AKCJA PAKA - Warszawa, Narodowy, 12.04.2018 - pilne!

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
Awatar użytkownika
marek mastalerz
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

AKCJA PAKA - Warszawa, Narodowy, 12.04.2018 - pilne!

Postautor: marek mastalerz » 09 kwietnia 2018, 11:16

Hej
AKCJA PAKA na NARODOWYM w wersji instant, czyli błyskawicznej.
Trochę z braku czasu i problemów z dostępem do płyty stadionu nie mogliśmy zrobić w tym roku pełnowymiarowej akcji w Warszawie na Narodowym.
Robimy szybką akcję na 20-25 osób w czwartek 12 kwietnia w godzinach 18-20. 15 kwietnia lina są zwijane na dłużej i nie będzie jak tego zrobić.
Działamy jeśli zbierze się minimum 15 osób.
Pilne zgłoszenia proszę wysyłać mailem na adres szkoły: info@cloudbase.pl

Przy okazji informacja: Nie jest zalecane rzucanie w ramach ćwiczeń spadochronów ultralekkich ze względu na możliwe osłabienie konstrukcji spadochronu i większe ryzyko uszkodzenia w kolejnych otwarciach. Rzucanie ćwiczebne spadochronu nie powinno odbywać się często. Najlepiej jeśli poprzestaniemy na jednej próbie z tych samych powodów co powyżej. Zatem rzucanie go co roku jest niewskazane. Można do woli rzucać spadochrony zużyte, które nie będą już używane do latania.

Proszę szybciutko o zgłoszenia.

opis akcji zeszłorocznej: http://cloudbase.pl/blog/

pozdrawiam
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Re: AKCJA PAKA - Warszawa, Narodowy, 12.04.2018 - pilne!

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 09 kwietnia 2018, 11:27

To ciekawa informacja z którą się wcześniej nie spotkałem dotycząca możliwości uszkodzeń przy otwarciu zapasów ultralekkich. Możesz napisać coś więcej. Rozumiem że sprzedawcy takich zapasów nie będą zadowoleni z takich informacji, ale wstępnie wydaje mi się że problem nie jest poważny.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 09 kwietnia 2018, 11:47

Hej
No przyznam że to informacja w kategorii "dmuchamy na zimne". Oparta tylko na rozmowach z mechanikami składającymi spadochrony.
Nie znam żadnych badań i nie miałem czasu napisać do producentów, czy robili takie badania. Trzeba by było rzucić taki spadochron kilka razy i sprawdzić wytrzymałość tkaniny i linek. Nikt z producentów spadochronów nie podaje ile razy mozna rzucić spadochron, po czym nadaje sie on do wyrzucenia. Zdajesz sobie sprawę jakie konsekwencja miałby taki wpis w instrukcji :)

pozdrawiam
marek mastalerz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 09 kwietnia 2018, 11:59

Do mnie też docierają różne informacje od mechaników. Na przykład że małe skrzydła używane w ciężkich trajkach wymagają wymiany olinowania już po jednym sezonie. Szkoda że nie ma praktycznie żadnego przepływu tych informacji.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 09 kwietnia 2018, 12:58

Nie chcę żeby ktoś potraktował moje słowa jako wyrocznię.
Zaznaczam wyraźnie że nie mam żadnych twardych danych na to, że wielokrotne rzucanie spadochronu znacząco pogarsza jego kondycję.
Trzeba jednak pamiętać że nasze spadochrony to nie są spadochrony do skoków, które są zupełnie inaczej skonstruowane.
Każdy spadochron paralotniowy ma podaną ograniczoną prędkość otwarcia powyżej której nie powinien byś używany ponieważ może ulec uszkodzeniu podczas otwarcia. Jest to zdaje się około 100 - 120 km/h. Spadochrony paralotniowe mają się otworzyć bardzo szybko, dlatego nie mają systemów które spowalniając otwarcie zmniejszają dynamikę tego otwarcia. Z tego też powodu w akcji którą chcemy zrobić w czwartek, spadochrony będziemy wyrzucać nieco wcześniej zanim pilot osiągnie dużą prędkość zjazdu. Mocniej można sie rozpedzić na własne życzenie.

Nie znam się na spadochronach do skoków więc w tym temacie nic więcej nie mogę powiedzieć.
Może ktoś natknął się na jakiś poważny artykuł dotyczący wytrzymałości spadochronów paralotniowych, to chętnie zapoznam się z nim.
Można też pogadać z ludźmi z branży producentów paralotni i spadochronów co o tym myślą. Tylko kto się tym zajmie?

