Nowe granice strefy KPN

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
Staszek Gwara
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Nowe granice strefy KPN

Postautor: Staszek Gwara » 02 czerwca 2023, 20:08

Zrobiłem szybki skrypt (a raczej ChatGPT zrobił :D) żeby zwizualizować nowe granice strefy KPN w/g niesławnego projektu rozporządzenia.

Wygląda na to że możemy pożegnać się ze startowiskiem na Wołowej Górze, będzie w granicach nowej strefy w której latanie bez napędu jest zabronione.

Mapka: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit? ... Lbk61_pRaI
Załączniki
Screenshot 2023-06-02 200444.jpg
Screenshot 2023-06-02 200444.jpg (449.88 KiB) Przejrzano 9776 razy

matgaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Re: Nowe granice strefy KPN

Postautor: matgaw » 02 czerwca 2023, 21:00

Czy próbowałeś robić to także dla innych Parków Narodowych?

matgaw

Postautor: matgaw » 02 czerwca 2023, 21:01

Staszek Gwara pisze:Wygląda na to że możemy pożegnać się ze startowiskiem na Wołowej Górze, będzie w granicach nowej strefy w której latanie bez napędu jest zabronione.

To nie jedyna konsekwencja - wszelkie przeloty z Cernej Hory do Polski staną się nielegalne.

Staszek Gwara

Postautor: Staszek Gwara » 02 czerwca 2023, 21:10

Mogę machnąć na prędkości dla innych, jakiś konkretny Cię interesuje?

Tak, ogólnie konsekwencje zakazu lotów dla swobodnych nad PN są znacznie poważniejsze. Wrzucam bo może ktoś sobie pomyślał "no trudno, będzie zakaz to będzie, i tak na Kopę trzeba było mieć zezwolenie", a tutaj bonusowy zonk. Startowisko które do tej pory było poza strefą i było całkowicie legalne stanie się nielegalne.
Ostatnio zmieniony 02 czerwca 2023, 21:23 przez Staszek Gwara, łącznie zmieniany 1 raz.

Zbig

Postautor: Zbig » 02 czerwca 2023, 21:23

Hej. Piszesz Staszku o projekcie nowej strefy EPR 13 nad KPNem. Aktualna strefa, niestety, też sięga nad Wołówkę. Nawet bez jej powiększenia, jeśli dojdzie do wprowadzeniu zakazu latania statków bez napędu w EPRach, nie będzie już startowiska po polskiej stronie Karkonoszy, z którego moglibyśmy legalnie startować:(
Kolega porównał:
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 99987&z=12
Pozdrawiam
Zbyszek

matgaw

Postautor: matgaw » 02 czerwca 2023, 21:26

Kolejnym absurdem tej sytuacji jest fakt, że strefa KPN nie rozciąga się nad KPN, a nad całym pogórzem - czyżby dyrektorzy parku nie wiedzieli, jakie granice ma ich park narodowy?

Staszek Gwara

Postautor: Staszek Gwara » 02 czerwca 2023, 21:29

Zbig pisze:Hej. Piszesz Staszku o projekcie nowej strefy EPR 13 nad KPNem. Aktualna strefa, niestety, też sięga nad Wołówkę. Nawet bez jej powiększenia, jeśli dojdzie do wprowadzeniu zakazu latania statków bez napędu w EPRach, nie będzie już startowiska po polskiej stronie Karkonoszy, z którego moglibyśmy legalnie startować:(
Kolega porównał:
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 99987&z=12
Pozdrawiam
Zbyszek

Faktycznie, masz rację :(

Wołówka była legalna bo leży poza granicami KPN (przynajmniej w/g ich GIS). Teraz będzie nielegalna tak jak piszesz. Swoją drogą wie ktoś jaką logiką kierują się tworząc strefę znacznie wykraczającą poza granice PN? Chcą objąć też otulinę? Czy może granice KPN też się zmienią?

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 02 czerwca 2023, 23:07

Panowie. Nie ma co biadolić, tylko trzeba pisać niezwłocznie pisma do autorstwa tegoż..... Tworu legislacyjnopodobnego. Żeby potem nikt Wam (nam) nie powiedział, że przecież nikt nie zgłaszał żadnych uwag. Forum internetowe, to nie jest miejsce na prowadzenie konsultacji społecznych.

Czasy poprawności politycznej i głaskania się po główkach dawno się skończył.
Załączniki
ulc_pismo_3_r.jpg
ulc_pismo_3_r.jpg (655 KiB) Przejrzano 9708 razy
ulc_pismo_2_r.jpg
ulc_pismo_2_r.jpg (692.16 KiB) Przejrzano 9708 razy
ulc_pismo_r.jpg
ulc_pismo_r.jpg (536.92 KiB) Przejrzano 9708 razy
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

matgaw

Postautor: matgaw » 03 czerwca 2023, 00:31

Staszek Gwara pisze:Mogę machnąć na prędkości dla innych, jakiś konkretny Cię interesuje?

Pytałem tak ogólnie o wszystkie - bo podejrzewam, że jest tam też trochę innych smaczków, a bez sprawdzenia każdego nie wyłapiemy tego.

Na pewno najbardziej interesujące są te położone w górach - Tatrzański, Pieniński, Bieszczadzki, Babiogórski, Gorczański, Gór Stołowych

Tak strzelam, że w przypadku Bieszczad pewnie też się rozlali na cały teren który jest jakkolwiek pagórkowaty... a w Tatrach jestem ciekawy czy jakiś fikołek odstawili.

Awatar użytkownika
pepperoni
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: pepperoni » 03 czerwca 2023, 23:55

Narysowałem większość stref z projektu rozporządzenia. Kilku zabrakło, bo i czasu mi zabrakło:
https://www.google.com/maps/d/u/0/edit? ... sp=sharing

matgaw

Postautor: matgaw » 05 czerwca 2023, 13:12

No i dzięki nowym granicom Wielkopolskiego Parku Narodowego, cały projekt rozporządzenia można wyrzucić do śmieci i zacząć od nowa.

Zbig

Postautor: Zbig » 05 czerwca 2023, 17:52

KKP wysyła uwagi zarówno do ULC, jak i do Departamentu Lotnictwa w Ministerstwie Infrastruktury, które przygotowało projekt rozporządzenia.
Zbyszek

matgaw

Postautor: matgaw » 15 czerwca 2023, 22:44

Ciekawe czy coś się dzieje w temacie.

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 31 lipca 2023, 07:03

Krótki follow up. Po odpwiedzi ULCu, która została wrzucona na dlapilota.pl wysłałem jeszcze pismo. W sumie najważniejsze z niego było to, że na samym początku zaproponowałem organizację spotkania trójstronnego w tej sprawie. W rozumieniu ULC, przedstawiciele PN i szeroko rozumiane środowisko lotnicze.

Ok półtora tyg temu dostałem tylko zdawkową odpowiedź, że treść rozporządzenia może ulec zmianie i nie jest to wersja ostateczna a na tym etapie nie planuje się żadnych spotkań konsultacyjnych.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

matgaw

Postautor: matgaw » 14 lutego 2024, 12:47

W ostatecznym raporcie z konsultacji publicznych - prośba KPNu o zmianę granic ich strefy została uwzględniona, czyli granice KPNu zostaną rozszerzone.

Natomiast w pismach od osób które podnosiły ten temat - ministerstwo zignorowało ten wątek i nie uwzględniło uwag, ani nie napisało dlaczego.

Wróć do „Ogólne”