Paralotniowe prezenty znalezione pod choinką
- Marcin Kawula
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Paralotniowe prezenty znalezione pod choinką
Dzięki mojemu ukochanemu dziecku znalazłem pod choinką niezwykle ciekawą pozycję literatury, która, w co trudno uwierzyć, w sposób naukowy podejmuje próbę ujarzmienia naszego języka paralotniowego. Gratulacje dla Autorki
http://www.wuw.pl/product-pol-654-Jak-p ... iarzy.html
Przykład: " ... Warto przyjrzeć się jeszcze tym metaforom czasownikowym, które dotyczą działania prądów powietrznych. Na przykład w odniesieniu do mocnych, nagłych zawirowań powietrza, powodujących, że lot odczuwany jest jako niestabilny, a kontrolowanie ruchów paralotni wymaga zdecydowanych reakcji pilota, używa się czasownika walić. Trudno dokładnie wyjaśnić znaczenie tego słowa: walić znaczy właściwie rzucać, wstrząsać lecąca paralotnią, powodować, że czasza paralotni zaczyna trzepotać...."
"... W wypadku neosemantyzmów frazeologicznych można zauważyć analogiczny proces: nowe odczytanie ich znaczenia, które pozornie da się wywnioskować ze struktury formalnej. Dotyczy to m.in zwrotu bujać w obłokach "marzyć", którego paralotniarze używają żartobliwie w znaczeniu latać, lecieć ... Krysi też się udał pierwszy lot, bujała w obłokach przez 40 min..."
http://www.wuw.pl/product-pol-654-Jak-p ... iarzy.html
Przykład: " ... Warto przyjrzeć się jeszcze tym metaforom czasownikowym, które dotyczą działania prądów powietrznych. Na przykład w odniesieniu do mocnych, nagłych zawirowań powietrza, powodujących, że lot odczuwany jest jako niestabilny, a kontrolowanie ruchów paralotni wymaga zdecydowanych reakcji pilota, używa się czasownika walić. Trudno dokładnie wyjaśnić znaczenie tego słowa: walić znaczy właściwie rzucać, wstrząsać lecąca paralotnią, powodować, że czasza paralotni zaczyna trzepotać...."
"... W wypadku neosemantyzmów frazeologicznych można zauważyć analogiczny proces: nowe odczytanie ich znaczenia, które pozornie da się wywnioskować ze struktury formalnej. Dotyczy to m.in zwrotu bujać w obłokach "marzyć", którego paralotniarze używają żartobliwie w znaczeniu latać, lecieć ... Krysi też się udał pierwszy lot, bujała w obłokach przez 40 min..."
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Paralotniowe prezenty znalezione pod choinką
Basia Pędzich autorka. Kto zna? Może ja też znam, ale nie kojarzę nazwiska.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Wygląda na magisterkę. Czego to ludzie nie wymyślą...
- Marcin Kawula
No, czytam, że Pani Barbara to doktor nauk humanistycznych. Była autorem słownika paralotniarskiego 2012, słownika ortograficznego itp.
Swoją drogą, to wśród innych grup musimy mieć stosunkowo silnie wykształcony "język stadny", skoro zajmują się nami językoznawcy.
Swoją drogą, to wśród innych grup musimy mieć stosunkowo silnie wykształcony "język stadny", skoro zajmują się nami językoznawcy.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Rzeczywiście język mamy mocno specjalistyczny. To widać na przykład gdy czyta się artykuły nieumiejętnie tłumaczone. Kalki językowe powodują że trudno zrozumieć tekst gdy słowa nie są dobrze dobrane. Zdarza się to niestety nawet w artykułach Vario, choć jest dużo lepiej niż w niegdysiejszym Cumulusie, w którym były artykuły tłumaczone żywcem z niemieckiego.
Zbyszek Gotkiewicz
- micro
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
A może Pani Barbara to aktywna "paralotniarka" i stąd takie zainteresowanie ?.
Roman Michalak
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Kontakt:
Chcialem kupic i przeczytac, ale dupa. Nie da sie zaplacic karta, tylko przelew z polskiego banku.
