Coś już nie jest tak samo.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Coś już nie jest tak samo.
Łukasz, ty sadysto. Może to jest specyficzny sposób zmniejszania entropii. Albo samopowielająca się informacja. Życie to jeszcze jest w miarę do ogarnięcia. A spróbuj zdefiniować czym jestem ja, czyli świadomość.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
fotolot pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze: Wierzę w Boga choć wiem że go nie ma.
cyt: "Tu można mieć 'inne' przekonania choć dobrze by było aby potrafił je naukowo udowodnić"
Wiem, że Boga nie ma bo nie da się tego udowodnić naukowo. Naukowo, to można udowodnić dlaczego w Boga wierzymy.
Co do Boga to nawet nie potrafimy ustalić czym jest Bóg, czyli nawet za bardzo nie wiemy w co wierzymy.
Zbyszek Gotkiewicz
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Po trzech latach mój czajnik się zepsuł. Za sprawą własnej decyzji i czynu przestałem go widzieć na blacie.
Nie zmienia to jednak faktu, że on nadal krąży po orbicie. Pośród innych czajników na wysypisku elektrośmieci. Albo stał się na powrót przetopiony i użyteczny, stojąc dumnie na cudzym blacie w postaci elementów jakiegoś miksera, albo patelni.
Nie bardzo mnie to obchodzi. A już tym bardziej nie obchodzi mnie szukanie nowego właściciela i wbijanie mu do głowy mojej niewiary w krążący czajnik tylko dlatego, że to już nie mój blat, a może i na nim stoi coś innego.
Nie zmienia to jednak faktu, że on nadal krąży po orbicie. Pośród innych czajników na wysypisku elektrośmieci. Albo stał się na powrót przetopiony i użyteczny, stojąc dumnie na cudzym blacie w postaci elementów jakiegoś miksera, albo patelni.
Nie bardzo mnie to obchodzi. A już tym bardziej nie obchodzi mnie szukanie nowego właściciela i wbijanie mu do głowy mojej niewiary w krążący czajnik tylko dlatego, że to już nie mój blat, a może i na nim stoi coś innego.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Potrzeba wiary stała się podstawą do stworzenia religii. A religia stała się podstawowym czynnikiem państwowotwórczym. Trzeba docenić tą rolę religii. W tej chwili mamy już inne czynniki zapewniające nam utożsamianie się z grupą. Może to być naród albo korporacja, jednak trzeba rozumieć tych, dla których to w jakiego księdza wierzą sąsiedzi jest ważne
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko z Napędem
Zbyszek Gotkiewicz pisze: Naukowo, to można udowodnić dlaczego w Boga wierzymy.
Co do Boga to nawet nie potrafimy ustalić czym jest Bóg, ...
Nie szukaj tu, sobie podobnego kolesiostwa, tylko podaj te "dowody wiary" za samego siebie- o twoim Bogu, Tym w którego wierzysz?
Bo każdy inny człowiek,może mieć go w różnych postaciach np. wszechotaczającego "Życia" lub np. "mamony" , nadającej "marnemu życiu", sensu chwilowego "zaistnienia"...itp.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Wiesiek. Wiara to sprawa intymna a ja o swoich sprawach intymnych nie rozmawiam. Mogę porozmawiać o zjawisku biologicznym jakim jest wiara w Boga, ale nie mam zamiaru swojej potrzeby wiary ubierać w sukienki. Jest to jest i niech się męczy taki nieokreślony.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze: Mogę porozmawiać o zjawisku biologicznym jakim jest wiara w Boga, ale nie mam zamiaru swojej potrzeby wiary ubierać w sukienki.
Ok. szanujmy więc odmiany wiar innych, jako ich osobistą intymność. A Ty, jak chcesz to opowiedz o swoim własnym "zjawisku biologicznym"(- bez "przebieranek")
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
SadystaZbyszek Gotkiewicz pisze:Łukasz, ty sadysto....Życie to jeszcze jest w miarę do ogarnięcia. A spróbuj zdefiniować czym jestem ja, czyli świadomość.

