Leksykon polskiego paralotniarstwa.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Leksykon polskiego paralotniarstwa.
Wczoraj jadąc na Słowenię z nudów zagadałem pilota z czteroletnim stażem: a o malim słyszałeś? Odpowiedź nie znam człowieka trochę mnie zaskoczyła. Seria nazwisk: Witkowski, Tobiszewski, Jaxa Rożen, Olejnik, Vermessy, Ziółkowski też spotkała się z identyczną reakcją. Dopiero przy Spajku coś zaiskrzyło. Cała nasza historia odchodzi w niepamięć. Dlatego stwierdziłem że dobrze by było spisać nazwiska i wydarzenia , zilustrować to zdjęciami i filmami. Najlepiej w osobnym dziale rozbitym na kolejne litery alfabetu. Żeby nie mnożyć działów to proponuję zmienić fora regionalne na leksykon. Co o tym sądzicie?
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Kontakt:
Re: Leksykon polskiego paralotniarstwa.
Jedyny wniosek jest taki, ze cala napinka zawodnikow idzie psu na bude .
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
"Jedyny wniosek jest taki, ze cala napinka zawodnikow idzie psu na bude"
Ale co masz na myśli? Że zawodnicy latają dla potomnych, taak?
Jedyny wniosek z Twojej wypowiedzi jaki wyciągam to taki, ze szybciej napisałeś niż pomyślałeś.
Ale co masz na myśli? Że zawodnicy latają dla potomnych, taak?
Jedyny wniosek z Twojej wypowiedzi jaki wyciągam to taki, ze szybciej napisałeś niż pomyślałeś.
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Tak naprawdę myślę, że warto było by spisać kawałek historii polskiego paralotniarstwa. Nie liczył bym na duże zainteresowanie pokolenia Brawo, ale nie jeden z pewnością chciałby wiedzieć to i owo. Jestem mocno za.
Mariusz Kilian
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Od prawie trzydziestu lat nasze środowisko jest ożywiane przez anonimowych już pilotów. Organizowali kluby, zawody, budowali sprzęt, podróżowali, powstało wiele pionierskich wydarzeń. To byli naprawdę niezwykli ludzie. Oczywiście mieli mnóstwo wad, ale ich zapał i miłość do latania budowały środowisko i tworzyły coś, co wydaje mi się wygląda teraz zupełnie inaczej.
Zbyszek Gotkiewicz
- micro
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
Ja jestem za, lubię te filmy i opowiadania w których "czuć" pasję
.

Roman Michalak
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
To może zanim powstanie taki dział to wrzucajcie tu nazwiska, wydarzenia, kluby które powinny według Was być zapamiętane.
Zbyszek Gotkiewicz
- micro
- Kontakt:
1. Glajciarze z Tamarą...
2. Fajsławice hole Adama
2. Fajsławice hole Adama
Roman Michalak
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Może na początek taki instruktor z góry Chełm który już nie żyje a zapomniałem nazwiska, podobnie Marek Jiruska, Bogdan Kulka, zawody zakopiańskie, UP Team, Legionowo, pegaz, air-pol....
Zbyszek Gotkiewicz
- Krzysiek
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze: Dlatego stwierdziłem że dobrze by było spisać nazwiska i wydarzenia , zilustrować to zdjęciami i filmami. Najlepiej w osobnym dziale rozbitym na kolejne litery alfabetu. Żeby nie mnożyć działów to proponuję zmienić fora regionalne na leksykon. Co o tym sądzicie?
Wspaniały pomysł. Niedawno zacząłem swoją przygodę z paralotniarstwem i bardzo mi czegoś takiego brakowało.
Co sądzicie o użyciu do tego CMS-a MediaWiki, takiego na którym stoi Wikipedia? Pozwoliłem sobie postawić próbną wersję. Dajcie znać, czy ma to sens
http://www.emet.hekko24.pl/lpp
Żeby dodawać hasła trzeba założyć konto, edytować można anonimowo. Ale wszystkie ustawienia do modyfikacji
- micro
- Kontakt:
To bardzo dobry pomysł, tym bardziej, że żadnego innego nie mamy
.

