[WIDEŁO] Dziwne pomysły ULC, treningi SIV oraz instruktorzy

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

[WIDEŁO] Dziwne pomysły ULC, treningi SIV oraz instruktorzy

Postautor: SP8EBC » 09 sierpnia 2021, 19:49

Cześć,
Pewnie wszyscy widzieli napierdaln***ę na Facebooku i posty pisane tam przez małżonkę pilota poszkodowanego podczas treningu SIV. W zasadzie to miałem przygotowywać kolejny odcinek z serii o przestrzeni powietrznej. Miało być o Żarze ale cały czas czekam aż pewne sprawy zostaną załatwione i ustalone, żeby nagrać raz a dobrze o bieżących regulacjach tamże.

W międzyczasie wjechało coś takiego. Krótkie porównanie jak bardzo paralotniarstwo jako sport wyczynowy różni się od innych, w domyśle bardziej 'sztywnie zorganizowanych' sportów - tutaj na przykładzie żeglarstwa. Słowem, dlaczego na 'seminarium przelotowe' pójdę tylko do kogoś, kto na bieżąco lata przelotowo a na SIV to kogoś kto jest byłym bądź aktualnym akrobatą.

No i jest słówko o bezpieczeństwie paralotniarstwa a raczej jego braku. To tak a propos ostatniego filmiku od Żywiec Air Team ;) Ja niestety takiego warsztatu edycyjnego jako ŻAT nie mam. Dźwięk jest lekko przesterowany ale pomimo długich prób poległem i odpuściłem się walkę z jakimś gniotem Open Source. Muszę wysupłać te kilkaset $ i ogarnąć sobie jakiś lepszy soft do edycji.

O dziwnych pomysłach ULC bezpośrednio nic tu nie ma. Dzisiaj matgaw podesłał mi ciekawe rzeczy na temat planowanych zmian w Ustawie Prawo Lotnicze. Kombinują przy lądowiskach. Narazie ciężko powiedzieć, czy to jest dla nas dobre, złe, czy neutralne ale za każdym razem gdy ULC coś robi, to skóra mi cierpnie na karku na samą myśl. Jak się wdrożę (wdrożymy z Mateuszem) to coś więcej napiszę.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: [WIDEŁO] Dziwne pomysły ULC, treningi SIV oraz instruktorzy

Postautor: uriuk » 09 sierpnia 2021, 22:51

SP8EBC pisze:
Pewnie wszyscy widzieli napierdaln***ę na Facebooku i posty pisane tam przez małżonkę pilota poszkodowanego podczas treningu SIV. .

Nie. Przyjmij za pewnik, ze poki nie podasz dokladnej lokalizacji tej dyskusji, to malo kto bedzie mial pojecie gdzie ona sie odbywa. Moja wnuczka jak miala 2 latka to myslala, ze jak przykryje glowe koldra, to jej nie widac, bo ona nic nie widzi. Pozniej zmadrzala.

fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 09 sierpnia 2021, 23:27

SP8EBC pisze: Dzisiaj matgaw podesłał mi ciekawe rzeczy na temat planowanych zmian w Ustawie Prawo Lotnicze. Kombinują przy lądowiskach. Narazie ciężko powiedzieć, czy to jest dla nas dobre, złe, czy neutralne ale za każdym razem gdy ULC coś robi, to skóra mi cierpnie na karku na samą myśl.

Nie strasz, nie strasz.... Czyli ten "ulc", to kto to konkretnie jest - jesli chodzi o "jego" dyktatorskie "kombinacje"? Ma "on" choc, jakie praktyczne pojecie o wspolczesnym paralotniarstwie i lotniarstwie ?
A Matgaw to pewnie dokopal sie ogolnie dostepnych, "jego" publikacji, czy ma jakies poufne z nim kontakty i tylko samego Ciebie teraz wtajemniczyl, w to wasze "wdrazanie", bys obiecal, (niby podkreconym ciekawskim), "cos więcej" swojej pary do eteru popuscic ...?

Czy nie lepiej by bylo, zamiast sie tego "ulca" bac i straszyc, jego "dreszczowcami. Za wczasu zacząć sprowadzac go na "oblicze ziemi, tej ziemi" - poprzez jawne konsultacje spolecznosciowe z zaufanymi reprezentantami srodowiska, przed ktorym ten "reżimowy fantasta"(?) wciąż sie kamufluje...?

