Co zżarło glajta?
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Co zżarło glajta?
Jeśli chodzi o gryzonie, to mam psa, który pasjami wykopuje ich gniazda i się tego naoglądałem. Zazwyczaj to są kulki siana, tak do 20 cm średnicy. Ale w pobliżu ludzkich siedzib gniazda są komponowane z pianki po wyrzuconych meblach, pociętych szmat, sznurka od snopowiązałek i, uwaga, reklamówek foliowych. A stąd do glajta niedaleko...
A w kwestii koników polnych, to muszę wszystkich zmartwić.
Na wiosnę z jaj wykluwają się maluchy i żrą miękkie zielsko, bo maja małe i delikatne żuwaczki (szczęki). Nawet jak wpadną w komorę, to krzywdy nie zrobią. Niestety, w okolicach lipca są już na tyle duże, że mają siłę wygryzać dziury. Koniki polne, tak jak większość owadów, ginie dopiero z pierwszymi mrozami, więc będą nam wyżerać dziury jeszcze jakiś czas.
Nie robią tego celowo, po prostu po złożeniu glajta z konikiem w środku, biedak ratuje życie wygryzając się z pułapki. A to oznacza, że pojedynczy silny egzemplarz "przewierci się" przez złożone skrzydło generując nawet kilkanaście dziur za jednym zamachem.
Wbrew obiegowej opinii, koniki nie wskakują na skrzydło "bo je przyciąga". Po prostu pętający się przy linkach pilot zagania je nieświadomie na skrzydło.
Dlatego:
1. Od czerwca/lipca do późnej jesieni bacznie zwracamy uwagę na koniki znajdujące się na skrzydle.
2. Dobrze jest się składać tam, gdzie przebywają /składają się inni. Z takich miejsc większość inwentarza zdążyła się wynieść.
3. Patrzymy, czy konik, który zeskoczył ze skrzydła, na pewno to zrobił. Koniki polne to nie pchły. Skaczą płasko. Podchodząc do skrzydła od krawędzi spływu powodujemy, że konik skacze w stronę wlotu komory i często do niej wpada.
Koniec BHP
pozdro
Tomek
A w kwestii koników polnych, to muszę wszystkich zmartwić.
Na wiosnę z jaj wykluwają się maluchy i żrą miękkie zielsko, bo maja małe i delikatne żuwaczki (szczęki). Nawet jak wpadną w komorę, to krzywdy nie zrobią. Niestety, w okolicach lipca są już na tyle duże, że mają siłę wygryzać dziury. Koniki polne, tak jak większość owadów, ginie dopiero z pierwszymi mrozami, więc będą nam wyżerać dziury jeszcze jakiś czas.
Nie robią tego celowo, po prostu po złożeniu glajta z konikiem w środku, biedak ratuje życie wygryzając się z pułapki. A to oznacza, że pojedynczy silny egzemplarz "przewierci się" przez złożone skrzydło generując nawet kilkanaście dziur za jednym zamachem.
Wbrew obiegowej opinii, koniki nie wskakują na skrzydło "bo je przyciąga". Po prostu pętający się przy linkach pilot zagania je nieświadomie na skrzydło.
Dlatego:
1. Od czerwca/lipca do późnej jesieni bacznie zwracamy uwagę na koniki znajdujące się na skrzydle.
2. Dobrze jest się składać tam, gdzie przebywają /składają się inni. Z takich miejsc większość inwentarza zdążyła się wynieść.
3. Patrzymy, czy konik, który zeskoczył ze skrzydła, na pewno to zrobił. Koniki polne to nie pchły. Skaczą płasko. Podchodząc do skrzydła od krawędzi spływu powodujemy, że konik skacze w stronę wlotu komory i często do niej wpada.
Koniec BHP
pozdro
Tomek
- micro
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
Zauważyłem, że na betonowej lub aswaltowej powierzchni nie ma problemu z konikami i innymi żyjątkami.
Roman Michalak
Dlatego nigdy,przenigdy, nie zostawiam glajta po zlozeniu z pola,zawsze wieczorem(niezaleznie czy na wyjezdzie czy w domu)jade na zaprzyjazniona sale lub pytam w hotelu i rozkladam skrzydlo czyszczac je z trawy i tego co wpadlo.I zawsze po sobie sprzatam, stad szczotka i szufelka w aucie jest wyposazeniem obowiazkowym jak jade na latanie Tez polecam.
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
Lubię zwierzaki, trochę ich miałem w życiu, gryzonie też. Myszy i szczury wykorzystują różne materiały i są bardzo pomysłowe, także wcale mnie nie dziwi jeśli potną glajta.
