Pakowanie zapasu w warunkach polowych

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
JakubM
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Pakowanie zapasu w warunkach polowych

Postautor: JakubM » 24 marca 2023, 13:09

Od kilku lat gdy przychodzi czas na przełożenie zapasu zanim oddam zapas do doświadczonego pakowacza sam ćwiczę technikę pakowania bez specjalistycznych narzędzi - ot tak na wszelki wypadek gdyby przyszło mi to robić np. na wyjeździe.

Z układaniem zapasu na podłodze czy stole nie miałem większych problemów. Kłopoty zaczynały się gdy przychodziło do układania lin.

Robienie tego na samych palcach dwóch rąk jest mocno upierdliwe. Kombinowanie z długopisami też niewiele pomaga. W terenie będąc zmuszonym do składania na trawie pewnie bym sobie zrobił przyrząd z patyków wbitych w ziemię (jeszcze nie próbowałem) - ale w domu na podłodze to odpada.
Dziś wpadłem na inny pomysł który okazał się strzałem w dziesiątkę: liny zaplatam na palcach stóp :)

A jakie Wy macie triki użyteczne podczas składania?

Polecam filmy instruktażowe Companiona - są naprawdę dobre choć dotyczą ich produktów. Tutaj jeden z nich:

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Pakowanie zapasu w warunkach polowych

Postautor: uriuk » 24 marca 2023, 13:31

JakubM pisze:Robienie tego na samych palcach dwóch rąk jest mocno upierdliwe. Kombinowanie z długopisami też niewiele pomaga.

Zlej baletnicy...

JakubM

Postautor: JakubM » 24 marca 2023, 16:04

uriuk pisze:

Doprecyzuję, że chodzi o złożenie zapasu by z nim dalej latać, a nie o jego upchnięcie do koperty na zjazd tyrolką.

Czy z Twojego doświadczenia bawienie się w zakładanie gumek na liny jest nadmiarowe i w warunkach polowych można je pominąć?

JaroXS
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 24 marca 2023, 19:18

JakubM pisze:Od kilku lat gdy przychodzi czas na przełożenie zapasu zanim oddam zapas do doświadczonego pakowacza sam ćwiczę technikę pakowania bez specjalistycznych narzędzi - ot tak na wszelki wypadek gdyby przyszło mi to robić np. na wyjeździe.

Z układaniem zapasu na podłodze czy stole nie miałem większych problemów. Kłopoty zaczynały się gdy przychodziło do układania lin.

Robienie tego na samych palcach dwóch rąk jest mocno upierdliwe. Kombinowanie z długopisami też niewiele pomaga. W terenie będąc zmuszonym do składania na trawie pewnie bym sobie zrobił przyrząd z patyków wbitych w ziemię (jeszcze nie próbowałem) - ale w domu na podłodze to odpada.
Dziś wpadłem na inny pomysł który okazał się strzałem w dziesiątkę: liny zaplatam na palcach stóp :)

Polecam filmy instruktażowe Companiona - są naprawdę dobre choć dotyczą ich produktów. Tutaj jeden z nich:

Nie mam zadnych trikow. Z doswiadczenia jezeli liny sa ok to w dupie mam jak material poskladany ;)
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 24 marca 2023, 21:31

JakubM pisze:
Czy z Twojego doświadczenia bawienie się w zakładanie gumek na liny jest nadmiarowe i w warunkach polowych można je pominąć?

Zalozenie gumek na prawidlowo zlozone linki jest latwiejsze niz zalozenie gumki na wlosy 7-latki. Jak sobie nie radzisz, to popros jakas 7-latke moze?

Awatar użytkownika
tooosh
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: tooosh » 24 marca 2023, 21:40

JakubM pisze:Robienie tego na samych palcach dwóch rąk jest mocno upierdliwe. Kombinowanie z długopisami też niewiele pomaga. W terenie będąc zmuszonym do składania na trawie pewnie bym sobie zrobił przyrząd z patyków wbitych w ziemię (jeszcze nie próbowałem) - ale w domu na podłodze to odpada.

Ale po co liny zaplatać na czymś? Kładziesz ciężarek na końcu lin i układasz je w S na podłodze. Kołkownica może mieć sens jak robisz to często.
https://youtu.be/CFWbF6aOtss?t=1872

Lepiej układać tak, jak producent przewiduje ;)

JakubM pisze:Czy z Twojego doświadczenia bawienie się w zakładanie gumek na liny jest nadmiarowe i w warunkach polowych można je pominąć?

Ostatnio wrzucałeś film z zaplątanej paki. Liny lepiej mieć uporządkowane, choćby gumkami z dętki czy wyciętymi z rękawiczki. Możesz kilka wrzucić w uprząż na zapas.
http://www.SRUdoChmury.pl

Marcin Duszyński

JakubM

Postautor: JakubM » 24 marca 2023, 23:03

tooosh pisze:Ale po co liny zaplatać na czymś? Kładziesz ciężarek na końcu lin i układasz je w S na podłodze. Kołkownica może mieć sens jak robisz to często.
https://youtu.be/CFWbF6aOtss?t=1872

Może mam zbyt wygórowane wymagania do tego jak to wszystko ma wyglądać po złożeniu. Akceptacja, że czasza też nie wygląda idealnie jak w instrukcji trochę mi zajęła. Pozostaje mi praca albo nad swoimi oczekiwaniami, albo nad techniką ;-)

Na marginesie to na tym podlinkowanym filmie widzę błąd pakowania - liny powinny być wyrównane od taśm, a luz na środkowych linach zebrany w czaszy. Na filmie wyrównano od czaszy stąd różne liny mają różną długość.

JakubM

Postautor: JakubM » 24 marca 2023, 23:05

uriuk pisze:Zalozenie gumek na prawidlowo zlozone linki jest latwiejsze niz zalozenie gumki na wlosy 7-latki. Jak sobie nie radzisz, to popros jakas 7-latke moze?

Skąd wysunąłeś wniosek, że zakładanie gumek to dla mnie problem?
Na Twoim filmie gumek nie zakładają wcale - może się boją? może im zasugerujesz konsultacji 7-latki?

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 24 marca 2023, 23:48

Dorabiasz ideologie do bardzo prostej czynnosci, wiec to ty robisz z tego problem.
Zloz cwiczebnie zapas 200-300 razy i ci przejdzie, a sam proces zacznie wychodzic bez zbednego udziwniania.
Podpowiem ci, ze szybciej otwieraja sie zapasy ulozone niezbyt starannie. Jesli masz problem z zaakceptowaniem tego faktu to wykonaj proby w locie. Sam to zauwazysz. Jakies 10-20 otwarc pownno wystarczyc.
Kiedy uczylem sie skladac spadochrony, trzeba bylo zrobic to 100 razy bezblednie pod rzad. Kazdy blad resetowal licznik. Na dodatek, dla utrwalenia pamieci, nalezalo przyniesc lisc z drzewa stojacego po drugiej stronie lotniska w bodaj 15 min.

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 27 marca 2023, 22:47

JakubM pisze:Z układaniem zapasu na podłodze czy stole nie miałem większych problemów. Kłopoty zaczynały się gdy przychodziło do układania lin.

Kuba, wpadnij kiedyś do mnie to przećwiczymy.

Pozdr.
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Wróć do „Ogólne”