Jakis zasciankowy ten portal ibuk.pl
Jakis zasciankowy ten portal ibuk.pl
- Marcin Kawula
Podobno można też dostać w .... mpiku.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Ale empiki tez raczej poza Polska nie wystepuja
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
uriuk pisze:Ale empiki tez raczej poza Polska nie wystepuja
Zawsze można to kupić w Polsce i wysłać.
http://www.empik.com/szukaj/produkt?q=p ... =basicForm
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Predzej wroce do Polski. Ale zeby przeczytac cos takiego, to trzeba sie niele nudzic. A ja sie wlasnie nudze
Kartkowałem to kiedyś i pamiętam, że było sporo błędów. Typu "latanie po meblach" to określenie na latanie nisko nad terenem. Wyraźnie było czuć dość słabe pojęcie o temacie / nieszczególną rzetelność badań.
- Zippo_Drill
uriuk pisze:Predzej wroce do Polski. Ale zeby przeczytac cos takiego, to trzeba sie niele nudzic. A ja sie wlasnie nudze
Jest opcja zakupu PDFa za 10 zł. Wtedy problem wysyłki masz chyba z głowy...
Bartek Naszewski
Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie - G.B. Shaw
Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie - G.B. Shaw
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
No wlasnie ten zakup polega WYLACZNIE na przelewie z wybranych kilku polskich bankow. Ale juz jestem w PL to se pojde do mpiku
Witam,
Jest i zeno od kochanej żonki, trzeba gdzieś pojechać na testa !
Pozdrawiam Robo
Jest i zeno od kochanej żonki, trzeba gdzieś pojechać na testa !
Pozdrawiam Robo
-
U mnie mikołaj, dziadek mróz, elfy czy kto tam do kogo prezenty podrzuca spisał się wyśmienicie w tym roku
"paralotniarstwo" Dudka znalazłem pod choinka A już miałem sam kupować tylko się nie mogłem zdecydować czy ta, czy "sumę wszystkich błędów" zamówić
"paralotniarstwo" Dudka znalazłem pod choinka A już miałem sam kupować tylko się nie mogłem zdecydować czy ta, czy "sumę wszystkich błędów" zamówić
- prokopcio
Andrzejt pisze:U mnie mikołaj, dziadek mróz, elfy czy kto tam do kogo prezenty podrzuca spisał się wyśmienicie w tym roku
Ja też miałem zamawiać "Sumę wszystkich błędów" a dostałem w prezencie przed świętami na urodziny
Bardzo polecam, nie jest to tylko o błędach i jak ich uniknąć jak sugerował mi tytuł - jest to kompendium wiedzy o lataniu dla początkujących pilotów.
Łukasz Prokop
-
Ktoś kto czytał obydwie to wiedza w nich zawarta mnie więcej się pokrywa? Czy jednak są to dwie osobne lektury na przyziemny okres zimowy?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Andrzejt pisze:Ktoś kto czytał obydwie to wiedza w nich zawarta mnie więcej się pokrywa? Czy jednak są to dwie osobne lektury na przyziemny okres zimowy?
Jeśli można to ja się wypowiem, bo obie książki dość dobrze znam. W "Paralotniarstwo" znajduje się kompletna wiedza na temat jak należy postępować aby latanie było bezpieczne. Pisanie drugi raz tego samego nie miało by sensu. "Suma wszystkich błędów" zawiera informacje o tym jakie w praktyce błędy popełniają piloci robiąc odstępstwa od tego co jest zawarte w " Paralotniarstwie" i jak uniknąć tych błędów. Uriuk podał przykład dotyczący składania zapasów. Wszystkie instrukcje podają jak należy to robić, ale żadna nie pokazuje jakie błędy można zrobić przy okazji. I to jest fajny pomysł na zrobienie przynajmniej wideo.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze: "Suma wszystkich błędów" zawiera informacje o tym jakie w praktyce błędy popełniają piloci robiąc odstępstwa od tego co jest zawarte w " Paralotniarstwie" i jak uniknąć tych błędów.
Do tego lekkość pióra,dystans do naszego hobby czy subtelne poczucie humoru powodują ,że czytasz ją z przyjemnością jak beletrystykę a nie podręcznik. Ja wielokrotnie sięgam po nią "dla przyjemności". Szacun Zbyszek!!
ps. I znowu na preclu będą roztrząsać jak to sobie z dzióbków pijemy
ps2. żeby nie było,że nie na temat- moje prezenty: kominiarka pod kask i mały kompas kulowy do kokpitu-zamówiony specjalnie na okoliczność zapowiadanych lotów chmurowych na Teneryfie