Roman Michalak
- prokopcio
Bo dziś doba internetu jest - zapytać trzeba było czy wie kto to Gotek czy Uriuk a nie o jakieś pierdoły pytać 

Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Krzysiek pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze: Dlatego stwierdziłem że dobrze by było spisać nazwiska i wydarzenia , zilustrować to zdjęciami i filmami. Najlepiej w osobnym dziale rozbitym na kolejne litery alfabetu. Żeby nie mnożyć działów to proponuję zmienić fora regionalne na leksykon. Co o tym sądzicie?
Wspaniały pomysł. Niedawno zacząłem swoją przygodę z paralotniarstwem i bardzo mi czegoś takiego brakowało.
Co sądzicie o użyciu do tego CMS-a MediaWiki, takiego na którym stoi Wikipedia? Pozwoliłem sobie postawić próbną wersję. Dajcie znać, czy ma to sens
http://www.emet.hekko24.pl/lpp
Żeby dodawać hasła trzeba założyć konto, edytować można anonimowo. Ale wszystkie ustawienia do modyfikacji
Zalogowaniem się ale nie umiem nic tam dodać.
Zbyszek Gotkiewicz
- Krzysiek
- Kontakt:
Tworzenie nowych haseł:
1. Wpisać żądane hasło do okienka wyszukiwarki w prawym górnym rogu (np. "Tamara Dudek")
2. Dostajemy informację, że brak wyników oraz propozycję utworzenia nowego hasła (Utwórz stronę „Tamara Dudek” na tej wiki!)
3. Klikamy na "Tamara Dudek"
i przechodzimy do edycji hasła.
1. Wpisać żądane hasło do okienka wyszukiwarki w prawym górnym rogu (np. "Tamara Dudek")
2. Dostajemy informację, że brak wyników oraz propozycję utworzenia nowego hasła (Utwórz stronę „Tamara Dudek” na tej wiki!)
3. Klikamy na "Tamara Dudek"
i przechodzimy do edycji hasła.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Założyłem hasło Tamara Dudek i napisałem pierwsze zdanie. Teraz trzeba się będzie nauczyć dodawać zdjęcia, filmy i różne odnośniki.
Zbyszek Gotkiewicz
- Krzysiek
- Kontakt:
Dodawanie zdjęć i innych plików (png, gif, jpg, jpeg, doc, xls, mpp, pdf, ppt, tiff, bmp, docx, xlsx, pptx, ps, odt, ods, odp, odg, mp3) już włączone.
Działa to dwustopnionowo.
1. Po lewej w menu narzędzie trzeba kliknąć "Prześlij plik" (np. tamara_dudek.jpg) i postępować wedle instrukcji
2. Po przesłaniu pliku można się do niego odwoływać wpisując [[File:tamara_dudek.jpg]]
Bardziej złożone opcje linkowania do obrazków z przykładami tutaj: https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Images/pl
Oczywiście chętnie pomogę
Działa to dwustopnionowo.
1. Po lewej w menu narzędzie trzeba kliknąć "Prześlij plik" (np. tamara_dudek.jpg) i postępować wedle instrukcji
2. Po przesłaniu pliku można się do niego odwoływać wpisując [[File:tamara_dudek.jpg]]
Bardziej złożone opcje linkowania do obrazków z przykładami tutaj: https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Images/pl
Oczywiście chętnie pomogę
- Krzysiek
- Kontakt:
Prowizorycznie dodałem też na stronie głównej listę dostępnych haseł, może to potem wyrzucić
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Tytuły haseł nie dają się edytować. W przypadku zrobienia błędu czy literówki byłoby to konieczne. Poza tym jeśli nie pojawi się kilku autorów haseł to inicjatywa parawiki spali na panewce. Trzeba by zachęcić pilotów do wpisywania haseł nawet jeśli nie są w stanie wypełnić ich treścią.
Zbyszek Gotkiewicz