Rum dla początkującego
Rum dla początkującego
Hej, szukamy jakiegoś ciekawego alkoholu na sylwestra, bo rok w rok udawany szampan i gorzała. Chcemy w tym roku spróbować rumu. Znaleźliśmy kilka fajnych, ale znamy się na tyle rumie, by powiedzieć, że fajne to one są z nazwy albo etykiety:) Poleci ktoś jakiś dobry, o niewygórowanej cenie?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Rum dla początkującego
Mam w samochodzie butelkę rumu Stroh 38. Wożę ja od wiosny a używam głównie do herbaty. Wydaje mi się że oprzeć dużą imprezę na rumie to spore ryzyko. Zróbcie wcześniej próbę bo może to być niezapomniany sylwester.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Mam w samochodzie butelkę rumu Stroh 38. Wożę ja od wiosny a używam głównie do herbaty. Wydaje mi się że oprzeć dużą imprezę na rumie to spore ryzyko. Zróbcie wcześniej próbę bo może to być niezapomniany sylwester.
Po Stroh38 będzie raczej zapomniany. I urwany.
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Mam w samochodzie butelkę rumu Stroh 38. Wożę ja od wiosny a używam głównie do herbaty. .
Kiedyś zabraliśmy do Bassano taki rum do herbaty... Herbata wróciła dziewiczo do PL.
-
- Doświadczenie: Sympatyk
Pijus ze mnie niedzielny ale faktycznie rum na nocne popijawy ,to moze boleć.Juz chyba faktycznie coś czystego będzie zdrowsze:)
pzdr
pzdr
-
A ja kiedyś piłam rum z coca colą na wyjeździe, który ochrzciliśmy nazwą" RUMOLOT" "dobrze smakował
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Co innego lekkie drinki a co innego sylwestrowy ochlaj bez hamulców. W każdym razie według mnie oprzeć całonocną imprezę na tak egzotycznym trunku to duże ryzyko. Oczywiście jeśli założyciel tego wątku to nie spamer. Pewnie niedługo się dowiemy.
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Kontakt:
Już wyleciał. I ten co podał nazwę jedynie słusznej marki też
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Ciekawe jaki geniusz marketingu wymyślił taki sposób spamu. Równie dobrze mogliby przekonywać że szpilki to świetne buty do latania. Szczególnie takie z czerwoną podeszwą
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Ciekawe to to, że 'genisze' zaczęły z nim gaworzyć... o alkoholu na forum paralotniowym...
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Sadzac po ilosci rejestrujacych sie kobiet (spamerzy najczesciej posluguja sie kobiecymi danymi) to czeka nas szerszy repertuar spamu. Moge wywalic misiaczka razem z postami, ale pojawia sie problem, kiedy ktos odpisze. Nie moge wywalic calego watku, musze usuwac poszczegolene posty. Mam wiec prosbe, zeby w przypadku podobnych postow kliknac "zglos ten post" (oznaczony wykrzyknikiem) i nie odpowiadac. Wywale calosc i bedzie spokoj.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Krzycha pisze:Ciekawe to to, że 'genisze' zaczęły z nim gaworzyć... o alkoholu na forum paralotniowym...
Byłem przekonany, sam nie wiem dlaczego, że pytający jest paralotniarzem i chodzi o paralotniowego sylwestra. Tak to jest jak się nieważnie czyta. A potem to byłem ciekaw jak się objawi ten właściwy towar który trzeba zakupić. W sumie konstrukcja spamu była fajna i nienachalna.
Zbyszek Gotkiewicz
-
To dołączę się tutaj, i nie będę zakładał nowego tamatu. Proponuję wprowadzić obowiązek przedstawiana się nowych użytkowników, tak jak zrobiłem to w pierwszym swoim poście. Różne fora mają taki obowiązek i odsiewa to na dzień dobry spamerów. Kto się nie przywita a napisze wątek dostaje warna. Po drugim poście wylatuje.
Do PhpBB można sporo dodatków doinstalować min. ostrzeżenia i blokady.
Ja osobiście lubię wiedzieć z kim rozmawiam, więc przedstawienie się na dzień dobry nie jest złe.
A co do alko, no to po lataniu wieczorem temat świetny
Do PhpBB można sporo dodatków doinstalować min. ostrzeżenia i blokady.
