Afera na FB

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
Bulba
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Sympatyk

Afera na FB

Postautor: Bulba » 20 czerwca 2022, 16:49

Jeden z polskich zawodników, pilot powszechnie znany, wrzucił na FB coś takiego:

KONKURS! Dzisiaj rano na najwiekszej grupie paralotniowej - 9500 czlonkow, wrzuciłem post. Nowy produkt, konstrukcja ryje beret i jest naprawdę warta uwagi. W dodatku totalna nisza. W zadna dystrybucje sie nie bawię, zadne prowizje, sprzet zapłacony, i to niemalo.
Post zniknal, wiec wrzucam ponownie, z jasnym naglowkiem ze nie mam zadnego zysku z niego. Pojawily się lajki i pytania, a post usunięty w 20min i info od moderatora, ze on handluje konkurencyjnym i choc sie nie boi to mnie usuwa i banuje.
Pytanie konkursowe. Ile produktow konkurencji sprzedał w tym roku moderator - czym pochwalil sie w usunietej wiadomości.
Dla najblizszego wyniku fejm w postaci fb story. Pogladowo faktyczny SPAM który moderatorom nie przeszkadza - bo to ich spam.

a.jpg
a.jpg (117.29 KiB) Przejrzano 4322 razy

b.jpg
b.jpg (129.54 KiB) Przejrzano 4322 razy

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Afera na FB

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 20 czerwca 2022, 17:58

Nie mam fejsa :(
Zbyszek Gotkiewicz

SP8EBC
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 20 czerwca 2022, 18:06

Przecież i tak to zaraz wyleci, bo interlokutorzy dogadają się na boku i ustalą, że spraae jest niebyła.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 20 czerwca 2022, 22:17

SP8EBC pisze:Przecież i tak to zaraz wyleci, bo interlokutorzy dogadają się na boku i ustalą, że spraae jest niebyła.

Sadzac po zrzutach ekranu, to sprawa jest sprzed 2 tygodni. Chcialem sprawdzic, wszedlem na ta grupe i... wyglada na to, ze tez jestem zbanowany, choc nie przypominam sobie, zebym tak kiedykolwiek wchodzil.
Wyglada na to, ze komus srogo peron odjechal.

Zrzut ekranu 2022-06-20 221428.jpg
Zrzut ekranu 2022-06-20 221428.jpg (34.03 KiB) Przejrzano 4184 razy

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 20 czerwca 2022, 23:07

Nie. To zostało ocenzurowane. Tak samo wyrok, który wrzucił Jarda. Zresztą Jarda przez niecały dzień był tam moderatorem.
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 21 czerwca 2022, 11:17

A kto jest wlascicelem tej grupy?

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 21 czerwca 2022, 11:26

Skytrekking. Ale conajmniej jeden moderator jest dobrym kolegą Pomarańskiego.
Mateusz Lubecki

