Nowy logotyp Dudek
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Nowy logotyp Dudek
Tak wyglądające nowe logo miało by sens, jakieś 20 lat temu. Bo szło by je dzięki temu łatwo naprasować żelazkiem, albo wyszyć haftem ręcznie na czymkolwiek by się chciało. Obecnie brak ograniczeń Proste kształty jak i forma przydają się tylko na oddziałach geriatrycznych.
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Dziwne są ludzkie reakcje.
Strach, opór przed nowym i krzyk rozpaczy z jednej strony, a z drugiej strony jak wychodzi nowy model smartfona czy auta, to ludziska prześcigają się żeby być pierwszym. I te torebki z butami z Korsa srorsa czy Tomiego na nowy sezon
Strach, opór przed nowym i krzyk rozpaczy z jednej strony, a z drugiej strony jak wychodzi nowy model smartfona czy auta, to ludziska prześcigają się żeby być pierwszym. I te torebki z butami z Korsa srorsa czy Tomiego na nowy sezon
Mariusz Kilian
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Za Wikipedią:
dudek, ptak, ‘upupa’, ‘hupek’, od głosu nazwany duda (hupak na Łużycach; w cerkiewnem wdod, wdid, rus. udod, małorus. wudwud), dud jeszcze u Czechów; nazwa dla ‘smrodu’, od nieczystego gniazda jego, więc »prześmiardł dudkami przez skórę« (nieraz u Potockiego). Orła na drobnych monetach polskich, zygmuntowskich, przezywano żartobliwie dudkiem, więc monetę samą tak nazywano, i już Rej stroił z tego żarty (»dudka wymieniać«, t. j. ptaka zamiast grosza); z polskiego dudka wzięli Niemcy Düttchen, co wróciło do nas jako dytek, dydek (‘sześciogroszówka dawna’, ‘dwa grajcary’).
dudek, ptak, ‘upupa’, ‘hupek’, od głosu nazwany duda (hupak na Łużycach; w cerkiewnem wdod, wdid, rus. udod, małorus. wudwud), dud jeszcze u Czechów; nazwa dla ‘smrodu’, od nieczystego gniazda jego, więc »prześmiardł dudkami przez skórę« (nieraz u Potockiego). Orła na drobnych monetach polskich, zygmuntowskich, przezywano żartobliwie dudkiem, więc monetę samą tak nazywano, i już Rej stroił z tego żarty (»dudka wymieniać«, t. j. ptaka zamiast grosza); z polskiego dudka wzięli Niemcy Düttchen, co wróciło do nas jako dytek, dydek (‘sześciogroszówka dawna’, ‘dwa grajcary’).
Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Dla mnie dziwne jet to, że tworząc nowe logo nie kierowano się kształtem pochodnym od kształtu "paralotni"
Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Logotypem triple 7 jest szachownica, Skywalka coś w kształcie litery V, Advans ma doszyte uszka, Ozon ma łuczki Gin ma banana na natarcia. Dudek miał dzikie węże ale widzę, że od pewnego czasu szuka bardziej wyrazistej grafiki. Wcześniej pojawiło się szczerbare natarcie (ciekawe czy jest w tym kod binarny jak w spadochronie marsjańskiego łazika) a teraz pojawi się logo rodem z Minercrafta.
Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
Już wiem. To jest genialne !
Nowe Logo nawiązuje głównie do skrzydeł Snake.... tzn byla taka gierka na nokii i tak właśnie wygladała
Nowe Logo nawiązuje głównie do skrzydeł Snake.... tzn byla taka gierka na nokii i tak właśnie wygladała
Łukasz Prokop
- Marcus Biesioroff
- Latam: Tylko Swobodnie
Zbyszek Gotkiewicz pisze:ciekawe czy jest w tym kod binarny jak w spadochronie marsjańskiego łazika...
Dudek na swoim fejsbuniu pisze:Pierwszą próbą było wprowadzenie kilka lat temu tak zwanej sygnatury na natarciu, wykorzystującej istniejące cięcia techniczne. Sygnatura była krokiem do przodu w identyfikacji wizualnej skrzydeł Dudek. Kiedy widziało się kilka paralotni lecących wprost na obserwatora, to jednoznacznie mógł on rozpoznać konstrukcje polskiego producenta. O to chodziło.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują
-
Blazej pisze:. Mnie bardziej interesuje ile osób z tej grupy krytyków kiedykolwiek kupiło lub miało zamiar kupić dudkowe skrzydło a teraz jak zwykle ma najwięcej do powiedzenia.