Fundamentem dla mnie jest nauka a nie wiara, dlatego życie nie jest dla mnie do ogarnięcia - ono jest ( naukowo da się udowodnić ) ale nauka nawet niema najmniejszego punktu zaczepienia co to jest, skąd się wzięło. Myślę, że świadomość jest mocno związana z życiem, wg mnie (sprzecznie z teoriami) świadomość posiada każda forma życia a nie tylko ludzie. Bardzo prymitywne formy życia mają bardzo prymitywną świadomość.
Bóg - naukowo nie udowodniony może być albo nie być bo nie można ani zaprzeczyć ani udowodnić jego istnienie, to jest czysta wiara.
Istnienie czajnika u dera na stole można udowodnić albo udowodnić, że go nie ma. Teraz to też kwestia wiary

Łukasz Prokop
- wlaskow
- Latam: Tylko Swobodnie
Debata jak z mainstreamu na poziomie LIMES INFERIOR, w której prelegenci pragną uwieść innych, że ich myśl sięgnęła dostatecznie w głąb - że sięgnęła dna rzeczy, tymczasem mącą tylko swe wody, aby się głębszymi wydawały. Każdy z postępowców i konserwatystów dostanie swoją prawdę, którą będzie w stanie unieść. W konsekwencji i tak będzie użyta przeciw nim, z każdej grupy na swój sposób.
- micro
- Latam: Tylko Swobodnie
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:... że zegarek może stworzyć nie tylko zegarmistrz ale i przypadek.
Taaa, na Śląsku jest sporo kopalń zegarków

Ostatnio zmieniony 02 stycznia 2021, 15:15 przez micro, łącznie zmieniany 1 raz.
Roman Michalak
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
wlaskow pisze:Debata jak z mainstreamu na poziomie LIMES INFERIOR, w której prelegenci pragną uwieść innych, że ich myśl sięgnęła dostatecznie w głąb - że sięgnęła dna rzeczy, tymczasem mącą tylko swe wody, aby się głębszymi wydawały. Każdy z postępowców i konserwatystów dostanie swoją prawdę, którą będzie w stanie unieść. W konsekwencji i tak będzie użyta przeciw nim, z każdej grupy na swój sposób.
Poprosiles Fotolota zeby ci to napisal?
Podobna jasnosc wypowiedzi.
-
uriuk pisze:
Poprosiles Fotolota zeby ci to napisal?
Podobna jasnosc wypowiedzi.
Przewidująco , wynika z niej na końcu ,że co kolwiek ktoś tu napisze. To i tak może stać sie to przyczynkiem do prymitywnych,personalnych atakow( np. na poziomie niejakiego Uriuka).
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
fotolot pisze:przyczynkiem do prymitywnych,personalnych atakow( np. na poziomie niejakiego Uriuka).
Podoba mi się ta samokrytyka w formie personalnego ataku

- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
prokopcio pisze:SadystaZbyszek Gotkiewicz pisze:Łukasz, ty sadysto....Życie to jeszcze jest w miarę do ogarnięcia. A spróbuj zdefiniować czym jestem ja, czyli świadomość.
Fundamentem dla mnie jest nauka a nie wiara, dlatego życie nie jest dla mnie do ogarnięcia - ono jest ( naukowo da się udowodnić ) ale nauka nawet niema najmniejszego punktu zaczepienia co to jest, skąd się wzięło. Myślę, że świadomość jest mocno związana z życiem, wg mnie (sprzecznie z teoriami) świadomość posiada każda forma życia a nie tylko ludzie. Bardzo prymitywne formy życia mają bardzo prymitywną świadomość.
Okazuje się, że wszystkie formy życia są podejrzewane o istnienie świadomości. Stąd taki problem z definicją świadomości. Ja bym porównał organizm do nowoczesnego telefonu. I ten telefon ma różne aplikacje zabezpieczające różne funkcje organizmu: jedzenie, rozmnażanie, bezpieczeństwo. A świadomość to ekran na którym świadomość widzi która aplikacja jest uruchomiona. Na tym prostym modelu można budować sobie jakieś wyobrażenie. A co do początków życia jedynym nierozwiązanym zagadnieniem jest to jak informacja o tworzeniu rybosomu została przekształcona w rybosom. Po rozwiązaniu tego problemu Bóg już nie miał nic do roboty

Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Ja bym porównał organizm do nowoczesnego telefonu.
Ewolucja technologii jest bardzo dobrym przykładem ewolucji organizmów żywych (nie życia samego w sobie) od wykrycia narzędzi / koła / elektryczności, przez pierwszy telefon, radio, na sieciach neuronowych kończąc, tyle że to my jesteśmy dla niej stwórcami i są jakie my je tworzymy, znamy i zarządzamy nimi, rozwijamy. A życie ( i powiązana z nim świadomość ) ? Teraz to już rozwija się i ewoluuje samoczynnie ale jak powstało i co to w ogóle jest?
Poza Bogiem na chwilę obecną brak jakiegokolwiek punktu zaczepienia.
Potrafimy "wytworzyć" żywe tkanki a nawet całe organy ALE potrzebujemy jednej żywej komórki do rozpoczęcia procesu.
Jeśli nie dowiemy się czym jest życie(i powiązana z nią świadomość) to najdoskonalsza technologia nie będzie w stanie nigdy być inteligentna/świadoma.
Nazywanie czegoś sztuczną inteligencją jest kpiną z ludzi. Zawsze to będzie tylko automatyka.
Łukasz Prokop
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Madrosc tym sie rozni od inteligencji, ze inteligencja pozwala skutecznie wybrnac z sytuacji a wktorej madry czlowiek nigdy by sie nie znalazl. U maszyny tego nie ma, jest do bolu pragmatyczna, dlatego czlowiek zbiera z w szachy becki od komputera.
Dla odmiany przed chwila czytalem kilka postow na FB i nasuwa mi sie skojarzenie, ze inteligencja u czlowieka to gen recesywny i duza czesc moich znajomych skutecznie symuluje inteligencje.
Dla odmiany przed chwila czytalem kilka postow na FB i nasuwa mi sie skojarzenie, ze inteligencja u czlowieka to gen recesywny i duza czesc moich znajomych skutecznie symuluje inteligencje.
- prokopcio
uriuk pisze:czlowiek zbiera z w szachy becki od komputera
Raczej od programisty

Łukasz Prokop
-
uriuk pisze:Madrosc tym sie rozni od inteligencji, ze inteligencja pozwala skutecznie wybrnac z sytuacji a wktorej madry czlowiek nigdy by sie nie znalazl.....
duza czesc moich znajomych skutecznie symuluje inteligencje.
Nieco wyżej wspomniałeś tu o wypadku swojego tegorocznego ucznia, w totalnie dzikim terenie.
Przypuszczam, że przebieg tego wypadku i jego przyczyna jest Ci dobrze znana z pierwszej ręki ? Może coś wiecej o tym zdarzeniu napiszesz, ku przestrodze innych , byłych kursantów w odpowiednim dziale?
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Lecial nisko i zaczepil stabilem o drzewo. Banal. Drzewo bylo "od slonca" i slabo go widzial
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Świadomość musi być funkcją życia. Prokopcio. Jak byś chciał zaprojektować jakieś urządzenie z kilkoma programami cząstkowymi to byś musiał wprowadzić jakiś program integrujący. I to może być świadomość. Program, który nadaje kierunek działania organizmowi. A kierunek się zmienia w zależności od okoliczności. Poza tym życie ma strukturę warstwową i każda warstwa może mieć swoją świadomość i hierarchię ważności.
Zbyszek Gotkiewicz