Ja osobiście lubię wiedzieć z kim rozmawiam, więc przedstawienie się na dzień dobry nie jest złe.
A co do alko, no to po lataniu wieczorem temat świetny
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Gemini. Jestem za. Od początku chciałem takiego rozwiązania ale przyjęliśmy że będzie to dobrowolne. Może rzeczywiście czas na wprowadzenie obowiązku.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko z Napędem
Wytłumaczcie mi proszę o co kaman z tym spamem. Komu i po co ? Jaki ma to cel ze taki ktoś napisze post ?
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Mechanizm jest taki: ktos sie rejestruje (polski adres mailowy i IP), a nastepnie zaklada watek typu gdzie znajde ubezpieczenie na smochod, kancelarie adwokacka, rum itp. Zaczyna se dyskusja i po kilknastu godzinach odzywa sie druga osoba podajac link ktory wskazuje na najwspanialsza kancelarie, ubezpiecznie badz rum. Przypuszczalnie robia screena i dostaja za to jakas kase.
Na martwych forch takie trole stanowia wiekszosc zarejstrowanych uzytkownikow. Vide forum na stronie Dudka.
Dyskusja "sponsorowana" sobie wisi i wchodza na nia coraz to nowe ofiary przegladajace forum.
U nas taki link albo sie nie pokaze, alo zyje kilkanascie minut.
Swoja droga zaczne sprawdzac IP z ktorego nadaja, moze jest stale, wtedy wystarczy zablokowac, ale watpie zeby byli az tak glupi
Na martwych forch takie trole stanowia wiekszosc zarejstrowanych uzytkownikow. Vide forum na stronie Dudka.
Dyskusja "sponsorowana" sobie wisi i wchodza na nia coraz to nowe ofiary przegladajace forum.
U nas taki link albo sie nie pokaze, alo zyje kilkanascie minut.
Swoja droga zaczne sprawdzac IP z ktorego nadaja, moze jest stale, wtedy wystarczy zablokowac, ale watpie zeby byli az tak glupi
-
Ktoś się rejestruje, zakłada niewinny temat i piszze niewinny post. Ktoś odpowiada nie podejrzewając złego. ktoś trzeci, też świeży na forum odpowiada i podaje link do jakiegoś produktu itp. który jest tylko siedzibą wirusów lub leku na potencję.
I teraz następuje najlepsze. Część forumowiczów kliknie, części temat w ogóle nie zainteresuje ale... boty od Google albo innego Binga przeszukują internet na okrągło w tym i fora. Zaliczą taki ukryty spam jako zwykłą odpowiedź na forum. Osoby, które szukają na prawdę odpowiedzi n ajakieś pytanie (chociażby szukają dobrego rumu) wejdą tutaj z google, klikną i już padają nieświadomie ofiarą spamera.
System jest banalnie prosty, ale wymaga nieco pracy od spamerów. U nas na szczęście Uriuk większość wyłapuje (i chwała mu za to po wsze czasy, zdrowie dla rodziny i jajko na twardo!), ale jak widać nawet skoro znamy mechanizm, dajemy się złapać
EDIT
Uriuk, byłeś szybszy.
I teraz następuje najlepsze. Część forumowiczów kliknie, części temat w ogóle nie zainteresuje ale... boty od Google albo innego Binga przeszukują internet na okrągło w tym i fora. Zaliczą taki ukryty spam jako zwykłą odpowiedź na forum. Osoby, które szukają na prawdę odpowiedzi n ajakieś pytanie (chociażby szukają dobrego rumu) wejdą tutaj z google, klikną i już padają nieświadomie ofiarą spamera.
System jest banalnie prosty, ale wymaga nieco pracy od spamerów. U nas na szczęście Uriuk większość wyłapuje (i chwała mu za to po wsze czasy, zdrowie dla rodziny i jajko na twardo!), ale jak widać nawet skoro znamy mechanizm, dajemy się złapać
EDIT
Uriuk, byłeś szybszy.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Będzie im tu coraz trudniej skoro mechanizm jest znany. W zasadzie to pierwszy post jest już łatwo rozpoznawalny i można być bardziej bezwzględnym przy takich próbach.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko z Napędem
Teraz zrozumiałem .dzieki za wyczerpująca odpowiedz
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt: