XCPortal wprowadza ograniczenie czasu na przesłanie tracka

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

XCPortal wprowadza ograniczenie czasu na przesłanie tracka

Postautor: Marcus Biesioroff » 22 kwietnia 2016, 14:00

21 kwietnia 2016 XCPortal Team pisze:Prosimy zwróćcie uwagę na punkt 5, gdzie dopisany został maksymalny termin na wgrywanie lotu od czasu jego wykonania - wynosi on maksymalnie 14 dni. Wielu pilotów słusznie zauważyło, że bez podanego terminu maksymalnego nigdy nie wiadomo do końca, na jakiej się jest pozycji, bo ktoś może wgrać stary lot w ostatniej chwili. Chcemy to wyeliminować stąd zmiana.
Macie zatem 14 dni na wgranie "starych" lotów, po tym terminie zablokujemy możliwość ich wgrywania.
(źródło)

Oznacza to, że jeśli macie jakieś tracki, które chcecie wgrać ale się z nimi nie śpieszyliście, to ostatni dzwonek.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

rrr.

Re: XCPortal wprowadza ograniczenie czasu na przesłanie tracka

Postautor: rrr. » 22 kwietnia 2016, 14:08

Znasz twórców tego portalu? Orientujesz się czy przy okazji zmiany mechanizmu naprawili działanie tabel rankingowych? Na klifowym 2016 widać dziwne zachowanie:
- nie następuje aktualizacja pozycji,
- zlicza loty z poza wyznaczonego zakresu czasowego,
- nie aktualizuje wpisu dla uczestnika dotyczącego danego startowiska nawet jeśli wykonał lepszy lot niż ten będący obecnie w tabeli

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 22 kwietnia 2016, 14:12

rrr. pisze:Znasz twórców tego portalu?

Nie znam, ale na stronie Kontakt znajdziesz namiary.

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Lucjan Piekutowski » 22 kwietnia 2016, 20:18

No dobra, ale przecież jest data wykonania lotu. Tzn jest w pliku i lot wrzucony np wczoraj widnieje jako wrzucony ale data wykonania się różni. Dlaczego nie można zrobić że zakładamy ranking lotów wykonanych od - do a nie wrzuconych? Na moje to można wrzucić wszystkie loty pod koniec roku a do rankingu liczą się te wykonane w określonych datach. Pewnie chodzi o to, żeby nie było rozczarowań, gdy pod koniec roku nagle okazuje się że kolega z klifu zrobił 200 i wygrał :P . A co do pucharu klifowego to racja że jakoś dziwnie działa.

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 22 kwietnia 2016, 20:24

Mnie nie pytaj, ja tylko przedrukowałem newsa. IMHO sprawiedliwie byłoby, gdyby loty wrzucone później niż 14 dni po ich odbyciu obligatoryjnie były "niekonkursowe" bez możliwości zmiany i tyli. XCPortal dla wielu ludzi to więcej niż platforma konkursowa - np. internetowa książka lotów dla tych, którzy jeszcze o konkursach nie marzą.

szymon.strus

Postautor: szymon.strus » 22 kwietnia 2016, 20:39

Mielismy juz do czynienia z taka sytuacja podczas pierwszej edycji Zimowego Pucharu Beskidu Wyspowego. Jeden z kumpli przez kilka tygodni cieszyl sie ze zwyciestwa (zaliczyl wszystkie gorki jako pierwszy) kiedy drugi na dwa dni przed koncem rywalizacji wrzucil kilka zachomikowanych lotow sprzed 2ch miesiecy i wskoczyl na pierwsze miejsce. Regulamin na to pozwalal ale bylo to troche niesportowe zachowanie.

Z drugiej strony zgadzam sie z opinia Marcusa zeby loty 'przeterminowane' ustawiac jako niekonkursowe. Napisze do organizatora xcportalu zeby to przemysleli.
pzdr,
/Szymon

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 22 kwietnia 2016, 21:04

szymon.strus pisze:Mieliśmy juz do czynienia z taką sytuacją ... Regulamin na to pozwalał ale było to trochę niesportowe zachowanie....

W DLP też takie sytuacje się zdarzały, co prawda lider i tak ... był liderem niekwestionowanym, ale jednak jakoś tak się zrobiło niesympatycznie...

Popieram ograniczenie czasowe na zgłaszanie lotów konkursowych, jednakże system nie powinien odrzucać wszystkich lotów odbytych później niż 14 dni temu. Postaram się skontaktować z XCPortal Team i przekazać argumenty, oczywiście bez zobowiązań ;)

PrzemKam
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk
Kontakt:

Postautor: PrzemKam » 22 kwietnia 2016, 21:28

Lucjan Piekutowski pisze:No dobra, ale przecież jest data wykonania lotu. Tzn jest w pliku i lot wrzucony np wczoraj widnieje jako wrzucony ale data wykonania się różni. Dlaczego nie można zrobić że zakładamy ranking lotów wykonanych od - do a nie wrzuconych? Na moje to można wrzucić wszystkie loty pod koniec roku a do rankingu liczą się te wykonane w określonych datach. Pewnie chodzi o to, żeby nie było rozczarowań, gdy pod koniec roku nagle okazuje się że kolega z klifu zrobił 200 i wygrał :P . A co do pucharu klifowego to racja że jakoś dziwnie działa.