Pozdro
Wiesiek
(wyciulany na kilka tysi, przez niejawnosc warunkow, poPRLowskiego, ulcowo-tajniackiego nadzoru - gdyby sie odwolac, to prawnik "szpecjalista" interpretator, pewnie by wyludzil, jeszcze drugie tyle ;) )

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 10 sierpnia 2021, 22:57

Wiesiu spokojnie. Adin, dwa, tri, czeterja, pjat.

https://latajlegalnie.com/2021/08/09/zm ... iglowcami/
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2021, 07:13 przez SP8EBC, łącznie zmieniany 1 raz.
Mateusz Lubecki

fotolot

Postautor: fotolot » 11 sierpnia 2021, 01:04

SP8EBC pisze:Wiesiu spokojnie. Adin, dwa, tri, czeterja, pjat.

https://dlapilota.pl/wiadomosci/mikolaj ... powietrzny

Mateuszku, ja to akurat mam bekę z kreowania takich podchodow. Chciales niby cos ujawnic i odliczasz start premiery, a tu wyciagasz, dawno skomentowany stary kotlet z przed roku...?

Jesli chcialbys spróbować cos zdzialac w obronie praw paralotniarzy. To moze lepiej zacznij od poszukania, doswiadczonych, zaufanych w srodowisku pilotow(2-3os. najlepiej nie z SILPu czy PSP), bezinteresownie chetnych do dobrowolnej, konsultacyjnej wymiany spostrzezen i zdroworozsadkowych ustalen z odpowiedzialnym za poczynania swoich platnych podwladnych - Prezesem ULCu ?. Interpretacyjne domniemania na forach, raczej do nikogo i niczego konkretnego nie doprowadzą.
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2021, 07:15 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 11 sierpnia 2021, 07:13

Wiesiu przez Ciebie wkleiło mi się złego linka:

https://latajlegalnie.com/2021/08/09/zm ... iglowcami/

Dobranoc. Siedzenie w nocy przy komputerze ci nie służy (tak informacyjnie oryginalny post też podedytowałem)
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 sierpnia 2021, 08:30

Chłopaki. Czytam Was i nie mam pojęcia o co chodzi w tym wątku.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 11 sierpnia 2021, 12:14

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Chłopaki. Czytam Was i nie mam pojęcia o co chodzi w tym wątku.

"Chlopaku". Zauważ że juz sam temat jest tu wielowatkowy. Zacytuj pojedynczo daną wypowiedz i dochodz wyjasniem. Jesli moją nie pojales to powtarzam , że proponuje wlasnie dotarcie do odpowiedzialnego za zlecanie opracowan i zatwierdzanie "dziwnych pomyslow" Prezesa ULC. Jesteś chętny do szukania zrozumienia i porozumienia ?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 sierpnia 2021, 12:29

Wolałbym, żebyś jasno napisał jakie zmiany są przygotowywane jeśli w ogóle coś takiego jest planowane. I nie chodzi o mój pogląd na poruszane problemy, bo ja mam dość jasny pogląd na istniejący system, ale chodzi o ludzi którzy nie potrafią powiązać swoich lotów za stodołą czy zlotów z Żaru z wypadkami czy byciem przestępcą.
Zbyszek Gotkiewicz

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 11 sierpnia 2021, 15:42

Temat dotyczy tego że:
- ULC planuje teraz zmienić ustawę prawo lotnicze w taki sposób, że chce z niej wykreślić lądowiska nieewidencjonowane, używane do 14 dni w roku - to spowoduje duży problem dla właścicieli śmigłowców, ultralightów itp.: https://latajlegalnie.com/2021/08/09/zm ... iglowcami/

- w innych wątkach ULC czasami przebąkuje, że ich zdaniem to gdzie lądują paralotnie, to nie są "inne miejsca przeznaczone do startów i lądowań" - jak jest w przepisach - ale właśnie lądowiska nieewidencjonowane; pytanie brzmi: kiedy ta wykładnia stanie się obowiązująca, LUB kiedy ULC zmieni nam w przepisach "inne miejsca" na "lądowiska" - i będziemy wykonywali 100% lotów na terenie Polski nielegalnie, gdyż aby zarejestrować lądowisko - potrzebna jest opinia gminy o zgodności lądowiska z planem zagospodarowania przestrzennego - powodzenia w szukaniu terenów przeznaczonych pod lądowiska w tych planach :)