mikołaj

Postautor: mikołaj » 21 czerwca 2022, 11:34

conajmniej jeden moderator jest Pomarańskim :D

JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 21 czerwca 2022, 13:09

Tydzień temu zwróciłem uwagę administratorowi i moderatorom że banują ludzi i nie pozwalają swobodnie się wypowiadać w tematach związanych ze sprzętem paralotniowym i wypadkach które mają miejsce w szkołach. Poprosiłem o rozsądek i odblokowanie kilku użytkowników oraz zaapelowałem o wolność słowa w internecie w tematach paralotniowych. Wytworzyła się trochę gówno-burza ponieważ mój post został olajkowany przez dużą grupę pilotów w rezultacie czego niefajnie zapewne było wywalić również mój publiczny apel. Skontaktowano się ze mną prywatnie gdzie tłumaczyłem pół godziny że takie postępowanie w największej grupie paralotniowej która ma ponad 9500 członków jest bardzo niezdrowe, bo zatykane są usta pilotom i ograniczana jest wolność słowa. Zaproponowano mi rolę moderatora skoro jestem taki mądry. Zgodziłem się mimo że innych obowiązków mam dużo ale podkreśliłem że przywrócę wszystkich tych których zablokowano bo są pilotami i będę traktował każdy SPAM sprawiedliwie. Inaczej mówiąc zacząłem w ciągu jednego dnia wywalać ze ściany głównej grupy SPAM szkół i SPAM ze sprzedażą sprzętu aby ściana główna grupy była przejrzysta i posiadała dobry content. Nie usuwałem żadnych postów związanych z PG i komentarzy innych ludzi. Niestety administrator dnia następnego stwierdził że lepiej będzie jak szkoły się będą mogły ogłaszać a handlarze nie, co według mnie nie jest sprawiedliwe. Bo jedni mogą spamować którzy też sprzedają sprzęt a inni nie. Dziwne. Obiecane było że grupa zostanie wolna i będzie wolność słowa, ale niestety nie wytrzymało to ani 24 godzin bo mój post odnośnie wyroku prawnego względem polskiego instruktora, gdzie były podane tylko inicjały został skasowany. Nawet w orzeczeniu sądowym są inicjały aby nie dochodziło do naruszania dóbr. Tego samego dnia poprosiłem o usunięcie mnie z roli moderatora bo doszedłem do wniosku że nie będzie sprawiedliwości i wolności słowa. Wielu pilotów było oburzonych tym że rzeczy ważne są usuwane a rzeczy mniej istotne promowane. Inni piloci zaczęli mnie namawiać abym założył na FB nową grupę pt. PARALOTNIARSTWO - BEZ CENZURY, ale doszedłem do wniosku że nie mam już siły. Powiem szczerze że jestem strasznie zniesmaczony kolesiostwem, banowaniem i zatykaniem ust ludziom którzy tak jak ja są pilotami i mają takie same prawa. Niektórzy instruktorzy np. Janek Rentowski poszedł tak daleko że nazwał mnie w jednym komentarzu agentem czeskim który pobanuje wszystkich dookoła i zabroni posługiwania się językiem polskim - pojechał po bandzie jednym słowem. W rezultacie to dzięki mnie może teraz reklamować swoją szkołę bo wcześniej jego posty były usuwane - zobaczymy jak długo biorąc pod uwagę intensywność jego spamu w różnych wątkach. Musiałem się też prosić administratora aby odblokował poszkodowanego pilota z wypadku SIV mimo że nikomu nic nie zrobił a tylko wrzucił swoją relację z wypadku i zdjęcia z obrażeń - jako przestrogę. Wtedy zacząłem się zastanawiać czy jestem normalny. Nigdy mi nie chodziło o to aby srać do własnego gniazda ale o to aby można było dyskutować na wszystkie tematy nawet te bardzo trudne. Niestety nie da się, bo posty są kasowane które dotyczą pilotów, czy instruktorów gdzie podane są inicjały. Pomijał już że niewygodny SPAM który nie leży mocno w interesie innych jest nadal usuwany. Takie to nasze polskie największe fejsbookowe forum. Próbowałem wytłumaczyć Piotrowi ponieważ był moim kursantem na SIV w 2008 roku że skoro stworzył coś tak dużego z taką liczbą użytkowników to dobrze by było aby się totalnie od tego odciął (bo prowadzi interes paralotniwoy), a jak już chce moderować, banować to niech to ma jakiś sens i jest sprawiedliwe, bo niszczy to co zrobił, ale i również źle to wpływa na jego imię oraz image jego szkoły. Po 4 dniach później zmienił warunki postowania a czy dalej jest jak było przed moim apelem tego nie wiem bo szczerze to przestałem śledzić i inwestować swój czas. Widzę natomiast że dodał dwóch moderatorów Kamona i Arka Pomarańskiego :D. Do moderacji Kamona nie mam nic, natomiast mógłbym mieć pewne zastrzeżenia czy Arek nadaję się na rolę moderatora biorąc pod uwagę wszystkie inne okoliczności. To tak ode mnie aby było jasne co i jak. Pozdrawiam.
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 21 czerwca 2022, 13:35