Lekkie konstrukcje z założenia są delikatniejsze, chociaż producentom materiałów (włókien i tkanin) cały czas udaje się pchać do przodu technologię i utrzymać duże wytrzymałości przy lżejszych materiałach. W tej chwili wychodzą już z użycia tkaniny o gramaturze 40 lub więcej. Coraz więcej nowych modeli skrzydeł jest szyte z tkanin między 32 a 38 g/m2 a miejscami są używane tkaniny 27 g/m2 (w skrzydłach bardzo lekkich).
Skytex 38 Universal, staje się nowym standardem, tak jak kiedyś był Skytex 44.
Postęp jest dobry, tylko trzeba być świadomym jego konsekwencji.

Jeśli macie jakieś informacje o wytrzymałości spadochronów to proponuję nowy wątek.

Pozdrawiam
marek mastalerz

Awatar użytkownika
calhal
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: calhal » 09 kwietnia 2018, 14:06

Tak w temacie, właśnie pozbyłem się wszystkich ciężkich spadochronów (średnio 2,5kg).
Obecnie mam SupAir Shine do XC - i nadzieję, że nigdy go nie użyję.

A wczoraj odebrałem 2 x Dudek Globe Light 110, żeby je włożyć do F*ck Gravity. Tutaj też nie zamierzam używać, ale prawdopodobieństwo jest już większe. Fakt, nie są to spadaki ekstremalnie lekkie (podobno 1,5kg, jeszcze nie ważyłem), ale jak użyję któregoś z nich to dam znać w jakim jest stanie. Co ciekawe, specjalnie szukałem czegoś w podręczniku w stylu "po użyciu", ale nie znalazłem.

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 09 kwietnia 2018, 14:24

Być może moje obawy są nieuzasadnione...
:)

pozdrawiam
marek mastalerz

Piotr Domański
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Piotr Domański » 11 kwietnia 2018, 18:54

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Do mnie też docierają różne informacje od mechaników. Na przykład że małe skrzydła używane w ciężkich trajkach wymagają wymiany olinowania już po jednym sezonie. Szkoda że nie ma praktycznie żadnego przepływu tych informacji.

Jeżeli zależy Ci na przepływie informacji to może napisz o jakie skrzydła chodzi i jak użytkowane. Przedstawiłeś sprawę tak jak by dotyczyło to wszystkich co jest absolutną nieprawdą. Po 70h i roku nalotu moje skrzydło z obciążeniem powierzchni ok 12 kg/m2 na zrywarce wykazało wartości nominalne jak w nowym, chociaż wiem, że nawet po jednym locie (a w zasadzie starcie) może może być już masakra i tak naprawdę wielkość skrzydła nie ma tu znaczenia.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 kwietnia 2018, 19:31

Piotr Domański pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Do mnie też docierają różne informacje od mechaników. Na przykład że małe skrzydła używane w ciężkich trajkach wymagają wymiany olinowania już po jednym sezonie. Szkoda że nie ma praktycznie żadnego przepływu tych informacji.

Jeżeli zależy Ci na przepływie informacji to może napisz o jakie skrzydła chodzi i jak użytkowane. Przedstawiłeś sprawę tak jak by dotyczyło to wszystkich co jest absolutną nieprawdą. Po 70h i roku nalotu moje skrzydło z obciążeniem powierzchni ok 12 kg/m2 na zrywarce wykazało wartości nominalne jak w nowym, chociaż wiem, że nawet po jednym locie (a w zasadzie starcie) może może być już masakra i tak naprawdę wielkość skrzydła nie ma tu znaczenia.

Piotrek. Napisałem tyle ile mi powiedziano. Serwis nie chce podawać szczegółów, bo to może być źle odebrane przez klientów. Dlatego nie mogę też naciskać o podawanie szczegółów. Jeśli ta informacja miała być pożyteczna dla pilotów to głównie w kierunku zwrócenia szczególnej uwagi na trwałość materiałów przy delikatnych konstrukcjach lub większych obciążeniach niż dotychczas stosowane. Masz chyba największe doświadczenie jeśli chodzi o skrajnie wysokie obciążenia powierzchni i fajnie by było gdybyś coś na ten temat napisał, najlepiej w osobnym wątku.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Ogólne”