Ja posiadam dwa skrzydła Dudek. Nemo XX, oraz Optic2. Optic2 trochę mnie straszy, tym bardziej, że ostatnio rzadko latam, więc teraz latam na Nemo. Ale chcę go zmienić na niskie B, a Dudek takiego w swojej ofercie nie posiada. Iw sumie nie wiem co kupię z segmentu niskiego B.
- Blazej
- Doświadczenie: Sympatyk
7van.krzysztof pisze:Blazej pisze:. Mnie bardziej interesuje ile osób z tej grupy krytyków kiedykolwiek kupiło lub miało zamiar kupić dudkowe skrzydło a teraz jak zwykle ma najwięcej do powiedzenia.
Ja posiadam dwa skrzydła Dudek. Nemo XX, oraz Optic2. Optic2 trochę mnie straszy, tym bardziej, że ostatnio rzadko latam, więc teraz latam na Nemo. Ale chcę go zmienić na niskie B, a Dudek takiego w swojej ofercie nie posiada. Iw sumie nie wiem co kupię z segmentu niskiego B.
Chodziło mi bardziej o komentarze na FB bo tam po znawcach himalaizmu, zdobywania K2, taternictwa i akcji ratunkowych w jaskiniach właśnie obudziła się rzesza fachowców od marketingu i logotypów, którzy nigdy nie mieli nic wspólnego z Dudkiem.
Z ciekawości zapytam Ciebie czy gdyby Dudek miał w ofercie skrzydło, które Cie interesuje kupiłbyś czy też nie z tym nowym logotypem?
- prokopcio
Lub tak jak wspomniałem Nokia Retro GameZbyszek Gotkiewicz pisze:logo rodem z Minercrafta.
Łukasz Prokop
- der
Gdyby to logo dotyczyło określonego produktu , w limitowanej serii to miało by sens !
Ale kupno nemo z logiem przypominającym grę snake?
Tego typu zagranie marketingowe spóźniło się o jakieś 7 lat od czasu wypuszczenia pierwszego snake'a. Teraz to wygląda jedynie jak dorabianie ideologii na siłę.
Pamiętam logotyp tej gierki, ale nie wyglądał tak jak powyżej.
Tak sobie wymyślili, zrobili to będą zbierać tego żniwo. A mogli to pokazać 1 kwietnia, zawsze można by się wycofać rakiem
Ale kupno nemo z logiem przypominającym grę snake?
Tego typu zagranie marketingowe spóźniło się o jakieś 7 lat od czasu wypuszczenia pierwszego snake'a. Teraz to wygląda jedynie jak dorabianie ideologii na siłę.
Pamiętam logotyp tej gierki, ale nie wyglądał tak jak powyżej.
Tak sobie wymyślili, zrobili to będą zbierać tego żniwo. A mogli to pokazać 1 kwietnia, zawsze można by się wycofać rakiem
- Załączniki
-
- snake2.png (83.62 KiB) Przejrzano 3662 razy
-
- Bez tytułu.png (231.17 KiB) Przejrzano 3668 razy
-
- Latam: Tylko z Napędem
der pisze:A mogli to pokazać 1 kwietnia, zawsze można by się wycofać rakiem
No tak nie do końca Jeśli to jest poważna zmiana loga, a na taką wygląda, to nie jest to tylko zmiana znaczka na stronie, a o wiele szersze działania. Nie jest to tak prosto odkręcić, zwłaszcza jeśli poszły za tym już jakieś inwestycje.
-
Blazej pisze:Z ciekawości zapytam Ciebie czy gdyby Dudek miał w ofercie skrzydło, które Cie interesuje kupiłbyś czy też nie z tym nowym logotypem?
Pewnie to głupie, ale raczej bym nie kupił. Nie lubię firm/marek, które nie wsłuchują się w głos swoich fanów i nabywców. W przypadku nowego logo Dudka ich głos jest w zasadzie jednomyślny...NIE. I jeśli Dudek to NIE oleje, to raczej przestawię się na inną markę, choć od 11 lat jestem (a w zasadzie już byłem) ich fanem.
Mi bardzo podobają się natomiast takie ruchy marketingowe jak zrobiło APCO. Otóż Apco ogłosiło konkurs na zaprojektowanie grafiki na ich skrzydła. Ludzie sami, za darmochę wysyłali fantastyczne projekty i w efekcie moim zdaniem Apco wizualnie ma najfajniejsze skrzydła jakie tylko latają...po prostu cudo.
