Seminarium dla instruktorów lotniowych i paralotniowych

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
Arek Pomarański
Doświadczenie: Instruktor

Seminarium dla instruktorów lotniowych i paralotniowych

Postautor: Arek Pomarański » 21 września 2021, 14:24

W dniu 23 października 2021 (sobota) w Sobótce odbędzie się seminarium dla instruktorów lotniowych i paralotniowych.
Rozpoczęcie zajęć o godzinie 12.00.
Tematem seminarium będzie omówienie ostatnich zmian w prawie dotyczących paralotniarstwa, ubezpieczeń oraz interpretacji niektórych przepisów przez ULC.
Organizator: Stowarzyszenie Instruktorów Lotniowych i Paralotniowych.
Ze względów logistycznych bardzo prosimy o zapisywanie się na seminarium na stronie:
https://paragliding.com.pl/terminarz/

Adres:
Hotel Miś
Ul. Adama Mickiewicza 4
55-050 Sobótka

Arek Pomarański

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Re: Seminarium dla instruktorów lotniowych i paralotniowych

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 września 2021, 08:08

Wydaje mi się, że wygodniej dla wszystkich byłoby przedstawić te zmiany w prawie tutaj. Przecież nie da to jakieś drastyczne zmiany a jedynie porządkowanie jednego bałaganu następnym bałaganem.
Zbyszek Gotkiewicz

matgaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 22 września 2021, 10:20

Ja nie jestem instruktorem, a też bym się chętnie zapoznał z tematem zmian w interpretacjach ULC. To jest temat ważny dla każdego pilota.

fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 22 września 2021, 10:47

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wydaje mi się, że wygodniej dla wszystkich byłoby przedstawić te zmiany w prawie tutaj. ..

To jest najzwyczajniej logiczne i takie sa zreszta trendy w dobie zarazy. Ze dpowiedzialni za swoje czyny ludzie, zaczynaja szanowac czyjes prywatne zdrowie, czas i pieniadze (idiotycznie tracone na logistyke dalekiego przemieszczania).

Po opublikowaniu materialow w danym temacie(obowiazujace prawo nie jest tajne choc w sposob tajniacki, czesto uknute...), kto jest czym zainteresowany, moglby publicznie dopytywac o interpretacje -np. zaproszonego do dyskusji prawnika z PSP?.

Chyba ze organizator sam zamierza innych "pytac o droge"- od tego jest dzis szerokopasmowy przesyl danych(i np. GPSy). Nie trzeba juz takiemu zagubionemu, bezposrednio wskazywac kierunku, gestykulujac dosadnie paluchami. Ale jesli ktos tego bardzo potrzebuje, to i videofoniczny przekaz(zamiast redagowania tekstu), jest jeszcze latwiejszy do zapisu i udostepnienia.

Tyle ze jesli o prawo chodzi to zamiast specjalnego ogladania czyjejs facjaty, zdecydowanie praktyczniejsze sa odniesienia tekstowe do wyraznie wskazanych zapisow paragrafow.

Awatar użytkownika
tooosh
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: tooosh » 22 września 2021, 16:52

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wydaje mi się, że wygodniej dla wszystkich byłoby przedstawić te zmiany w prawie tutaj.

Termin i miejsce wynika pewnie z tego, że będzie się tam odbywał kurs instruktorski.
http://www.SRUdoChmury.pl

Marcin Duszyński

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 września 2021, 19:10

tooosh pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wydaje mi się, że wygodniej dla wszystkich byłoby przedstawić te zmiany w prawie tutaj.

Termin i miejsce wynika pewnie z tego, że będzie się tam odbywał kurs instruktorski.

Wydaje mi się, że zainteresowanych czynnych instruktorów jest dużo więcej niż wybierających się na kurs. Tym bardziej, że będzie jeszcze kurs instruktorski organizowany przez Pecia. Dlatego wiedza o zmianach powinna być udostępniona wszystkim zainteresowanym nad którymi pieczę sprawuje SILP.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: fotolot » 22 września 2021, 21:53

Zbyszek Gotkiewicz pisze:
tooosh pisze:

".. będzie jeszcze kurs instruktorski organizowany przez Pecia...

Nie mialem przyjemnosci kontaktow osobistych ale kojarze Pecia z dosc zamierzchlych zlotow w Rewalu.
Jako ze jest rowniez uznanym konstruktorem , to mi wystarcza aby wzbudzic wstepna sympatie i zaufanie do Czlowieka.(Czesi zaufali poprawnym konstruktorom prawie 30 lat temu i od dawma sa druga najwieksza po USA mikrolotowa potega na swiecie)

Czy to, ze ma prawo nauczac, nowych polskich nauczycieli ,moze oznaczac przelamanie dotychczasowego dyktatorstwa ? W "jedynym mozliwym, haniebnym sposobie weryfikacji, dla uzyskania prawa dysponowania w RP takimi kwitkami?
Ostatnio zmieniony 22 września 2021, 22:46 przez fotolot, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 września 2021, 22:14

Jeśli chodzi o Pecia to jego osoba gwarantuje najwyższy poziom prowadzonego szkolenia i wygląda na to, że zabiegi mające na celu blokowanie szkoleń instruktorskich w innych ośrodkach niż powiązanych z założycielami SILP właśnie stały się historią.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Ogólne”