No to mamy jasnosc w temacie Mariolki. Wyglada na to, ze zostalem zabanowany zanim tam sie pojawilem. Nie przypuszczalem, ze jestem taki slawny :)

JaroXS

Postautor: JaroXS » 21 czerwca 2022, 13:38

Tak zostałeś zablokowany. Takich osób było więcej. Chciałem Cię przywrócić ale nie zdążyłem... Przepraszam. :(

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 21 czerwca 2022, 17:33

mikołaj pisze:conajmniej jeden moderator jest Pomarańskim :D

Obrazek

Ty, dopiero teraz zauażyłem :) Aż dziwne, że jeszcze żaden z moich postów nie poszedł do kosza :)
Mateusz Lubecki

SkyTrekking
Kontakt:

Postautor: SkyTrekking » 22 czerwca 2022, 06:59

Widzę, że pewne moje decyzje bolą w szczególności, tych co lubią siadać do klawiatury i pisać, pisać.....nie ważne czy z sensem, czy mądrze itp.
To od początku:
Grupę założyłem ad hoc, z dnia na dzień, bez konkretnego pomysłu dla grupy. Raczej na zasadzie , niech będzie grupa i niech ludzie piszą o lataniu o pozytywach latania na paralotni itp. NIE O NEGATYWNYCH EMOCJACH.

Na początku zasady grupy były takie same jak w dniu usunięcia kryptoreklamy w/w tzw. "zawodnika" chyba od klawiatury :-)
No i zaczęła się jazda :-). Nie ukrywam, że sytuacja mnie zaskoczyła negatywną nagonką i telefonami z różnych źródeł, każdy z własnym prywatnym interesem.
Zarzucono mi, że na mojej grupie, którą sam założyłem, prowadzę własny prywatny folwark reklamowy. Nie jest to zgodne z prawdą.
Od samego początku istnienia grupy usuwałem wszystkie reklamy i ogłoszenia ( szukam, polecam, reklamuję, poszukuję, sprzedam, kupię itp) - było to w zasadach grupy. Usuwałem też reklamy szkół oraz trzymałem się własnych zasad. Po jakimś czasie machnąłem ręką na reklamy szkół i sam zacząłem się też trochę reklamować. Nigdy nie zamieszałem reklam sprzętu co super zawodnik od klawiatury mi zarzucił.

Ale nieoczekiwanie i nagle okazało się, że grupa rozrosła się do największej i jest niezłym medium darmowej reklamy dla wszystkich sprzedających, handlujących żyjących z paralotniarstwa. Więcej, ma tak dużo odbiorców, ze można przeprowadzić publiczny lincz. Idealne miejsce dla wszystkich frustratów, pozwala wywalić publicznie wszystkie negatywne emocje. itp, itd

Moderowanie i usuwanie treści: po pewnym czasie złożyłem to na karb użytkowników, działało świetnie. Post zawodnika od klawiatury też ostał w ten sposób usunięty.

NIE O NEGATYWNYCH EMOCJACH- dlatego nie podobają mi się wpisy tego typu i nie tylko mnie, użytkownikom też. Usuwałem to co było nieakceptowane przez grupowiczów.

Jak ktoś za dużo spamował, był nie reformowany itp, itd to w końcu blokowałem.

Grupa jest tak duża, że co niektórzy zaczęli traktować ją jak " dobro publiczne" Jeśli ktoś ma z tym problem, to firma Meta, udostępnia na FB narzędzia, które każdy ale to każdy za darmo może założyć grupę o dowolnej nazwie i sobie pisać co mu się podoba.

Na ten moment grupa "puszczona jest na żywioł" - to widać po postach. Ponieważ prowadzę firmę i musze zająć się rodziną, życiem, chce jechać na wakacie, to na ten moment nie chce mi już więcej zajmować się tematem jakieś grupy na FB.

Do wszystkich Podsumowując, moja grupa, moje zasady, czy się komuś podoba czy nie. Zawsze mogę zrobić "klik" i problem zniknie.

