nurkowanie, narciarstwo, szybownictwo, windsurfing, kitesurfing, żeglarstwo, jazda na rowerze"

Mat

Postautor: Mat » 27 lutego 2021, 11:48

Mateusz zefir wprowadza w błąd, jeśli próbuje wybrać ubezpieczenie, on mnie prosi o opłacenie składki na 2021 i jasno mówi że potem bede mogl kupić ubezpieczenie, nastepnie po opłaceniu wpuszcza do wyboru ubezpieczen to sory ale można się pomylic i nie zwrócić uwagi na rok - to jest problem UI Zefira a nie czytania.

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 27 lutego 2021, 17:36

Mat pisze:Mateusz zefir wprowadza w błąd, jeśli próbuje wybrać ubezpieczenie, on mnie prosi o opłacenie składki na 2021 i jasno mówi że potem bede mogl kupić ubezpieczenie, nastepnie po opłaceniu wpuszcza do wyboru ubezpieczen to sory ale można się pomylic i nie zwrócić uwagi na rok - to jest problem UI Zefira a nie czytania.

Przykro mi to stwierdzić ale nie masz racji. Składka jest liczona za okres od 1 stycznia do 31 grudnia każdego roku podczas gdy ubezpieczenia są ważne od pierwszego marca, to pierwszego marca (chyba że są na pół roku). To są dwa różne terminy i jak wspomniałem problem wynika z nieumiejętności czytania ze zrozumieniem. W oknie każdego ubezpieczenia jest wyraźna informacja od kiedy do kiedy polisa obowiązuje (patrz załącznik) i ciężko powiedzieć, że ktoś to przegapił.

Idąc tym tokiem rozumowania powinniśmy 1 stycznia wyłączać wszystkie polisy, bo jeszcze ktoś przez przypadek to sobie kupi bo nie zorientuje się, że są te cały czas te same polisy.

Co ważne chcę zwrócić uwagę, że system wprawdzie nie pozwoli kupić drugi raz identycznego ubezpieczenia (np drugi raz to samo OC na tą samą kwotę) ale nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić drugi raz ubezpieczenie na większą sumę. Nie nam oceniać intencji użytkownika.
Załączniki
okres-ubezpieczenia.JPG
okres-ubezpieczenia.JPG (75.09 KiB) Przejrzano 4154 razy
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 27 lutego 2021, 17:50

Takie rozwiązanie nie jest oczywiste i intuicyjne. Warto by się było zastanowić nad wprowadzeniem jakiś zmian które ułatwią życie pilotom.
Zbyszek Gotkiewicz

Heh

Postautor: Heh » 27 lutego 2021, 18:11

A ja mam 2x to samo OC na tą samą kwotę, widząc post tu, na Facebook jak i na preclu podejrzewam że macie sporo dodatkowej roboty przez tych co nie umieją czytać

matgaw

Postautor: matgaw » 27 lutego 2021, 19:00

Jak już przy tym jesteśmy, to przydałoby się sensowniejsze sortowanie / filtrowanie bo nawet jak zaznaczę "OC", to różne warianty kwotowe ubezpieczenia PG/PPG są przemieszane z innymi ubezpieczeniami i w losowej kolejności - najpierw zwykłe, później zima, później trajki, później znowu zima, znowu zwykłe...

Gość

Postautor: Gość » 02 marca 2021, 15:43

Jak to jest z NNW?? według owu w zefirze, nie obejmuje sportów lotniczych wiec po co one tam jest? ubezpieczenie nie obejmuje "...4) uszkodzeń dysków międzykręgowych i ich następstw..
...następstwa nieszczęśliwych wypadków doznanych w związku z wyczynowym uprawianiem sportu, w zakresie uprawiania dyscyplin sportowych zaliczanych do II lub III klasy ryzyka, w rozumieniu postanowień § 3...."

migor

Postautor: migor » 04 marca 2021, 11:55

Sporty lotnicze są włączone do zakresu ubezpieczenia (jest opisane na naszej stronie i mamy od zawsze w umowie z ubezpieczycielem wszystkie nasze polisy jako lotnicze, mimo że OWU tego nie mówi wprost, bo jest po prostu ogólne).
Jeśli chodzi o wyłączenie uszkodzeń dysków międzykręgowych i ich następstwa,
to wyłączenie było zawsze wprowadzone przez Hestię, gdyż schorzenia takie są
bardzo częste i nie są wcześniej wykrywane, nie mamy na to już wpływu.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 10 marca 2021, 22:01

Przestaje wspierać PSP z powodu zachowań Mateusza Lubeckiego. Dyskusję na temat ubezpieczeń piloci toczą tutaj a odpowiedzi Mateusz udziela na innej grupie dyskusyjnej. Jeśli tak mają wyglądać działania zarządu PSP które zostało powołane do interesów pilotów to właśnie utraciło moje zaufanie.
Zbyszek Gotkiewicz

migor

Postautor: migor » 11 marca 2021, 06:26

:)) Zbysiu wyluzuj proszę, dobrze wiesz jak ten świat działa i po co się unosisz, no chyba że chcesz włączyć się w promocję.

Miłego dnia aktywnego warunu.

Mirek

Wróć do „Ogólne”