Hobbystyczny paralotniowy projekt programistyczny
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Przelotowiec
Hobbystyczny paralotniowy projekt programistyczny
Hejka,
Poszukuje kogos do wspolpracy nad hobbystycznym paralotniowym projektem programistycznym. Najlepiej jakby dana osoba miala jakies doswiadczenie w dziedzinie Data Science, potrafila programowac i juz programowala lub chcialaby sie nauczyc Pythona. Dlubie w tym projekcie od jakiegos czasu i powoli widac wyniki - uzywane pakiety to selenium, requests do webscrapowania, numpy, pandas do obrobki danych, matplotlib do wstepnych wizualizacji i simplekml do tworzenia wizualizacji w Google Earth. Mam zamiar wejsc rowniez z tym w jakis ML i DL przy uzyciu pakietu pytorch.
Dajcie znac jakby ktos byl zainteresowany wspolpraca.
Pozdrawiam,
Pawel
Poszukuje kogos do wspolpracy nad hobbystycznym paralotniowym projektem programistycznym. Najlepiej jakby dana osoba miala jakies doswiadczenie w dziedzinie Data Science, potrafila programowac i juz programowala lub chcialaby sie nauczyc Pythona. Dlubie w tym projekcie od jakiegos czasu i powoli widac wyniki - uzywane pakiety to selenium, requests do webscrapowania, numpy, pandas do obrobki danych, matplotlib do wstepnych wizualizacji i simplekml do tworzenia wizualizacji w Google Earth. Mam zamiar wejsc rowniez z tym w jakis ML i DL przy uzyciu pakietu pytorch.
Dajcie znac jakby ktos byl zainteresowany wspolpraca.
Pozdrawiam,
Pawel
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Hobbystyczny paralotniowy projekt programistyczny
Wiadomość zapewne napisana została w obcym języku w celu dotarcia wyłącznie do właściwych osób A ja bym się chciał dowiedzieć jakie ma być zastosowanie tego programu bo już z kilkoma się spotkałem i ich funkcjonalność warto przeanalizować.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Hejka Zbyszku,
Krotkoterminowo to zastosowaniem bedzie analiza lotow z Roldanillo bo wybieram sie tam w styczniu i chcialbym zmaksymalizowac okazje takze kilka pytan na ktore szukam odpowiedzi to:
1. Gdzie i o ktorej godzinie oczekiwac termali,
2. Gdzie, o ktorej godzinie najlepiej przeskakiwac doline,
3. Chcialbym zeby program konstruowal najlepszy task na dany dzien po uwzglednieniu prognoz pogodowych (plaszczak, fai, kreska),
4. O ktorej godzinie danego dnia oczekiwac Pacifico i gdzie Pacifico wchodzi najwczesniej (Pacifico - wiatr od oceanu ktory przynosi opady na zachodniej stronie doliny)
5. Jestem otwarty na inne pytania - mysle ze sporo mozna wycisnac z trackow lotow.
Dane sa sciagane z xcportal i xcontest - program bedzie oparty o 12.000 trackow z Roldy, Ansermanuevo i Piedechinche oraz na danych pogodowych z IDEAM - Kolumbijskie Meteo.
Dlugoterminowo to mysle zeby to zeskalowac i marzy mi sie moze jakas apka? Zobaczymy ...
Pozdrawiam,
Pawel
Krotkoterminowo to zastosowaniem bedzie analiza lotow z Roldanillo bo wybieram sie tam w styczniu i chcialbym zmaksymalizowac okazje takze kilka pytan na ktore szukam odpowiedzi to:
3. Chcialbym zeby program konstruowal najlepszy task na dany dzien po uwzglednieniu prognoz pogodowych (plaszczak, fai, kreska),
4. O ktorej godzinie danego dnia oczekiwac Pacifico i gdzie Pacifico wchodzi najwczesniej (Pacifico - wiatr od oceanu ktory przynosi opady na zachodniej stronie doliny)
5. Jestem otwarty na inne pytania - mysle ze sporo mozna wycisnac z trackow lotow.
Dane sa sciagane z xcportal i xcontest - program bedzie oparty o 12.000 trackow z Roldy, Ansermanuevo i Piedechinche oraz na danych pogodowych z IDEAM - Kolumbijskie Meteo.
Dlugoterminowo to mysle zeby to zeskalowac i marzy mi sie moze jakas apka? Zobaczymy ...
Pozdrawiam,
Pawel
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Hmm. Tak sobie czytam i nasuwa się jakoś samo pytanie.
A nie prościej zapytać?
Na przykład Irka Janika, który co roku siedzi tam przez miesiąc. Teraz również tam będzie i znów pewnie nalata z 70 czy 80 godzin.
Dla jednego piwa konstruować cały przydomowy browar?
A nie prościej zapytać?
Na przykład Irka Janika, który co roku siedzi tam przez miesiąc. Teraz również tam będzie i znów pewnie nalata z 70 czy 80 godzin.
Dla jednego piwa konstruować cały przydomowy browar?
-
A Irek programuje w Pytonie?
Zartuje, super, z Irkiem zagadam. Ale chcialbym tez nad projektem popracowac bo mialby zastosowanie do kazdego miejsca...
Pozdrawiam,
Pawel
Zartuje, super, z Irkiem zagadam. Ale chcialbym tez nad projektem popracowac bo mialby zastosowanie do kazdego miejsca...
Pozdrawiam,
Pawel
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Już rozumiem. Myślałem że to ma być program do projektowania glajtów:) A to ma być cos takiego, co zaprojektuje trase i jeszcze po drodze bedzie cię prowadziło od komina do komina podpowiadając jaka wysokość musisz wykręcić minimum, żeby dojść do następnego. No i programspowoduje, że wszelkiej maści przewodnicy paralotniowi staną się niepotrzebni Wydaje mi się, że program powinien na bieżąco analizować dane z wariometru i wyznaczać trasę uwzgledniając siłę kominów i wysokość podstawy, bo to dwa podstawowe parametry opisujące możliwości przelotowe. Czyli trasa powinna być wyznaczona najwcześniej po wykręceniu pierwszego komina i w zależności od tego program zaplanuje trasę po bliskich hotspotach, lub uwzględni możliwości długich przeskoków. Poza tym odchylenie komina będzie też sugestią czy trasa ma być zamknięta, czy z wiatrem. Życzę dobrej zabawy
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
pbedyn pisze:A Irek programuje w Pytonie?
Pozdrawiam,
Pawel
Dorobię mechanizm do obsługi sterówek podczas lotu ze zintegrowanym gpsem, baro oraz akcelelometrem i po wgraniu wytycznych z Twojego softu będzie można po starcie odpalać autopilota .
-
haha, juz o tym tez myslalem. Rekordy beda padac jak sie patrzy!
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
przecież coś takiego już istnieje onlinowego - jak na złość nie potrafię odnaleźć wrrr.... na podstawie analizy tracklogów zrobiona mapa przelotowo / kominowa.
Łukasz Prokop
- tooosh
karmazyn, widziałeś thermocompass? https://thermocompass.nethouse.me/
prokopcio, na xcplanner klikasz + przy Thermals. To samo tu razem z "hotspots" https://thermal.kk7.ch/
prokopcio, na xcplanner klikasz + przy Thermals. To samo tu razem z "hotspots" https://thermal.kk7.ch/
- arekgarbacz
- Kontakt:
pbedyn pisze:Hejka Zbyszku,
Pozdrawiam,
Pawel
Ciekawa koncepcja! Chociaż jednocześnie brzmi jak potężna ilość pracy i w tym kontekście, jeśli chodzi o zdobycie doświadczenia w tych narzędziach, to ma sens. Jeśli jednak chodzi o zdobycie wskazówek na polatanie w nowym miejscu, to chyba faktycznie łatwiej piwo wypić ew. ściągnąć sobie parę najlepszych lotów z danego miejsca, z danego okresu czasu, z poprzednich lat i obejrzeć na Doaramie czy czymś podobnym.
Nie mnie jednak, gdyby coś takiego udało się odpalić na znanych miejscówkach, gdzie ludzie latają po utartych szlakach, to może okazało by się, że program opracował by całkiem ciekawe nowe trasy. Z drugiej strony problemem jest to że to właśnie tracki tych ludzi karmią danymi ten program, wiec cóż on może takiego nowego "wymyślić" względem tego co robi większość.... jak zwykle pojawia się problem "jakości danych".
Ja w ciągu najbliższych paru miesięcy powinienem się zacząć bawić Data Science w robocie, wiec może w przyszłości mógłbym coś pomóc.