Ps.
Proponuję cieszyć się lataniem. W życiu trzeba szukać pozytywów jest ich tak mało.
Ostatnio zmieniony 22 czerwca 2022, 08:13 przez SkyTrekking, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 22 czerwca 2022, 07:56

SkyTrekking pisze:

Nie przypominam sobie, zebym wchodzil na ta grupe i jestem na niej zablokowany. To nie pokrywa sie z tym, co piszesz.

SkyTrekking
Kontakt:

Postautor: SkyTrekking » 22 czerwca 2022, 08:10

uriuk pisze:
SkyTrekking pisze:

Nie przypominam sobie, zebym wchodzil na ta grupe i jestem na niej zablokowany. To nie pokrywa sie z tym, co piszesz.

Nie przypominam sobie abym Cię blokował :?: Ale sprawdziłem i 4 latka temu trafiłeś na listę. Możliwe, ze przez przypadek. Nie mam zielonego pojęcia. Zdjąłem blokadę.

SkyTrekking
Kontakt:

Postautor: SkyTrekking » 22 czerwca 2022, 08:16

SkyTrekking pisze:
uriuk pisze:
SkyTrekking pisze:

Nie przypominam sobie abym Cię blokował :?: Ale sprawdziłem i 4 latka temu trafiłeś na listę. Możliwe, ze przez przypadek. Nie mam zielonego pojęcia. Zdjąłem blokadę.

Już wiem, czasem hurtowo blokowałem prośby przyjęcia do grupy, parę lat temu był "atak Azjatów na grupę" możliwe, że wtedy przez przypadek zablokowałem

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 czerwca 2022, 09:05

Przemek Kamon mi mówi, że nie może się od pół roku doprosić żeby go odblokować na pgforum. A pewny jestem że nikim go nie banował.
Zbyszek Gotkiewicz

SkyTrekking
Kontakt:

Postautor: SkyTrekking » 22 czerwca 2022, 09:26

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Przemek Kamon mi mówi, że nie może się od pół roku doprosić żeby go odblokować na pgforum. A pewny jestem że nikim go nie banował.

HA ! Z tej strony Cię Zbyszku nie znałem, ale coś w trawie piszczy bo minęło 6-miesięcy i nic :lol:

JaroXS

Postautor: JaroXS » 22 czerwca 2022, 11:26

SkyTrekking pisze:
Do wszystkich Podsumowując, moja grupa, moje zasady, czy się komuś podoba czy nie. Zawsze mogę zrobić "klik" i problem zniknie.

Piotrze, trzeba było tak od razu wszystkim napisać, i podpiąć to w regulaminie grupy, że Twoja i Twoje zasady. Wtedy by było jasne że robisz to co uznasz za stosowne. Wtedy by było jasne że użytkownicy nie mogą tego odbierać jako paralotniowe dobro publiczne i miejsca w którym można się podzielić o lataniu wszystkim z kimkolwiek wskazując publicznie od kogo kupili sprzęt. Chwalić sprzedawców publicznie i ich krytykować za usługi. Publikować zdjęć z wypadków paralotniowych, dyskutować publicznie na ten temat z innymi pilotami itd.

Twierdzisz że puściłeś grupę na żywioł, pytanie w takim razie kto wywalił mój post o zakazu prowadzenia szkoleń paralotniowych na mocy wyroku sądowego w którym podane były inicjały?

Myślę że frustracja powstała z tego powodu że użytkownicy Twojej grupy chcieliby z niej korzystać inaczej niż Ty chcesz/chciałeś...

Oczywiście zgadzam się z faktem że każdy może sobie założyć własne grono wzajemnej adoracji, ale wątpię czy to na pewno jest dobra droga.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 czerwca 2022, 12:07

Wydaje mi się, że usuwaniem wiadomości i informacji to zwykła cenzura. Można się zastanowić nad usuwaniem komentarzy, szczególnie tych głupich, agresywnych, szkodliwych, ale informacja musi być dostępna. Nawet jeśli jest to komuś niewygodne.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Ogólne”