Dudek dopiero co robił taki trochę półkonkurs na nazwy dla kolorystyki swoich skrzydeł, ale to był tylko półkonkurs z tym tanecznym nazewnictwem.
Czuję, że u mnie też już czas na zmiany i w końcu zacząć latać na czymś innym niż Dudek i pewnie będzie to Apco. Walter może się tylko cieszyć z ruchu Dudka
-
Dudek na FB pisze coś o czymś zupełnie nowym w konstrukcji ich nowych skrzydeł. No to jestem ciekawy co to będzie za rewolucja po full reflexie i shark nosie.
Wieeem. Pewnie ich nowe skrzydła nie będą posiadały linek
Wieeem. Pewnie ich nowe skrzydła nie będą posiadały linek
- der
Jarko_147 pisze:No tak nie do końca Jeśli to jest poważna zmiana loga, a na taką wygląda, to nie jest to tylko zmiana znaczka na stronie, a o wiele szersze działania. Nie jest to tak prosto odkręcić, zwłaszcza jeśli poszły za tym już jakieś inwestycje.
A Voltswagenie słyszał ?
- Blazej
- Doświadczenie: Sympatyk
7van.krzysztof pisze:Blazej pisze:Z ciekawości zapytam Ciebie czy gdyby Dudek miał w ofercie skrzydło, które Cie interesuje kupiłbyś czy też nie z tym nowym logotypem?
Pewnie to głupie, ale raczej bym nie kupił. Nie lubię firm/marek, które nie wsłuchują się w głos swoich fanów i nabywców. W przypadku nowego logo Dudka ich głos jest w zasadzie jednomyślny...NIE. I jeśli Dudek to NIE oleje, to raczej przestawię się na inną markę, choć od 11 lat jestem (a w zasadzie już byłem) ich fanem.
Mi bardzo podobają się natomiast takie ruchy marketingowe jak zrobiło APCO. Otóż Apco ogłosiło konkurs na zaprojektowanie grafiki na ich skrzydła. Ludzie sami, za darmochę wysyłali fantastyczne projekty i w efekcie moim zdaniem Apco wizualnie ma najfajniejsze skrzydła jakie tylko latają...po prostu cudo.
Dudek dopiero co robił taki trochę półkonkurs na nazwy dla kolorystyki swoich skrzydeł, ale to był tylko półkonkurs z tym tanecznym nazewnictwem.
Czuję, że u mnie też już czas na zmiany i w końcu zacząć latać na czymś innym niż Dudek i pewnie będzie to Apco. Walter może się tylko cieszyć z ruchu Dudka
Ze względu na winglety nigdy nie podobał mi się Advance. Ale pewnego razu kolega mi powiedział:" przecież i tak z dołu tego nie widzisz, spróbuj się przelecieć". Wciąż mocno zdegustowany ale jednocześnie ciekawy dałem szansę Sigmie 6. Po pierwszym locie wystawiłem swoje Apco Bagheera 2 na sprzedaż i do dnia kiedy wskoczyłem na Zeno latałem na Advance. Wciąż mam tandem Bibeta 6. Gdyby przyszło im do głowy dodać po jeszcze jednym winglecie i zmienić logo na kota w butach bez utraty na osiągach, bezpieczeństwie i tym wszystkim czym Advance zdobył moje zaufanie to mam to gdzieś. Kwestia priorytetów chyba.
-
Dopiero teraz się zorientowałem, że nowe logo niejako dogania zmiany stylistyczne wprowadzane już wcześniej - np. wzór krawędzi natarcia nowych konstrukcji też przypomina "węża", o którym pisał @prokopcio
Zresztą, gdy kolorystyka tego nowego logo została dostosowana do kontekstu to nie wygląda ono już tak bardzo źle:
Zresztą, gdy kolorystyka tego nowego logo została dostosowana do kontekstu to nie wygląda ono już tak bardzo źle:
-
Sorry Panowie, ale piszę z lekka po pijaku. To nowe Dudkowe logo zaczęło mi się nawet trochę podobać
- micro
- Kontakt:
7van.krzysztof pisze:Sorry Panowie, ale piszę z lekka po pijaku.
Wtedy to dużo zaczyna się podobać... .
Roman Michalak