Pytanie o RSH

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
stanley
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Pytanie o RSH

Postautor: stanley » 25 lutego 2026, 08:06

Szukam spadochronu do trajki . Znalazłem Annular EVO 24 w cenie bardzo konkurencyjnej np, do Globe 160 Różnica w cenie to ok 1500 zł . Z czego to może wynikać .

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Pytanie o RSH

Postautor: uriuk » 25 lutego 2026, 13:01

Bo Annular 24 jest do 135 kg wg tych samych norm co Globe 160, Annular ma 40 m kw a Globe 56 m kw.

Ktoś

Postautor: Ktoś » 25 lutego 2026, 22:25

stanley pisze:Szukam spadochronu do trajki . Znalazłem Annular EVO 24 w cenie bardzo konkurencyjnej np, do Globe 160 Różnica w cenie to ok 1500 zł . Z czego to może wynikać .

Z kosztów produkcji i marży.
Rozważ może Mayday 20 albo Bi

stanley
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: stanley » 25 lutego 2026, 22:42

Czyli zakładasz że będzie opadał szybciej bo nie ma tej powierzchni którą ma Globe. Nie znam się na spadochronach ,ale może są inne parametry które wpływają na prędkość opadania . Przecież są dopuszczone do użytku ktoś je testował ktoś zatwierdził . Nie mam powodu żeby nie wierzyć producentowi w to co podają dealerzy w ofertach handlowych. Obydwa są do 160 kg według producentów, a różnica w cenie jest o jedną trzecią w stosunku do Globe. Może w Polsce są wysokie koszty produkcji i z tego wynika różnica w cenie. Mam nadzieję że jakościowo obydwa produkty są porównywalne.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 25 lutego 2026, 23:11

Z taka wiarą kiedyś nabędziesz złoty sygnet od cygana któremu zabrakło na paliwo.
Wchodzimy na stronę producenta i czytamy, że ten zapas certyfikowany wg norm EU (opadanie 5,5 m/s) ma maksymalne obciążenie 135 kg, a wg norm LTF ma opadanie 6,2 m/s przy obciążeniu 160 kg. Ponieważ wzór na energię to E=mv kwadrat/2 to mamy 3075,2 J dla Annulara i 2420 J dla Globe, czyli sporo mniej. Pomijam fakt, że bardziej obciążony zapas mocniej się kiwa, więc masz większą szansę na przywalenie z wahadła. Miałem wielokrotnie okazję walić w ziemie z takimi prędkosciami i zaręczam ci, że bez powietrzno-desantowej padgatowki w przypadku opadania 6,2 m/s skonczysz na SOR. Np z powodu wybicia sobie przednich zębów kolanami. Jeden implant z przodu to około 10000 PLN. Ja bym jednak przyjął, że będzie to jakieś 2 do 4 siekaczy, bo kolanem cięzko trafić tylko w jeden ząb. Ale jak masz ochote to rób oszczędności. Będziesz miał olśniewający uśmiech.

annu.jpg
annu.jpg (138.32 KiB) Przejrzano 12 razy

Wróć do „Ogólne”