Jako jeden z twórców rywalizacji pod nazwa Puchar Klifowy a zwłaszcza formuły takiego zliczania punktów czuję sie wywołany do tablicy. Lucjan Nie za bardzo rozumiem gdzie widzisz błąd- wyjaśnij mi to prosze bardziej przystępnie

Co do zasady wrzucania w zakładanym terminie, np 14 dniowym, jestem osobiście całkowicie za. Nie tyle chodzi o "brak rozczarowań" na koniec sezonu co raczej o rozwijanie rywalizacji. Tzn jeśli wszyscy wiedzą, że któryś z pilotów jest lepszy poprzez popełnione loty to reszta może rywalizować z takimi wynikami. Najlepszym przykładem tego była zeszłoroczna koncówka Pucharu Klifowego gdzie ostatnie 2, 3 dni przed koncem sezonu (dopisała klifowa pogoda) mocno namieszały. Mobilizacja aby podgonić wyniki była naprawde wielka i wielu pilotów w te ostatnie dni walczyło o leposze pozycje w rankingu nawet biorąc na szybko wymuszane na pracodawcach urlopy :)

pozdro
Przemek

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Lucjan Piekutowski » 22 kwietnia 2016, 22:49

PrzemKam pisze:

Jako jeden z twórców rywalizacji pod nazwa Puchar Klifowy a zwłaszcza formuły takiego zliczania punktów czuję sie wywołany do tablicy. Lucjan Nie za bardzo rozumiem gdzie widzisz błąd- wyjaśnij mi to prosze bardziej przystępnie pozdro
Przemek

Tutaj wpis kolegi
rrr. pisze:Znasz twórców tego portalu? Orientujesz się czy przy okazji zmiany mechanizmu naprawili działanie tabel rankingowych? Na klifowym 2016 widać dziwne zachowanie:
- nie następuje aktualizacja pozycji,
- zlicza loty z poza wyznaczonego zakresu czasowego,
- nie aktualizuje wpisu dla uczestnika dotyczącego danego startowiska nawet jeśli wykonał lepszy lot niż ten będący obecnie w tabeli

Przemku, chodzi o to że wg regulaminu liczy się najlepszy lot z danego startowiska a u niektórych "wiszą" jeszcze te gorsze, mimo że np. ostatnio zrobili większą odległość (to jest zależne od portalu albo algorytmu zapewne). Nie mam tu żadnych zastrzeżeń co do formuły lub regulaminu rywalizacji, ani tej, ani żadnej innej w której bierzemy udział. Chodzi mi tylko i wyłącznie o aktualizowanie rankingu przez portal, o czym napisał kolega wyżej. W "Pucharze podwórkowym" również jest podobnie, wiszą stare loty a nowe mimo iż są na portalu i są lepsze, nie weszły do rywalizacji, choć mają taki sam status jak te które weszły. Przeczytałem regulaminy i obostrzenia i wszystko wydaje się ok a lotów nie ma :) P. S.
Ja i tak się nie liczę w rywalizacji, także zgłaszam to czysto technicznie. Wiem, z tym nie do Ciebie tylko do administracji XCportalu.

PrzemKam
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk
Kontakt:

Postautor: PrzemKam » 23 kwietnia 2016, 17:22

Przemku, chodzi o to że wg regulaminu liczy się najlepszy lot z danego startowiska a u niektórych "wiszą" jeszcze te gorsze, mimo że np. ostatnio zrobili większą odległość (to jest zależne od portalu albo algorytmu zapewne). Nie mam tu żadnych zastrzeżeń co do formuły lub regulaminu rywalizacji, ani tej, ani żadnej innej w której bierzemy udział. Chodzi mi tylko i wyłącznie o aktualizowanie rankingu przez portal, o czym napisał kolega wyżej. W "Pucharze podwórkowym" również jest podobnie, wiszą stare loty a nowe mimo iż są na portalu i są lepsze, nie weszły do rywalizacji, choć mają taki sam status jak te które weszły. Przeczytałem regulaminy i obostrzenia i wszystko wydaje się ok a lotów nie ma :) P. S.
Ja i tak się nie liczę w rywalizacji, także zgłaszam to czysto technicznie. Wiem, z tym nie do Ciebie tylko do administracji XCportalu.[/quote]

Już widze o co Ci chodzi. poprawiłeś lot we Władku ale nie został przypisany do lokalizacji. Sprawdze dlaczego tak się stało, błąd musi byc techniczny ponieważ zasada jest taka że lot w oznaczonych w systemie startowiskach (a dokładnie o cylindrze 3km od punktu oznaczonego jako startowisko) jest automatycznie przypisywany do poszczególnych rywalizacji np XcPortal oraz Puchar Klifowy itp. Tutaj jest jakiś błąd i to przypisanie nie nastąpiło.
Napisze dziś do Agaty lub Lecha aby to poprwili i wyeliminowali błąd w algorytmie

Takie rzeczy trzeba na bierząco zgłaszac żeby rywalizacja miała zdrowy i przejrzysty przebieg

pozdr
Przemek

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 25 kwietnia 2016, 18:35

Marcus Biesioroff pisze:IMHO sprawiedliwie byłoby, gdyby loty wrzucone później niż 14 dni po ich odbyciu obligatoryjnie były "niekonkursowe" bez możliwości zmiany i tyli.

Dostałem sprostowanie z XCPortal dotyczące limitu czasu w formie linka do forum:
http://forum.xcportal.pl/topic/26/regul ... tal-2016/6

W skrócie, loty można wrzucać bez ograniczeń czasowych, po prostu po 14 dniach nie zostaną już ujęte w konkursach.

Wróć do „Ogólne”