Fotografia z powietrza

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
Awatar użytkownika
Piotrek Pokorny
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Fotografia z powietrza

Postautor: Piotrek Pokorny » 10 listopada 2017, 12:23

Mam pytanko do pilotów-fotografów - jak robicie foty w czasie lotu (nie mówię o szybkich fotach z telefonu)? W czasie lotu nie ma zbyt wiele czasu żeby sobie gmerać w aparacie i ustawiać ręcznie wartość ISO, czas naświetlania i przysłonę. Na jakich ustawieniach najczęściej focicie? Pełny automat czy jakieś inne wyjściowe opcje, które potem można podrasować w programie żeby wyszło bajecznie?

Swoją drogą, zastanawiam się na ile warto ryzykować z braniem w powietrze ciężkiej lustrzanki i czy nie lepiej postawić na zgrabny kompakt. Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie i jakiś sprzęt godny polecenia spośród kompaktów?

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Fotografia z powietrza

Postautor: Marcus Biesioroff » 10 listopada 2017, 14:14

Tak samo jak na ziemi preferuję preselekcję przysłony, ISO auto, format RAW. używam bezlusterkowego Olympusa, który ma zalety lustrzanki a jest w kompaktowym rozmiarze.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

Awatar użytkownika
Piotrek Pokorny
Kontakt:

Postautor: Piotrek Pokorny » 10 listopada 2017, 14:28

A jakiego modelu Olympusa używasz?

ciacholot
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 10 listopada 2017, 14:34

Trochę bym to rozróżnił.
Jeśli chodzi o zdjęcia na użytek własny czy inaczej , przypadkowe to inny temat i zdjęcia które chcemy zrobić w konkretnym miejscu, obojętnie z jakich przyczyn to też inny temat. No i druga kwestia czy lecimy na napędzie czy swobodnie. Bo na napędzie to sobie można pięć razy podlecieć i się przygotować do zdjęcia. Gorzej swobodnie. Poza tym jak ktoś lata lata i ma wprawę w tej zabawie to ma mnóstwo czasu na wszystko, a ten co nie lata lata to mu brakuje czasu na guzik PTT. Podobnie ze sprzętem. Są tacy co mają sprzęty w reku droższe od napędu wraz z resztą szpeju i się z nim wypuszczają na łowy, a efektem tego są wystawy ich zdjęć. Ci natomiast co zaczynają tą zabawę cieszą się każdym zdjęciem i bez znaczenia jest ich wartość artystyczna czy jakość itp. Sam pamiętam jak pierwszy raz wyjąłem aparat i kombinery mi się trzęsły ze strachu, a teraz wcale nie robię zdjęć bo wszystko podobne...
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Piotrek Pokorny
Kontakt:

Postautor: Piotrek Pokorny » 10 listopada 2017, 14:38

Mi zależy na amatorskich fotach przy lataniu swobodnym. Dlatego zależy mi na czymś łatwym do operowania. Tym bardziej na początku kariery lotniczej nie ufam sobie (o ile kiedyś będę) na tyle, żeby brać w górę drogie lustrzanki :)

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Marcus Biesioroff » 10 listopada 2017, 14:51

Piotrek Pokorny pisze:A jakiego modelu Olympusa używasz?

OM-D E-M5 Mark II

http://partner.olympus.pl/produkty/apar ... 5-mark-ii/
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

Wróć do „Ogólne”