P.S. Dla zbyt ambitnych od razu napiszę, że procedura zmiany planu zagospodarowania trwa wiele lat, kosztuje wiele milionów złotych, i żadna gmina się jej nie podejmie aby mogli sobie paralotniarze gdzieś polatać. Pytaniem retorycznym jest, kto poniesie też koszty rejestracji lądowisk, kto napisze instrukcje operacyjne, kto weźmie za nie odpowiedzialność....
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2021, 15:47 przez matgaw, łącznie zmieniany 1 raz.

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 11 sierpnia 2021, 15:44

fotolot pisze: konsultacyjnej wymiany spostrzezen i zdroworozsadkowych ustalen z odpowiedzialnym za poczynania swoich platnych podwladnych - Prezesem ULCu ?. Interpretacyjne domniemania na forach, raczej do nikogo i niczego konkretnego nie doprowadzą.

PSP pisało do ULC, a AOPA do Ministerstwa Infrastruktury.

W obu wypadkach, pomimo że pismo było do różnych jednostek, odpowiedź przyszła od "Dział prawny ULC", który zajmuje się wyłącznie wyjaśnianiem treści przepisów, i z którym nie da się rozmawiać o zmianach.

Powiedz mi - jak zdobyć kontakt do tego "Prezesa ULC"? Albo inaczej - zdobądź - będziemy pisać, rozmawiać, i prowadzić konstruktywną dyskusję.

Bo ja nie mam pomysłu jak zdobyć kontakt do kogoś myślącego, i od kogo cokolwiek tam zależy.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 sierpnia 2021, 15:56

No. Wreszcie ktoś napisał klarownie. Dzięki. Ciekawe jaka jest przesłanka do zmiany przepisów. Oczywiście oprócz tej, że właściciele zarejestrowanych lądowisk mogą za nią lobbować. Problem w tym, że lepiej dla wszystkich byłoby, żeby paralotniarze nie korzystali z lądowisk zarejestrowanych. Podobno w Borsku lina skasowała lądujący samolot.
Zbyszek Gotkiewicz

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 11 sierpnia 2021, 17:16

No to tutaj jest ten fragment o który mi chodziło

Obrazek

Nakręcę o tym następny filmo felieton, tylko teraz jestem zawalony inną robotą.
Mateusz Lubecki

fotolot

Postautor: fotolot » 11 sierpnia 2021, 23:57

matgaw pisze:Powiedz mi - jak zdobyć kontakt do tego "Prezesa ULC"? Albo inaczej - zdobądź - będziemy pisać, rozmawiać, i prowadzić konstruktywną dyskusję.

Bo ja nie mam pomysłu jak zdobyć kontakt do kogoś myślącego, i od kogo cokolwiek tam zależy.

Hej Matgaw. Jesli kierujesz sie bezinteresowna wrazliwoscia dla dobra ogółu, nawet jesli to są tylko propagandowe podpuchy (- tak kojarze wiele publikacji na tamtym portalu) to i tak szacun.
Jak chcesz mozemy przejsc na priw albo sie zdzwonic w sprawie sposobow nawiazania odgornych kontaktow ale tylko w konkretnych, dokladnie okreslonych celach. Dlatego proponowalbym Ci najpierw kontakt i przeswietlenie wiarygodnosci zrodel autora tekstow : "bokiem, boczkiem toczy się taka wrzutka(o ile wejdzie w zycie...)" albo "doszly mnie glosy ze...niemozliwe ma byc ladowanie..." :shock: po za lotniskami czy nadzorowanymi ladowiskami. Jesli to maja byc jakieś faktyczne, utajone knowania wobec lotnikow ultralekkich i nawet paralotniarzy to warte sa przedstawienia, prywatne wersje zasadnosci przesłanek, przez ich autora ?
Obecny Pan Prezes, moze być takim info zaskoczony lub nie. Zakladam jednak, ze zaglada na "dlapilota", jak i na to forum pasjonatow "latania dla kazdego". Chocby nawet i z ciekawosci lub troski o nadzorowanych, tym bardziej ze to zaden problem bo nie wiele juz funkcjonuje podobnych forow.