A z takich przyziemnych pytań, jak sobie wyobrażałeś tworzenie takiej trasy? Skakanie z hotspota do najbliższego/najmocniejszego hotspota? Czy uwzględniał byś czas na przeskoki i jak się termy zmieniają w końcu dnia? Czy zrobimy później zawody człowiek vs Twój soft jako autopilot? To by było coś!
Pozdr!
ArekG
ArekG
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Myślę że w program musi być zaszyty krążek McCredy i rozpoznawanie kierunku i siły wiatru.
Zbyszek Gotkiewicz
Coś ten Thermocompas nie zawojował rynku. Testował to ktoś? Ma szansę to zadziałać?
P.
P.
- tooosh
Jak dobrze pamiętam to thermocompass wylicza punkty na podstawie zdjęć satelitarnych. Zrobisz to lepiej lecąc, bo masz lepsze dane - słońce, cienie, chmury, aktualne "zdjęcia" ziemi.
-
Hejka Arku,
Odezwe sie do Ciebie na priv.
Do wszystkich:
Sporo roboty juz odwalilem - tracki sciagaja sie automatycznie, katalogowanie plikow, wstepna obrobka tez. Jestem na etapie tworzenia zestawien z danych i wizualizacji w Google Earth.
Kogo szukam do pomocy?
Glownie ludzi, ktorzy maja doswiadczenie w programowaniu lub ucza sie. Ja np. nie jestem programista z wyksztalcenia i ten projekt traktuje jako giga laboratorium doswiadczalne i okazje do szybkiego zdobycia nowych umiejetnosci. Fajnie byloby gdyby zainteresowana osoba miala jakies doswiadczenie w dziedzinie Data Science ale najwazniejsze dla mnie jest pozytywne nastawienie i autentyczna checi dzialania przy tym projekcie.
Duzo rzeczy juz ogarnalem. Osobom zainteresowanym pokaze aktualna wersje programu i podzielimy sie jakos sensownie zadaniami. Jakis etap analiz lotow z Roldanillo chce zamknac najpozniej do polowy stycznia 2019, ale to oczywiscie nie bedzie koniec zabawy.
Projekt jest hobbystyczny, wiec zakladam, ze chetni sami okreska, ile moga czasu na to poswiecic tygodniowo/ miesiecznie. Zima to dobry czas zeby nad czyms takim posiedziec bo od wiosny wiadomo - pogon za warunem!
Mam nadzieje, ze znajdzie sie kilku pasjonatow, ktorzy beda chcieli dolaczyc. Dajcie znac jakby ktos byl zainteresowany wspolpraca. Moj mail to: pawel.bedynski@gmail.com
Pozdraxy,
Pawel
Odezwe sie do Ciebie na priv.
Do wszystkich:
Sporo roboty juz odwalilem - tracki sciagaja sie automatycznie, katalogowanie plikow, wstepna obrobka tez. Jestem na etapie tworzenia zestawien z danych i wizualizacji w Google Earth.
Kogo szukam do pomocy?
Glownie ludzi, ktorzy maja doswiadczenie w programowaniu lub ucza sie. Ja np. nie jestem programista z wyksztalcenia i ten projekt traktuje jako giga laboratorium doswiadczalne i okazje do szybkiego zdobycia nowych umiejetnosci. Fajnie byloby gdyby zainteresowana osoba miala jakies doswiadczenie w dziedzinie Data Science ale najwazniejsze dla mnie jest pozytywne nastawienie i autentyczna checi dzialania przy tym projekcie.
Duzo rzeczy juz ogarnalem. Osobom zainteresowanym pokaze aktualna wersje programu i podzielimy sie jakos sensownie zadaniami. Jakis etap analiz lotow z Roldanillo chce zamknac najpozniej do polowy stycznia 2019, ale to oczywiscie nie bedzie koniec zabawy.
Projekt jest hobbystyczny, wiec zakladam, ze chetni sami okreska, ile moga czasu na to poswiecic tygodniowo/ miesiecznie. Zima to dobry czas zeby nad czyms takim posiedziec bo od wiosny wiadomo - pogon za warunem!
Mam nadzieje, ze znajdzie sie kilku pasjonatow, ktorzy beda chcieli dolaczyc. Dajcie znac jakby ktos byl zainteresowany wspolpraca. Moj mail to: pawel.bedynski@gmail.com
Pozdraxy,
Pawel