Bo one jedzą trawę, poza tym na asfalcie by się usmażyły nie mówiąc o tym, że by je zeżarły ptaki. Jedyne co widziałem na asfalcie to w pasie startowym w szczelinach i pęknięciach siedzą świerszcze i grają. Nie widziałem ich na trawie w dzień.
micro pisze:Zauważyłem, że na betonowej lub aswaltowej powierzchni nie ma problemu z konikami i innymi żyjątkami.
Bo one jedzą trawę, poza tym na asfalcie by się usmażyły nie mówiąc o tym, że by je zeżarły ptaki. Jedyne co widziałem na asfalcie to w pasie startowym w szczelinach i pęknięciach siedzą świerszcze i grają. Nie widziałem ich na trawie w dzień.
- calhal
BTW, jakiś czas temu kumpel pytał "Jak pozbyć się zapachu zdechłego szczura ze skrzydła?" Ku naszemu zdziwieniu, faktycznie znalazł w skrzydle (zostawionym w garażu) zdechłego szczura. Chociaż mu nie zazdroszczę, to i tak mieliśmy niezły ubaw
JakubM pisze:Koniki sie u nas skończyły. Mogę je wykluczyć. Myszy wykluczyc nie mogę.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Byłem u was i tak mi się przypomniał ten temat gdy zganiałem kilka koników polnych składać glajta. A niby w sierpniu już ich nie było :p
Pozdrawiam Robo
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
A powiedzcie mi czy jest jakieś wiarygodne źródło, które potwierdzi, że koniki polne zjadają glajty? Trochę mi to brzmi jak legenda miejska - w teorii wszystko jest super a w praktyce NIGDY żaden nie zrobił mi dziury. Zdychają i raz na jakiś czas wywalam suszone truchła ale nie mam żadnej dziurki. A sztukowo to nie pojedyńcze egzemplarze a raczej dziesiątki na lot. Jedyny problem to lekkie zabrudzenie jak schnąć przyklei się do materiału.
Swoją drogą śmiesznie wyglądają jak podczas lotu sobie skaczą wewnątrz skrzydła.
Swoją drogą śmiesznie wyglądają jak podczas lotu sobie skaczą wewnątrz skrzydła.
- uriuk
- Site Admin
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Ja takie dziurki widzialem. Ale faktem jest, ze konika przy pracy nie widzialem
-
Nie wiem czy to nie będzie kwestia kamieni/krzaków itp. Serio mam tego syfu bardzo dużo bo mojego zielonego żydka kocha całe robactwo z łąki.
- Lucjan Piekutowski
sirmariano pisze:Nie wiem czy to nie będzie kwestia kamieni/krzaków itp. Serio mam tego syfu bardzo dużo bo mojego zielonego żydka kocha całe robactwo z łąki.
Najbardziej siadają na żółtym, zauważyłem, że żółty kolor przyciąga owady, prawdopodobnie dlatego kwiaty mają żółte środki. No chyba, że owady lubią Apco ? A koniki najczęściej w środku zdychają , zwłaszcza jak się ciasno składa glajta.
- Załączniki
-
- 20160624_205028.jpg (1.99 MiB) Przejrzano 8195 razy
-
No tak właśnie kończą wszystkie "moje" koniki. Być może do żółtego ciągną bardziej ale nie chce tego sprawdzać, bo mój już wystarczająco kojarzy im się ze świeżą trawką Jest też szansa, że Apco zabija koniki, bo może nie lubią gelvenoru?
Coś tutaj skrobnąłem ale z jakiegoś powodu nie znalazło to akceptacji u moderatora więc spróbuję jednym zdaniem .
Zrobiłem test pasikonik zielony vs rękaw ( wskaźnik ) nie zdołał zrobić dziury .
Zrobiłem test pasikonik zielony vs rękaw ( wskaźnik ) nie zdołał zrobić dziury .
- Lucjan Piekutowski
sirmariano pisze:No tak właśnie kończą wszystkie "moje" koniki. Być może do żółtego ciągną bardziej ale nie chce tego sprawdzać, bo mój już wystarczająco kojarzy im się ze świeżą trawką Jest też szansa, że Apco zabija koniki, bo może nie lubią gelvenoru?
skrzydło.jpg
podobno gelvenor jest niezniszczalny, to pewnie dlatego nie dają rady go przegryźć. Nie wiem jak ze skytexem. Nie ma badań na temat wpływu koników na skrzydło, jeszcze...