Jesli nawet cos byloby na rzeczy to pomysla z "gettami" i koncentracja rodzimych paralotniarzy na lotniskach, tez uwazam za wymuszenie w dodatku bardzo niebezpieczne.

Pozdrawiam
Wiesiek
ps. Z latania na PPG, milo wspominam wlasnie starty i ladowania z pod stodol, byle dogodnych łączek czy przypadkowych sciernisk. ..

PrzemKam
Doświadczenie: Sympatyk
Kontakt:

Postautor: PrzemKam » 14 sierpnia 2021, 11:00

Zbyszek Gotkiewicz pisze: Podobno w Borsku lina skasowała lądujący samolot.

To zupełnie nie tak. To samolot skasował całkiem dobrą, napręzoną przez hol linę ;)

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 14 sierpnia 2021, 12:22

Radio... gdybyśmy mieli jako paralotniarze tylko jedną częstotliwość lotniczą (miejsca w airband na to nie brakuje), pilot mógł by was wywołać i dopytać co i jak a tak to lądował jak w dżungli. Gdyby paralotniarze na szkoleniu użytkowali radio lotnicze i uzyskiwali świadectwo radiooperatora sporo by się pewnie poprawiło też w kwestii poszanowania stref. Markowy ręczniak Airband to koszt 1000zł, markowy dualbander którego większość paralotniarzy i tak używa jest nie wiele tańszy. Używanie radia lotniczego ma sens a dualbander poza holami jest bezużyteczny.

fotolot

Postautor: fotolot » 14 sierpnia 2021, 13:22

PrzemKam pisze:

To zupełnie nie tak. To samolot skasował całkiem dobrą, napręzoną przez hol linę ;)

Na Lisich wiele lat temu, startujaca(nad las) holowka z szybowcem, nawinela sobie na smiglo, dlugi odcinek liny, holowanego w poprzek pasa paratandemu, bedacego na wznoszeniu. Jedni i drudzy wiedzieli o swoich ustalonych na wzajem czynnosciach.
Mysle ze do holi na lotniskach aeroklubowych, mozliwosc nadawania, a nie tylko odsluchu , moglaby byc przydatna, paralotniowemu kierownikowi startow.
Ostatnio zmieniony 14 sierpnia 2021, 13:34 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 14 sierpnia 2021, 13:31

fotolot pisze: Na Lisich wiele lat temu, startujaca(nad las) holowka z szybowcem, nawinela sobie na smiglo, dlugi odcinek liny, holowanego w poprzek pasa paratandemu, bedacego na wznoszeniu. Jedni i drudzy wiedzieli o swoich ustalonych na wzajem czynnosciach.

Czyli KL koncertowo dał dupy. Zapewne paralotniarze nie mieli łączności a znaki dymne zawiodły;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 sierpnia 2021, 17:30

Fotolot. Radio nic nie da jeśli piloci samolotów są niedouczeni.
Zbyszek Gotkiewicz

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 14 sierpnia 2021, 18:21

Piloci samolotów idą w kierunku ruchu kontrolowanego, dziwi ich że my paralotniarze nie mamy znaków i nie składamy planu lotu. Trzeba im przypominać, że jest coś takiego jak strefa G która nie jest kontrolowana i muszą spoglądać za okno. Z trzeciej strony warto poruszać się świadomie, kontakt z FIS nie boli, jest bezproblemowy a wielu przypadkach radio pozwala przelecieć przez miejsca teoretycznie niedostępne. Możecie mi nie wierzyć ale da się nawet "scrossować" MCTR bez transpondera, byle radio działało.
Reasumując większość z nas radio wozi, gdyby do szkolenia PPG, PPGG wprowadzić radiokomunikację lotniczą cena szkolenia wzrosła by nieznacznie, zakup urządzenia wzrósł by nieznacznie, gdyby PSP zamieniło częstotliwość 2m na jakiś kanał z airband było by znakomicie:) Wspólny język i częstotliwość, to podstawa komunikacji. Paralotniarze, szczególnie zmotoryzowani to w pogodny weekend 3/4 użytkowników nieba. Zysk dla wszystkich niewiarygodny...

Wróć do „Ogólne”