http://kontakt24.tvn24.pl/szybowiec-run ... 99791.html
Sezon jeszcze na progu a juz trup sie sciele
Wypadek szybowca :(
-
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Sympatyk
- Kontakt:
Wypadek szybowca :(
_______
pozdr,TS
pozdr,TS
- Marcin.
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Wypadek szybowca :(
surmat pisze:http://kontakt24.tvn24.pl/szybowiec-runal-na-ziemie-zginal-pilot,199791.html
(*)
A to przeciągnięcie powoduje korkociąg ?
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Marcin. pisze:surmat pisze:http://kontakt24.tvn24.pl/szybowiec-runal-na-ziemie-zginal-pilot,199791.html
(*)
A to przeciągnięcie powoduje korkociąg ?
W szybowcu tak. Uriuk wyjaśni to lepiej, bo on lata szybowcami. Ja tylko znam z teorii, przeciągnięcie - korkociąg - wyprowadzenie. To się ćwiczy na kursie z tego co wiem.
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Ano. Albo przeciagniecie jednostronne, albo w zakrecie.
- Marcin.
W artykule napisali ,że wypięła się lina. Ja sobie wyobraziłem taką sytuację ,że szybowiec stanął prawie dęba bo podmuch dostał jakiś od dołu albo z przodu i przeciągnął. Chyba dzisiaj nie powinno się startować. U mnie dopiero co kilkanaście minut temu piorun dwa razy strzelił. Cała Polska pokryta dużą plamą deszczu na radarze. Chyba duże noszenia były. Ale w sumie szybowiec może się chyba "bawić" Cbekach- gdzieś czytałem że chyba latają w nich.
- Lucjan Piekutowski
Marcin. pisze: Ale w sumie szybowiec może się chyba "bawić" Cbekach- gdzieś czytałem że chyba latają w nich.
Szybowiec po oddaniu drąga ma na liczniku 200 + Ty nawet jakbyś zwinął w locie glajta w kalafior to byś tak szybko nie leciał . Szybowiec da radę uciec chmurze, Ty nie.
- Marcin.
Lucjan Piekutowski pisze:Marcin. pisze: Ale w sumie szybowiec może się chyba "bawić" Cbekach- gdzieś czytałem że chyba latają w nich.
Szybowiec po oddaniu drąga ma na liczniku 200 + Ty nawet jakbyś zwinął w locie glajta w kalafior to byś tak szybko nie leciał . Szybowiec da radę uciec chmurze, Ty nie.
Rozumiem. Mi chodziło o to ,że szybowcem można chyba korzystać nawet z noszeń które "oferuje" Cumulonimbus. Gdzieś coś czytałem ,ale dokładnie nie pamiętam.
- Lucjan Piekutowski
To właśnie o to chodzi Marcin. Szybowiec może dłużej pozostawiać w sąsiedztwie chmury i da radę z niej szybciej uciec. Glajciarz ma mniejsze możliwości ucieczki.
- Marcin.
Znalazłem fragment z http://www.plar.pl/szyb/metszyb/metszyb.htm
''.....Chmury Cumulonimbus dają wspaniałe możliwości uzyskiwania wielkich wysokości i pełne pole do popisu dla wyczynowego pilota szybowcowego. Nie wolno jednak ani przez chwilę zapominać, że obok tych możliwości Cumulonimbus kryje w sobie liczne niebezpieczeństwa. Pierwszym z nich i bodaj najważniejszym są niezwykle silne prądy pionowe znacznie utrudniające pilotaż, a nawet mogące go uniemożliwić lub spowodować zniszczenie konstrukcji szybowca. Drugim poważnym niebezpieczeństwem jest możliwość wystąpienia silnego oblodzenia. Trzecie niebezpieczeństwo, także niezwykle groźne, mogą stanowić wyładowania elektryczne mające miejsce w silnie rozwiniętych chmurach burzowych. Niejeden piękny wyczyn szybowcowy powstał w chmurze typu Cumulonimbus, ale i niejeden Cumulonimbus pochłonął życie ludzkie. Dlatego też loty szybowcowe w chmurach Cumulonimbus o charakterze burzowym są zakazane..."
''.....Chmury Cumulonimbus dają wspaniałe możliwości uzyskiwania wielkich wysokości i pełne pole do popisu dla wyczynowego pilota szybowcowego. Nie wolno jednak ani przez chwilę zapominać, że obok tych możliwości Cumulonimbus kryje w sobie liczne niebezpieczeństwa. Pierwszym z nich i bodaj najważniejszym są niezwykle silne prądy pionowe znacznie utrudniające pilotaż, a nawet mogące go uniemożliwić lub spowodować zniszczenie konstrukcji szybowca. Drugim poważnym niebezpieczeństwem jest możliwość wystąpienia silnego oblodzenia. Trzecie niebezpieczeństwo, także niezwykle groźne, mogą stanowić wyładowania elektryczne mające miejsce w silnie rozwiniętych chmurach burzowych. Niejeden piękny wyczyn szybowcowy powstał w chmurze typu Cumulonimbus, ale i niejeden Cumulonimbus pochłonął życie ludzkie. Dlatego też loty szybowcowe w chmurach Cumulonimbus o charakterze burzowym są zakazane..."